Infectiile urinare la femei – cauze, tratament si prevenire

Infectiile urinare la femei – cauze, tratament si prevenire

Infectiile urinare la femei – cauze, tratament si prevenire

  • Tractul urinar este sistemul care produce urina si o indeparteaza din organism, implicand in acest proces vezica, rinichii si canalele care le unesc. Atunci cand diversi microbi patrund in sistemul urinar se poate produce o infectie, cunoscuta sub numele de infectie urinara. Sintagma de “infectie urinara” este una generica, folosita pentru orice infectie care apare in sistemul urinar, de la rinichi pana la uretra

Care sunt cauzele infectiilor urinare?
Cum se trateaza infectiile urinare?
Tratamentul la domiciliu
Cum pot fi prevenite infectiile urinare la femei?

Tractul urinar este sistemul care produce urina si o indeparteaza din organism, implicand in acest proces vezica, rinichii si canalele care le unesc. Atunci cand diversi microbi patrund in sistemul urinar se poate produce o infectie, cunoscuta sub numele de infectie urinara. Sintagma de “infectie urinara” este una generica, folosita pentru orice infectie care apare in sistemul urinar, de la rinichi pana la uretra (canalul prin care se elimina urina). Majoritatea infectiilor urinare sunt insa infectii ale vezicii. Acestea pot cauza adesea senzatii de durere si de arsura la urinare, fiind cauzate de anumite bacterii si putand fi usor tratate cu antibiotice.

Care sunt cauzele infectiilor urinare?

Cea mai comuna sursa a infectiilor urinare o reprezinta bacteriile care in mod normal traiesc in intestinul gros si care se regasesc in fecale. Acestea patrund prin uretra in tractul urinar si produc infectia. Transferul se produce adesea in timpul contactului sexual, mai ales la femei.

O alta sursa a infectiei bacteriene o reprezinta cateterele, acele mici fire flexibile introduse in vezica pentru a permite drenarea urinei, la persoanele spitalizate care nu pot urina in mod natural. Folosirea pe o durata mai lunga a acestor catetere poate produce si ea infectii urinare.

Uneori, bacteriile circula si prin sange si prin sistemul limfatic, cauzand si infectii ale vezicii, ci sau infectii ale rinichilor. Pietrele la rinichi, precum si problemele structurale in tractul urinar pot contribui la aparitia infectiilor urinare, prin limitarea abilitatii organismului de a elimina urina complet.

La femeile care se confrunta in mod repetat cu infectii urinare, exista adesea si un factor genetic care le face mult mai sensibile la acest tip de infectii.

Desi infectiile urinare pot aparea la orice varsta, s- a constatat ca persoanele mai inaintate in varsta sunt mai predispuse sa le faca. Factorii care determina acest lucru sunt:

-  scaderea eficientei sistemului imunitar;
-  incontinenta, care mareste riscul transferarii bacteriei din sistemul digestiv in cel urinar;
-  probleme legate de “caderea” vezicii, schimbarea pozitiei acesteia avand ca efect imposibilitatea ca vezica sa se goleasca complet in timpul urinarii;
-  lipsa de estrogen care se manifesta la menopauza favorizeaza dezvoltarea bacteriei;
-  diabetul;
-  lipsa de activitate fizica si lipsa de igiena corespunzatoare;
-  utilizarea unor medicamente ce au ca efect secundar probleme legate de urinare;

Cum se trateaza infectiile urinare?

Cel mai comun tratament pentru infectiile urinare este cel cu antibiotice. Scopul acestuia este de a indeparta simptomele, de a elimina infectia si de a preveni revenirea ei. De asemenea, tratamentul are in vedere evitarea unor complicatii cum ar fi imbolnavirea rinichilor sau sepsisul. La femeile insarcinate, tratamentul are in vedere atat protejarea mamei, cat si a fatului.

Tratamentul infectiilor urinare implica deopotriva administrarea de antibiotice si un tratament naturist, facut acasa. Acesta din urma presupune un consum ridicat de lichide, in special de apa, urinarea frecenta si golirea completa a vezicii la fiecare urinare. Antibioticele orale sunt suficiente pentru a trata orice infectie urinara. Administrarea de antibiotice intravenos se face doar daca pacientul este foarte bolnav, suferind si de alte afectiuni care nu ii permit ingerarea de pastile. Infectiile urinare localizate la rinichi sunt, de regula, mai greu de suportat decat cele ale vezicii. Atunci cand infectiile urinare dau coplicatii este posibil sa fie nevoie de spitalizare pentru tratarea lor.

Daca infectia nu dispare in urma tratamentului cu antibiotice, medicul va cere noi analize si va introduce un tratament aditional, cu alte antibiotice. Daca infectia se raspandeste, afectand functiile rinichilor, ea poate provoca sepsis, o afectiune grava, ce necesita spitalizare. Este bine de stiut totusi ca aceste complicatii sunt rare si ca ele apar, de obicei, la persoane al caror organism este foarte slabit din cauza altor boli.

In mod normal, daca simptomele dispar in urma tratamentului, nu mai este nevoie de alte analize. Totusi, medicul poate sa ceara refacerea testelor de urnia si dupa tratament in cazul in care:

-  esti insarcinata;
-  ai peste 65 de ani;
-  suferi de diabet;
-  ai un sistem imunitar deficitar;

Recidivarea infectiei urinare nu se produce, de obicei, din cauza ca infectia anterioara nu a fost complet tratata. Este mai degraba vorba despre o infectie noua, care nu are neaparat legatura cu cea anterioara. Atunci cand infectiile sunt recurente, ele pot fi tratate preventiv prin administrare de antibiotice.
 

Poate o infectie urinara afecta sarcina?

O infectie la rinichi in timpul sarcinii poate provoca un travaliu prematur si / sau un bebelus cu o greutate mica la nastere.

Pentru mentinerea sanatatii tractului urinar in timpul sarcinii si alaptarii este recomandat URACTIV Mami, cu fructe de merisor, extract uscat de echinacea, fructe de maces si vitamina C.

/Images/uractiv-mami.jpg

 

Tratamentul la domiciliu

O infectie urinara depistata timpuriu poate fi tratata cu succes acasa, daca se actioneaza de la primele simptome, cum ar fi durerea la urinare sau senzatia de arsura. Incearca urmatoarele remedii, care vor impiedica infectia sa se intensifice:

- Bea multa apa, mai ales in primele 24 de ore de la aparitia simptomelor. Acest lucru va face ca urina sa fie mai putin concentrata si sa spele bacteriile care cauzeaza infectiile. Consumul mare de apa ar putea deregla anumite mecanisme de aparare ale organismului, insa majoritatea medicilor il recomanda in cazul infectiilor urinare. Unii medici recomanda si sucul de afine.
- Urineaza frecvent si complet, golindu- ti vezica de fiecare data.

Pentru a scapa de durere, fa o baie fierbinte sau tine un obiect incalzit in zona genitala, dar nu adormi cu un astfel de obiect pozitionat in aceasta zona.

Cum pot fi prevenite infectiile urinare la femei?

Consumul sporit de lichide si golirea completa a vezicii la urinare sunt masuri care nu doar contribuie la tratarea unei infectii urinare deja existente, ci contribuie in egala masura si la prevenirea infectiilor. Pe langa aceste masuri, exista si altele care ajuta la prevenirea infectiilor urinare. Iata cateva sfaturi in acest sens:

- Urineaza imediat dupa contactul sexual. Aceasta este una dintre masurile cele mai importante de prevenire a infectiilor urinare pe care le pot pune in aplicare femeile, pentru ca ea poate impiedica avansarea bacteriilor catre uretra.
- Evita folosirea prezervativelor lubrifiate cu spermicid si a diafragmei pentru controlul sarcinii, daca medicul considera ca acestea se numara printre cauzele infectiilor tale urinare.
- Schimba des servetelele igienice pe care le folosesti pentru igiena intima.
- Usuca zona genitala din fata spre spate dupa ce folosesti toaleta, pentru a evita raspandirea bacteriilor care produc infectia urinara.
- Consuma suc de afine. Unele femei si chiar unii medici sustin ca acesta ar avea proprietati care tin departe bacteriile ce produc infectiile urinare, insa nu exista dovezi stiintifice clare in acest sens.
- Daca infectiile urinare sunt frecvente, intreaba medicul daca ar fi de ajutor administrarea de antibiotice dupa contactul sexual, pentru prevenirea lor.
- Daca te afli la menopauza, intreaba- ti medicul despre folosirea estrogenului vaginal in vederea prevenirii infectiilor urinare.

Depistarea infectiei urinare este foarte simpla

Depistarea infectiei urinare este foarte simpla, prin analiza unei mostre de urina, care va scoate la iveala tipul de microbi care a produs infectia. Daca te numeri printre persoanele care fac frecvent infectii urinare, atunci probabil ca medicul iti va indica mai multe analize, pentru a stabili care este cauza infectiilor repetate.

Poti detecta singura daca ai o infectie urinara

Daca vrei sa depistezi cat mai simplu, rapid si comod o infectie urinara, nu trebuie decat sa folosesti Uractiv Test.
Acesta este un test pentru utilizarea acasa, DOAR IN 30 SECUNDE.

/Images/uractiv-test.jpg

 


Va recomandam sa mai cititi si urmatoarele:

Cistita

Cistita

Cistita este o inflamatie a vezicii urinare, asociata sau nu cu inflamatia uretrei - canalul prin care se elimina urina din vezica urinara in timpul mictiunii. Atunci cand este cauzata de o infectie…

Donarea de ovocite

Donarea de ovocite

Introducerea si utilizarea pe scara larga a tehnologiei de reproducere avansate a permis milioanelor de cupluri sa-si realizeze visul de a avea o familie. La un procent mic de femei tratamentul…

7 simptome ale infectiilor urinare

7 simptome ale infectiilor urinare

Infectiile urinare reprezinta una dintre problemele frecvente cu care se confrunta femeile pe parcursul vietii, statisticile aratand ca acest tip de infectii sunt mult mai frecvente la femei decat la…


 

Forum recomandat

 /Images/intim.jpgFemina Intim
Intre noi femeile. Cosmetice, diete, tampoane, dileme intime
.

Despre sanatatea femeii, mai cititi

Contraceptivele Diane 35, semnale de alarma
Ce este si cum prevenim cistita ?
Ce este candidoza si cum stiu ca o am ?
Teste Papanicolau gratuite pentru toate femeile
Ce poate si ce nu poate descoperi testul Babes-Papanicolau
Ce facem daca Testul Papanicolau are un rezultat anormal?
Anticonceptionalele hormonale - Mit si Realitate
Cervicita
Reglarea menstruatiei cu metode naturiste

autor: redactor Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2014

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 6 comentarii

  1. Maria
    Mariatrimis la 28/5/2017

    Si eu ma chinui din 2000 cu infectie urinara cu e coli. Medici si medicamente,ceaiuri si altele, degeaba. In fiecare luna revine infectia urinara. Habar nu am ce sa mai iau sa scap de aceasta problema.

    Raspunde la acest comentariu
  2. nicoleta
    nicoletatrimis la 18/5/2016

    Mama mea ,in urma cu 2 ani a depistat ca are o piatra coraliforma la rinichiul drept si pentru ca rinichiul e hipotrofic, dar functional s-a decis sa se introduca un stend. Numai ca trebuia sa mearga sa-l schimbe, ea avand mtastaza osoasa si de ficat s-a simtit din ce in ce mai rau si nu a mai ajuns la Tg Mures (fiind o distanta de 350 k.m de la noi). Acum are frisoane fara temperatura , ameteli si urineaza intrerupt cu senzatii. Tratamentul cu ampicilina parca nu are nici un rezultat (uracultura arata ca numai la el raspunde). Multumesc! Astept un raspuns cat mai repede.

    Raspunde la acest comentariu
  3. DAN
    DANtrimis la 12/6/2015

    MAJORITATEA FEMEILOR NU MERG LA CONSULTATIE DEOARECE GINECOLOGII DIN TARA ASTA NU PERMIT PARTENERILOR SA INTRE LA CONSULTATIE....SOTIA MEA NU MERGE FARA MINE NICI LA TESTUL BABES- PAPANICOLAU....SPUNE CA SE SIMTE REALXATA SI IN SIGURANTA ATUNCI CIND SINT SI EU LINGA MASA DE CONSULTATIE....DOMNILOR GINECOLOGI, SINTEM IN SECOLUL XXI....FITI MAI DESTUPATI LA MINTE....ADOPTATI O GINDIRE MAI MODERNA....PARTENERELE NOASTRE AU NEVOIE DE NOI IN ASTFEL DE IMPREJURARI....CA SA NU MAI VORBESC DE NASTERE....

    Raspunde la acest comentariu
  4. daiana
    daianatrimis la 12/4/2015

    "Schimba des servetelele igienice pe care le folosesti pentru igiena intima. ", este adevarat, eu am facut o vaginita bacteriana din cauza unor servetele intime pe care le foloseam cand eram la serviciu si nu puteam sa ma curat altfel. Dupa ce am tratat-o mi=a recomandat ginecologul sa folosesc produse cu acid lactic pentru mentinerea Ph-ului potrivit al zonei intime, eu folosesc Lactacyd acum de ceva vreme, si nu am mai avut nici o problema. Am intelesc si ca produsele de igiena intima parfumate sunt si ele contraindicate.

    Raspunde la acest comentariu
  5. Maria
    Mariatrimis la 14/3/2015

    Stimata doamna Boldea, mama mea (79 de ani) se afla intr-o situatie similara celei pe care o descrieti, de cativa ani face infectii urinare carora nu stim cum sa le mai facem fata! Am citit ca ati descoperit remediul in modul da a va alimenta, rugamintea mea foarte mare este sa precizati ce anume alimente ar avea voie sa manance! Inteleg ca zahar deloc, la fel fructe acide si alimente rafinate, dar lactatele si carnea chiar sunt excluse? Care ar fi lista alimentelor permise? Va multumesc mult si va doresc multa sanatate!

    Raspunde la acest comentariu
  6. Boldea
    Boldeatrimis la 25/2/2015

    Din pacate infectiile urinare nu sunt cauzate in mod direct de bacterii. acestea produc infectii urinare doar atunci cand au un teren propice. eu am avut cistite si pielonefrite repetate luna de luna timp de 8 ani. La primul episod am fost internata in spital si mi s-a administrat tratamentul in spital, intravenos, in urma antibiogramei, a urografiei la care nu s-a gasit nimic in nergula, a ecografiei si a altor teste. Rezultatul a fost doar pentru o perioada scurta de timp. Infectia a revenit dupa o luna si jumatate si de fiecare data revenea cam la acelasi interval, uneori aparand alta bacterie decat E.coli. Mi s-au administrat tratamente din cele mai diverse ca scheme, durate si clase de antibiotice. Pe terment lung, aceste tratamente produc rezistenta bacteriana la antibiotic (care este reversibila dupa o perioada de incetare a aministrarii de antibiotice-deci nici antibiorezistenta nu este de fapt cauza recurentelor infectiior urinare). Am facut si autovaccin care nu a fost eficient ci dimpotriva, pe perioada schemei de vaccinare infectiile s-au podus mult mai des decat de obicei. Introducerea unei proteine sau fractiuni proteice in corp, fie ea si de natura bacteriana va genera un raspuns imun, insa din cauza ca anumite secvente de aminoacizi din structura bacteriana proteica, pot sa semene cu cele din structura celulelor umane, se pot produce boli autoimune GRAVE!!! Eu nu recomand nimanui nici vaccinuri nici autovaccinuri, nu pentru ca nu au nici un efect, dar sunt extrem de periculoase. In final am ajuns si in Georgia, Tbilisi pentru a lua bacteriofagi- acestia sunt apa de ploaie, dar macar nu au efecte negative, doar bani cheltuiti degeaba. Am luat si ceaiuri diuretice-acestea stimuleaza diureza dar si eliminarea calciului prin rinichi, iar calciul in aceasta concentratie la nivel renal, este daunator rinichilor. Testele imunologice au reiesit perfecte. Dar care sa fie oare problema? Se pare ca foarte multe femei care au infectie urinara au exact aceeasi poveste-nenumarate tratamente conform medicului si antibiogramei si ani intregi de suferinta. Ei bine, intre timp am devenit medic veterinar si tot nu aflasem cauza reala a acestei boli. Au mai trecut inca 3 ani si, pentru ca nu am incetat sa caut cauza, a venit si minunata zi a aflarii adevarului. Degeaba luati stimulente imunitare, degeaba luati anitbiotice din cele mai variate, degeaba nu mai faceti sex un an (asa cum recomanda unii nefrologi), degeaba luati tratamente naturiste. Daca veti continua sa va prajiti imunitatea mancand dulciuri (exces inseamna orice lingurita de zahar!), mancand alimente acide (alimente rafinate,lactate, carne, fructe acre si acide- lamai, MERISOARE, fructe insuficient coapte, kiwi acru, coacaze, etc.)! Atunci cand mancati dulciuri, globulele albe nu vor mai manca bacterii, virusuri, ciuperci si celule tumorale ci vor manca zahar! Ele nu isi vor mai face treaba timp de 6-8 ore sau chiar mai mult din momentul consumului de dulciuri! Lactatele si fructele acide vor creste productia de mucus in care se vor dezvolta foarte usor bacterii, rezultand infectii. Eu am 2 luni de cand mananc tinand cont de astfel de reguli iar infectia uita sa mai dea semne ca a existat sau ca ar vrea sa apara. Mentionez ca nu mai iau absolut nimic impotriva infectiei urinare sau a pielonefritei, iar urina este limpede in fiecare zi. Good luck! hehe

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII