Factorul Rh în sarcină - care este cauza?

Factorul Rh in sarcina - care este cauza?

Factorul Rh în sarcină - care este cauza?

De cele mai multe ori, in primele saptamani de sarcina nu dam o importanta prea mare detaliilor legate de caracteristicile noastre sangvine sau de Rh. Totusi, una dintre cele mai importante analize efectuate in aceasta perioada este legata de identificarea tipului de sange care ne curge prin vene.

- vei citi:
Factorul Rh este un indicator extrem de important
Care este cauza?
Boala hemolitica
Factorul Rh in sarcina. Riscuri si preventie - sfatul medicului

Pe langa grupa sangvina (A, B, O, AB), factorul Rh este un indicator extrem de important

Acesta poate fi negativ (absent) sau pozitiv (prezent). Majoritatea oamenilor au Rh pozitiv. Factorul Rh nu afecteaza in niciun fel sanatatea, cu exceptia perioadei de sarcina. Atunci cand o femeie insarcinata are Rh negativ, iar partenerul sau are Rh pozitiv, sarcina prezinta anumite riscuri.

Care este cauza?

Copilul va avea, in acest caz, de cele mai multe ori, un Rh pozitiv ceea ce face ca sistemul sangvin al bebelusului sa fie diferit de cel al mamei. Acest lucru poate determina crearea de anticorpi in corpul mamei impotriva Rh-ului pozitiv al bebelusului, care va fi tratat ca un intrus in organismul mamei. Organismul mamei este sensibilizat si va crea anticorpi care vor ataca sangele cu Rh pozitiv al bebelusului, distrugand celulele rosii si favorizand astfel dezvoltarea anemiei la bebelus. 

Sensibilizarea poate aparea, de asemenea, ca urmare a unei transfuzii sangvine, a unui avort spontan sau provocat, a unei sarcini ectopice sau ca urmare a unor proceduri precum amniocenteza. Pentru ca acesti anticorpi nu dispar si, in general, cauzeaza rar probleme in prima sarcina, este foarte important sa fie monitorizati atent. De asemenea, este foarte important ca medicul sa cunoasca in detaliu istoricul medical al unei paciente cu Rh negativ.

Cititi totul despre Amniocenteza si Pierderea spontana a sarcinii (avortul spontan)

Vestea buna este ca boala hemolitica poate fi prevenita pentru majoritatea femeilor, daca nu sunt deja sensibilizate. Imunoglobina Rh (RhIg) este un produs injectabil care se administreaza pentru a ajuta Rh-ul negativ al mamei sa isi micsoreze reactia fata de Rh-ul pozitiv al copilului. Efectele secundare sunt, in general, minore, incluzand inflamatii locale si, uneori, febra usoara.

Pentru ca un numar relativ mic de femei nesensibilizate are probleme mai ales la sfarsitul sarcinii, majoritatea specialistilor recomanda ca injectia cu RhIg sa fie administrat in saptamana a 28-a de sarcina. Fiecare doza de RhIg are efect timp de 12 saptamani. Mamei i se va administra RhIg si in ultimele 72 de ore de sarcina. Tipul de sange al bebelusului poate fi foarte usor identificat dupa nastere, prin prelevarea de probe de sange din cordonul ombilical. RhIg poate fi, de asemenea, administrat dupa amniocenteza, avort spontan sau provocat sau dupa sterilizare postpartum (ligatura tubara).

Cititi totul despre Saptamana 28 de sarcina

Boala hemolitica

In fiecare an se inregistreaza circa 5000 de cazuri de boala hemolitica. O mama care este sensibilizata din cauza Rh-ului negativ, trebuie monitorizata pe tot parcursul sarcinii pentru a vedea daca bebelusul dezvolta boala hemolitica. Unii bebelusi care fac boala hemolitica nu creeaza complicatii ale sarcinii si nici ale nasterii propriu-zise. Pe de alta parte, alti bebelusi sunt afectati sever si necesita o amanare a nasterii. Transfuziile de sange pot fi efectuate atat inainte, cat si dupa nastere.

Daca aveti intrebari despre factorul Rh, indiferent daca va numarati sau nu printre femeile care au probleme determinate de acesta, nu ezitati sa va intrebati doctorul despre toate detaliile pe care le presupun testele sangvine.

Factorul Rh in sarcina. Riscuri si preventie - sfatul medicului

Factorul RH al sangelui (Rhesus) este o trasatura mostenita care se refera la prezenta unei proteine specifice pe suprafata globulelor rosii. Prezenta acestei proteine determina Rh-ul pozitiv, iar absenta sa Rh-ul negativ. 85% din populaţie este Rh pozitiv, restul fiind Rh negativ.

In general, ne gandim prea putin la analizele de sange de la inceputul sarcinii. Cele mai multe dintre noi nici nu mai auzim vreodata o vorba despre acele picaturi de sange varsat in primele saptamani. Totusi, unul dintre testele efectuate cu acest sange detecteaza grupa de sange si factorul Rh, aspecte importante pentru sanatatea mamei si a bebelusului sau. Mai departe.>>

Teste efectuate in timpul sarcinii

Sarcina: frumusete, trup, sex

Factori de risc in timpul sarcinii

autor: Desprecopii.com, Redactor Anamaria Ghiban, Toate drepturile rezervate (c) 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII