Torticolisul la bebelusi: Tipuri si tratament - sfatul medicului

Torticolisul la bebelusi -  Tipuri si tratament - sfatul medicului

Torticolisul la bebelusi: Tipuri si tratament - sfatul medicului

Torticolisul la bebeluși este o afecțiune destul de frecvent întâlnită, caracterizată de o contractură musculară în zona gâtului. Există două tipuri principale de torticolis care afectează această categorie de vârstă: torticolisul muscular și torticolisul congenital. Torticolisul muscular este cauzat de o contractură sau un spasm muscular în regiunea gâtului, adesea asociat cu poziționarea repetitivă a capului într-o singură direcție. Pe de altă parte, torticolisul congenital este prezent încă de la naștere și poate fi rezultatul unui dezechilibru muscular sau al unei poziții vicioase a capului în uter.

Există mai multe tipuri de torticolis, însă două dintre ele sunt mai întâlnite la bebeluși: torticolisul muscular și torticolisul congenital.

- veti citi;
Ce este torticolisul?
Torticolisul muscular
Torticolisul congenital
Motive de ingrijorare la nou nascuti

Ce este torticolisul?

Torticolisul este o contractie musculara, mai mult sau mai putin dureroasa, la nivelul gatului. Exista mai multe feluri de torticolis, insa mai ales doua dintre ele ii pot afecta pe bebelusi: torticolisul muscular si torticolisul congenital.

Cea mai cunoscuta forma de torticolis este torticolisul muscular sau benign, care consta intr-o contractie a celui mai mare dintre muschii gatului. Statisticile arata ca acest tip de torticolis se manifesta mai des la femei decat la barbati. Cauzele sunt variate, de la o pozitie incorecta in timpul somnului, pana la oboseala, frig etc. Acestea nu sunt insa singurele cauze, torticolisul putand aparea inclusiv la nou-nascuti, inca de la nastere, acesta din urma fiind cunoscut sub denumirea de torticolis congenital. Printre cauzele acestuia din urma se numara: pozitia incorecta a fatului in uter, care determina o dezvoltare deficitara a muschilor gatului, un spasm muscular determinat de un traumatism produs in momentul expulziei (acesta apare adesea cand se foloseste forcepsul).

Daca observi ca bebelusul are capul aplecat intr-o parte si nu reuseste sa il intoarca de pe o parte pe alta si sa isi miste gatul cu usurinta, adreseaza-te imediat pediatrului.  Este posibil sa fie vorba despre un torticolis clasic, care va disparea in maxim 2 - 3 zile. In caz de torticolis congenital, cateva exercitii de kinetoterapie ar trebui sa fie suficiente pentru a-l trata. Uneori, poate fi necesara o mica interventie chirurgicala.

Torticolisul muscular

Dureros, insa total inofensiv, torticolisul muscular poate sa apara din senin la un bebelus. Pentru a-l face pe micut sa il suporte mai usor este suficient sa urmezi cateva sfaturi simple.

In primul rand, nu trebuie sa intri in panica. Torticolisul muscular poate sa apara, asa cum am mentionat mai sus, din cauze variate, precum pozitia incorecta in timpul somnului, frig sau miscari bruste ale gatului. El dureaza maxim 3 zile, timp in care trebuie sa ai grija ca bebelusului sa nu ii fie frig. De asemenea, o baie calda si un masaj usor in zona afectata pot ameliora durerea. Este de preferat ca bebelusul sa stea culcat cand are torticolis, pentru ca greutatea capului va spori tensiunea musculara si a vertebrelor, ceea ce intensifica durerea. Torticolisul nu este o afectiune periculoasa si nu este insotit de alte simptome, precum febra, voma sau dureri de cap. In mod normal el trece de la sine si nu este nevoie de interventia medicului, dar daca se repeta si durerea persista mai mult de 2 – 3 zile, extinzandu-se spre umar sau chiar spre cot, este bine sa te adresezi medicului, deoarece poate fi vorba de o afectiune a urechii sau de un simptom al meningitei.

Torticolisul congenital

In cazul in care inca de la nastere bebelusul isi tine capul doar pe o parte, poate fi vorba despre un torticolis congenital. Aceasta este o forma de torticolis specifica nou-nascutilor, care se manifesta prin dificultatea sau imposibilitatea de a intoarce capul. Afectiunea se poate datora unei malformatii prezente inca din uter sau, uneori, este cauzata de prezenta unui hematom in muschii gatului. Ambele cazuri sunt insa reversibile.

Daca observi ca micutul tau are inca de la nastere capul aplecat si nu reuseste sa il miste, adreseaza-te medicului. Acesta va decide care este originea torticolisului. In cazul in care torticolisul este intrauterin, cea mai buna metoda de tratament este kinetoterapia. In mod normal, 3 - 4 sedinte ar trebui sa fie suficiente pentru a remedia situatia. Daca torticolisul este insa cauzat de un hematom, atunci este necesara o mica interventie chirurgicala.

Este bine de stiut ca torticolisul congenital prezinta anumite riscuri. Daca bebelusul are tendinta de a-si tine capul aplecat pe aceeasi parte, acest lucru ii poate afecta forma craniului intrucat acesta este inca foarte maleabil. In termeni medicali, acest tip de deformare poarta denumirea de plagiocefalie pozitionala (turtirea capului), insa in afara de aspectul inestetic, nici aceasta problema nu prezinta alte riscuri. Pentru a evita totusi plagiocefalia pozitionala, odata ce medicul a pus diagnosticul de torticolis congenital, incearca sa eviti ca bebelusul sa doarma pe aceeasi parte.

Sfatul medicului

Diagnosticul precoce și începerea terapiei sunt esențiale pentru a minimiza complicațiile și pentru a facilita dezvoltarea normală a copilului. Tratamentul poate include exerciții de întindere și întărire a musculaturii gâtului, terapie fizică și, în unele cazuri, intervenții chirurgicale sau dispozitive de corectare. Este important ca părinții să fie conștienți de semnele precoce ale torticolisului și să solicite evaluarea și îndrumarea medicului pentru a începe tratamentul cât mai curând posibil.

Motive de ingrijorare la nou nascuti

Fontanelele la bebelusi: cand se inchid si ce pot semnala
Refluxul gastroesofagian la bebelus
Boli ale bebelusului care se manifesta cu voma
Infectiile transmise de la mama la bebelus
Fenilcetonuria la bebelus
Leziuni cutanate comune la nou-nascuti
Diareea la bebelus 

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir - Toate drepturile rezervate © 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 3 comentarii

  1. Ioana
    Ioanatrimis la 17/2/2024

    Am o fetiţa de o saptamâna şi am observat la cap in ambele parţi o desparţire craniana adica are o gaura şi nu, nu este Fontanela este chiar lânga frunte in parti

    Raspunde la acest comentariu
  2. Andreea
    Andreeatrimis la 4/12/2020

    O mamica despre torticolis congenital ...Exact cum zice Roxana nu e asa usor de tratat. Duce la strambarea coloanei vertebrale, asimetrie a fetei .. mai rau a maxilarului, miscare incetinita pe toata partea gen mana stanga si picior stang in cazul nostru. M am gandit sa las si aici comentariu repetat pt a ajuta pe cine e interesat..Verifica la 3 luni ca bebelusul tau sa nu aiba preferinta pentru a si tine capul intr o parte. Daca are o astfel de preferinta e atipic, fa o programare la un neurolog pediatru urgent pt consult la o retea privata de sanatate. La stat dureaza prea mult dpmdv.Te va trimite mai departe la exercitii de kineto sau fizio. Cu cat descoperi mai repede cu atat mai bine si mai tratabil.In cazul nostru a durat prea mult medici slabi peste tot.. am mers la orl, la eco gat, la medic fam, la pediatru si niciunul nu a vazut ceva ciudat pana am ajuns la neuro pedi.

    Raspunde la acest comentariu
  3. roxana macavei
    roxana macaveitrimis la 15/9/2014

    Torticolisul congenital nu este chiar arat de usor de tratat, necesita cu siguranta mult mai mult decat 3-4 sedinte de kinetoterapie. Este foarte important de urmarit in evolutia dezvoltarii copiluluo, pentru ca se agraveaza cand apar episoadele de crestere brusca si de verticalizare. Nu este vorba doar de un factor estetic ci poate duce la complicatii mult mai variate, de la intarzieri in dezvoltare pana la dificultati de vorbire, motricitate fina etc.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII