Cum putem interveni eficient in tratarea autismului incă din primii ani prin Modelul Denver. De la tăcere la zambet – începutul terapiei pentru copiii cu autism

Cum putem interveni eficient in tratarea autismului incă din primii ani prin Modelul Denver. De la tăcere la zambet – începutul terapiei pentru copiii cu autism
Când un copil este diagnosticat cu tulburare de spectru autist, părinții simt adesea că le fuge pământul de sub picioare. Întrebările se adună, fricile cresc, iar dorința de a face „ceva” devine copleșitoare. Vestea bună este că există intervenții validate științific care pot face o diferență majoră – mai ales dacă sunt începute devreme. Modelul Denver (Early Start Denver Model – ESDM) este una dintre cele mai promițătoare metode de terapie timpurie pentru copiii cu autism, adresându-se vârstelor fragede – între 1 și 4 ani.
În acest material, explicăm cum funcționează această intervenție, de ce este considerată eficientă și cum se pot implica părinții pentru a-și ajuta copilul să treacă de la tăcere la zâmbet, pas cu pas.
Ce este ESMD?
Principiile de baza ale ESMD au in vedere...
Cui se adreseaza programul ESDM?
Cine poate aplica ESDM?
Cum isi pot insusi parintii tehnicile ESDM?
Este un lucru bine cunoscut faptul ca terapiile folosite in tratarea autismului sunt cu atat mai eficiente cu cat interventia se face mai devreme.
Pentru ca rezultatele să fie maxime, este necesara in primul rand o diagnosticare corecta si, pe cat posibil, precoce. Din gama terapiilor utilizate in terapia timpurie a autismului, ESMD (Early Start Denver Model) este una dintre metodele cu un grad sporit de eficienta.
Ce este ESMD (Early Start Denver Model)?
Early Start Denver Model (ESDM) este o formă de intervenție timpurie intensivă, concepută special pentru copiii diagnosticați cu tulburări din spectrul autismului (TSA), cu vârste cuprinse între 12 luni și 48 de luni. Acest model terapeutic se bazează pe o combinație între principiile dezvoltării copilului și tehnici validate științific din analiza comportamentală aplicată (ABA), într-o manieră naturalistă, jucăușă și profund relațională.
Creat de psihologii Sally Rogers și Geraldine Dawson, ESDM este o extindere a Modelului Denver clasic, adaptat pentru a fi aplicat de la o vârstă foarte fragedă, când neuroplasticitatea creierului copilului este maximă, oferind astfel șanse mai mari de progres.
Modelul propune un curriculum structurat de dezvoltare, care definește etapele-cheie ale dobândirii de abilități în domenii precum: comunicare, limbaj, interacțiune socială, motricitate, joc simbolic și autonomie. Fiecare etapă de dezvoltare este abordată prin strategii concrete de intervenție, aplicate individualizat, în funcție de profilul copilului.
Un aspect esențial al ESDM este faptul că nu necesită un cadru instituțional specific. El poate fi implementat:
🔹într-un cadru clinic (terapie individuală sau de grup),
🔹în grădinițe sau centre specializate,
🔹acasă, de către părinți instruiți, sub ghidajul terapeuților.
Un element definitoriu al ESDM este colaborarea strânsă dintre terapeuți și părinți, părinții devenind parte activă a procesului terapeutic, învățând cum să transforme activitățile cotidiene în contexte de învățare și dezvoltare pentru copil.
Studiile clinice au arătat că ESDM contribuie semnificativ la îmbunătățirea abilităților cognitive, lingvistice și sociale ale copiilor cu TSA, mai ales atunci când intervenția este aplicată devreme și cu o frecvență susținută.
Principiile de baza ale ESMD au in vedere:
-Strategii analitice comportamentale aplicate in mod natural;
-Sensibilitatea la secvente de dezvoltare normala;
-Implicarea profunda a parintilor;
-Focalizarea pe schimburile interpersonale si pe sentimentele pozitive;
-Angajarea comuna prin activitati comune;
-Limbaj si comunicare dezvoltate in interiorul unei relatii pozitive, bazate pe reactii emotionale.
Scopul terapiei bazate pe ESDM este acela de a dezvolta interesul copiilor in diverse activitati si in ceea ce priveste comunicarea cu alti oameni. De asemenea, rezultatele terapiei conduc la imbunatatirea abilitatilor de comunicare cu ceilalti si de exprimare a propriilor trairi, emotii, ganduri. Modelul isi are radacinile intr-un program initiat in 1981 in SUA ce avea la baza ideea terapiei prin jocuri integrate in activitatile zilnice ale copiilor. Ideea esentiala a ESDM este aceea de a folosi resursele pe care copilul le are deja, pentru a-l face sa-si imbunatateasca treptat aceste abilitati intr-un mod intens, structurat si placut. Comunicarea si imbunatatirea abilitatilor de comunicare cu cei din jur reprezinta cheia programului. Copiii sunt incurajati prin activitati de tip joc sa comunice cu ceilalti si sa invete ca ceilalti ii pot ajuta, ceea ce ii motiveaza in incercarile lor de a depasit simptomele autismului.
Cui se adreseaza programul ESDM?
ESDM este singurul model comprehensiv de interventie timpurie validat printr-un studiu clinic solid, adresat copiilor cu varsta mai mica de 18 luni. Cercetarile arata ca metoda este eficienta pentru o gama larga de stiluri de invatare si abilitati, fiind adecvata copiilor diagnosticati cu ASD. De asemenea, este important faptul ca metoda s-a dovedit a fi la fel de eficienta in cazul copiilor cu dificultati mari de invatare, precum si in cazul copiilor cu dificultati mici sau moderate. Un studiu clinic publicat in revista Pediatrics arata ca acei copii care au beneficiat de terapia ESDM 20 de ore pe saptamana (15 ore cu terapeuti specializati si 5 ore cu parintii), timp de 2 ani au prezentat imbunatatiri semnificative in ceea ce priveste abilitatile cognitive si de limbaj precum si in privinta adaptarii comportamentale. De asemenea, s-a remarcat o scadere considerabila a simptomelor autismului.
Cine poate aplica ESDM?
Terapia bazata pe ESDM poate fi aplicata de catre un psiholog, de catre un terapeut comportamental sau ocupational, de catre logoped sau un specialist in interventia timpurie sau de catre un pediatru specializat in dezvoltarea copilului. Actualmente exista traininguri in ESDM care se finalizeaza cu o certificare, specialistii putand fi usor de identificat. Specializarea implica workshopuri si practica efectiva, asa incat un specialist in ESDM poate sa isi demonstreze abilitatile prin sesiuni video si prin instrumente practice, nu doar printr-un certificat.
► Citeste si Autismul se manifesta diferit la fete - iata de ce
Cum pot părinții învăța și aplica tehnicile ESDM acasă?
Implicarea părinților în terapia copilului este un pilon esențial al metodei Early Start Denver Model (ESDM). Autorii modelului consideră că părinții joacă un rol central în procesul de învățare și dezvoltare a copilului, întrucât ei pot implementa intervenția în cele mai naturale și firești contexte – acasă, în timpul meselor, al jocului, al băii sau în timpul plimbărilor.
Pentru ca intervenția să fie eficientă și consecventă, părinții trebuie instruiți și sprijiniți de terapeuți specializați în ESDM, care îi vor învăța cum să recunoască oportunitățile de învățare din viața de zi cu zi și cum să aplice strategiile comportamentale în mod natural, prin joc și interacțiune afectivă.
Pentru a facilita această componentă esențială, fondatorii ESDM au publicat un ghid special destinat părinților:
📘 „An Early Start for Your Child with Autism” – scris de Sally Rogers, Geraldine Dawson și Dr. Laurie Vismara.
Acest manual oferă un program pas cu pas, ușor de urmat, care include:
🔹explicații clare despre cum funcționează modelul ESDM,
🔹exemple concrete de tehnici ce pot fi aplicate în contexte zilnice,
🔹strategii de promovare a limbajului, a interacțiunii sociale și a jocului funcțional,
🔹recomandări pentru gestionarea comportamentelor dificile.
Un aspect important al acestui ghid este că poate fi utilizat chiar și înainte de începerea terapiei cu un specialist, oferind părinților un sentiment de control și direcție într-o perioadă adesea confuză și stresantă.
➡️ Formarea părinților nu înlocuiește munca terapeutului, dar o completează în mod valoros, crescând șansele de progres ale copilului și asigurând o intervenție mai naturală, continuă și eficientă.
Citeste in continuare Tot ce ar trebui sa stie parintii despre TSA, de Ziua Internationala de Constientizare a Autismului | ABC DE PEDIA, podcast marca DespreCopii&Roxana Hristianovici, Episod Special
Pentru mai multe informatii despre ESDM, iata o minibibliografie utila ce trimite la sursele originare ale programului:
Rogers SJ, Dawson G. – Play and Engagement in Early Autism: The Early Start Dever Model. Volume I: The Treatment, New York, Guilford Press, 2009 (tradusa si in italiana, germana, franceza, spaniola, araba si japoneza)
Rogers SJ, Dawson G. – Play and Engagement in Early Autism: The Early Start Dever Model. Volume II: The Curriculum, New York, Guilford Press, 2009 (tradusa si in italiana, germana, franceza, spaniola, araba si japoneza)
Rogers SJ, Dawson G., Vismara L. – An Early Start for Your Child with Autism, , New York, Guilford Press, 2012.
Despre autism mai cititi
Un copil foarte inteligent sau autist - ce este copilul tau?
De ce copiii autisti nu isi pot intelege emotiile
Lucruri pe care sa nu le spui niciodata unui parinte de copil cu autism
Ce inseamna sa fii parinte de copil cu autism, in Romania?
Afectiunile psihiatrice asociate cu autismul si tratarea lor
Alternative complementare pentru tratamentele utilizate in terapia autismului
Analiza comportamentala aplicata (ABA) – o metoda eficienta in terapia autismului
Terapia timpurie in autism – modelul Denver
- totul despre AUTISM AICI.
Forumul special despre Autism
Despre autism. Informatii si grupuri de suport ale parintilor cu copii afectati de autism.
autor: Desprecopii.com 2025
referinte:
Academia Americana de Pediatrie
Special Children, Challenged Parents - Robert A. Nasee 2018
childmind.org/article/autistic-girls-overlooked-undiagnosed-autism/
Autism As a Disorder of High Intelligence - www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4927579/
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII