Băița impreună cu copilul - DA sau NU?

Baita impreuna cu copilul - DA sau NU?

Băița impreună cu copilul - DA sau NU?

Baita copilului presupune inca din prinele zile de viata un adevarat ritual, care variaza adesea de la o cultura la alta, de la o familie la alta, in functie de necesitatile copilului, dar si de cutumele existente in familie. Din diverse motive, cel mai important fiind adesea dorinta de a avea un contact cat mai apropiat cu propriul copil, multi parinti fac baie impreuna cu copiii lor de diverse varste.

Baita impreuna cu copilul - DA sau NU? 
Idei impartite pe forumul DC
Cat de des facem baie copiilor?
Facem sau nu baita impreuna?
Pana cand putem face baita impreuna?

Facem si noi baie odata cu bebelusul?

Baita copilului presupune inca din prinele zile de viata un adevarat ritual, care variaza adesea de la o cultura la alta, de la o familie la alta, in functie de necesitatile copilului, dar si de cutumele existente in familie. Din diverse motive, cel mai important fiind adesea dorinta de a avea un contact cat mai apropiat cu propriul copil, multi parinti fac baie impreuna cu copiii lor de diverse varste.

Tot din diverse motive, altele desigur decat in primul caz, multi parinti nu practica acest obicei, ba chiar sunt total impotriva lui.

Idei impartite pe forumul Desprecopii

Topicul deschis recent pe forumul DC arata cat de impartite si de categorice sunt parerile in aceasta privinta.

/Images/citat.gif Cred ca la mine asta e urmatorul pas, sa ma bag in cada cu asta mic, fiindca l-a apucat si pe el faza aia de crizat cind il bag in apa si efectiv sare din cada, nu mai pot sa il tin sa il spal deloc. Asa ca la urmatoarea baie o sa fie mama cu copilul. fara costum de baie, asta ar fi si culmea, sa pun bikini in propria baie. (cristoiu)

/Images/citat.gif Nu. Categoric, NU! Nu este absolut deloc igienic. E la fel cu pupatul copiilor pe gurita, mestecatul mancarii si apoi dat copilului, stersul guritei cu poala fustei... si ar mai fi vreo cateva. (Raza_de_soare)

/Images/citat.gif Nici mie nu mi se pare ok sa bag copilul in cada cu mine. Chestie de igiena…(ana_2010)

/Images/citat.gif Copiii mei au fost la piscina de la 3 luni. Piscina de copii cu apa netratata, dar intra si adulti in ea, doar nu o sa arunc pruncii acolo si sa plec, nu? Am facut si baie impreuna, dar de cand sta bebe in fund ii pun doar pe ei doi sa se joace. Nu as mai avea si eu loc de jucarii. (J.D.)

/Images/citat.gif Limitele mintii mele nu pot percepe o mama si un bebe in aceeasi cada. (larasarit)

/Images/citat.gif Cu un bebelus pana intr-un an nu m-as baga in cada, tot din considerente de igiena. Daca e suficient de igienic sa fac baie odata cu el ar insemna ca e igienic si sa-i dau mancare cu aceeasi lingura pe care am bagat-o eu anterior in gura, sa bag in gura biberonul sau suzeta, sa-i mestec mancarea, etc. (alyx)

/Images/citat.gif La noi tati face baie cu baiatul din motive de securitate, dar se si joaca impreuna foarte frumos… plus ca il si tine cand il spal. Eu niciodata n-am facut baie cu el. Dar tati inainte sa se bage in cada cu baiatul face un dus. (oana_lex92)

/Images/citat.gif Nu, nici nu mi-a dat vreodata prin gand. Si nici acum, cand are 4 ani, si nici niciodata. Nici hainele nu i le spal (si nu i le-am spalat vreodata) impreuna cu ale noastre. (Selene_Bunny)

Cum stau insa in realitate lucrurile? Este cu adevarat o necesitate baita impreuna cu copilul in anumite situatii? Este intr-adevar un pericol, din punctul de vedere al igienei? Iata ce spun medicii pediatri si specialistii in psihologia copilului.

Cat de des facem baie copiilor?

In general, parintii le fac baie zilnic bebelusilor. Cu toate acestea, mai multi medici precizeaza ca baia general zilnica nu este cu adevarat necesara si ca atat copiii mai mari, cat si bebelusii ar trebui sa faca baie de 2 - 3 ori pe saptamana. In restul timpului este suficienta spalarea zilnica cu apa calduta a zonei care intra in contact cu scutecul, respectiv a partilor corpului mai expuse microbilor, in cazul copiilor mai mari. Cu toate acestea, majoritatea mamicilor prefera sa le faca bebelusilor si chiar copiilor mai mari baie zilnica, cel putin pana la o anumita varsta. Nu este nimic gresit in asta, la urma urmei, atata timp cat sunt respectate conditiile ce tin de igiena, de temperatura si alte cateva detalii care completeaza ritualul in sine.

/Images/bebe-la-baita.jpg

Facem sau nu baita impreuna?

Este o intrebare care suscita reactii contradictorii din partea parintilor. Cei care practica frecvent acest obicei invoca faptul ca baita impreuna cu copilul prilejuieste contactul direct cu acesta care, cel putin in cazul bebelusilor este chiar recomandat pentru a le asigura confortul emotional. Medicii avertizeaza insa ca baita bebelusilor trebuie sa fie foarte scurta si ca balaceala indelungata nu este o idee prea buna, asa incat pentru un contact direct este mai indicata joaca de dupa baiata, cand pielea este uscata si nu mai exista diferente de temperatura care sa creeze disconfort.

Pe de alta parte, cei care refuza ideea in baitei impreuna cu copiii sunt de multe ori foarte categorici, invocand diverse motive, dintre care cel mai des aduse in discutie sunt igiena si jena legata de sexualitate. In privinta igienei, medicii asigura nu exista niciun pericol real care sa ii ingrijoreze pe parinti, atata timp cat nu sufera de o boala de piele contagioasa. Cat despre jena legata de sexualitate, lucrurile pot fi uneori complicate. Daca atunci cand copilul este foarte mic problema exista doar in mintea parintilor, atunci cand nu mai este bebelus si incepe sa manifeste curiozitate fata de tot ce vede in jur, lucrurile se schimba. Atunci cand copilul este obisnuit sa isi vada din cand in cand parintii dezbracati (spre exemplu dimineata, cand se schimba de pijama) si acestia nu au o problema in privinta asta, probabil ca nici baia impreuna nu va genera probleme. Daca insa faceti parte din categoria parintilor care considera nuditatea drept ceva tabu fata de copii, atunci baita impreuna cu copilul va fi ceva lipsit de naturalete si stanjeneala va fi perceputa de catre cel mic. Prin urmare, chestiunea nuditatii depinde de fiecare parinte in parte.

Uneori copilul este cel care manifesta o anumita jena atunci cand este dezbracat, iar daca se intampla acest lucru, este un semn ca ar trebui sa renuntati la baia impreuna, chiar daca ati practicat-o de mai multe ori inainte. La un moment dat, mai devreme sau mai tarziu, renuntarea la acest ritual va trebui oricum sa se produca. Placerea resimtita atat de copil cat si de parinte este esentiala si singurul lucru care conteaza cu adevarat este ca totul sa se petreaca cat se poate de natural, precizeaza Sandrine Dury, autoarea unei carti devenite celebre in Franta (Guide indispensable pur devenir maman sans avoir peur).

Pana cand putem face baita impreuna?

Baia impreuna se poate face inca din primele luni de viata ale copilului. Trebuie doar sa aveti grija ca temperatura apei sa fie cea potrivita pentru bebelus si sa nu stati prea mult in apa. De asemenea, pentru sporirea sigurantei, ar fi bine sa purtati manusi de baie dintr-un material textil delicat, care inlatura riscul alunecarii (copiii se misca mult, mai ales in apa, si se pot produce accidente). Pe masura ce copilul creste, baia impreuna se poate prelungi ca durata, insa la un moment dat (cel tarziu in jurul varstei de 5 - 6 ani) acest ritual va trebui scos, treptat, din rutina cotidiana, daca renuntarea nu vine de la sine, ne sfatuiesc psihologii.

/Images/citat.gif Cat a fost mic - pe la 1 an asa - am facut baie cu el - in cada - dar eram imbracata in costum de baie. mai mult pentru joaca in apa. (giulia81)

/Images/citat.gif Eu nu am facut niciodata baie in cada cu ei, pur si simplu fiindca nu am chef sa fac baie la ora la care fac ei. Eu fac intotdeauna dus dimineata, ei fac baie inainte de culcare. Uneori mai intra fii-mea in dus cu mine dimineata, dar mai rar. (cristoiu)

/Images/citat.gif Eu vad chestia asta exact ca si dormitul impreuna cu copilul. Unora li se pare cat se poate de normal, iar altora inacceptabil (tot din cauza de microbi, de zici ca astia se deplaseaza numai in apa si cand dormi, ca daca nu e asa va propun sa nu mai puneti mana pe copii decat cu manusi de unica folosinta si in veci sa nu indrazniti sa il pupati.) (a_alinta)

Asadar, fara a constitui o problema reala din punctul de vedere al igienei propriu-zise, a face sau nu baie impreuna cu propriul copil este, inainte de toate, mai degraba o decizie personala a parintelui, care tine de propriile conceptii de viata si de relatia pe care o are sau vrea sa o aiba cu  propriul copil.

Cat de des facem baie bebelusului?

 

Cat de des facem baie lui bebe? Trebuie in fiecare zi? Nu o fi prea mult pentru pielea bebelusului? Sunt dese aceste intrebari pe forumul Desprecopii. Specialistii au inceput sa aiba indoieli asupra necesitatii reale a baitei zilnice la bebelus.

Iata mai multe argumente despre cat de des ar trebui sa facem baita bebelusului.

 

 

Despre baita si ingrijirea bebelusului merita citit si:

Prima baie a bebelusului meu
Baita bebelusului: un ghid practic, dincolo de ritualuri sofisticate si idei preconcepute
Cele 5 nevoi esentiale ale unui bebelus
80 de sfaturi si invataturi de la babe
Leziuni cutanate comune la nou-nascuti 
Iritatia produsa de scutece
Traditii romanesti: prima scalda sau prima baita

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Pentru mamicil de bebelusi - Desprecopii a realizat aplicatia mobila Eu, Mămica care se poate descaca pe telefon tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.

Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

autor: Desprecopii.com  - toate drepturile rezervate © 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII