De ce sampoanele sunt o risipa de bani

De ce sampoanele sunt o risipa de bani

De ce sampoanele sunt o risipa de bani

  • Samponul este o risipa daunatoare de bani. Acesta este micul secret pe care companiile producatoare de sampoane nu isi doresc ca femeile sa il afle. Cand ne spalam parul cu anumite sampoane traditionale, parul si scalpul ne sunt curatate de uleiurile lor naturale. Multe dintre sampoane, de obicei, au la baza sulfat de sodiu sau alti detergenti daunatori. Ce ar fi sa iti faci singura samponul pentru tine si intreaga familie?

Sampoanele strica parul
Chimicale din sampon
Prepara singura samponul tau
Baza pentru un sampon
Reteta de sampon pentru toate tipurile de par
Despre ingrijirea parului

Sampoanele strica parul

Acesta este micul secret pe care companiile producatoare de sampoane nu isi doresc ca dvs. sa-l aflati. Cand ne spalam parul cu anumite sampoane traditionale, parul si scalpul ne sunt curatate de uleiurile lor naturale. Multe dintre sampoane, de obicei, au la baza sulfat de sodiu sau alti detergenti daunatori. In timp ce acestia genereaza o spuma generoasa pentru a curata parul, ele pot duce la un par uscat, lipsit de culoare si de forma. Atunci vom cheltui din plin bani si timp pentru produse care sa inlature efectele nedorite ale folosirii acestor sampoane.

Chimicale din sampon

1. Aldehida formica - Substanta, care patrunde foarte repede in piele, este recunoscuta pentru efectul sau cancerigen. E un conservant chimic folosit in produse ieftine (gel dus, sampon).   
Provoaca alergii, dermatite, dureri de cap, oboseala cronica. Inhalarea este extrem de periculoasa pentru ochii, nas si gat (membranele mucoase);

2. Alkylphenol ethoxylates (nonylphenol sau octylphenol) - au rol de agenti de umetificare pentru a scadea tensiunea de suprafata a lichidelor, astfel ca acestea sa poata face spuma si sa penetreze in solid. Sunt perturbatori hormonali si sunt extrem de toxici pentru pesti. Ar putea fi cancerigeni si daunatori pentru sistemul nervos central. Pot de asemenea cauza astm, eczeme si iritatii ale pielii. Se dezvolta in grasimea din organism foarte repede. Multi alkylphenoli sunt inlaturati treptat la nivel mondial din compozitia cosmeticelor;

3.Dioxane (ingrediente cu terminatiile myreth, oleth, laureth, ceteareth) -puternic perturbator hormonal legat de cancer, tulburator al sistemului nervos, poate cauza pierderi de sarcina si deformitati la nastere.

4.Amilia laureth (ingrediente cu extensiile laureth sau lauryl) - cel mai utilizat e Sodium Lauryl Sulfate (SLS). Acestea sunt substante sintetice folosite in majoritatea sampoanelor si cauzeaza iritatii ale ochilor, ale pielii, caderea parului si alte reactii alergice, pot fi chiar provocatoare de eczema. Sunt adesea "deghizate" in substante pseudo-naturale, prin explicatia ca "provin din nuca de cocos". Interactionand cu alte substante (pot fi contaminate cu mari cantitati de toxine in procesul de fabricatie) formeaza nitrati, care sunt recunoscuti ca si substante cancerigene. Pot provoca acnee. SLS este agent de spumare dur, de aceea se gaseste in mod frecvent in sampoane si geluri de dus.  

5. Parabeni - methyl/propyl/butyl/ethyl/isobutyl paraben
 compusi sintetici inclusi in aproape toate categoriile de produse cosmetice. Sunt petrochimicale, estrogenici, cancerigeni, alergeni, toxici, pot produce probleme

Despre parabeni si controversele despre parabeni citeste pe larg: Despre parabeni si controversele despre parabeni

Prepara singura samponul tau

Samponul nu este altceva decat un produs care are pentru par acelasi rol pe care sapunul il are pentru piele. De aceea este foarte simplu sa va fabricati singure un sampon. In plus, puteti transforma asta intr-o activitate amuzanta si placuta. Ceea ce trebuie sa retineti este ca, desi puteti adauga un milion de ingrediente intr-un sampon, de fapt doar unele dintre ele sunt esentiale.

Baza pentru un sampon

Ca orice produs 100% natural, samponul de casa trebuie sa aiba o baza de la care se pleaca. Un sapun pe baza de ulei vegetal (ulei de masline) constituie baza ideala. Diluati-l cu apa distilata, pana se dizolva complet. Apa pura poate sa contina inca minerale care afecteaza firul de par, de aceea este indicata folosirea apei distilate. In plus, apa distilata mentine un mirosul proaspat al samponului si ii accentueaza efectele.

Adaugati ierburi si uleiuri!

Odata ce ati obtinut baza, va puteti juca putin, combinand alte ingrediente. Veti obtine un sampon perfect pentru tipul de par propriu si pentru culoarea pe care o aveti. Spre exemplu, daca vreti sa folositi musetel, faceti o infuzie cu apa fierbinte, filtrati-o si apoi amestecati-o cu baza.

Aproape tot ceea ce adaugati in sampon trebuie infuzat in apa distilata. De asemenea, trebuie sa indepartati semintele sau bucatile de pulpa.

Aveti grija ce anume adaugati intr-un sampon si nu uitati ca unele combinatii au efecte mai bune decat altele. De exemplu, uleiul de lamaie si sucul de lamaie au un efect uimitor asupra parului blond, dandu-i o nuanta luminoasa, insa nu acelasi lucru se poate spune despre efectul pe care il au asupra parului inchis la culoare. De asemenea, tineti cont de faptul ca unele plante sunt folosite chiar la fabricarea vopselei de par. De aceea, mai ales daca aveti parul deschis la culoare, exista riscul ca plantele folosite la prepararea samponului sa ii dea o anumita nuanta. Daca aveti o experienta neplacuta de acest gen, nu va ingrijorati prea tare totusi, pentru ca nuantele pe care le capata parul din cauza anumitor plante, dispar, de obicei, la prima sau la a doua spalare.

Alegeti plantele potrivite, in functie de tipul de par!

Inainte de a alege alte ingrediente pentru un sampon de casa, tineti cont de faptul ca unele dintre ele sunt potrivite pentru orice tip de par (rozmarinul, salvia, uleiul din arborele de ceai, ghimbirul, lemongrassul) in timp ce altele sunt indicate doar pentru anumite tipuri de par. De obicei se folosesc ierburi uscate, insa aceasta nu este o regula. Puteti folosi cu succes si ierburi proaspete.

Cel mai simplu mod de a obtine un sampon care sa va priasca este sa aruncati o privire peste ingredientele samponului preferat, luat din comert. Daca acesta contine capsuni, atunci adaugati cateva capsuni in amestecul de casa si asa mai departe.

Plante indicate pentru par gras – frunze de menta, frunze de arbore de ceai, suc de castraveti, musetel
Plante indicate pentru par uscat – flori de portocala, lavanda, ulei de jojoba, ulei de cocos sau de avocado

Adaugati parfum!

Nu este obligatoriu, dar daca nu va place mirosul unei anumite plante sau daca pur si simplu va doriti ca spalarea parului cu sampon de casa sa fie o adevarata placere, atunci puteti adauga in compozitie putin din parfumul preferat, uleiuri esentiale sau extracte din anumite ingrediente parfumate. Este indicat ca parfumul sa nu fie totusi foarte puternic si sa nu folositi ingrediente parfumate care contin zahar. Puteti folosi extract de vanilie, de lamaie sau de migdale. Asigurati-va insa ca este vorba de un produs pur si nu de un ingredient folosit in bucatarie.

Nu va asteptati ca un sampon de casa sa faca spuma la fel ca unul din comert. Spuma se obtine datorita unor aditivi pe care le au sampoanele cumparate din magazin, insa ea nu este neaparat un indiciu al calitatii samponului repectiv. De asemenea, nu uitati ca un sampon de casa expira mult mai repede decat unul din comert. Daca este tinut intr-un recipient inchis ermetic, intr-un loc rece si uscat, atunci poate rezista pana la un an. Altfel, nu rezista mai mult de sase luni.

Reteta de sampon pentru toate tipurile de par

1 pahar de apa distilata
3 linguri de rozmarin
1 lingura de lemongrass
2 lingurite de ulei de arbore de ceai
½ lingurita de extract de vanilie
¼ pahar de sapun lichid pe baza de ulei vegetal

Incalziti apa intr-un recipient, pana clocoteste. Puneti rozmarinul si lemongrassul intr-o strecuratoare. Puneti ierburile intr-un termos si varsati apa peste ele, apoi amestecati. Acoperiti vasul, lasand plantele inauntru si lasati acolo amestecul timp de 20 – 30 de minute. Dupa ce scoateti plantele, amestecati lichidul cu ulei de arbore de ceai si cu vanilie. Adaugati apoi sapunul lichid si amestecati pana se dizolva complet. Tineti cont de faptul ca amestecul contine apa, ulei si sapun si, prin urmare, se amesteca destul de greu. La final, depozitati-l intr-un recipient bine inchis.

Despre ingrijirea parului merita sa cititi si:

Părul tău va arăta mai tanăr cu 15 ani dacă vei aplica aceste 4 sfaturi

Părul tău va arăta mai tanăr cu 15 ani dacă vei aplica aceste 4 sfaturi

Si parul nostru are o varsta ...In functie de cum ne aranjam parul, cum sta si cat de bine ne incadreaza chipul, depinde imaginea pe care o avem in acea zi. De fapt, in par, femeile investesc cei…

20 lucruri pe care nu le stiai despre par

20 lucruri pe care nu le stiai despre par

Il taiem, vopsim si coafam, dar parul poate insemna mult mai mult decat un stil: acesta poate elimina toxinele, dezvalui unde locuiti si chiar ... poate sa auda ...

12 sfaturi pentru ziua cand ai impusul sa te tunzi scurt

12 sfaturi pentru ziua cand ai impusul sa te tunzi scurt

Daca vrei sa te tunzi scurt, citeste aceste 12 sfaturi pentru a-ti calma impulsul de care ai putea sa regreti. Eventual :)



 
/Images/intim.jpgFemina intim
Intre noi femeile. Cosmetice, diete, tampoane, dileme intime.

autor: Mihaela Vilcu  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2014

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII