Alaptatul si exclusivitatea celui mai intim act matern

Alaptatul si exclusivitatea celui mai intim act matern

Alaptatul si exclusivitatea celui mai intim act matern

  • Alaptarea unui nou-nascut este, cu siguranta, unul dintre cele mai importante gesturi pe care le poate face o mamica pentru copilul ei. Este un gest natural, cu numeroase beneficii pentru bebelus. Ce se intampla insa atunci cand, din diverse motive, care nu sunt nici pe departe un simplu moft, o mama nu vrea sa isi alapteze copilul, ci opteaza pentru formula de lapte praf care sa inlocuiasca laptele matern?

despre alaptatul si exclusivitatea celui mai intim act matern, veti citi:
Cat de departe se poate merge cu campaniile pro-alaptare ?
Alaptarea, un adevarat fenomen social
Ce parere au mamicile din comunitatea Desprecopii?
Obsedata de alaptare?
Biberonul - benefic si mult mai natural
Ghidul alaptarii
Forumul mamicilor care alapteaza
 

Despre alaptare, cam toata lumea are o parere

Despre alaptare s-au scris si se vor mai scrie probabil pagini intregi menite sa aplaneze sau sa alimenteze numeroasele controverse pe care le-a generat de-a lungul timpului un subiect vechi de cand lumea - alimentatia bebelusilor. E drept insa ca in ultimii ani se remarca o intensificare crescanda a initiativelor pro-alaptare sustinute deopotriva de mamici si de diverse asociatii ale specialistilor in domeniu. Cat de departe poata sa mearga insa o mama in dorinta de a-si hrani cu orice pret bebelusul cu lapte matern, mai ales in situatiile delicate in care alaptarea este practic imposibila? 

Cat de departe se poate merge cu campaniile pro-alaptare ?

Ei bine, daca nu ati intuit deja, raspunsul este: extrem de departe! Mai exact, pana intr-acolo incat sa isi incredinteze bebelusul spre alaptare unei al alte femei...
 

Alaptarea, un adevarat fenomen social

Practica in sine nu este o inventie a epocii moderne, se pare ca ea a existat inca din vremuri indepartate (referinte in acest sens existand chiar in Biblie, dupa spusele celor care au aprofundat istoria fenomenului). A existat chiar o perioada in care acest obicei era frecvent practicat in lumea occidentala, fiind rezervat familiilor instarite. El a disparut insa treptat, de prin secolul al XIX-lea, din motive de igiena, dar si in virtutea unor principii morale. Pana de curand, obiceiul nu era practicat pe scara larga, intalnidnu-se sporadic. De ceva vreme, a devenit, se pare, un adevarat fenomen social, cel putin in unele tari, cum este Marea Britanie.

Exista actualmente grupuri pe Facebook, create in acest scop, unde mamici disperate ca nu au lapte cer ajutorul altor mame, pentru a nu-si priva bebelusii de cel mai bun aliment pentru ei - laptele uman. Exista, de altfel si site-uri create special in acest scop, cum ar fi Human Milk 4 Human Babies, unde mamici care au surplus de lapte matern ajuta benevol alte mamici, care, din diverse motive, nu pot alapta. O statistica facuta in Marea Britanie estimeaza ca numai in aceasta tara exista cel putin 3000 de femei care au utilizat site-ul pentru a-si imparti laptele cu alte mamici. In afara acestei statistici oficiale se presupune ca exista insa si numeroase mamici care practica acest mod de a-si hrani bebelusii, apeland la cunostinte, prietene etc.

/Images/grup-fb-alaptare.jpg

Parerile sunt, asa cum era de asteptat intr-o dezbatere legata de alaptare, impartite. In timp ce unele mamici declara ca nu ar avea absolut nicio problema daca o alta femeie le-ar alapta bebelusul, altele se declara ingrozite de o astfel de idee, considerand ca riscurile asumate sunt prea mari si ca, in plus, relatia intima care s-ar putea crea intre bebelus si o alta femeie decat mama nu este deloc sanatoasa pentru relatia emotionala dintre mama si copil.
 

Ce parere au mamicile DC?

/Images/citat.gif „Eu nu as putea. M-a durut rau ca nu am reusit sa o alaptez cum trebuie si ca nu s-a format acea legatura magica despre care am tot citit aici, pe DC, cred ca imaginea respectiva m-ar fi durut la fel de mult.” (Selene_Bunny)

/Images/citat.gif „Pana la urma dragostea nu trece prin stomac… de la mine sau de la alta… tot hrana e si n-are nici o magie. E ca si cum dupa diversificare ai pretinde ca doar mama trebuie sa hraneasca bebelusul.” (Maria-Cris)

/Images/citat.gif „Cred ca as fi recurs la asta numai sa nu mai tipe atata copilul.” (ingridnen)

/Images/citat.gif „Mie chestia cu magia... mi se pare o poveste, desi am alaptat doi copii. In afara de imposibilitatea de a face si tu ceva ca lumea, de durerile din prima luna si de faptul ca eram "carciuma-n drum"... nu am gasit. Mufati la biberon, la mine in brate, e fix acelasi lucru - sentimental vorbind. Imunitar - e ok sa alaptezi - de-asta am si facut-o. Daca as fi avut pe cineva sa preia de la mine alaptatul macar o data / zi, bine era.” (anya)

/Images/citat.gif „Daca as fi sigura ca mama respectiva e sanatoasa, n-as avea nicio problema. E drept ca eu, desi ma chinui de cativa ani, nu reusesc sa vad alaptatul ca pe ceva intim, special intre mama si copil, in liniste, cu lumanarele, feeric magic etc. Alaptatul e dare de mancare. Ca un sandwich. Nimic mai special de atat.” (JG)
 

Obsedata de alaptare?

Clare Byam-Cook, autoarea cartii What to Expect When You’re Breast-Feeding...And What If You Can’t, este de parere ca aceasta solutie este potrivita pentru tarile slab dezvoltate sau in curs de dezvoltare, unde nu exista alternative sigure la alaptare, insa sustine ca nu vede justificarea unei astfel de alegeri intr-o tara dezvoltata, in care formulele de lapte praf au ajuns sa fie atat de sofisticate si sa imite atat de bine componenta laptelui matern. Autoarea marturiste ca nu intelege cum poate fi o mama atat de obsedata de alaptare, incat sa puna pe altcineva sa faca asta in locul ei, ratand astfel momente tandre alaturi de bebelusul ei, pe care hranirea cu biberonul i le-ar oferi la fel de bine ca si alaptarea propriu-zisa.

/Images/carte-alaptare.jpg

Cu toate ca este o aparatoare inflacarata a alaptarii, sfatuind de-a lungul vremii mamici celebre precum Helena Bonham Carter sau Kate Winslet in privinta alaptarii, Clare Byam Cook este de parere ca excesul acesta de zel manifestat prin dorinta dusa la extrem de a hrani bebelusul cu laptem uman nu este deloc benefic. El se datoreaza unei prejudecati cu care se pare ca ne nastem si anume aceea ca laptele matern este absolut indispensabil unui bebelus.
 
Adesea, daca i se intampla ceva rau unui bebelus hranit cu formula, mamicile au tendinta sa se autoinvinovateasca. Optiunea pentru alaptarea de catre o alta femeie implica, in schimb, o serie de riscuri, peste care nu ar trebui sa trecem atat de usor. Exista extrem de multe boli care se transmit prin laptele matern, la fel cum exista medicamente si diverse substante care trec din lapte in organismul bebelusului. Unele mamici sunt perfect constiente de aceste riscuri, altele, in schimb, considera ca este suficient sa aiba incredere in femeia careia isi incredinteaza copilul spre alaptare, largind insa adesea prea mult notiunea de incredere.

/Images/lapte-formula.jpg

/Images/citat.gif „Si daca persoana aia are hepatita C de exemplu? Mie de asta mi se pare riscant, nu poti sti daca persoana "alaptatoare" este perfect sanatoasa.” (Letitia1)

/Images/citat.gif „Da, as fi de acord sa primeasca lapte de la alta mama pe care o cunosc, macar o masa / zi. Ma gandesc ca mai repede ar fi lapte muls si 'ambalat' cumva, de vreme ce nu ar sta cu noi in casa sa alapteze la cerere.” (Ioana_Pos)
 

Biberonul - benefic si mult mai natural

Cu riscul de a a primi numeroase critici, autoarea le indeamna pe mamici sa nu mai fie atat de obsedate de alaptare, pentru ca exista numeroase alte aspecte ale noului lor statut care ar trebui sa le preocupe cel putin la fel de mult ca si hranirea bebelusului, cum ar fi relatia cu partenerul, mentinerea unui climat familial armonios etc. O plimbare in parc cu familia si un popas pe o banca, la soare, pentru a-ti hrani bebelusul dintr-un biberon este, in viziunea lui Clare Byam-Cook, mult mai naturala si mai benefica decat stresul zilnic de a-i face rost bebelusului de laptele unei alte femei.

/Images/bebe-biberon.jpg

Sa fie aceasta controversa doar o alta ilustrare a eternei dileme alaptare versus formula sau san versus biberon? Mamicile din comunitatea DC si-au exprimat deja opinia in topicul dedicat acestei dezbateri. Tu ce parere ai?
 


Ghid de alaptare

Desprecopii va ofera cel mai complet ghid de alaptare. Cititi pe larg toate informatiile de la aceasta sectiune dedicata Alaptarii! Citeste si forumul special Alaptarea de la desprecopii.com - vei intalni acolo mamici ca tine care au intrebari si raspunsuri despre alaptare.Primele zile de alaptare in fapte concreteAlaptarea bebelusului: de la nastere la 3 luniGhid complet al primelor zile de alaptare Alaptarea in timpul puseelor de crestere ale bebelusuluiAlaptarea bebelusului si momentul optim pentru diversificareColostrul: prima masa a bebelusului tauDespre stresul primelor zile de alaptareSecretul reusitei alaptatului
 

Forumul mamicilor care alapteaza

 Alaptarea
Cel mai bun cadou pentru bebelus. Probleme, experiente si povesti de succes din timpul acestui timp special.

  Primele 365 de zile din viata de mama
365 zile si nopti din viata de mama. Casa nou nascutilor DC.

 

Grupuri de suport - pentru alaptare pe Comunitatea DC:


Despre alaptare, merita sa cititi si:

Alăptarea si controversele sale: emoții, dezbateri patetice și suport

Alăptarea si controversele sale: emoții, dezbateri patetice și suport

Alăptarea unui nou-născut este unul dintre cele mai importante gesturi pe care le poate face o mămica pentru copilul ei. Este un gest natural, cu numeroase beneficii de…

Cum mai poate fi folosit laptele matern

Cum mai poate fi folosit laptele matern

Virtutile laptelui matern in hranirea bebelusului sunt de necontestat.  O dovedesc numeroasele studii legate de alaptare, precum si practica in sine. Se pare insa ca laptele matern nu este bun…

Alaptarea previne obezitatea la copil

Alaptarea previne obezitatea la copil

Copiii nascuti din mame supraponderale se confrunta cu un risc mai mare de a fi ei insisi supraponderali - dar alaptarea si introducerea tardiva a alimentelor solide pot reduce riscul unui copil de a…



Cititi si despre probleme la nou nascuti


autor: redactor Anamaria Ghiban; Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2014

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. cateluta
    catelutatrimis la 8/7/2013

    sunt insarcinat in 7 luni ma numesc caty din buc am 38 de ani

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII