Vitaminele si multivitaminele, bani aruncati pe fereastra

Vitaminele si multivitaminele, bani aruncati pe fereastra

Vitaminele si multivitaminele, bani aruncati pe fereastra

  • Trei studii au descoperit ca suplimentele alimentare - vitaminele si toate multivitaminele - nu ajuta la prelungirea duratei de viata si nici in combaterea bolilor de inima sau a pierderii memoriei. Aceste studii au remarcat ca multivitaminele zilnice nu ajuta la cresterea in medie a nivelului de sanatate, sfatuind oamenii sa se opreasca din a le consuma.

Multivitaminele si vitaminele artificiale nu au nici un efect
Multivitamine ... sau placebo
Rezultatele studiilor
Dulapul cu medicamente

Trei studii au descoperit ca suplimentele alimentare nu ajuta la prelungirea duratei de viata si nici in combaterea bolilor de inima sau a pierderii memoriei. Aceste studii au remarcat ca multivitaminele zilnice nu ajuta la cresterea in medie a nivelului de sanatate, sfatuind oamenii sa se opreasca din a le consuma. S-a ajuns la concluzia ca un consum zilnic de suplimente alimentare nu indeparteaza problemele cardiace, pierderile de memorie si nu prelungeste viata, avand acelasi rezultat ca si pastilele placebo.

Multivitaminele nu au nici un efect

Suplimentele nutritive - sau vitaminele si multivitaminele care pot fi cumparate sunt o industrie de miliarde de dolari in lume, iar cifra de vanzari a multivitaminelor este o jumatate din totalul de vanzari a medicamentelor. Din ce in ce mai multe dovezi sugereaza ca vitaminele si multivitaminele ofera sanatatii foarte putine beneficii, sau chiar deloc, iar unele studii arata ca dozele mari pot fi chiar daunatoare. Ca urmare, autorii din spatele acestor cercetari ne sfatuiesc sa renuntam la a le mai consuma. Intr-un articol foarte incisiv, prof. dr. Eliseo Guallar ne cere sa nu mai cheltuim banii pe vitamine si multivitamine: "Noi suntem convinsi ca ele nu au nici un efect". Chiar si reprezentantii industriei de vitamine au cerut oamenilor sa-si micsoreze sperantele cu privire la efectele suplimentelor alimentare.

Consiliul pentru Nutritie American a declarat: "Cercetarile arata ca cele doua motive principale pentru care oamenii iau vitamine sunt starea generala de sanatate si pentru a corecta carenta de nutrienti. Stiinta inca demonstreaza ca multivitaminele lucreaza in aceste scopuri, oferind altfel motivul de a fi cumparate." Cu toate acestea, Guallar a declarat ca in contextul unei alimentatii nu tocmai perfecte, aportul de vitamine nu poate fi tradus printr-o imbunatatire a sanatatii. "Ar fi minunat daca toate problemele de alimentare ar putea fi rezolvate cu o pastila! Din pacate, nu este cazul."

Vitamine, Multivitamine ... sau placebo

In primul studiu, cercetatorii au repartizat la aproape 6.000 de medici de sex masculin in varsta de 65 de ani o vitamina Centrum Silver si o pastila placebo, pentru a fi luate zilnic, ca, apoi la fiecare cativa ani sa isi testeze subiectii cu o baterie de teste, la telefon, pentru verificarea memoriei. Barbatii din studiu se aflau intr-o stare de sanatate destul de buna la inceput, si 84% si-au luat pastilele in fiecare zi. Dupa 12 ani, nu au existat diferente in ceea ce priveste memoria intre cele doua grupuri.

Autorul studiului, Jacqueline O'Brien, unul dintre autorii studiului a declarat: "Suplimentele sunt adesea comercializate pentru beneficiile lor aduse sanatatii creierului si lucruri de genul asta, iar acesta este un mesaj destul de clar. In acelasi studiu, cu toate acestea, am constatat anterior ca multivitaminele ar putea reduce modest riscul de cancer si cataracta. Riscul de cancer a fost redus cu 8%, in timp ce riscul de cataracta a scazut cu 9%, comparativ cu un placebo.

In al doilea studiu, cercetatorii au repartizat aleatoriu pe 1.700 de supravietuitori a unui atac de cord inscrisi intr-un proces de terapie, cunoscut sub numele de chelare intravenoasa, la un regim de zilnic de doze mari de vitamine si minerale si pastile placebo. Participantii au fost rugati sa ia sase pastile mari pe zi. Aproape o jumatate dintre paticipantii din fiecare parte a studiului a incetat sa mai ia medicamentele inainte de sfarsitul studiului. Timpul mediu al studiului a fost de 2 ani si jumatate. Dupa o medie de 55 de luni, nu a existat nici o diferenta semnificativa intre cele doua grupuri din punct de vedere al deceselor, infarcturilor miocardice, accidentelor vascular cerebrale, episoadelor de dureri serioase in piept sau proceduri de deschidere a arterelor blocate.

Al treilea studiu, o revizuire a cercetarilor, a evaluat probele da 27 de studii cu privire la suplimentele de vitamine si minerale, care au inclus peste 450.000 de persoane. Acest studiu nu a gasit nici o dovada ca suplimentele ofera un beneficiu pentru bolile de inima sau ca ar intarzia decesul din orice cauza. Ele au descoperit doar un beneficiu minim asupra riscului aparitiei cancerului.

Rezultatele studiilor

Rezultatele studiilor sunt atat de clare si coerente, incat autorii editorialelor cred ca e timpul sa nu mai pierdem banii in cautarea dovezilor beneficiilor. "Probabilitatea sa descoperim un efect semnificativ al consumului de multivitamine este atat de mica, incat nu se merita sa facem studiu dupa studiu, cheltuind cu cercetarea acestui aspect" a spus Guallar.

Unele persoane beneficiaza de aportul sintetic de vitamine

Medicii americani sustin insa ca pentru o categorie speciala - vitaminele sintetice pot avea unele beneficii. Este vorba desigur de grupurile cu risc: persoane cu deficiente alimentare, probleme de absorbtie ale intestinului, gravidele care au o alimentatie precara.

Deocamdata este putin probabil ca standardele si protocoalele medicale sa isi schimbe recomandarile - insa medicii subliniaza ca un stil de viata sanatos, si multa miscare sunt cheia sanatatii.

Dulapul cu medicamente - cu si despre pastile: 
Paracetamolul poate fi fatal in doze mari - atentie la doze si la combinarea cu alte medicamente care pot contine paracetamol 🚨

Paracetamolul poate fi fatal in doze mari - atentie la doze si la combinarea cu alte medicamente care pot contine paracetamol 🚨

Răceala este o boală comună în sezonul rece, iar tendința de a o considera o afecțiune lipsită de gravitate și de a o trata acasă, cu leacuri…

Vitamina D si cancerul

Vitamina D si cancerul

Desi expunerea la soare este recunoscuta ca fiind cauzatoare de cancer al pielii, poate si sa ajute oamenii in lupta cu cancerul. Doua studii au descoperit ca vitamina D ar ajuta la imbunatatirea…

Cand ar trebui luate suplimentele de calciu

Cand ar trebui luate suplimentele de calciu

In general, puteti sa luati suplimente de calciu, in orice moment al zilei. Dar exista mai multi factori care trebuiesc luati in considerare, cum ar fi: cantitatea de calciu pe care o luati,…




 Forum de intrebari si raspunsuri medicale

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.

autor: redactor desprecopii.com Mihaela Vilcu - Toate drepturile rezervate (c) 2014
referinte: stire webmd.com, cnn.com

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII