Depresia generată de infertilitate. Pentru multe femei a nu putea avea copii poate inseamna cea mai dificilă dezamagire ca adult

Depresia generata de infertilitate. Pentru multe femei a nu putea avea copii poate inseamna cea mai dificila dezamagire ca adult

Depresia generată de infertilitate. Pentru multe femei a nu putea avea copii poate inseamna cea mai dificilă dezamagire ca adult

Atunci cand te confrunti cu probleme legate de infertilitate, la inceput -  depresia este ultimul lucru care te preocupa.

Insa mintea iti este plina de intrebari, de posibile tratamente, atata timp cat stii ca mai exista sanse. Pe masura insa ce timpul trece, sufletul ti se umple incetul cu incetul de tristete, cu fiecare noua procedura nereusita, pana cand deznadejdea pune stapanire pe intreaga ta fiinta...

Depresia generata de infertilitate

Atunci cand te confrunti cu probleme legate de infertilitate, depresia este ultimul lucru care te preocupa. Mintea iti este plina de intrebari, de posibile tratamente, atata timp cat stii ca mai exista sanse, iar sufletul ti se umple incetul cu incetul de tristete, cu fiecare noua procedura nereusita, pana cand deznadejdea pune stapanire pe intreaga ta fiinta. Si deseori nici atunci nu realizezi ca te afli in pragul unei depresii grave. Dorinta de a deveni parinte este prea puternica pentru a te lasa sa vezi lucrurile intr-un mod obiectiv.

Poate fi infertilitatea o cauza a depresiei?

In mod sigur, da, spun specialistii in psihologie. Asteptarile pe care o persoana cu probleme legate de infertilitate si le creeaza, pierderea luna de luna a familiei pe care si-o proiecteaza alaturi de partenerul de viata, sentimentul ca propriul corp a tradat, toate acestea conduc incet dar sigur catre depresie. Pentru multe femei, mai ales pentru cele tinere, a nu putea avea copii poate inseamna cea mai dificila dezamagire ca adult. In prima faza, dupa ce are loc constientizarea ca natura nu este cooperanta cu dorinta de a deveni parinte, majoritatea persoanelor aflate in aceasta situatie se ambitioneaza si actioneaza cu hotarare in toate directiile posibile pentru a-si implini visul de a avea copii. Insa pe masura ce diferitele proceduri esueaza, se instaleaza tot mai mult sentimentul ca totul este inutil. Cu fiecare esec, sansele de a cadea in depresie cresc. Si ele pot fi marite de factori exteriori, cum ar fi faptul ca prietenii apropiati reusesc sa aiba copii, care exercita o presiune involuntara asupra starii emotionale a persoanei care se lupta cu infertilitatea.

 Cititi mai multe despre cum lupta membrele DC cu depresia generata de infertilitate si gasiti prietene care va pot intelege in aceste momente grele la topicul creat special pe forum AICI

Infertilitatea e o problema serioasa si este foarte greu pentru femeile care nu pot avea copii, dar isi doresc. Unele depasesc problema, altele nu pot. Cum zicea cineva, conteaza foarte mult sprijinul sotului, al familiei, conteaza foarte mult ce fel de cerc de prieteni ai (daca au copii sau nu), in plus depinde de "fondul depresiv" al persoanei in cauza, cat de "rezistenta" este. (monicabo)

Depresia cauzata de infertilitatea le afecteaza de cele mai multe ori pe femei.

Pentru unele, depresia dureaza cateva zile in fiecare luna, dupa menstruatie. Pentru altele sentimentele negative sunt permanente si se accentueaza saptamana dupa saptamana. De aceea, consultarea unui psiholog se impune ca o masura medicala absolut necesara in aceste conditii. Desigur, este nevoie si de sprijinul celor apropiati, insa acesta nu este intotdeauna suficient. Din nefericire, adesea, presiunea celor din jur poate fi foarte mare, creand sentimentul ca ceva este in neregula cu propria pesrona si accentuand depresia.

Netratata, corespunzator, depresia cauzata de infertilitate poate duce la adevarate tragedii. Cazul recent, primul de acest gen, se pare, din Romania, al sinuciderii unei femei care se lupta de ani buni cu infertilitatea, dezbatut pe forumul Desprecopii, readuce in discutie aspectele emotionale ale infertilitatii, aspecte ce trec adesea in plan secundar, dar si atitudinea unei intregi societati fata de o problema care pare sa fie din ce in ce mai raspandita in secolul in care traim.

 Eu m-am intrebat ce putem sa facem noi ca si societate ca acest lucruri sa se intample cat mai rar. Aici ma refer la infertilitate. Cum se poate totusi sa fie sprijiniti acesti oameni? Am fost in aceasta situatie... Cred ca in acele momente mi-ar fi placut sa vorbesc cu un psiholog, un om care sa fie impartial si deschis fata de durerea mea . Mi-ar fi placut sa am langa mine un doctor care sa ma faca sa ma simt ca sunt cel mai important pacient al lui. (... ) Trebuie sa nu acceptam sa fim tratati ca niste gunoaie, doctorii sa inteleaga ca pe langa meseria lor daca au putina bunavointa pot fi si "oameni". (danaionela)

Cum poate fi combatuta depresia cauzata de infertilitate

Apelarea la un specialist este absolut necesara in cazul in care depresia s-a instalat deja sau este pe cale de a se instala. Exista, desigur, si persoane care gasesc in ele insele puterea de a trece peste orice deznadejde si reusesc sa traiasca cu ideea infertilitatii, sa o accepte sau sa continue lupta fara a cadea in depresie. Exista insa si foarte multe femei care de la un moment dat incolo nu mai fac fata singure situatiei ce pare a fi scapata de sub contorl. De aceea, interventia unui psiholog specializat in astfel de probleme, ar trebui sa fie o solutie salvatoare. Exista insa si solutii adiacente, pe care terapeutii insisi le recomanda, care pot ajuta la indepartarea starii negative si la mentinerea pe linia de plutire. Iata cateva sfaturi utile:

Recunoaste ca treci printr-o stare de criza! - Problemele de infertilitate pot fi cea mai grea incercare cu care te-ai confruntat vreodata. A constientiza acest lucru este primul pas spre vindecarea sufleteasca, sustin terapeutii. Tristetea, furia, stresul, acompaniate de un sentiment profund de pierdere a ceva ce ar trebui sa iti apartina sunt absolut normale. Nu trebuie sa te simti un om anormal pentru ca simti toate aceste lucruri. A-ti accepta emotiile si a incerca sa le intelegi, este primul pas in incercarea de a depasi criza prin care treci.

 Este tragic... si da uneori iti vine sa o ei razna. Cand faci tratamente peste tratamente si rezultatul este zero cazi in depresie. Conteaza foarte mult sa ai familia langa tine, conteaza sa-ti ocupi timpul cu altceva si sa nu te mai gandesti "De ce eu nu pot avea un copil?" Este greu sa raspunzi la curiosi, "Ai copii? De ce nu faci?". (... ) Sa nu mai vorbesc ca intervine si aceea gelozie cand vezi parinti care isi plimba pruncul prin parc si mai ales atunci cand cineva vine si iti spune "Sunt insarcinata, vrei sa vezi filmuletul cu bebe?" In acele clipe iti vine sa urli, iti vine sa nu mai iesi din carapacea ta, sa te inchizi in tine si sa-i consideri pe toti niste dusmani. Daca ii ai pe cei dragi langa tine iti revii, daca ai pe umarul cui sa plangi atunci este bine si odata cu trecerea timpului ranile se inchid, dar golul in sulfet ramane si daca poti trece peste toate si daca ai curajul sa infrunti lumea si sa treci peste anumite bariere si conceptii atunci lupti cu toata puterea si o sa vezi ca poti deveni parinte si altfel nu numai crescand in burtica ta un copil timp de 9 luni, ci in sufletul si in inima ta timp de multi, multi ani. Pacat ca multi oameni nu inteleg asta, ca multe cupluri se despart si considera ca singurul lor scop in aceasta viata este sa aduca pe lume un copil. (danaionela)

Nu te invinovati! - Rezista tentatiei de a-ti face reprosuri legate de propria persoana, de detalii care ar putea avea legatura cu infertilitatea, cum ar fi o intreruprere de sarcina pe care ai facut-o candva, faptul ca nu ti-ai supravegheat mai bine greutatea, faptul ca ai lasat anii sa treaca si nu ai incercat sa faci copii mai devreme etc. Gandurile negative nu fac decat sa-ti inrautateasca starea. In loc sa cauti un responsabil pentru situatia data, incearca sa te gandesti la solutii pozitive pe care ar trebui sa le adopti impreuna cu partenerul tau de viata pentru a-ti imbunatati starea spirituala. Aminteste-ti mereu ca infertilitatea nu este din vina ta si ca indiferent ce decizii ai fi putut lua in trecut, infertilitatea este ceva dincolo de puterea propriei persoane de a-si modela destinul. Lasa trecutul sa fie amintire si concentreaza-te pe viitor!

 

 Cand anul trecut nu am reusit fertilizarea in vitro, m-am tavalit pe jos de durere si am urlat la propiu , dar nu a vazut nimeni - fata de ai mei am zambit si am zis "nu-i nimic, mai fac una". De ce nu ii las sa vada? Pentru ca stiu ca ar suferi si ei mai mult decat o fac acum si nu vreau. Nu vreau sa sufere si ei din cauza mea. Simplu.(flo.flo)

 

Fa echipa cu partenerul tau! - Este o conditie absolut necesara pentru a putea depasi depresia cauzata de infertilitate. Ajutati-va reciproc si nu dati vina unul pe celalalt! Asta nu inseamna ca trebuie sa ganditi si sa simtiti la fel. Sunteti persoane diferite si fiecare are dreptul la propriile sentimente. Este important sa va sustineti emotional unul pe celalat si sa nu va lasati simultan prada disperarii. Fiecare va avea suisuri si coborasuri in ceea ce priveste starile emotionale, insa cel mai puternic intr-un moment sau altul trebuie sa il ajute pe celalalt. Numai asa veti putea sa va descurcati impreuna cu problema cu care va luptati.

 Infertilitarea este cumplita , te duce in niste stari de disperare pe care o persoana care nu are astfel de probleme nu le intelege. Nu are cum. (flo.flo)

Invata sa te autoeduci! - Citeste tot ce poti despre problemele de fertilitate, pune intrebari specialistilor cu care te intalnesti si cuplurilor care au trecut prin situatii similare cu a ta. Nu uita ca tratamentele pentru infertilitate sunt foarte complexe si evolueaza rapid. Incearca sa intelegi ce se intampla cu corpul tau din punct de vedere medical si informeaza-te asupra prosibilitatilor care exista in momentul prezent pentru a lupta din punct de vedere stiintific cu problema pe care o ai. Nu uita sa verifici intotdeauna credibilitatea surselor de informatie.

Fixeaza-ti limite in incercarile tale! - Unele cupluri isi fixeaza de la inceput anumite limite (de timp, de bani, de proceduri medicale etc) in dorinta de a avea un copil, in timp ce altele se straduiesc ani in sir sa obtina ceea ce isi doresc, chiar daca asta presupune costuri enorme, tratamente dureroase, stari emotionale negative etc. Nimeni nu iti poate spune cand trebuie sa te opresti in incercarile de a avea un copil. Este o decizie pe care numai tu si partenerul tau o puteti lua si ea poate fi luata mai devreme sau mai tarziu. A decide insa de la inceput cat de departe sunteti dispusi sa mergeti, iti poate da un sentiment de control asupra situatiei. De aceea este absolut necesar sa faci investigatii medicale complete si sa vezi ce tratament este cel mai potrivit pentru situatia ta. Chiar daca suna foarte pragmatic, nu uita sa iti faci de la inceput si un plan financiar. Tratamentele FIV sunt foarte costisitoare si trebuie sa fiti pregatiti sa le faceti fata si financiar, pentru a nu te confrunta si cu stari de angoasa legate de lipsa banilor. Exista si la noi programe guvernamentale care sprijina cuplurile ce au probleme de infertilitate. Informeaza-te in legatura cu ele si identifica resursele necesare pentru finantarea tratamentelor.

Poti spune NU activitatilor focalizate pe copii! - Daca a vedea copiii altora, ai prietenilor, ai rudelor, iti face rau la un moment dat, e dreptul tau sa te protejezi emotional, refuzand sa mergi la o aniversare, la un botez sau la orice alt eveniment care te-ar putea rani sufleteste. Poti refuza politcos, poti trimite un cadou, fara explicatii inutile.

 Toti iti spun sa suporti ca nu are cum sa fie dracu' chiar atat de negru, sa te gandesti ca pana la urma tot chinul ala va avea o finalitate. Da, suporti, avand in fata ochilor imaginari chipul copilului tau, pana cand, de atata chin, chipul ala se estompeaza, pana dispare de tot. Si atunci ramai cu ce? Ramai cu tristetea, cu sfasierea, nu mai ai nimic, nu te mai ai nici pe tine, iti e sila de propriul corp, relatia in familie e pe muchie de cutit, cei din jur te tot intreaba de ce nu iti iese ca X a luat o pastila si a ramas gravida, tu de ce te chinui atat? Tot felul de discutii si de apropouri si de la apropiati si de la necunoscuti. Este o presiune atat de mare, ca nu iti mai trebuie nimic, nu mai vrei nimic. Nu vrei sa mai vezi si sa mai auzi, nu vrei sa te mai dai jos din pat. Nu vrei decat sa fi lasata in pace, sa adormi si sa te trezesti tinandu-ti puiul in brate. Dar asta nu se poate decat in povesti... Cine sa te creada? Cine sa stie ce e in sufletul tau? Tragi de tine pana nu mai poti, iti faci treaba la serviciu, ca nu iti permiti sa nu il mai ai, ca tratamentele pentru infertilitate costa, iti faci treaba acasa, de spalat trebuie sa speli, mancare trebuie sa faci, de calcat trebuie sa calci. Aaaaa, ca plangi? Ca plangi din nimic? Ca esti cu nervii intinsi? Nu, nici tu nu stii ca esti in depresie, dar altii? (carmencat)

Mentine balanta intre optimism si realism! - Yakov M. Epstein, psiholog la Universitatea Rutgers, autor al cartii Getting Pregnant When You Thought You Couldn't, considera ca trebuie sa fii optimista atunci cand urmeaza sa te supui unei procedure medicale, insa daca iti creezi asteptari prea mari, nerealiste, atunci risti sa te expui unei caderi psihice dureroase. De aceea este important sa fii constienta de sansele reale de reusita ale fiecarui tratament. Chiar daca este dureros, trebuie sa admitem ca mai bine de o treime dintre cuplurile care se lupta cu infertilitatea nu reusesc sa aiba in cele din urma copiii lor biologici. A ramane realist in lupta cu infertilitatea este foarte important, intrucat te ajuta sa faci alegeri viabile in ceea ce privestea mentinerea propriului echilibru emotional.

Focalizeaza-ti atentia si pe alte lucruri! - Nu, nimeni nu contesta faptul ca iti doresti foarte mult un copil si ar fi absurd sa iti ceara cineva sa nu te mai gandesti la asta, insa incearca sa nu iti transformi intreaga viata intr-o cursa nebuna intre spitale, laboratoare de analize si cautarea de noi informatii despre infertilitate. Incearca sa iti focalizezi atentia si asupra altor lucruri importante din viata ta. Nu uita sa te si relaxezi din cand in cand. Un masaj, un film bun, o schimbare de look sunt lucruri marunte, dar care pot contribui in mod pozitiv la mentinerea echilibrului emotional in situatii de criza.

 Eu cunosc femei fericite cu copii dar stiu si femei fericite fara copii. Exista fericire daca stii sa o cauti si stii sa o gasesti acolo unde se ascunde in momentele cu umbra. (desprecopii)

 

 

 

 Si nu uita ca in comunitatea Desprecopii vei gasi intotdeauna sprijin emotional si empatia de care ai nevoie din partea celor care trec prin experiente similare si cu care poti impartasi oricand ganduri, sentimente, temeri, bucurii.

Surse de informatii serioase despre fertilitate, comunitate de suport

Dorinta de a ramane insarcinata este adesea stresanta si va poate consuma extraordinar de tare. Cunoasterea inseamna putere. Cu cat stiti mai multe, cu atat veti avea mai putine emotii si veti putea sa infruntați mai bine emotiile puternice pe care le puteti simti pe parcursul perioadei in care veti astepta cu infrigurare sa deveniti mamica. Este important sa stiti ca pe acest drum nu sunteti singura. Aveti alaturi suportul online al celei mai mari comunitati de limba romana: Desprecopii.com. Pentru suport concret, incurajare si prietenie, va asteptam pe cel mai citit forum online al femeilor aspirante la meseria de mamica: Asteptand o compara in viata noastra ! Va asteptam cu drag.

Mai cititi despre fertilitate si infertilitate 

Tratamentul infertilitatii: proceduri pentru barbati

Viitorul tratamentelor de fertilitate

Plante care stimuleaza fertilitatea dupa 35 de ani

Stresul si infertilitatea sunt legate

Infertilitatea de cuplu

Baile fierbinti reduc fertilitatea masculina

Despre infertilitate

Infertilitatea: adevaruri si neadevaruri

Infertilitatea secundara

Infertilitatea, pe intelesul celor mai norocosi

Fertilitatea si influenta Feng Shui-ului

Stresul si infertilitatea

 autor: echipa Desprecopii.com ,
Toate drepturile rezervate (c) 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII