Frica de baie a bebelușului: cum procedăm - motive și sfaturi

Frica de baie a bebelușului: cum procedam - motive si sfaturi

Frica de baie a bebelușului: cum procedăm - motive și sfaturi

Bebelușul e înfricoșat de baie? 😨 Majoritatea mămicilor sunt stresate din cauza băitei bebelușilor. De fapt, e ceva absolut firesc, cel puțin în primele săptămâni, până când procesul în sine devine rutină. 🛁💆

Ce facem deci? Atunci când unui bebeluș îi este foarte frică de baie, este bine să-i luăm frica în serios și să nu îl forțăm în baie. 🤗💦

Pentru mulți bebeluși, baia vine cu niște episoade ce îi sperie - ca zgomotul de scurgere al apei sau de alunecarea sub apă. Plus că nu le place să-și ude părul sau să aibă apă sau săpun în ochi. Iată cum procedăm când bebelușul este înfricoșat de baie... 🚿

De ce bebelusii se tem de baie

Daca te uimeste teama bebelusului de baie, afla ca motivul principal nu este frica de apa sau de temperatura sa - ci lipsa de control pe care o resimte in timpul baitei.

Ce facem deci? Atunci când unui bebelus ii este foarte frică de baie, este bine să-i luam frica in serios și să nu il forțam in baie.  Pentru multi bebelusi, baita vine cu niste episoade de spaima - ca zgomotul de scurgere al apei sau de alunecarea sub apă. Plus ca nu le place să-și ude părul sau să aibă apă sau săpun în ochi.

Ce facem pentru a-l ajuta?

Va puteți ajuta copilul să se simtă în siguranță prin a fi blând și ținând mâna pe burtica lui. O carpa pe burta sau pieptul copilului îl poate ajuta să se simtă în siguranță în baie. Aceasta păstrează temperatura calduta.

O rutină de baie poate face lucrurile mai ușoare pentru nou-născuți și pentru bebelusii mai mari deoarece le permite să știe ce să se aștepte. De exemplu, puteți încerca să cântați un cântec de baie special sau să spuneți o poezioara atunci cand il uscati in prosopel.

Iata ce povesteste o mamica redactor de la Desprecopii

Frica de baita - o metoda care functioneaza

Din proprie experienţă ştiu că majoritatea mămicilor sunt stresate din cauza băiţei bebeluşilor. Şi mă gândesc că e ceva absolut firesc, cel puţin în primele săptămâni, până când procesul în sine devine rutină. Despre primele băiţe ale Elisei nu îmi mai aduc aminte mare lucru (deh, memoria devine şi ea selectivă după 12 ani), am doar imaginea ei cu codiţe în cada plină cu spumă în care pluteau mereu şi fetiţele Power Puff. Cu Tudor este însă altă poveste, oarecum atipică aş spune.

La început a plâns, ca orice bebeluş...

...dar după câteva zile a devenit fan al băiţei de seară, care se transformase în momentul culminant al zilei, cu distracţie la maxim, însoţiţi de răţuşte şi alte minunăţii. Trecerea de la cădiţă la cada mare, din baie, a fost oarecum firească fără prea mult tam-tam.

Şi până pe la un an şi ceva lucrurile au funcţionat în continuare perfect, ba chiar se lăsa cu plânsete la ieşirea din cadă, pentru că bebe nu se sătura niciodată de apă. La un moment dat s-a întâmplat însă ceva... un „ceva” pe care oricât de mult m-am chinuit să îl identific, nu am reuşit – Tudor a început să deteste băiţa şi să aibă un comportament extrem de fiecare dată când trebuia să îi facem baie.

Simplul fapt că auzea cuvântul „băiţă” îl făcea să plângă, iar în momentul în care îl băgam în cadă începea să ţipe isteric şi o ţinea aşa până când îl scoteam. La început m-am panicat teribil. Apoi am început să mă obişnuiesc cu ideea că nu îi place băiţa, însă gândul că frica asta are la bază o traumă mă neliniştea în permanenţă.

Tati a fost cel care a rezolvat problema

Da, oricât de mult m-am chinuit eu să găsesc explicaţii şi soluţii, singurul care a reuşit să îl facă pe Tudor să fie din nou toupit după băiţă a fost tati. Cum? Relativ simplu aş zice. S-a băgat el în cadă, cu toate jucăriile preferate ale lui Tudor şi a început să se joace cu el, lăsându-l pe Tudor să se uite, dar fără să îi dea voie să pună mâna pe ele. L-a ţinut aşa vreo jumătate de oră, timp în care nu l-a lăsat să pună mâna pe jucării, apoi a ieşit din cadă şi l-a întrebat dacă vrea şi el acolo să se joace cu jucăriile. La început timid, apoi din ce în ce mai sigur pe el, Tudor a acceptat să intre în cadă, fără plânsete, doar ca să se poată juca cu jucăriile. Nu a mai plâns deloc, s-a jucat aproape jumătate de oră, timp în care apa a curs încet şi cada s-a umplut cu apă şi cu jucării plutitoare.

Mi s-a părut cam paradoxală schimbarea asta bruscă, pentru că şi înainte îi dădeam toate jucăriile pentru a-l linişti, dar degeaba
. Cred că ceea ce a funcţionat a fost, de fapt, interdicţia. Ceea ce e interzis devine întotdeauna o tentaţie. Nu ştiu dacă funcţionează la toată lumea metoda cu pricina, dar, dacă vă aflaţi în situaţii similare, puteţi încerca..

Baita bebelusului: un ghid practic, dincolo de ritualuri sofisticate si idei preconcepute

Absolut necesara pentru igiena si pentru mentinerea sanatatii, baita bebelusului inseamna totusi mai mult decat atat. Experinta mea de mamica a doi copii extrem de diferiti, nu doar prin sex si prin cei 10 ani care ii despart, ci si printr-o sumedenie de trasaturi de personalitate, ma face sa cred ca baita este, dincolo de un obicei cotidian ce tine de igiena, o modalitate de a intensifica atasamentul copilului fata de parinti si o ocazie extraordinara pentru acestia de a se bucura de minunea de a fi parinte. Citeste un ghid practic despre baita bebelusului, dincolo de ritualuri sofisticate si idei preconcepute.

Despre baita si ingrijirea bebelusului merita citit si:

Prima baie a bebelusului meu
Ghid practic despre baita bebelusului, dincolo de ritualuri sofisticate si idei preconcepute.
Baita impreuna cu copilul - DA sau NU?
Cele 5 nevoi esentiale ale unui bebelus
80 de sfaturi si invataturi de la babe
Leziuni cutanate comune la nou-nascuti 
Iritatia produsa de scutece
Traditii romanesti: prima scalda sau prima baita
Ce produse cosmetice sa alegem pentru baita bebelusilor?

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

autor: Anamaria G - o mamica de la Desprecopii - Desprecopii.com  - toate drepturile rezervate © 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII