Ce poate si ce nu poate descoperi testul Babes-Papanicolau

Ce poate si ce nu poate descoperi testul Babes-Papanicolau

Ce poate si ce nu poate descoperi testul Babes-Papanicolau

 • Testul Babes-Papanicolau consta in recoltarea, prin stergere cu un tampon, a unei probe de celule din mucoasa colului uterin. Celulele sunt trimise apoi la laborator si verificate pentru a se identifica eventualele modificari semnificative din punct de vedere diagnostic. Testul poate pune in evidenta leziunile inflamatorii nespecifice cauzate de varii forme de vaginita si poate releva unele aspecte semnificative pentru cateva dintre infectiile vaginale banale.
In ce consta testul Babes-Papanicolau ?  

T estul consta in recoltarea, prin stergere cu un tampon, a unei probe de celule din mucoasa colului uterin. Celulele sunt trimise apoi la laborator si verificate pentru a se identifica eventualele modificari semnificative din punct de vedere diagnostic. Testul poate pune in evidenta leziunile inflamatorii nespecifice cauzate de varii forme de vaginita si poate releva unele aspecte semnificative pentru cateva dintre infectiile vaginale banale.

Elementul esential al acestui test este reprezentat de identificarea acelor modificari celulare caracteristice, induse de un anume agent patogen - virusul papiloma de tip uman, care produce o infectie cu transmitere sexuala ce afecteaza pana la 85% dintre femei, intr-un moment sau altul din viata. Desi legatura dintre virusul papiloma si cancerul de col uterin a fost bine documentata, prezenta lui nu echivaleaza cu o sentinta la moarte. De fapt, riscurile sunt mai degraba minuscule: exista peste 200 de tulpini de virus papiloma, iar majoritatea sunt absolut inofensive - doar 17 dintre ele sunt considerate a prezenta riscuri semnificative ca precursori ai cancerului cervical.

Cum poti contribui la acuratetea rezultatelor:

Parte dintre rezultatele false sau neconcludente se datoreaza unor "greseli personale" ale fiecareia dintre noi si pot fi evitate daca:

- iti programezi consultul intre ziua a 10-a si a 20-a de la ultimul ciclu menstrual. Daca exista cateva picaturi restante de sange nu se mai poate asigura vizbilitatea necesara testului.
- nu folosesti nici un fel de medicatie intravaginala, spermicid sau lubrifiant in cele 48 de ore dinaintea examinarii. Substantele respective altereaza aspectul celulelor si pot induce rezultate fals pozitive.
- nu faci dusuri intravaginale 48 de ore inainte de examinare (la urma urmei, nu e bine sa le faci in nici un caz!)
nu faci sex cu penetrare in aceleasi 48 fatidice ore

Despre testul Papanicolau mai cititi si:

E bine de stiut ca virusul care determina aparitia verucilor genitale este dintre variantele cu riscuri minime. Mai mult, confirmarea unei infectii cu o tulpina cu risc crescut nu inseamna ca persoana respectiva va dezvolta cu certitudine un cancer - in mod surprinzator, in 99% dintre cazuri, oricare dintre tulpinile de virus dispare de la sine din organism intr-un interval de 12-18 luni.

Cancerul cervical este o boala relativ rara (in anul 2000, in Romania s-au inregistrat aproximativ 20 de cazuri la 100.000 de femei sub 65 de ani) si are o evolutie destul de lenta, uneori depasind chiar 10 ani. Totusi, 1 din 9 romance mor anual ca urmare a acestei afectiuni.

Desi majoritatea cazurilor apar la femei peste 45 de ani, in 2000 au murit din cauza cancerului de col 387 de femei sub 45, dintre care 4 tinere sub 24 de ani. Aceste date justifica din plin obligativitatea morala a fiecarei femei de a solicita efectuarea acestui test. Mai ales ca 50% dintre cazuri au fost diagnosticate la femei care nu au facut niciodata testul Papanicolau.

Si iata ce poate si ce nu poate descoperi:

Poate:
- identifica (dar nu diagnostica) celulele suspecte, cu modificari precanceroase sau canceroase;
- diagnostica o infectie vaginala de tipul candidozei sau trichomoniazei .

Nu poate:
- diagnostica alte infectii cu transmitere sexuala;
- diagnostica sarcina;
- detecta cancerul uterului, a trompelor sau al ovarelor.

autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2012

Despre sanatatea femeii, cititi neaparat:

Ginecologie
Singura modalitate de a vindeca complet cancerul de san
Tratamente naturale pentru PMS
9 mituri despre contraceptia de urgenta
Endoemtrioza si protectia solara
Remedii naturale contra cistitei
Parabenii din cosmetice si cancerul de san
Infectiile sistemului urinar
Cistita
Cancerul de san - lucruri de stiut
Cervicita
Candidoza vaginala
Ce sunt secretiile vaginale? specialistul raspunde
Anexita
Boala inflamatorie pelviana
Recuperarea dupa un avort
Cum se trateaza medicamentos Endometrioza
Cum se trateaza chirurgical Endometrioza
Testul Papanicolau
Totul despre Endometrioza
10 Secretele de ginecologie pe care ati vrea sa le stiti

Va asteptam pe forumul special (secret) al femeilor inteligente: Femina Intim  pentru a discuta despre diete, sfaturi intime si pentru a va putea alatuta unui anume grup de suport

 •  Forumuri recomandate

   Femina intim
  Intre noi femeile. Cosmetice, diete, tampoane, dileme intime.

   
 • Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

  Comentarii vizitatori

  Citeste toate comentariile

  Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

  Scrie un comentariu

  Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

  Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII