Vara – sezonul intepaturilor de insecte
Vara aduce cu ea multa bucurie, mult soare si, mai ales pentru copii, mult timp liber in care se pot juca in voie in aer liber. Odata cu aceste bucurii vin insa si cateva neplaceri care creeaza un oarecare disconfort.
Insectele se numara printre factorii care creeaza astfel de neplaceri sezoniere.
in acest articol mai cititi si:
Intepaturile de albine si de viespi
Intepaturile de paianjeni
Intepaturile de scorpion
Intepaturile de capuse
Cum prevenim intepaturile de insect?
Piscaturile lor, desi nu sunt in general grave, sunt sacaitoare, creand un disconfort temporar si uneori durere, fara a avea neaparat repercusiuni asupra starii generale de sanatate. Cu toate acestea, uneori piscaturile de insecte pot cauza infectii care cer un tratament specific, precum si anumite reactii alergice care pot fi serioase si chiar fatale. De aceea, orice parinte ar trebui sa cunoasca siptomele unei infectii sau ale unei alergii cauzate de intepaturi de insecte si sa se adreseze imediat personalului medical in cazul in care copilul a fost intepat de o insecta.
Intepaturile de albine si de viespi
Albinele lasa de obicei in locul in care inteapa si acul cu tot cu venin. In cazul intepaturilor de albine, primul lucru ce trebuie facut este indepartarea acului, pe cat posibil fara a apasa pe sacul cu venin. (Viespile nu isi lasa acul in piele dupa ce inteapa, ceea ce inseamna ca aceeasi viespe poate sa intepe de mai multe ori.) Dupa indepartarea acului spala zona afectata cu apa si sapun de doua – trei ori pe zi, pana cand zona se vindeca. Se aplica local gheata, iar pentru a calma durerea si poate administra acetaminofen sau ibuprofen. Pentru durere si mancarimi se poate folosi un antihistaminic, dozajul facandu-se in functie de varsta si de inaltimea copilului. Puteti, de asemenea, aplica o crema pe baza de corticosteroid sau o lotiune cu calamina.
Intepaturile de viespi in gura necesita imediat ingrijire medicala de specialitate, deoarece o intepatura in mucoasa bucala poate stimula excesiv productia de saliva, ceea ce poate conduce la blocarea cailor respiratorii. De asemenea, adreseaza-te medicului daca observi ca zona din jurul intepaturii de viespe se inroseste sau transpira sau daca durerea persista mai mult de 3 zile, ceea ce ar putea indica o infectie.
Urmatoarele simptome pot indica o reactie alergica grava care pune in pericol viata si necesita adresarea de urgenta personalului de specialitate:
dificultate de respiratie
senzatia de sufocare in gat sau in piept
transpiratia buzelor, a limbii sau a fetei
senzatia de ameteala si lesin
stare de voma
Daca copilul tau are reactii alergice la intepaturile de albine sau de viespi, intreba medicul despre prescrierea unei injectii cu epinefrina, pe care sa o ai tot timpul la indemana in caz de urgenta.
Intepaturile de paianjeni
Majoritatea paianjenilor sunt inofensivi, insa exista si paianjeni periculosi, ale caror intepaturi pot avea efecte grave asupra organismului. De obicei intepaturile de paianjen nu se simt pe moment, iar efectele lor pot aparea dupa cateva ore. Uneori intepatura este urmata de transpiratia zonei in care se afla, iar pielea se poate inrosi si poate aparea un punct bine delimitat care se poate inflama. Una dintre cele mai periculoase intepaturi este aceea a paianjenului Vaduva neagra, care elimina o substanta toxica ce cauzeaza crampe musculare care apar dupa cateva ore de la intepatura. De asemenea, intepatura vaduvei negre poate cauza ameteli, stare de voma, febra, dureri de cap care impun adresarea de urgent unui medic. Un alt paianjen a carui intepatura este periculoasa este paianjenul pustnic.
Masurile imediate pentru a trata efectele unei intepaturi de painjen sunt:
Spalarea zonei cu apa si sapun de 3 ori pe zi pana cand zona se vindeca;
Aplicarea de comprese reci pe zona afectata;
Administrarea de acetaminophen sau de ibuprofen pentru calmarea durerii;
Pentru a proteja zona de infectie este indicate aplicarea locala a unui unguient pe baza de antibiotic, insa acest lucru trebuie prescris de medic, asa ca indifferent daca apar sau nu simptome dupa o intepatura de paianjen, prezentarea la medic este indicata.
Intepaturile de scorpion
Intepatura de scorpion este una dintre cele mai periculoase, putand cauza chiar moartea. Durerile apar imediat, zona se inroseste si transpira, iar reactiile pot aparea si in alte zone ale corpului, in functie de rapiditatea cu care se raspandeste substanta toxica in organism. De asemenea, este bine de stiut ca nu toti scorpionii sunt la fel de veninosi. De aceea, daca este posibil sa capturezi in siguranta scorpionul care a produs ranirea, este util sa il arati medicului, pentru a stabili tratamentul adecvat. Ca prima masura, se impune splarea zonei unde se afla intepatura cu apa si aplicarea de comprese reci, precum si adresarea imediata medicului.
Intepaturile de capuse
Capusele au creat o adevarata isterie in ultimele veri, pe seama lor circuland tot felul de povesti infioratoare. Intepatura de capusa este, intr-adevar periculoasa, insa daca este tratata corespunzator, pericolul poate fi indepartat in totalitate. Pentru a preintampina pericolul intepaturii de capuse, aveti grija in primul rand sa va examinati copilul si animalul de companie (daca aveti unul) de fiecare data dupa ce veniti de la plimbare. Daca sunt descoperite in primele 48 de ore, probabilitatea de transmitere a bolii Lyme este mult mai mica. Iata care sunt masurile imediate ce trebuie luate in cazul unei intepaturi:
Programarea de urgenta la medic;
Scoaterea capusei cu ajutorul unei pensete (daca nu este posibila in conditii de siguranta, este indicate prezentarea de urgent la un cabinet medical, unde capusa poate fi scoasa correct din piele);
Pentru a scoate capusa fara riscuri, ea trebuie prinsa cu penseta de cap si trasa ferm din piele, fara a o rasuci; nu este indicat sa fie folosite alte metode de scoatere a capusei din piele, pentru ca exista riscul ca ea sa patrunda mai adanc si sa isi lase saliva in locul unde a intepat, ceea ce mareste riscul de transmitere a bolilor pe care le poarta;
Intepatura trebuie dezinfectata cu alcool dupa scoaterea capusei;
Cum prevenim intepaturile de insecte?
Intepaturile de insecte sunt, in general, accidentale si nu pot fi intotdeauna prevenite, oricat de mult ne-am stradui. Exista insa cateva masuri de protectie care pot diminua riscul de intepaturi:
Dezinfecteaza cat mai des casa, mai ales in lunile calduroase! Curatenia regulata, folosirea unor substante speciale care sa tina departe insectele sunt principalele masuri care trebuie luate.
Evita pe cat posibil locurile care constituie mediul de viata predilect al insectelor, fie ca este vorba de natura (spatii cu iarba inalta, lemn etc.), de locuri umede etc. Evident, asta nu inseamna ca trebuie sa iti tii copiii in casa, insa ar fi bine sa eviti astfel de locuri mai ales seara, cand insectele ies “la vanatoare”. De asemenea, nu uita sa iti protejezi copilul cu creme sau spray-uri special concepute in acest scop, pe care le gasesti in farmacii. Respecta insa instructiunile de folosire, pentru ca o supradoza poate fi daunatoare pentru piele.
Verifica-ti copilul cat de des poti. Daca stati mai mult timp afara, verifica-l la cateva ore, pentru a putea sesiza la timp o eventuala intepatura pe care este posibil ca el sa nu o simta. De asemenea, cand intrati in casa verifica-l din nou si fa-i dus. Zonele carora trebuie sa le dai o atentie deosebita sunt scalpul, gatul, zona de dupa urechi, coatele, genunchii, incheieturile in general.
Nu uita sa iti verifici animalul de companie ori de cate ori veniti de afara, chiar daca este vaccinat. Foloseste cu incredere produsele special destinate animalelor pentru a le proteja de insecte.
Incearca, pe cat posibil, ca in activitatile desfasurate in padure sau in alte zone cu multa verdeata, copilul sa poarte pantaloni lungi si bluze cu maneca lunga, sapca sau palarie, astfel incat cea mai mare parte a corpului sa fie acoperita.
Daca esti pasionat de gradinarit si faci asta impreuna cu copilul, nu uita sa purtati manusi de protectie.
Albinele si viespile sunt insecte foarte “nervoase”, asa ca nu le agita si invata-ti copilul sa nu le agite alungandu-le cu mainile sau cu tot felul de obiecte, pentru ca astfel mareste riscul de a fi intepat.
Nu tipa la insectele care bazaie, pentru ca le vei agita si mai tare, iar insectele agitate sunt mai predispuse sa intepe.
In privinta paianjenilor, tine cont de faptul ca ei se pot ascunde oriunde, de la cutii goale, la mobile, baie sau fire de iarba.
Muscatura de capusa: cum sa o recunosti si ce trebuie sa faci pentru a o preveni
Cand sunt in preajma copiilor nostri, multe insecte ne produc neliniste, inclusiv paianjeni, albine, sau paduchi. Insa unele ne intra literalmente sub piele - precum capusa. Daca va bucurati de timp in aer liber, fiti atenti la capuse - ele se pot atasa de oameni cand acestia trec pe langa vegetatie. Cele mai multe muscaturi nu sunt grave. Dar ele pot provoca boli, inclusiv boala Lyme si febra de tip "Rocky Mountain"
Odata ce o capusa se ataseaza de piele, de multe ori se "stabileste" in zonele calde si umede, precum zona inghinala - se hranesc cu sange si transmit orice boala poarta. O muscatura de capusa poate declansa, de asemenea, o reactie alergica. Daca aveti o capusa, este important sa o eliminati in mod corespunzator.
Pentru a preveni muscaturile de capuse, tineti bratele, picioarele si capul acoperite, atunci cand va aflati in aer liber. Utilizati repelent impotriva capuselor pe piele, sau produse cu permetrin pe imbracaminte. Verificati-va atent dupa ce ati petrecut timp in zonele cu iarba sau impadurite. Citeste despre muscatura de capusa: cum sa o recunosti si ce trebuie sa faci pentru a o preveni
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII