Tratamentul pentru infectia urechii (otita)

Tratamentul pentru infectia urechii (otita)

Tratamentul pentru infectia urechii (otita)

  • Mai bine de jumatate dintre cazurile de infectii ale urechii se vindeca de la sine, fara sa fie nevoie de un tratament special in acest sens. Problema este insa ca cele care nu se vindeca de la sine se pot agrava.

- tratamentul pentru infectia urechii (otita)
J
umatate din infectiile la urechi se vindeca de la sine
Nu intrerupeti tratamentul cu antibiotic
Cand este nevoie de interventia specialistului?
Ce sunt tuburile pentru urechi (ear tubes)?
Ce este miringotomia cu laser?
Mai multe despre sanatatea copilului

Vestea buna este ca jumatate din infectiile la urechi se vindeca de la sine

Mai bine de jumatate dintre cazurile de infectii ale urechii se vindeca de la sine, fara sa fie nevoie de un tratament special in acest sens. Problema este insa ca cele care nu se vindeca de la sine se pot agrava. Medicul pediatru va poate recomanda ca mai intai sa asteptati sa vedeti cum evolueaza boala, ceea ce este absolut firesc. Daca insa durerea si febra persista, trebuie luate masuri, intrucat infectiile netratate corespunzator pot sa conduca la complicatii grave, mergand pana la perforarea timpanului, care se manifesta printr-o durere ascutita, urmata de scurgerea unui lichid din ureche.

Teoretic, membrana timpanului se vindeca singura in 24 de ore, practic, de multe orei este nevoie de o interventie chirurgicala pentru a o reface. Foarte rar, infectia urechii poate afecta osul mastoidian, situat in spatele urechii, sau membrana creierului, cauzand boli grave precum meningita.

Tratamentul cu antibiotice

Daca medicul a recomandat un tratament cu antibiotice, acesta trebuie urmat pana la capat. De regula, febra si durerea dispar la scurt timp dupa administrarea primelor doze si asta pentru ca bacteriile cele mai vulnerabile sunt indepartate in primele 48 de ore. Rolul antibioticelor este insa de a elimina toate bacteriile, nu doar pe cele mai slabe si de aceea daca tratamentul este intrerupt, bacteriile mai rezistente se pot inmulti, facand ca boala sa recidiveze. Adesea, dupa tratamentul cu antibiotice, chair daca acesta a fost urmat corect, boala reapare. Este posibil sa fie vorba de o noua infectie, insa, in majoritatea cazurilor, este vorba despre orecidivare a infectiei tratate. Acest lucru se explica prin rezistenta unor bacterii la tipul de antibiotic recomandat de medic sau prin faptul ca doza de antibiotic a fost insuficienta. De obicei, un nou tratament impune fie o doza mai mare de antibiotic, fie schimbarea substantei de tratament.

Exista si o practica mai controversata, aplicata de unii medici, si anume aceea de a administra preventiv, zilnic, doze mici de amoxicilina, timp de 6 pana la 12 luni. Acest tip de prevenire a infectiilor este insa neobisnuit si majoritatea specialistilor nu sunt de acord cu el, intrucat poate contribui la dezvoltarea unor germeni rezistenti la orice tratament, ceea ce ar putea conduce la infectii mai grave in viitor.

Cand este nevoie de interventia specialistului?

In general, infectiile urechii la copii sunt tratate cu succes de catre medicul pediatru, fara sa fie nevoie de interventia unui medic specialist ORL. Daca totusi infectiile recidiveaza frecvent si sunt insotite de febra, de dureri intense, chiar sidupa tratamentele cu antibiotice, este cazul sa mergeti la un control de specialitate. Ceea ce trebuie sa va ingrijoreze este, in primul rand, riscul pierderii auzului si al intarzierilor de vorbire cauzate de acest lucru. Daca copilul va cere des sa repetati cuvintele pentru ca nu le aude sau daca are dificultati de vorbire este bine sa consultati un specialist in testarea auzului copiilor.

Ce sunt tuburile pentru urechi (ear tubes)?

/Images/tub-ureche.jpg

Tuburile pentru urechi sunt niste accesorii medicale de forma unor tubulete foarte subtiri, din plastic, care sunt introduse in membrana timpanului pentru a permite scorgerea fluidelor adunate in urechea medie. Implantarea lor se face dupa o anestezie generala, medical fiind nevoit sa faca o mica incizie in membrane timpanului pentru a le putea introduce. Ele sunt necesare atunci cand cantitatea de lichid prezent in urechea medie are ca efect pierderea treptata a auzului si intarzieri de vorbire. Imbunatatirea auzului se produce imediat dupa implant.

Ce este miringotomia cu laser?

Miringotomia cu laser este un tratament modern ce poate constitui o alternativa la tuburile pentru urechi. Cu ajutorul unui aparat cu laser, medicul face o gaura foarte mica in membrana timpanului, permitand drenarea lichiului prezent in urechea medie. Gaura se inchide de obicei singura, fara alta interventie, in cateva saptamani.

Daca aveti un copil sensibil la infectii, aceste probleme ale urechii s-ar putea sa devina o adevarata povara si sa va produca numeroase griji legate de sanatatea micutului. Tineti insa cont de faptul ca majoritatea copiilor scapa de aceste infectii frecvente dupa varsta de 4 ani. Pana atunci, mergeti regulat cu copilul la medic si asigurati-va ca ati luat toate masurile de prevenire ale unor astfel de afectiuni neplacute.

Despre infectiile la nivelul urechii, mai cititi:

Otita la copil: tipuri, simptome si tratament

Otita la copil: tipuri, simptome si tratament

Otita este una dintre cele mai des intalnite boli ce apar in perioada copilariei. Otita la copil, netratata corect poate duce la complicatii nedorite si dificil de vindecat.Iata care sunt semnele ce…

Suzeta și otita bebelușului - iată ce legătură este între ele

Suzeta și otita bebelușului - iată ce legătură este între ele

Exista o legatura intre otita bebelusului si folosirea suzetei? Da, există cercetări care sugerează că utilizarea îndelungată a suzetei poate fi asociată cu un risc…

Ce este infectia urechii la copil si cum o prevenim?

Ce este infectia urechii la copil si cum o prevenim?

Afectiunile care pot aparea in perioada copilariei sunt atat de numeroase, incat este destul de greu sa le cuprinzi pe toate intr-o lista completa. Totusi, exista anumite boli pe care le fac…



Pentru suport, prietenie si atitudine, va recomandam urmatoarele forumuri:

Parintii intreaba, parintii raspund!
In aceasta lista de discutii puteti pune intrebari la obiect altor parinti (Exemplu: Este normal ca baiatul meu cere noaptea lapte?)

In floarea copilariei (4-12 ani)
Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate

Scoli, gradinite, crese, bone...
La ce cresa merge copilul tau? As vrea si eu o recomandare!
Am nevoie de un baby-sitter...

autor: redactor Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2014

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII