Rh-ul in sarcina

Rh-ul in sarcina

Rh-ul in sarcina

  • De cele mai multe ori, in primele saptamani de sarcina nu dam o importanta prea mare detaliilor legate de caracteristicile noastre sangvine sau de RH. Totusi, una dintre cele mai importante analize efectuate in aceasta perioasa este legata de identificarea tipului de sange care ne curge prin vene.
De cele mai multe ori, in primele saptamani de sarcina nu dam o importanta prea mare detaliilor legate de caracteristicile noastre sangvine. Totusi, una dintre cele mai importante analize efectuate in aceasta perioasa este legata de identificarea tipului de sange care ne curge prin vene. Mai cititi Factorul Rh in sarcina  

Pe langa grupa sangvina (A, B, O, AB), factorul Rh este un indicator extrem de important. Acesta poate fi negativ (absent) sau pozitiv (prezent). Majoritatea oamenilor au Rh pozitiv. Factorul Rh nu afecteaza in niciun fel sanatatea, cu exceptia perioadei de sarcina. Atunci cand o femeie insarcinata are Rh negativ, iar partenerul sau are Rh pozitiv, sarcina prezinta anumite riscuri.

Care este cauza? Copilul va avea, in acest caz, de cele mai multe ori, un Rh pozitiv ceea ce face ca sistemul sangvin al bebelusului sa fie diferit de cel al mamei. Acest lucru poate determina crearea de anticorpi in corpul mamei impotriva Rh-ului pozitiv al bebelusului, care va fi tratat ca un intrus in organismul mamei. Organismul mamei este sensibilizat si va crea anticorpi care vor ataca sangele cu Rh pozitiv al bebelusului, distrugand celulele rosii si favorizand astfel dezvoltarea anemiei la bebelus. 

Sensibilizarea poate aparea, de asemenea, ca urmare a unei transfuzii sangvine, a unui avort spontan sau provocat, a unei sarcini ectopice sau ca urmare a unor proceduri precum amniocenteza. Pentru ca acesti anticorpi nu dispar si, in general, cauzeaza rar probleme in prima sarcina, este foarte important sa fie monitorizati atent. De asemenea, este foarte important ca medicul sa cunoasca in detaliu istoricul medical al unei paciente cu Rh negativ. Cititi totul despre Amniocenteza si Pierderea spontana a sarcinii (avortul spontan)

Vestea buna este ca boala hemolitica poate fi prevenita pentru majoritatea femeilor, daca nu sunt deja sensibilizate. Imunoglobina Rh (RhIg) este un produs injectabil care se administreaza pentru a ajuta Rh-ul negativ al mamei sa isi micsoreze reactia fata de Rh-ul pozitiv al copilului. Efectele secundare sunt, in general, minore, incluzand inflamatii locale si, uneori, febra usoara.

Pentru ca un numar relativ mic de femei nesensibilizate are probleme mai ales la sfarsitul sarcinii, majoritatea specialistilor recomanda ca injectia cu RhIg sa fie administrat in saptamana a 28-a de sarcina. Fiecare doza de RhIg are efect timp de 12 saptamani. Mamei i se va administra RhIg si in ultimele 72 de ore de sarcina. Tipul de sange al bebelusului poate fi foarte usor identificat dupa nastere, prin prelevarea de probe de sange din cordonul ombilical. RhIg poate fi, de asemenea, administrat dupa amniocenteza, avort spontan sau provocat sau dupa sterilizare postpartum (ligatura tubara). Cititi totul despre Saptamana 28 de sarcina

Boala hemolitica

In fiecare an se inregistreaza circa 5000 de cazuri de boala hemolitica. O mama care este sensibilizata din cauza Rh-ului negativ, trebuie monitorizata pe tot parcursul sarcinii pentru a vedea daca bebelusul dezvolta boala hemolitica. Unii bebelusi care fac boala hemolitica nu creeaza complicatii ale sarcinii si nici ale nasterii propriu-zise. Pe de alta parte, alti bebelusi sunt afectati sever si necesita o amanare a nasterii. Transfuziile de sange pot fi efectuate atat inainte, cat si dupa nastere.

Daca aveti intrebari despre factorul Rh, indiferent daca va numarati sau nu printre femeile care au probleme determinate de acesta, nu ezitati sa va intrebati doctorul despre toate detaliile pe care le presupun testele sangvine.

autor: Desprecopii.com, Redactor Anamaria Ghiban, Toate drepturile rezervate (c) 2011

Informatia conteaza

  1. Intrati din timp pe forumul specializat Odiseea sarcinii in 40 de saptamani ... si luati legatura cu alte "colege de generatie". Tot acolo veti gasi multe informatii utile despre medicul care va monitorizeaza sarcina si va fi la nastere.
  2. Cititi pe forumul Nasterea unei stele povestirile altor mamici care isi povestesc experienta nasteriii si momentele post-partum.

 Important: pentru a intilni alte viitoare mamici

Teste efectuate in timpul sarcinii

Sarcina: frumusete, trup, sex

Factori de risc in timpul sarcinii

Un sfat: Comunicati cu colegele de generatie!
Comunitatea Desprecopii.com este cea mai mare comunitate online de limba romana si va asteapta si pe dvs in randurile sale. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Odiseea sarcinii in 40 de saptamani
Forumul cu burtici si generatii de mamici. Suport, caldura, prietenie si atitudine.

Alt sfat: scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe Jurnaldesarcina.com. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Legat de sarcina, mai cititi pe site-ul nostru:

Odiseea sarcinii - de 40 de saptamani: 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

Mai cititi despre sarcina

Dezvoltarea Sarcinii

Sarcina: frumusete, trup, sex

Complicatii ale sarcinii

Cazuri speciale in sarcina

Teste in sarcina

Alegerea unui nume de copil


Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII