Bebe are un anișor? Gata cu laptele formula: iată cum introducem laptele de vacă copilului - sfatul medicului pediatru

Bebe are un anisor? Gata cu laptele formula: iata cum introducem laptele de vaca copilului - sfatul medicului pediatru

Bebe are un anișor? Gata cu laptele formula: iată cum introducem laptele de vacă copilului - sfatul medicului pediatru

Bebe are un anisor? Dupa ce copilul implineste 12 luni, un copil nu mai are nevoie de lapte formula. Laptele matern sau laptele formula este o sursă importantă de nutrienți pentru copiii mici, dar după ce copilul împlinește 12 luni, el poate obține toți nutrienții de care are nevoie din alimente solide si laptele de vaca.

La 12 luni - gata cu laptele formula: cum ne dam seama ca acum copilul nu mai are nevoie de lapte formula

Daca bebe a fost hranit cu lapte formula o perioada, cunosti deja rutina: spala bibeoane, sterilizeaza, pregateste laptele formula - hranaste-l si ia-o de la inceput.... Spălați, clătiți, repetați. Pentru părinții bebelușilor care sunt alimentati cu lapte formulă acesta este o rutina pe care au facut-o de mai multe ori pe zi (și noapte) si acum chiar pare o veșnicie. Dar cand se termina aceasta rutina? Când bebelușii nu mai au nevoie de lapte formulă?

„Un copil sănătos ar trebui să bea lapte matern sau formulă până la vârsta de 1 an. Laptele formula este imbogățit cu vitamine și fier, de care au nevoie”, spune medicul pediatru Stefana Zamfir. „În general, bebelușii ar trebui să aibă cel puțin 0,75 l de lapte matern sau formula - la vârsta cuprinsă între 9 luni și 1 an. Dar odată ce bebelușul începe să mănânce o dietă completă de alimente nutritive solide, puteti treceți la laptele de vacă, care oferă proteine ​​și vitamina D.”

Semnele că bebelușul este pregatit să renunțe la la lapte formulă in favoarea laptelui de vacă

Daca copilul are o alimentatie echilibrată din punct de vedere nutrițional, atunci este în regulă să treceti la lapte de vaca la 12 luni. O alimentatie sănătoasă cu alimente solide pentru un copil de 11-12 luni ar trebui să includă:

🔹 Fructe.

🔹 Cereale.

🔹 Proteine ​​din carne, ouă sau fasole fiartă.

🔹 Legume.

„Reduceți treptat cantitatea de formulă pe care o beau pe măsură ce mănâncă mai mult. Continuați să-l oferi de băut pentru că uneori bebelușii nu sunt sătui după ce au mâncat alimente solide” - dar așteptați până împlinesc 1 ani pentru a introduce laptele de vacă.

Semnele că bebelușul NU este pregătit să renunțe la formulă in favoarea laptelui de vacă

Bebelușul ar trebui să continue sa bea lapte formula dacă:

• Nu ia in greutate - este sub greutatea normala

•  S-a născut prematur.

•  Nu are o alimentatie variată cu alimente solide.

• Trebuie să continue cu formula bazată pe recomandarea medicului lor. (De exemplu, dacă copilul are alergii alimentare sau probleme la digerarea alimentelor sau la absorbția nutrienților.)

•  Afectiuni medicale: unele probleme medicale subiacente pot afecta cât timp trebuie să bea bebelușul dumneavoastră formulă.

Bebelușii ar putea avea nevoie să rămână pe formulă mai mult timp dacă au:

- Probleme cu rinichii.
- Probleme hepatice.
- Stare metabolică precum fenilcetonuria (PKU) .

Cum trecem de la laptele formula la lapte de vaca

Dacă bebelușului îi place gustul laptelui de vaca:

1. Începe sa ii oferi ii să ii oferi cate o porție de lapte de vaca 60-70 de ml pentru fiecare două sau trei porții de lapte formulă.

2. În următoarea săptămână, până la 10 zile, creșteți porțiile de lapte pe măsură ce reduceți porțiile de lapte formulă.

3. Nu mai dați lapte formula după ce beau lapte de vaca fără probleme.

Daca bebelusul tau prefera gustul formulei:

1. Faceți formula așa cum o faceți de obicei. Nu adăugați lapte de vacă în formula praf.

2. Amestecați 60 ml de lapte formula preparat si 60 de ml de lapte de vaca astfel încât să aveți o băutură de 120 ml de lapte mixat. Hrănește-ți copilul cu amestecul.

3. În săptămâna următoare până la 10 zile, adăugați mai mult lapte și mai puțină formulă la amestec până când este tot lapte de vaca.

Biberon sau ceașcă?

La 12 luni este timpul sa spui la revedere biberonului.  Hrănirea cu biberonul dupa varsta de 12 luni poate afecta creșterea dinților și poate cauza carii. Ii poti oferi lapte copilului într-o ceașcă obișnuită, cu paie sau obișnuită inca de la vârsta de aproximativ 9 luni.

Bebelușul meu mai are nevoie de formulă în timpul trezirii nocturne?

Majoritatea bebelușilor de această vârstă nu au nevoie să mănânce când se trezesc noaptea. În general, odată ce bebelușii își dublează greutatea la naștere (ceea ce se întâmplă la aproximativ 4 până la 6 luni) și mănâncă în mod regulat solide, nu au nevoie de calorii suplimentare și pot dormi toată noaptea. Așa că încurajează-l să doarmă în continuare.

Bebelușii de la această vârstă au, de asemenea, majoritatea dinților de lapte, așa că consumul de lapte sau lapte praf noaptea poate duce la probleme dentare. Hrănirea pe timp de noapte îi poate face prea săturați pentru a mânca ceea ce au nevoie în timpul zilei.

Atentie - daca observati ca copilul are o schimbare dramatica a digestiei sau are brusc nasul infundat - iar aceste simptome persistă sau se agravează, discutați cu medicul pediatru al copilului dumneavoastră despre o potențială alergie la lapte.

Semnele că bebelușul nu poate tolera laptele de vacă:

• Constipație.
• Diaree.
• Eczemă.
• Vărsături.

Care este cel mai bun lapte pentru un copil de 1 an?

Experții consideră că laptele integral de vacă este cel mai bun lapte pentru copiii de 1 an - in loc de lapte formula. „Regula generală este laptele integral până la vârsta de 2 ani, cu excepția cazului în care există circumstanțe specifice”, spune dr. Zamfir

In cazul in care copilul are o greutate peste media de varsta, este des constipat sau bea mai mult lapte decat este recomandar - (mai mult de 3 cani) medicul ar putea recomanda lapte de vaca cu un procentaj maimic de grasime (de 2%)

Alternative de lapte pentru copii mici

Laptele de soia neîndulcit tinde să fie printre cele mai bune alternative de lapte de vacă pentru copii mici, deoarece are o cantitate similară de proteine. Dar laptele de soia are mai puține calorii – de care bebelușii au nevoie pentru a se dezvolta – decât laptele integral. Numărul de calorii al laptelui de orez neîndulcit este puțin mai mare, dar conține mai puține proteine ​​și mai mult zahăr adăugat.

Cel mai bun mod de a te decide, spune dr. Zamfir - este sa ai in vedere alimentatia generală a copilului tău. „Există atât de multe alternative de lapte, iar alimentatia copilasilor variază atât de mult. Este imposibil să existe o regulă generală pentru ceea ce este în regulă. Unii copii pot mânca mult iaurt și brânză. Unii bebeluși sunt accepta iaurtul. Așadar, discutați cu medicul pediatru despre cea mai bună alternativă pentru a vă ajuta copilul cu deficiențe specifice și nutriția generală.

Citeste si Laptele vegetal cu toate variantele sale, nu contine suficienti nutrienti pentru cresterea sanatoasa a copilului

autor: Desprecopii.com, Material redactat cu sfaturile dnei medic pediatru Stefana Zamfir
In exclusivitate pentru Desprecopii

referinte
Cow's milk: When and how to introduce it
referinte: Academia Americana de Pediatrie 2023

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII