Nasterea acasa, poezie sau nebunie?

Nasterea acasa, poezie sau nebunie?

Nasterea acasa, poezie sau nebunie?

Nasterea acasa este uneori zugravita ca fiind ceva ideal si poetic. Este insa ideala daca nu se stiu sau se ignora riscurile pentru bebelus sau mama. Femeile insarcinate ar trebui avertizate cu privire la pericolele la care se expun prin a naste la domiciliu, acest lucru fiind comparat cu riscul de a permite copiilor a nu purta centura de siguranta.

Doi experti au avertizat ca intarzierea cu care se ajunge la spital in cazul in care lucrurile nu merg tocmai bine, poate lasa bebelusul cu un handicap pe viata.

despre nasterea acasa - intre poezie si nebunie, veti citi
Femeile insarcinate ar trebui avertizate cu privire la pericolele la care se expun prin a naste acasa
Riscurile nasterii la domiciliu
Privarea de oxigen a bebelusului
Bebelusii nascuti acasa au de trei ori mai multe sanse de a deceda sau de a suferi o complicatie medicala
Nasterea la domiciliu si sanatatea copiului
Parintii trebuie informati despre riscuri/beneficii
Nasterea acasa in Romania
O lege pentru nasterea acasa?
Ce spun medicii ginecologi: Romania nu e Olanda
Nasterea acasa - pareri si contra
Ce spun mamicile si gravidutele pe forum despre nasterea acasa
Mai multe despre nasterea acasa
Informatii obiective despre nastere
Forum dedicat nasterii 

Femeile insarcinate ar trebui avertizate cu privire la pericolele la care se expun prin a naste acasa

Femeile insarcinate ar trebui avertizate cu privire la pericolele la care se expun prin a naste acasa, acest lucru fiind comparat cu riscul de a permite copiilor a nu purta centura de siguranta in masina. Doi experti au avertizat ca intarzierea cu care se ajunge la spital in cazul in care lucrurile nu merg tocmai bine, poate lasa bebelusul cu un handicap pe viata. Desi suna poetic, nasterea acasa nu trebuie sa fie un prilej de risc. Nu poti risca viata bebelusului sau un handicap sever - decat daca iti asumi aceste riscuri, in deplina cunostinta de cauza.

Riscurile nasterii la domiciliu

In Marea Britanie, studiul a 500.000 de nasteri la domiciliu a demonstrat ca rata decesului in randul nou-nascutilor este foarte mare. Nasterile la domiciliu au crescut in popularitate si datorita faptului ca anumiti furnizori de servicii medicale s-au entuziasmat in fata costurilor reduse pe care acestea le ridica.

Privarea de oxigen a bebelusului

Autorii studiului declara ca privarea de oxigen (medical, cunoscuta sub denumirea de encefalopatie hipoxic-ischemica) poate duce la paralizie cerebrala, aparitia unor probleme cognitive si motorii detectabile la varsta scolara. Ei au adaugat: "Cuplurile ar trebui sa fie avertizate cu privire la riscurile previzibile care pot fi evitate."

Profesorul Julian Savulescu, de la Facultatea de Filosofie de la Universitatea Oxford, Marea Britanie -  obstetrician si ginecolog, profesor asociat Lachlan de Crespigny, declara in acelasi jurnal medical ca, atunci cand apar probleme la domiciliu, o intarziere in transferul femeii insarcinate la specialisti poate aparea oricand. "Intarzierile vitale sunt inevitabile, in unele cazuri. Acestea pot duce la invaliditate, care ar putea fi evitata daca nasterea avea loc in spital."

Nasterea acasa

Bebelusii nascuti acasa au de trei ori mai multe sanse de a deceda sau de a suferi o complicatie medicala

Un studiu al cercetatorilor de la Universitatea Oxford 2011 a descoperit ca bebelusii nascuti acasa au de trei ori mai multe sanse de a deceda sau de a suferi o complicatie medicala. Studiul, intitulat "Locul de nastere, in Marea Britanie" a constatat ca bebelusii nascuti la domiciliu au de 2,8 ori mai multe sanse de a suferi probleme grave de sanatate, comparativ cu cei nascuti in unitatile spitalicesti de obstetrica.

Nasterea la domiciliu si sanatatea copilului

Problemele includ nasterea unui copil mort dupa inceperea travaliului, decesul bebelusului in prima saptamana de viata, leziuni cerebrale, fracturi la brat sau umar in timpul nasterii, si prezenta fecalelor in plamani.

Nasterile planificate in unitati conduse de moase, unitati ale comunitatii sau afiliate spitalelor nu prezinta un risc crescut, asa cum nici cele planificate la domiciliu, cand vorbim de al doilea sau urmatorul copil. Riscurile generale sunt reduse.

Cercetatorii de azi recunosc ca nici nasterile in spital nu sunt fara risc, si ca nasterea la domiciliu este adesea vazuta ca o alternativa mult mai naturala si mai putin interventionista. "Cu toate acestea, travaliul si nasterea sunt momente riscante, iar nasterea acasa poate expune copilul la pericolul invaliditatii in schimbul unor beneficii relativ mici. Prima nastere pare a fi un factor de risc pentru viitorul copilului, sau cel putin suficient de nesigur pentru a fi descurajat pana la cercetari suplimentare. Medicii si moasele de regula nu aduc la cunostinta parintilor faptul ca exista riscul ca viitorul copil sa aiba un handicap in urma nasterii la domiciliu. Acestia ar trebui sa faca acest lucru."

Parintii trebuie informati despre riscuri/beneficii la nasterea acasa

Medicii englezi sunt de parere ca Nasterea la domiciliu ar putea fi considerata o optiune pentru femei - alaturi de centrele de nastere si unitatile de maternitate din spitale, cu conditia ca sarcina sa fie fara probleme. Exista multe potentiale beneficii ale unei nasteri la domiciliu, in special pentru mamele care prezinta riscuri minime la prima sarcina sau sunt la a doua nastere, inclusiv rezultate mai bune legate de continuitatea ingrijirii. Pentru mamele care prezinta riscuri mari, sau care au primul copil, nasterea la spital este preferabila.

Este foarte important ca viitorii parinti sa fie foarte bine informati despre riscurile si beneficiile fiecarei alegeri pe care o fac .

Nasterea acasa in Romania

In Romania, in ultimii ani au aparut diverse avocate foarte vocale ale nasterii acasa. Trend? Moda? Nu stim - cert este ca nasterea acasa NU poate fi sustinuta fara riscuri fara prezenta unei moase specializate. Si - o ambulanta pregatita, in caz de complicatii dar si garantia ca spitalul care poate primi cazul este complet informat despre situatie, despre procedura .... Riscant in conditiile din Romania.
 In plus, in spitale, mamele nu sunt primite dacă apar complicaţii, iar autorităţile nu vor să le înregistreze copiii.

"Ne lovim de formalităţi idioate, în care un medic de familie vine să-ţi constate o moarte, dar nu vine să-ţi constate o naştere. Care e diferenţa?" se întreabă Ditta Depner, membră-fondatoare a Asociaţiei Mame pentru Mame.

Diferenta e totusi mare, chiar daca totul pare simplu

Irina Popescu este moaşă independentă şi singura care acceptă să asiste la naşteri la domiciliu, deşi pentru ea este mereu un risc.

"E un vid legislativ. Avem o lege, dar nu există normele care să explice cum. Eu aplic protocoale din Anglia, dar nu o să răspund în Anglia dacă se întâmplă ceva" spune Irina Popescu.

Vania Limban, o altă moaşă independentă, ajută gravidele cu tot ce au nevoie, mai puţin cu asistatul efectiv la naştere, dacă femeile aleg să nască în confortul propriei case.

 "Eu nu pot să fac aşa ceva. Este caz de malpraxis. Este şi puţină inconştienţă, nu doar curaj" a explicat Vania Limban.

Daca s-ar schimba legea, ginecologii ar pierde bani

Moaşa Vania Limban, cu o experienţă de 25 de ani în domeniu, spune că legislaţia din România nu se schimbă pentru că aceasta nu ar fi în favoarea medicilor. „La o cezariană se dă mai mult decât la o naşere normală, plus că este mult mai uşor să faci o operaţie decât să stai zeci de ore după o femeie în travaliu", susţine Vania Limban, şcolită la Bristol în UK şi George Town, în SUA. Într-un spital public din Bucureşti, şpaga dată medicului pentru o naştere normală este de aproximativ 150 de euro, în timp ce pentru o cezariană, tariful este între 250 şi 400 de euro.

Dacă în 2004, Legea le permitea moaşelor să asiste o naştere la domiciliu, patru ani mai târziu s-au făcut modificari privind exercitarea profesiei de moaşă şi a fost interzisă această practică. „Dacă Ministerul Sănătăţii ar definitiva normele Legii 307 şi ar permite moaşelor să asiste naşteri la domiciliu, în primul rând că s-ar face foarte multe economii şi în sistemul medical", susţine Vania Limban. Aceasta critică totodată faptul că nu există nici măcar norme care să reglementeze naşterea în apă, procedură prin care clinicile private îşi atrag cliente într-o veselie.

Mirela Dumitrescu (30 de ani), însărcinată în luna a opta şi mamă a două fetiţe, se înscrie şi ea în rândul mămicilor care susţin naşterea naturală. „Urmeză să nasc al treilea copil şi aş fi vrut să nasc acasă, natural, dar legea nu îmi permite asta. În spital, asistentele îţi grăbesc travaliul, îţi fac perfuzii cu oxitocină, îţi rup apa. Practic, intervin în tot procesul natural al naşterii, iar eu nu sunt de acord cu asta, în condiţiile în care mai şi plătesc din buzunarul propriu", spune Mirela. După ce a trecut de două ori prin experienţa naşterii în spital, Mirela spune că şi-ar fi dorit foarte mult să nască acasă, în mediul ei natural. „Când am născut primul copil, se adunaseră în jurul meu o droaie de rezidenţi, care mă analizau. Nimeni nu mă întrebase în prealabil, dacă sunt de acord", povesteşte Mirela. După ce s-a interesat şi în stânga, şi în dreapta, Mirela a găsit o doctoriţă ginecolog care i-a promis că o va lăsa în travaliu atât cât va dori, că nu îi va face epizotomie şi că nu îi va grăbi naşterea. „Chiar dacă nu o să nasc acasă, măcar am promisiunea că o să nasc fiziologic", spune Mirela.

Ce spun ginecologii: România nu e Olanda

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii precizează că nu au în vedere schimbarea Legii care reglementează activitatea moaşelor şi asistentelor medicale din România pentru că până acum comisiile de specialitate ale MS nu au făcut propuneri în acest sens. „În prezent nu există propuneri de modificare a legislaţiei", ne-a transmis biroul de presă al MS.

Profesorul Gheorghe Peltecu, preşedintele Comisiei de Ginecologie din cadrul MS şi directorul Maternităţii Filantopia, susţine că România nu este pregătită pentru naşterile la domiciliu şi că nu putem compara România nici cu Olanda, şi nici cu Anglia. „Un model din străinătate nu se poate transpune imediat în România. Ar trebui să ajungem la asta treptat. Sunt moaşe care nu pot asista o naştere nici în spital, fiindcă nu au suficientă experienţă, deci cum ar putea să facă asta la domiciliu?!", se întreabă profesorul Peltecu, care, momentan, se declară împotriva naşterilor la domiciliu. După patru ani de facultate însă, moşele ar trebui să fie pregătite să le ajute pe mame să nască copii, fie acasă, fie în spital. „Sunt însă multe absolvente ale facultăţii de moaşe care nu asistă la 40 de naşteri în timpul facultăţii şi este firesc să nu aibă experienţă. Aici de vină este sistemul de învăţământ", arată şi Vania Limban.

Nasterea acasa: pareri pro si contra

Despre nasterea acasa, se poate vorbi foarte multe. Dovada sunt subiectele fierbinti de pe cel mai popular site al parintilor: Desprecopii. Dar, dincolo de povestile frumoase legate de nasterea acasa si de avantajele mai ales de natura sufleteasca pe care aceasta le aduce cu sine, exista si destule riscuri pe care o astfel de decizie le presupune...Iata pro si contra nasterii acasa

Nasterea la domiciliu, capriciu sau necesitate?

Intr-o epoca hipertehnologizata, in care medicina pare sa detina tot mai multe secrete despre corpul uman, nasterea la domiciliu ar putea parea o alegere extravaganta, un simplu capriciu, depasit de modernitatea stilului de viata pe care il au oamenii in secolul al XXI-lea. Pe de alta parte, judecand lucrurile un pic mai profund, ce altceva ar putea fi mai linistitor decat o nastere intr-un mediu familiar, inconjurata de caldura si confortul caminului si lipsita de inhibitia pe care o creeaza adesea atmosfera de spital? Iata o trecere in revista a parerilor ... si sfatul de la Desprecopii.

Ce spun mamicile si gravidutele pe forum despre nasterea acasa


Nasterea acasa (in cada)
Tragedie dupa o nastere acasa
O romanca a nascut acasa de 2X!!
nastere acasa...posibil doar pt. straini?! 

autor: redactor Mihaela Vilcu - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2018
referinte: https://www.romanialibera.ro/special/reportaje/de-frica-spitalelor--romancele-vor-sa-nasca-acasa-223609

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII