7 secrete si 7 pasi pentru a depasi un divort

7 secrete si 7 pasi pentru a depasi un divort

7 secrete si 7 pasi pentru a depasi un divort

Se spune ca divortul este una dintre cele mai profund dureroase experiente careia o fiinta umana ii poate supravietui. Este de multe ori legat de o teama profunda ca durerea nu se va termina. Dupa depasirea socului divortului, va incurajam sa incercati acesti pasi ...

Iata sfaturile de la cineva care a trecut printr-un divort dureros... 7 secrete si 7 pasi pentru a depasi un divort

Nu exista nici o modalitate corecta de a plange
Cat timp dureaza tristetea?
7 pasi pentru a depasi divortul
Gasirea unei noi identitati este o parte importanta a procesului de vindecare
Despre divort, pe larg

Divortul este una dintre cele mai dureroase experiente umane

Se spune ca divortul este una dintre cele mai profund dureroase experiente careia o fiinta umana ii poate supravietui. Este de multe ori legat de o teama profunda ca durerea nu se va termina. Uneori, este comparat cu unele etape ale mortii, deoarece experienta nu este de multe ori cea in care pierdeti doar casnicia, ci pe dvs. insiva. Nu schimba doar cuplul, dar si copiii, familia, prietenii, asociatii, chiar si comunitatea de ansamblu care alcatuieste sistemul de sprijin al cuplului. Ca terapeut al familiei si al cuplurilor, acest articol este rezultat al unor experiente atat personale, cat si profesionale al unui pshiholog.

Nu exista nici o modalitate corecta de a plange

Modalitatea in care ne intristam sau plangem in aceasta situatie nu va fi considerata ca fiind cea indicata de catre cei din jurul nostru. Similar cu alte tipuri de experiente dureroase, moartea unei casatorii nu este doar un moment in timp, ci un proces plin de sentimente diferite. Durerea nu este liniara! Cu alte cuvinte, nu se poate trece doar prin etapele de soc, negare, furie, si de acceptare intr-o ordine bine definita. Divortul, din punct de vedere al durerii, este haotic si circular, cu etape care se schimba zilnic, sau de la un moment la altul.

Este normal pentru faza initiala si pentru prima emotie sa fie una de soc.

Socul psihologic vine ca raspuns la un evenimet sau situatie si poate provoca un mare stres, ca o intrerupere in viata noastra. Oamenii reactioneaza diferit la socuri. Unii se introvertesc, se retrag din viata sociala, evitand prietenii si contactele sociale. "Alergatorii psihologici", cum sunt numiti ei, ar putea recunoaste cu greutate ca acest lucru se intampla cu adevarat. Alte persoane ar putea sa reuseasca sa isi petreaca timpul cu cei dispusi sa asculte fiecare detaliu despre cum au fost raniti in timpul divortului. Aceasta este povestea pe care o folosesc pentru a se defini din acest moment al divortului in perioada de "jelire". Ei ar putea, deasemenea, sa-si dezvolte interactiunile sociale, creand si mai mult haos pentru a amorti durerea si realitatea din aceasta experienta. Intercalate cu socul, vin negarea si furia.

Cand sotul meu m-a parasit brusc in timpul sezonului de vacanta, nu parea sa fie nici un avertisment. Dupa socul initial, am experimentat furia intensa, tesuta cu negarea, rusine, vina si o pierdere a identitatii mele ca sotie. Depresia este normala in fazele initiale ale divortului. O casatorie este un sistem de sprijin care ne ajuta sa ne definim in lume. Cu pierderea unei casatorii, lumea noastra este brusc mai mica. Noi nu ne pierdem doar partenerul, dar, de asemenea, s-ar putea sa descoperim ca sistemul nostru social este in scadere. Pierderea unor membrii ai familiei si ai unor prieteni ne poate forta sa reevaluam felul in care ne identificam in lume. Acest "lasa sa treaca" al lumii poate avea o influenta profunda a sistemului nostru de securitate. Incapacitatea de a accepta aceste modificari bruste poate pune la incercare chiar si persoanele cele mai pozitive.

Motive de divort si alte studii surprinzatoare despre divort Citeste neaparat: Motive de divort si alte studii surprinzatoare despre divort

Cat timp dureaza tristetea?

Deoarece experienta durerii nu este liniara, si pentru ca nu exista o modalitate corecta de a plange pierderea unei casatorii, este dificil sa preconizam cat timp va dura aceasta. Am auzit ca avem nevoie de un an de recuperare pentru 10 de casatorie. In cazul in care ecuatia este corecta, pentru cei 30 de ani ai mei de casatorie, as avea nevoie de trei pentru a ma recupera din durerea divortului. De fapt, dupa aproximativ un an in procesul meu de recuperare, am intrat in etapa de acceptare si iertare. Am decis ca singura modalitate de a merge mai departe a fost cea de a renunta la furie.

Schimbarea implica "sa lasam sa plece" si necesita o "miscare" psihologica si fizica in acelasi timp, in scopul de a incepe procesul de vindecare. Aceasta schimbare in gandurile mele a contribuit foarte mult la ridicarea depresiei si tristetii mele peste pierderea casatoriei. Momentul aparitiei acestei etape depinde de multi factori, cum ar fi: cine este cel care a dorit divortul, daca a mai fost si o a treia persoana implicata in esecul casatoriei, cat de multa amaraciune exista intre cei doi parteneri, daca sunt copii si probleme de custodie, cine se alege cu cainele, si in cele din urma, sistemul legal. Unul dintre cele mai grele momente de dupa divort este acela al intoarcerii seara, tarziu, acasa, intr-o locuinta goala. Singuratatea poate intensifica depresia si tristetea. Chiar daca cele mai multe casatorii s-au "rupt" cu mult inainte de momentul divortului, prezenta fizica a partenerului se face simtita.

Dupa depasirea socului divortului, va incurajez sa incercati acesti pasi:

1. Intoarceti-va inspre o legatura reinnoita cu Dumnezeu, o alta mare spiritualitate sau putere.
2. Gasiti cativa prieteni si membri ai familiei pentru a forma un sistem de sprijin emotional.
3. Faceti o lista de provocari si resurse.
4. Angajati un avocat care sa va ajute in procesul legal.
5. Gasiti un grup de suport de dupa divort, sau un terapeut individual pentru a va ajuta sa va intelegeti sentimentele.
6. Fiti ingaduitor cu dvs. si faceti-va timp pentru a citi ziarele, pentru a face exercitii de relaxare sau orice altceva care va permite sa va faceti ordine in ganduri.
7. Tineti minte ca nu exista nici o modalitate corecta de a plange durerea pierderii unei casatorii. 

Gasirea unei noi identitati este o parte importanta a procesului de vindecare

Sa invatati sa traiti singura, sa va faceti prieteni noi, gasirea unei alte case, pot fi lucruri infricosatoare dar si interesante. Unii oameni trec prin acest proces rapid, altii nu. Daca depresia persista, iar durerea tine de o buna bucata de vreme, este important sa va ascultati propriile ganduri si sa va intrebati daca depresia este cea care va impiedica sa intrati in etapa de acceptare.

Este posibil sa aveti nevoie de un specialist care sa determine daca tristetea cu care va confruntati este mult mai grava si are nevoie de tratament profesional. Exista grupuri de sprijin de dupa divort oferite de bisericile locale, sinagogi, sau puteti solicita ajutorul unui terapeut profesionist specializat in recuperarea de dupa divort.

Despre divort, pe larg:

Divortul sau sfarsitul care iti da dreptul la un nou inceput

Divortul sau sfarsitul care iti da dreptul la un nou inceput

Divortul este o experiența care face parte din vietile unora dintre noi si care, ne place sau nu sa acceptam, ne modeleaza caracterul si modul de a percepe lumea. Dar ...Exista viata dupa…

Există divorțuri frumoase? Statistici despre divorturi

Există divorțuri frumoase? Statistici despre divorturi

Exista si divorturi frumoase? Intrebarea mi-a venit intr-o zi, in timp ce navigam aleatoriu prin haosul virtual al internetului. Am corelat-o aproape instantaneu cu faptul ca in ultima vreme am…

5 greșeli pe care le fac părinții divortați și lasă răni in sufletul copiilor

5 greșeli pe care le fac părinții divortați și lasă răni in sufletul copiilor

Divortul este un lucru dificil si complicat pentru un cuplu. Iar furtunile de emotii care ii coplesesc pe protagonisti poate duce si la multe greseli care se pot rasfrange asupra celor mai dragi…

 Forum de suport unde discutam despre viata in 2

 In unul sau in doi... mergem mai departe!
Probleme cu casnicia, suport, incurajari, pareri ... nu ezitati si usurati-va gandurile aici!


autor: Aura Manolescu, redactor Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2017

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

  1. IULIA CRISTEA
    IULIA CRISTEAtrimis la 18/1/2019

    Astazi sunt 4 ani de cand am semnat divortul .O casnicie de 29 ani . Fara prea multe explicatii decizia a venit brusc, motive ambigue. Starea de om fara familie este greu de acceptat. Cat de puternic te crezi, cat de mult timp trece nu poti sa accepti un final care ti se pare fara sens, parca nu mai esti intreg. A trecut mult timp dar totusi viata traita ti se pare ca a fost un vis, sau ce traiesti acum este un vis, cosmar. Cum trecem peste? Cum acceptam tot ce ni se intampla? Greu...

    Raspunde la acest comentariu
  2. Vali
    Valitrimis la 13/7/2015

    Ma bucur ca am gasit acest site. Am acum raspunsuri la starile mele din ultimele luni.Multumesc! Am intrat in contingentul single 40+ oldies-but goldies. Am experimentat pe mine si pe cei care ma iubesc/ma respecta toate formele crizei de identitate. Am trecut prin negare,furie,acceptare,incercare de compromis moral de dragul copiilor...pana am inceput sa ma informez. Atunci, "am schimbat macazul ". De fapt, am fost foarte aproape sa ma dau afara singura din casa, sa ma umilesc in fata ipocriziei, sa accept situatia non-kombat, Acum, dupa 5 luni de purgatoriu, incep sa vad din nou lumina in jurul meu. Adevarat este ca fara munca asidua, de 10-12 ore, care sa-ti canalizeze energia mentala, fara un copil care sa te astepte acasa si pentru care te mobilizezi cu ce ai mai frumos in inima, e aproape imposibil sa incepi o noua zi.Dar..un om citit e un om pregatit mai bine.Am citit despre efectele divortului,riscurile emotionale,implicatiile de ordin legal. Nu pot spune ca am gasit mangaiere, dar mai bine asa, decat o lovitura in plex.Am primit una-sufleteasca-si nu mai vreau acea senzatie. Inca nu am ajuns in fata instantei, mai e putin. Trece si asta. Va doresc mai mult decat am eu acum frumos in suflet! :)

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII