15 alimente bogate in acid folic

15 alimente bogate in acid folic

15 alimente bogate in acid folic

Acidul folic este un nutrient esential pentru sanatatea bebelusului din burtica si poate cel mai important rol pe care il are este cresterea celulelor si regenerarea lor. Un articol din New York Times considera acidul folic ca fiind unul dintre cei mai "pretiosi micronutrienti" gasit in alimente iar multe studii sugereaza ca lipsa acidului folic poate duce la boli mentale, cum ar fi depresia.

Urmatoarele alimente sunt surse excelente de acid folic. Aceasta lista nu este completa, dar este un bun inceput.

Acidul folic si anomaliile de tub neural in timpul sarcinii
Alimentele care contin acid folic
Verdeturi care contin acid folic
Fructe bogate in acid folic
Leguminoase bogate in acid folic
Seminte si nuci bogate in acid folic
Retete sanatoase pentru copii
Ce este acidul folic si despre alimentatia corecta
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tor ce trebuie sa stii despre sarcina
Despre acidul folic, mai cititi:
FORUMUL GRAVIDUTELOR: Odiseea sarcinii in 40 de saptamani

Acidul folic si anomaliile de tub neural in timpul sarcinii

Pentru gravidute, exista o serie de motive serioase pentru care este important sa consume cantitatile necesare de acid folic.

Acidul folic previne anomaliile tubului neural la fat - mai multe cititi aici :  Cititi: Spina Bifida sau ruptura de coloana

Rolul acidulului folic in perioada preconceptiei copilului

Sfatul expertilor este ca femeile insarcinate si cele care isi doresc copii sa nu se bazeze numai pe alimenatie pentru necesarul de folat. Avand in vedere ca anomaliile tubului neural apar in sarcina foarte timpurie, posibil chiar inainte de a afla ca sunteti insarcinata, este important sa luati acid folic incepand de cat mai devreme. Un supliment zilnic inainte de sarcina si la inceputul ei reduce semnificativ riscul de a naste un copil cu spina bifida, alte defecte de tub neural, sau malformatii faciale (buza de iepure, gura de lup). Citeste neaparat: Totul despre Acidul Folic, inainte si dupa nastere

Poate cel mai important este cresterea celulelor si regenerarea. Un articol recent din New York Times considera acidul folic ca fiind unul dintre cei mai "zemosi micronutrienti" gasit in alimente iar multe studii sugereaza ca lipsa acidului folic poate duce la boli mentale, cum ar fi depresia.

Acidul folic permite organismului efectuarea mai multor functii esentiale, inclusiv biosinteza nucleotidelor in celulele, sinteza ADN-ului, crearea celulelor rosii din sange si prevenirea anemiei. Acidul folic, cunoscut si ca vitamina B9, este bine cunoscut pentru aplicatiile sale in prevenirea unor deformari fetale, boala Alzheimer, si mai multe tipuri de cancer. Din fericire, exista multe alimente care sunt surse bogate in mod natural de acid folic.

Citeste pe larg Totul despre Acidul Folic, inainte si dupa nasterea bebelusului

Alimentele care contin acid folic

Urmatoarele alimente sunt surse excelente de acid folic. Aceasta lista nu este completa, dar este un bun inceput. Ca intotdeauna, noi le recomandam pe cele ecologice, daca este disponibil.

1. Verdeturile cu frunze verde inchis

Nu ar trebui sa fie o surpriza ca unul dintre cele mai sanatoase alimente de pe planeta este si cel mai bogat in acid folic. Pentru o "infuzie" imediata de acid folic, luati in considerare adaugarea spanacului, a verzei, a frunzelor de nap si salatei verde in dieta dvs. de zi cu zi. O singura farfurie mare din aceste verdeturi cu frunze delicioase va poate furniza cantitatea necesara zilnica de acid folic.

Mai jos, o lista scurta de verdeturi, care sunt bogate in acid folic
- Spanacul - 1 cana = 263 mcg de acid folic (65% DV)
- Varza - 1 cana = 177 mcg de acid folic (44% DV)
- Frunzele de nap - 1 cana = 170 mcg de acid folic (42% DV)
- Mustarul - 1 cana = 103 mcg de acid folic (26% DV)
- Salata Romaine - 1 cana = 76 mcg de acid folic (19% DV)

2. Sparanghelul

Acest aliment lemnos este, probabil, cel mai bogat in nutrienti cu acid folic, din intreg regnul vegetal. Doar o ceasca de sparanghel fiert va ofera 262 mcg de acid folic, care reprezinta aproximativ 65% din nevoile dvs. de zi cu zi. Nu numai ca este o gustare delicioasa, sparanghelul este, de asemenea, plin de elemente nutritive necesare corpului, inclusiv vitamina K, vitamina C, vitamina A si mangan.

/Images/sparanghel.jpg

3. Broccoli

Nu numai ca este unul dintre cele mai bune alimente in detoxifiere pe care le puteti consuma, ci, deasemenea o sursa importanta de acid folic. Doar o cana de broccoli va va oferi aproximativ 24% din necesarul zilnic de acid folic, ca sa nu mai vorbim de o intreaga serie de alte elemente nutritive importante. Va recomandam consumul de broccoli organic crud sau usor fiert.

4. Citricele

Multe fructe contin acid folic, dar cel mai mult il gasim in citrice. Portocalele sunt o sursa deosebit de bogata de acid folic. O portocala contine aproximativ 50 mcg, si un pahar mare de suc poate contine chiar mai mult. Alte fructe bogate in acid folic sunt: papaya, grapefruit, strugurii, bananele, pepenele galben si capsunile. O lista scurta de fructe bogate in acid folic:

- Papaya - Un papaya = 115 mcg de acid folic (29% DV)
- Portocale - O portocala = 40 mcg de acid folic (10% DV)
- Grapefruit - One grapefruit = 30 mcg de acid folic (8% DV)
- Capsuni - 1 cana = 25 mcg de acid folic (6,5% DV)
- Zmeura - 1 ceasca = 14 mcg de acid folic (4% DV)

5. Fasolea, mazarea si lintea

Fasolea si leguminoasele in special bogate in acid folic, includ fasolea Pinto si fasolea Lima. Un bol mic de orice tip de linte va ofera doza zilnica recomandata de acid folic. In lista de mai jos gasiti cantitatile:

- Linte - 1 cana = 358 mcg de acid folic (90% DV)
- Fasole Pinto - 1 cana = 294 mcg de acid folic (74% DV)
- Fasole boabe alba - 1 cana = 282 mcg de acid folic (71% DV)
- Fasole neagra - 1 cana = 256 mcg de acid folic (64% DV)
- Fasole Navy - 1 cana = 254 mcg de acid folic (64% DV)
- Boabele de fasole - 1 cana = 229 mcg de acid folic (57% DV)
- Fasole Lima - 1 cana = 156 mcg de acid folic (39% DV)
- Mazare macinata - 1 cana = 127 mcg de acid folic (32% DV)
Mazare Verde- 1 cana = 101 mcg de acid folic (25% DV)
- Fasole verde - 1 ceasca = 42 mcg de acid folic (10% DV)

/Images/linte.jpg

6. Avocado

Cel mai iubit fruct mexican, untul de avocado contine pana la 90mcg de acid folic pe cana, care reprezinta aproximativ 22% din necesarul zilnic. Nu numai o sursa de acid folic, dar si de acizi grasi, vitamina K si fibre dietetice. Adaugandu-l in sandwich-uri sau salate veti obtine o masa super sanatoasa.

7. Okra sau bamele

Cea mai subtire leguma din lume, este, deasemenea una dintre cele mai bogate nutritiv. Okra are capacitatea de a oferi simultan vitamine si minerale, in acelasi timp ajutand la curatarea intregului tract digestiv de toxine. Cand vine vorba de acid folic, Okra este o mare sursa. Doar o ceasca de bame fierte va va oferi aproximativ 37 mcg de acid folic.

/Images/okra.jpg

8. Varza de Bruxelles

Probabil ca varza de Bruxelles nu este leguma dvs. preferata, dar este o sursa buna de acid folic. O ceasca de varza de Bruxelles fiarta va va oferi aproximativ 25% din necesarul zilnic recomandat. Varza de Bruxelles este, de asemenea, bogata in vitamina C, vitamina K, vitamina A, mangan si potasiu. Chiar si cu abundenta de elemente nutritive pe care le contine, copilul dvs. va fi foarte greu de convins sa o consume

9. Semintele si nucile

Nu conteaza daca semintele sunt de dovleac, de susan, de floarea-soarelui sau de in, mancati-le crude sau incoltite, sau in salata, adaugand astfel o importanta cantitate de acid folic. Semintele de floarea soarelui, semintele de in si arahidele sunt extrem de bogate in acid folic, o ceasca oferind pana la 300 mcg. Nucile sunt, de asemenea, foarte bogate in acid folic, atat arahidele, cat si migdalele. O lista scurta a celor mai bune seminte si nuci:
- Seminte de floarea-soarelui - ¼ ceasca = 82 mcg de acid folic (21% DV)
- Arahide - ¼ ceasca = 88 mcg de acid folic (22%)
- Seminte de in - 2 linguri = 54 mcg de acid folic (14% DV)
- Migdale - 1 ceasca = 46 mcg pf PC; (12% DV)

10. Conopida

Aceasta leguma din familia cruciferelor este de obicei considerata ca fiind una dintre cele mai bune surse de vitamina C, dar este, de asemenea, o mare sursa de acid folic. Doar o ceasca de conopida fiarta va ofera aproximativ 55 mcg de acid folic, reprezentand 14% din valoarea ta zilnica recomandata. Va recomandam sa adaugati conopida in stare proaspata in salata.

/Images/conopida.jpg

11. Sfecla

Sfecla este o sursa mare de antioxidanti, un sprijin in detoxifiere, ceea ce o face unul dintre cele mai bune alimente pentru ficat de pe planeta. Acesta este un motiv bun pentru ca sa o adaugati in dieta dvs., dar si acela ca are un mare continut de acid folic. O ceasca de sfecla fiarta va va oferi aproximativ 136 mcg de acid folic, reprezentand 34% din nevoile de zi cu zi.

12. Porumbul

Probabil ca aveti o cutie de porumb in camara chiar acum. Aceasta leguma populara contine, de asemenea, o cantitate insemnata de acid folic. Doar o ceasca de porumb fiert va va oferi aproximativ 76 mcg de acid folic, reprezentand aproape 20% din nevoile dvs. zilnice. Recomandat ar fi sa evitati legumele conservate si sa obtati pentru cele proaspete si organice.

13. Telina

Telina este de obicei considerata ca un aliment de mare ajutor impotriva pietrelor la rinichi dar si o mare sursa de acid folic. Doar o ceasca de telina cruda va ofera aproximativ 34 mcg de acid folic, reprezentand 8% din necesarul zilnic.

14. Morcovii

Morcovii sunt o alta leguma extrem de populara, pe care, probabil, o aveti in casa chiar acum. Doar o ceasca de morcovi cruzi va va oferi aproape 5% din necesarul zilnic recomandat de acid folic. Manancati morcovi ca o gustare sau adaugati-i in salate !

/Images/morcov.jpg

15. Dovleacul

Probabil ca nu se afla pe lista cu legumele populare ale casei dv., dar nu putem nega beneficiile sale nutritionale. Fie ca e de vara sau de iarna, adaugarea acestei legume in dieta dvs. va spori aportul de acid folic:
- dovleac de iarna - 1 cana = 57 mcg de acid folic (14% DV)
- dovleac de vara - 1 cana = 36 mcg de acid folic (9% DV)

Acestea sunt doar cateva dintre alimentele care contin acid folic, mai cunoasteti si altele?

► Despre Acidul Folic: Acidul Folic - ghid complet

Acidul folic: importanta si rol inainte de conceptia copilului

Acidul folic si sanatatea bebelusului care se va naste

Desi rolul acidului folic de a preveni anumite defecte congenitale este deja stabilit, multe femei ajunse la varsta fertilitatii nu par sa tina seama de acest mesaj inainte de a concepe, sugereaza studiile recente.

De ce nu iau femeile acid folic? De obicei, medicii nu le spun femeilor despre acid folic in conversatiile de rutina din cabinetele medicale.

Medicii nu le informeaza preventiv despre rolul acidului folic pentru dezvoltarea eventualului bebelus care va urma. Ar fi foarte util ca acestia sa recomande acidul folic femeilor care isi doresc un copil citeste mai departe acest articol aici.

Despre conceperea unui copil sanatos, merita citit:

Alimentatia dinainte de sarcina: cum afecteaza sanatatea viitorului bebelus
Un super-copil cu doua mame si un tata, din vitrina viitorului
Conceperea unui copil, mituri si realitati
Rh-ul in sarcina
Femeile fumatoare pun in pericol fertilitatea copiilor lor
Cum sa aveti cel mai sanatos copil

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

  Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Milena Sadova - redactor Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2020

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Stan Ruxandra
    Stan Ruxandratrimis la 18/8/2023

    Foarte educativ acest articol. Ma ajuta f mult. Am deficit de acid folic. Decât sa iau medicament mai bine mananc alimente È™i fructe cu un conÈ"ºinut de acid folic.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII