Gastroenterita la bebelus: cauze, simptome si tratament

Gastroenterita la bebelus: cauze, simptome si tratament
Gastroenterita bebelusului poate debuta asemanator unei raceli. Ulterior, prin afectarea mucoasei gastrointestinale, pot apare varsatori sau diareea apoasa. Diareea acuta este una dintre cele mai frecvente boli ale sugarului si copilului mic. Diareea provoaca deshidratare si poate avea urmari foarte serioase. Daca pierderile de lichide sunt importante - acest lucru poate pune in pericol chiar viata copilului.
Iata sfaturi despre Gastroenterita copilului de la Desprecopii.com:
Diareea acuta la bebelus
Ce este Gastroenterita?
Ce provoaca diareea la bebelus?
Gastroenterita acuta (sau gastroenterita virala)
Cand este vorba despre diaree acuta?
Importanta curateniei in bucatarie
Cum intervin parintii cand bebelusul are enterocolita si diaree acuta?
Care sunt semnele deshidratarii grave?
Cum se face tratamentul enterovirozelor?
Cum reluam alimentarea bebelusului?
Diareea la bebelus
Enterocolita la bebelus: simptome, tratament si prevenire
Diareea acuta la bebelus
Diareea acuta este una dintre cele mai frecvente boli ale sugarului si copilului mic. Diareea provoaca deshidratare si poate avea urmari foarte serioase. Daca pierderile de lichide sunt importante - acest lucru poate pune in pericol chiar viata copilului.
Gastroenteritele sunt frecvente mai ales in sezonul calduros, atunci cand circulatia microbilor este mai mare.
Ce este Gastroenterita?
Gastroenterita este o infectie acuta a tractului gastro-intestinal care apare in urma consumului de apa sau alimente contaminate cu microorganisme sau toxine ale acestora.
Boala poate fi provocata de bacterii (Salmonella, Escherichia coli, Streptococul, Bacilul botulinic etc), de virusuri care se dezvolta in intestin (enterovirusuri) sau de paraziti. Vara suntem mai expusi riscului de a contracta aceasta boala din cauza temperaturilor ridicate si a umiditatii crescute, care constituie un mediu excelent pentru dezvoltarea cu repeziciune a microbilor.
Ce provoaca diareea la bebelus?
Diareea poate fi provocata de medicamente - cum ar fi antibiotice cu spectru larg, laxative sau de greseli de alimentatie sau de pastrare a alimentelor.
Gastroenterita acuta (sau gastroenterita virala)
Cum debuteaza gastroenterita acuta?
Gastroenterita acuta poate debuta asemenator uneo raceli. Ulterior, prin afectarea mucoasei gastrointestinale, pot apare varsaturi si diareea apoasa.
Cand este vorba despre diaree acuta?
- scaunele sunt apoase sau semiconsistente
- au un miros si culoare ciudata
- numarul scaunelor depaseste 4-5 pe zi
Diareea infectioasa se poate asocia cu stare febrila, scaderea poftei de mancare, varsaturi si crampe la stomacel.
Importanta curateniei in bucatarie
Gastroenterita bebelusului sau copilului mic poate avea drept cauza microbii din bucataria propriei case.
Medicii recomanda
- bucataria trebuie tinuta in perfecta curatenie pentru ca gandacii si mustele sunt surse de contaminare a veselei si tacamurilor
- castronasele si vasele in care se pregateste mancarea copilului trebuie sa fie folosite doar in acest scop
- apa fiarta si racita sau apa plata este mai sigura decat apa de la robinet.
- apa de fantana este contraindicata in alimentatia sugarului. Pe langa microbi, apa de fantana mai poate contine si substante organice care dau intoxicatii grave - de exemplu intoxicatia cu nitriti.
- mama trebuie sa se spele pe maine de fiecare data cand prepara mancare bebelusului sau pune mana pe alimente la bucatarie.
- produsele luate de la tarani din piata (branza de vaca, lapte, oua)- au un risc mai mare decat cele cumparate de la un magazin autorizat.
Cum intervin parintii cand bebelusul are enterocolita si diaree acuta?
Prima urgenta este inlocuirea sarurilor eliminate din diaree si varsaruri. In forme usoare si medii de diaree acuta, aceasta se face pe cale orala cu solutii de electroliti tip Gesol - care contin sodiu, potasiu, bicarbonat si glucoza.
Daca e o forma grava de diaree, Gesolul se administreaza prin perfuzie, in spital. In primele 3-4 ore se dau 10-20 de mililitri/ora de Gesol pentru fiecare kilogram de masa corporala.
Evident, insa, medicul este cel care va stabili ratia de perfuzie, astfel incat volumul de solutie sa nu depaseasca doua treimi din ratia de lichide pe 24 de ore.
Se mai poate administra si ceai glucozat pentru a evita incarcarea de sodiu, substanta care poate duce la hemoragie cerebrala.
Care sunt semnele deshidratarii grave?
- deshidratarea grava se produce atunci cand un copil a pierdut prin varsaturi si diaree - mai mult de 10% din greutate.
- extremitatile copilului devin albastrui, marmorate, cu tendinta de racire
- pulsul este slab perceptibil si alert
- mucoasele se usuca, ochii par infundati in orbite
- copilul zace, este somnolent si confuz
- volumul de urina se reduce progresiv
- daca fontanela anterioara nu s-a inchis, ea devine scobita
Daca apar aceste semne - ce sugereaza deshidratarea periculoasa a copilului - se recomanda internarea de urgenta intr-o sectie de pediatrie.
Cum se face tratamentul enterovirozelor?
Enteritele care au la baza un virus, nu raspund la antibiotice - ca si diareea acuta.
In unele forme usoare se pot administra eubiotice intestinale ca de exemplu: Ercefuryl. Acest medicament are o actiune locala cce respecta echilibrul interstinal, adica flora bacteriana normala, atacand numai germenii patogeni si normalizand astfel numarul de scaune.
Mai exista o serie de preparate ce vizeaza combaterea varsaturilor (cu metoclopramid) dar si folosirea unor preparate medicamentoase cu efect antiareeic. Smecta, ce contine o argila speciala (smectita) are proprietati antidiareeice - este bine tolerat de copilul mic.
Cum reluam alimentarea bebelusului?
Copilul nu trebuie sa sufere de foame. In prima etapa vor fi introduse alimente care contin proteine. Intestinul sau are nevoie de proteine si calorii pentru a-si mentine integritatea, in mod contrar, diareea se va prelungi, evoluing spre cronicizare.
Alimente considerate in general antidiareeice (supa de morcov, orez) sunt hipocalorice si lipsite de proteine. In general se recomanda ca re-alimentarea sa se faca cu un preparat dietetic (fara lactoza si sarac in grasimi).
Exceptia de la acesta recomandare - este sugarul alimentat exclusiv la san in primele 6 luni - la care se recomanda laptele matern - fara nici o rezerva.

Diareea la bebelus
Diareea la bebelusi poate fi cauzata de o schimbare in alimentatie, sau in alimentatia mamei in cazul alaptarii. De asemenea diareea apare in urma unei infectii, a unor antibiotice, sau in cazul unor boli. Una din posibilele cauze fiind chiar aparitia dintilor.
Principala grija in cazul diareei este posibilitatea deshidratarii, adica pierderea lichidului din corpul uman. De aceea tratamentul diareei are ca tinta principala prevenirea deshidratarii.
Majoritatea cazurilor de diaree pot fi tratate cu usurinta acasa si fara a se folosi metode speciale. Iata totul despre diaree la bebelus si sfatul de la Desprecopii.com.

Enterocolita la bebelus: simptome, tratament si prevenire
Enterocolita la bebelus, indiferent de cauza, reprezinta o urgenta medicala mai ales daca se asociaza cu varsaturi si/sau febra, datorita riscului de deshidratare si posibilitatilor limitate de hidratare la domiciliu citeste totul despre enterocolita la bebelus.
Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Desprecopii.

Esti panicata? Pune o intrebare pe sectiunea de PANICA
autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir - Toate drepturile rezervate (c) 2018
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII