Relatia instinctuala de dragoste si atasament a parintilor fata de bebelus: de ce poate incepe mai greu

Relatia instinctuala de dragoste si atasament a parintilor fata de bebelus: de ce poate incepe mai greu

Relatia instinctuala de dragoste si atasament a parintilor fata de bebelus: de ce poate incepe mai greu

Relatia cu bebelusul nou-nascut se refera la atasamentul special care se formeaza intre mama sau tata si nou-nascutul lor. Aceasta legatura ii face pe parinti sa alerge in camera bebelusului in toiul noptii la cel mai mic suspin pe care il aud.

Uneori, legatura aceasta apare imediat – parintii se indragostesc de bebelus din prima clipa in care isi vad comoara. Alteori insa, construirea acestei relatii cu nou-nascutul dureaza mai mult.

Iata cum incepe atasamentul nenconditionat fata de bebelus si de ce poate intarzia o perioada ...plus o serie de lucruri speciale pe care poate nu le stii despre nou-nascuti.

- veti citi:
Relatia instinctuala de dragoste si atasament a parintilor fata de bebelus
Cand apare aceasta legatura instinctuala de dragoste?
De ce sunt parintii atasati de bebelusii lor?
Cum se formeaza legatura speciala a bebelusului cu parintii?
De ce nu reusesc sa simt o astfel de apropiere fata de bebelusul meu?
Factori care pot afecta relatia parintelui cu nou-nascutul
Sfaturi pentru crearea relatiei de atasament cu bebelusul
10 lucruri umitoare despre nou-nascuti pe care poate nu le stii
Cum creste bebelusul in primele 12 luni de viata

Relatia instinctuala de dragoste si atasament a parintilor fata de bebelus

Relatia cu nou-nascutul se refera la atasamentul special care se formeaza intre mama sau tata si nou-nascutul lor. Aceasta legatura ii face pe parinti sa alerge in camera bebelusului in toiul noptii la cel mai mic suspin pe care il aud.

De asemenea, ii face pe parinti sa aiba grija si sa se ocupe de bebelus in mod instinctiv. Este vorba despre magicul instinct de mama sau instinct de tata.

Uneori, legatura aceasta apare imediat – parintii se indragostesc de bebelus din prima clipa in care isi vad comoara. Alteori insa, construirea acestei relatii cu nou-nascutul dureaza mai mult. Uneori, dureaza saptamani sau chiar luni pana incep sa simta acest atasament. Daca nu ati inceput inca sa simtiti acest atasament fata de copil, nu trebuie nici sa va ingrijorati, nici sa va invinovatiti – va veni cu timpul. Iata sfatul de la Desprecopii:

Cand apare aceasta legatura instinctuala de dragoste?

Uneori, legatura aceasta apare imediat – parintii se indragostesc de bebelus din prima clipa in care isi vad comoara. Alteori insa, construirea acestei relatii cu nou-nascutul dureaza mai mult. Studiile arata ca aproximativ 20% dintre proaspetele mamici si tinerii tati nu simt vreun atasament emotional fata de bebe in primele ore de dupa nastere. Uneori, dureaza saptamani sau chiar luni pana incep sa simta acest atasament.

De ce sunt parintii atasati de bebelusii lor? 

Crearea unei relatii cu nou-nascutul este un instinct uman important care le da bebelusilor senzatia de siguranta si incepe sa le construiasca respectul de sine.

Legatura aceasta ajuta si parintii sa se simta conectati cu noul membru al familiei. Instinctul de dragoste incepe sa apara chiar inainte de nasterea copilului – cand simtiti primele miscari ale copilului sau cand tatal vede miscarile copilului la ecograf. Bebelusul incepe si el sa va cunoasca inca de cand este in uter, dupa sunetul vocii si dupa modul in care il atingeti.  Cititi: Prima saptamina acasa cu noul-nascut

Cum se formeaza legatura speciala a bebelusului cu parintii?

Legatura aceasta se poate forma in multe moduri. Cand va priviti bebelusul, ii atingeti pielea, il hraniti si aveti grija de el, construiti relatia cu el. Leganandu-l inainte de culcare sau raspunzandu-i la ghionturile pe care vi le dadea inca din burtica, puneti bazele unei noi relatii si il ajutati sa se simta mai bine.

Cand il priviti in ochi, se va uita si el in ochii dumneavoastra. Iar in cazul mamelor care alapteaza, plansetul bebelusului stimuleaza lactatia. Cititi: 9 Mituri despre alaptare  

De ce nu reusesc sa simt o astfel de apropiere fata de bebelusul meu?

Desi atasamentul se poate produce imediat pentru unele mame, altele se uita la micuta creatura urlatoare pe care tocmai au adus-o acasa de la maternitate si se intreaba Cine mai e si omuletul asta? Nu trebuie sa va simtiti vinovata daca nu simtiti de la inceput o conexiune cu bebelusul. Amintiti-va ca acest proces dureaza ceva mai mult uneori. Pe masura ce va ocupati de bebe, puteti descoperi ca atasamentul pe care il simtiti devine mai puternic. Si se poate intampla sa simtiti asta abia prima data cand bebelusul va zambeste cu toata gurita lui fara dinti.

Atasamentul se poate forma mai dificil daca ati nascut prin cezariana si nu ati putut vedea bebelusul imediat dupa nastere. Poate fi mai dificil si daca bebelusul s-a nascut prematur si a trebuit sa stea la terapie intensiva, ori poate daca l-ati adoptat. Poate dura mai mult crearea unei relatii in acest situatii, dar tot ar trebui sa se intample.

Unele mame fac depresie postpartum, lucru care le impiedica sa se ataseze complet de bebelusii lor. Durerea si epuizarea de dupa nastere – mai ales dupa o nastere grea – pot si acestea sa impiedice procesul.

Factori care pot afecta relatia parintelui cu nou-nascutul

Uneori, situatia mamei sau a tatalui poate afecta relatia cu nou-nascutul. Oricare dintre urmatorii factori pot interfera cu eforturile de creare a unei legaturi cu copilul:

• O copilarie din care a lipsit un parinte care sa fie un model pozitiv.

• Antecedente de depresie sau de boli mentale

• O alta pierdere a sarcinii sau moartea unui copil in trecut

• Lipsa unei vieti sociale

• Stresul, cum ar fi cel provocat de greutati la serviciu sau de probleme financiare

• Probleme in casnicie

Sfaturi pentru crearea relatiei de atasament cu bebelusul

Iata cateva sugestii care vor face mai putin dificila apropierea de bebelus:

Daca se poate, cereti ca bebelusul sa stea cu dumneavoastra in salon la maternitate. Faptul ca dormiti in aceeasi camera cu el va va da ceva mai mult timp sa va cunoasteti.

→  Daca bebelusul s-a nascut prematur, intrebati medicul daca este posibil sa-l atingeti si sa-l tineti in brate. Fie si numai faptul ca vorbiti cu bebelusul va poate ajuta sa creati o conexiune cu el.

→  Dupa ce ajungeti acasa, petreceti cat mai mult timp cu bebelusul punandu-l intr-un sling sau ruscac de bebe, leganandu-l in brate, sau cantandu-i. Vocea si atingerea dumneavoastra sunt foarte placute pentru el.

→  Incercati sa-i faceti un masaj delicat. Studiile au aratat ca masajul nu numai ca imbunatateste relatia dintre parinte si copil, dar si elibereaza de stres copiii prematuri si alina depresia postpartum a mamelor.

Vezi aici detalii Masajul bebelusului pas cu pas si video explicativ

→  Incercati sa fiti in contact piele-pe-piele cu nou-nascutul. Aceasta practica, numita ingrijirea mamei cangur, este folosita adesea in cazul bebelusilor prematuri, dar studiile au descoperit ca ii ajuta sa se calmeze si pe bebelusii nascuti la termen. Nu numai ca ajuta la formarea unei legaturi, dar poate imbunatati capacitatea de a alapta copilul.

→  Uneori, tatilor le este mai greu sa-si formeze o legatura cu nou-nascutii, mai ales fiindca le lipseste contactul direct din timpul alaptarii. Dar, exista aceasta solutie magica Iata de ce tati trebuie sa petreaca 30 de minute piele-piele cu bebelusul sau nou nascut in prima zi

Iata cateva moduri de a imbunatati experienta apropierii dintre tata si copil:

→ Incepeti formarea unei relatii cu bebelusul inainte de nastere. Puneti-va mana pe burtica partenerei pentru a simti miscarile copilului, mergeti cu ea la consultatiile prenatale si incepeti sa va ganditi cum veti fi ca tata.

→ Daca este posibil, ramaneti in sala de nasteri in timp ce ce naste copilul si luati parte cat mai mult posibil la nastere.

→ Ajutati la ingrijirea copilului: asumati-va raspunderea hranirii bebelusului noaptea tarziu, faceti-i baie, schimbati-i scutecul sau cantati-i inainte de a adormi.

→ Plimbati-va cu copilul intr-un sling sau rucsac de bebe.

Daca au trecut cateva luni si sunteti ingrijorati ca nu aveti o relatie cu copilul, discutati cu medicul pediatru. Medicul poate stabili daca este vorba despre o problema psihologica sau fiziologica si sa poate recomanda ce sa faceti mai departe.

10 lucruri umitoare despre nou-nascuti pe care poate nu le stii

Nou nascutii sunt cu adevarat minuni Dumnezeiesti. De exemplu, ştiai că un bebelus nou nascut se poate târî imediat după naştere? Este adevărat! De asemenea, ei pot recunoaşte vocea mamei lor la naştere. Chiar uimitor, nu-i aşa?
Iată 10 lucruri uimitoare despre nou nascuti.

Cum creste bebelusul in primele 12 luni de viata 

Primele 12 luni ale bebelusului - ghid pe luni
Grafice de crestere pentru fetite (0-3 ani)
Grafice de crestere pentru baieti (0-3 ani)
Cresterea si dezvoltarea normala a bebelusului intre 0-12 luni
Etapele de dezvoltare ale bebelusului

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată. Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

 autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2020

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII