Hipospadias la copil

Hipospadias la copil

Hipospadias la copil

Hipospadias este o boala in care orificiul uretrei se afla situat oriunde pe partea anterioara a penisului, nu la capatul acestuia cum ar fi normal.

 

Uretra este tubul prin care este transportata urina de la vezica pentru a fi eliminata din corp. Hipospadias este o boala relativ comuna, ce afecteaza circa 1 din 300 de nou-nascuti baieti. Este prezenta din nastere (congenitala). In unele cazuri, se transmite genetic. Iata sfatul medicilor pediatri de la Desprecopii.com.

- vei citi:
Ce este hipospadias?
Simptome la hipospadias
Cauzele ce duc la aparitia hipospadiasului
Factori de risc
Cand trebuie să mergeţi la medic
Cum se stabileste diagnosticul de hipospadias
Complicatii in caz de hipospadias
Tratament pentru hipospadias

Ce este hipospadias?

Hipospadias este o boală în care deschiderea uretrei se află pe partea de dedesubt a penisului, în loc de a fi situată în vârf, cum ar fi normal. Uretra este tubul prin care este transportată urina de la vezică pentru a fi eliminată din corp.
Hipospadias este o boală relativ comună, ce afectează circa 1 din 300 de nou-născuţi băieţi. Este prezentă din naştere (congenitală). În unele cazuri, se transmite genetic.

Deşi hipospadias poate constitui un motiv de îngrijorare pentru părinţi, nu implică dificultăţi de îngrijire a copilului. De obicei, situaţia este reparată cu ajutorul chirurgiei, fiind astfel refăcut aspectul normal al penisului. În cazul tratării cu succes a bolii, cei mai mulţi băieţi vor avea o viaţă sexuală normală la maturitate.

Simptome de Hipospadias

În cazul în care copilul are hipospadias, deschiderea uretrei se află pe partea de dedesubt a penisului, în loc de a se afla în vârf.

Gravitatea bolii variază. În cele mai multe cazuri, deschiderea uretrei este aproape de extremitatea penisului. În cazuri mai rare, deschiderea se află undeva la mijlocul distanţei între extremitatea şi baza penisului. Foarte rar, deschiderea se află chiar sub scrot.

Alte semne şi simptome pot fi:

 Penisul este curbat în jos;
 Penisul are aspectul asemănător unei glugi din cauză că numai jumătatea superioară este acoperită de prepuţ;
 Jet anormal în timpul urinării.

Cauzele de Hipospadias

Hipospadias este o boală prezentă încă de la naştere (congenitală). În multe situaţii cauza este necunoscută. Uneori, boala este moştenită genetic.

Pe măsură ce penisul se dezvoltă, anumiţi hormoni stimulează formarea uretrei şi a prepuţului. Hipospadias apare atunci când intervine un defect în acţiunea acestor hormoni, ceea ce face ca uretra să se dezvolte anormal.

Factori de risc la Hispospadias

Boala este mai frecventă la bebeluşii care au un istoric familial de hipospadias. De asemenea, există un risc crescut de hipospadias la bebeluşii băieţi născuţi prin fertilizare in vitro (FIV). Acest lucru poate avea drept cauză expunerea mamei la progesteron, un hormon natural administrat în timpul procesului de fertilizare in vitro.

Când trebuie să mergeţi la medic

Cei mai mulţi copii care au hipospadias sunt diagnosticaţi încă din maternitate, după naştere. Totuşi, este posibil ca o formă de hipospadias mai uşoară să fie trecută cu vederea. Sunaţi medicul în cazul în care observaţi că deschiderea uretrei fiului dumneavoastră nu se află în vârful penisului, dacă prepuţul nu îi este complet dezvoltat, sau dacă penisul i se curbează în jos în timpul erecţiei.

Cum se stabileşte diagnosticul de Hipospadias

Medicul fiului dumneavoastră poate pune diagnosticul de hipospadias pe baza unui examen fizic.

Complicaţii in caz de Hipospadias

Dacă boala nu este tratată, copilului îi va fi greu să înveţe să folosească toaleta corect. La maturitate, dacă hipospadias nu este tratat, pot exista dificultăţi în timpul actului sexual.

Tratament pentru Hipospadias

Tratamentul bolii necesită intervenţia chirurgicală pentru a repoziţiona deschiderea uretrei şi, dacă este necesar, îndreptarea penisului.

În timpul intervenţiei chirurgicale, un chirurg specializat în urologie pediatrică foloseşte grefe de ţesut din prepuţ sau din interiorul gurii pentru a reconstrui canalul urinar în poziţia potrivită, corectând astfel boala. Intervenţia necesită de obicei între 90 minute şi trei ore şi este efectuată în timp ce copilul este inconştient (sub anestezie generală). Rareori, reparaţia chirurgicală poate fi făcută în etape, necesitând două sau mai multe intervenţii.

Intervenţia chirurgicală este mai recomandată la o vârstă cât mai mică - de obicei între 3 şi 18 luni. Dar procedura poate fi efectuată la orice vârstă, chiar şi la maturitate. În cazul în care familia doreşte circumcizia bebeluşului, circumcizia ar trebui făcută după intervenţia chirurgicală, deoarece pielea prepuţului ar putea fi necesară în intervenţia chirurgicală.

În cele mai multe cazuri, corectarea chirurgicală a bolii are ca rezultat un penis cu funcţionare şi aspect normale sau aproape normale şi fără probleme în viitor. Totuşi, în 10-20 la sută din cazuri, poate apărea o gaură (fistulă) de-a lungul părţii de dedesubt a penisului, unde a fost creat noul canal urinar. Asta poate duce la scurgeri de urină şi necesită o nouă intervenţie chirurgicală pentru repararea problemei.

Sfatul de la Desprecopii

Chiar daca si copilul dumneavoastra are hipospadias, nu va descurajati. Pe forumul Desprecopii veti gasi suport si sustinere, in cadrul comunitatii de parinti ai căror copii au hipospadias.

Grup de suport al parintilor de baietei cu Hipospadias

(Hipospadias 1)
(Hipospadias 2)
(Hipospadias 3)
(Hipospadias 4)
(Hipospadias 5)
(Hipospadias 6)

 Forumuri specializate

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.

redactor: Daniela Slavu, Referinte: Jurnal de pediatrie american WEBMD
Desprecopii.com, Articol aprobat de Colegiul Medicilor Desprecopii.com
Toae drepturile rezervate (c) 2020

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 14 comentarii

  1. casiana
    casianatrimis la 28/1/2020

    Buna seara Am un baiat de 18 ani care a avut 3 operatii nereusite pentru hipospadias pana la varsta de 11 ani cand l-a operat dr HADIDI a patra oara si a fost o reusita. Doar ca fiu-me crede ca penisul i-a fost afectat si este prea mic in lungime(12cm in erectie).Daca sunteti cumva in aceasta situatie si ati gasit o solutie va rog sa-mi raspundeti. Multumesc.

    Raspunde la acest comentariu
  2. mary
    marytrimis la 10/10/2018

    Asi Dori informatii despre costul si timpul care trebuie petrcut cind se merge la acest doctor in Germania!! Imi puteti da adresa si alte informatii?? Va multumesc anticipat!!

    Raspunde la acest comentariu
  3. Andreea-Andra
    Andreea-Andratrimis la 29/7/2016

    Buna ziua! Am un baietel de 3 anisori, diagnosticat cu hipospadias glandular gr.1.... Suntem programati pt interventie chirurgicala la domnul doctor Apostol Dan, de la spitalul Sf. Maria, Iasi. PAreri despre domnul doctor?... Sau experiente similare? Va multumesc, multa sanatate!

    Raspunde la acest comentariu
    • Anca
      Ancatrimis la 20/8/2019

      Buna! As fi interesată sa îmi povestești experiența ta ! Și noi urmează sa ne operam băiatul la Dr Dan Apostol.

  4. Alex
    Alextrimis la 23/5/2016

    Am un baiat care acum are 3 ani. Suntem din judetul Brasov. La varsta de 8luni a suferit prima interventie chirurgicala pentru aceasta cumplita problema. Stiu ce inseamna, stiu cat de traumatizanta este aceasta interventie, atat pentru copil cat si pentru parinte. Din pacate, dupa aceasta prima interventie, facuta la spitalul de copii din Brasov, a mai urmat inca o interventie pe la 1si 2 luni. Prostia Noastra a fost ca nu ne-am interesat mai mult despre aceasta operatie, am mers pe mana doctoriilor ca prostii. Din hipospadias de gradul 1 am ajuns la hipospadias de gradul 2. Binenteles ca domnul doctor din Brasov Mironescu ne mai prostea sa-l mai operam a trei a oara la el ca, vezi doamne noi era de vina ca nu i-a iesit operatia, mare ticalos.pana la urma ne-am interesat si am gasit un doctor adevarat Prof. Dr. Ahmed Hadidi. La varsta de 1si 8luni a mai suferit ultima interventie - cea mai reusita, perfecta, operatia am facut-o la spitalul Ponderas din Bucuresti. Va spun ca acum am scapat si baietelul este perfect sanatos nici macar nu se vede ca a trecut prin 3 operatii. Sfatul meu este sa nu lasati copilul pe mana oricui, un doctor mai bun ca Pof.Dr. Ahmed Hadidi nu cred ca mai exista. Pt orice informatie nu ezitati sa ma contactati vsorin10@yahoo.com

    Raspunde la acest comentariu
  5. catun simona
    catun simonatrimis la 18/5/2016

    Buna, am si eu un baietel de 8 ani cu hipospadias, inca nu am facut operatia. Ce medic ne recomandati si ce spital. Si daca se poate cam cati bani trebuiesc. Va multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  6. Ungurean Anca
    Ungurean Ancatrimis la 18/7/2015

    Buna! Am un baietel de un an si opt luni care in urma cu o luna a fost operat in Ungaria, loc. Nyiregyhaza de catre dr. Tamas Cserni si a reusit operatia din prima (copilul avand Hipospadias distal). Costurile totale ale operatiei fara transport si cazare au fost de 232800 HUF (3450 lei)(fara transport, cazarea sotului si masa). Vreau sa va spun ca il recomand cu mult drag pe acest dr. Tamas Cserni care ne-a luat o povara grea de pe umeri operandu-ne copilul. Stiu ca este foarte greu sa treci mai ales ca mama prin asemenea momente, de aceea am scris aici si rog ca mamicile cu copii cu Hipospadias, care considera ca le pot fi de folos cu informatii sa ma contacteze la numarul de telefon 0740.91.87.09 - Anca si va pot ajuta cu adresa de mail a domnului doctor si alte informatii. Multa sanatate copiilor vostri!!! :)

    Raspunde la acest comentariu
  7. Sorin
    Sorintrimis la 9/1/2015

    Am un baiat care acum are 3 ani. Suntem din judetul Brasov. La varsta de 8luni a suferit prima interventie chirurgicala pentru aceasta cumplita problema. Stiu ce inseamna, stiu cat de traumatizanta este aceasta interventie, atat pentru copil cat si pentru parinte. Din pacate, dupa aceasta prima interventie, facuta la spitalul de copii din Brasov, a mai urmat inca o interventie pe la 1si 2 luni. Prostia Noastra a fost ca nu ne-am interesat mai mult despre aceasta operatie, am mers pe mana doctoriilor ca prostii. Din hipospadias de gradul 1 am ajuns la hipospadias de gradul 2. Binenteles ca domnul doctor din Brasov Mironescu ne mai prostea sa-l mai operam a trei a oara la el ca, vezi doamne noi eramde vina ca nu i-a iesit operatia, mare ticalos.pana la urma ne-am interesat si am gasit un doctor adevarat Prof. Dr. Ahmed Hadidi. La varsta de 1si 8luni a mai suferit ultima interventie - cea mai reusita, perfecta, operatia am facut-o la spitalul Ponderas din Bucuresti. Va spun ca acum am scapat si baietelul este perfect sanatos nici macar nu se vedem ca a trecut prin 3 operatii. Sfatul meu este sa nu lasati copilul pe mana oricui, un doctor mai bunca Pof.Dr. Ahmed Hadidi nu cred ca mai exista. Pt orice informatie nu ezitati sa ma contactati vsorin10@yahoo.com

    Raspunde la acest comentariu
  8. Nicola Mariana
    Nicola Marianatrimis la 29/9/2014

    Copilul meu a fost operat anul acesta in iunie 2014 cu mate succes de Dr Hadidi, care a facut o performanta din munca lui.Opereaza la orice varsta si inca dupa consultatie iti explica pe inteles cum va proceda sa ajunga la cel mai bun rezultat.Va veni in urmatoarea vizita pe 25 octombrie 2014 pentru consultatii pentru copiii operati in iunie si cei care vor dori in saptamana respectiva.Aproximativ toate interventiile se fac cu externare a doua zi. Eu am fost foarte multumita de tot si de dl.doctor, de personalul spitalului Ponderas, David, baietelul meu de asemenea, el are 5ani si facea diferenta intre spitale, unde a mai fost operat fara succes si am trecut atunci prin mare cosmar.La dr Hadidi este totul atat de usor si fara dureri dupa operatie. Pentru contact voi lasa numarul persoanei care se ocupa direct de programari 0757 172 379 .Pentru detalii las numărul personal 0761 226 667.

    Raspunde la acest comentariu
  9. varjun
    varjuntrimis la 1/3/2013

    Cel mai bun medic pentru hipospadias este dr.Djinovic,opereza la BelMedic in Belgrade,,contactati-ma pe email gpm.office@gmail.com,pentru detalii.Operatia la copii se face la 1 an si jumatate.

    Raspunde la acest comentariu
  10. Ciora Lucia
    Ciora Luciatrimis la 14/1/2013

    Buna, am si eu un baietel de 11 ani care are hipospadias si am facut deja o operatie la 3 ani dar n-am reusit. Ce pot face?|

    Raspunde la acest comentariu
  11. alex
    alextrimis la 13/9/2012

    Eu am hiposapdias si am aflat tarziu am 16 ani se mai poate face ceva ?

    Raspunde la acest comentariu
  12. Adriana Vlada
    Adriana Vladatrimis la 3/9/2012

    Buna,Incercati la Spitalul Grigore Alexandrescu la dr. Mircea Andriescu, eu am fost la dansul cu baitelul meu si am reusit sa rezolv problema.

    Raspunde la acest comentariu
  13. mimiradu
    mimiradutrimis la 28/12/2011

    nu stiu daca procedez bine dar am o cunostinta care are un baietel de 4-5 ani si din descrierea boli hipospadoas cred ca are aceasta boala si nu vad ca au intentia sa se adreseze unui medic sa faca ceva pentru bietul copil ma gaindesc cat va suferi acest copil din vina unor parinti atat de prosti pentru ca nu poti fi atat de nepasator cand stii ca e ceva destul de grav.Sa tot iti zica lumea sa te adresezi uni medic si tu sa faci in ciuda ca tu esti mare si tare .Din auzite nu sant sigura dar cred ca si fratele lui taica-su are aceeas boala .Nu stiu ce sa va spun mai multe dar de copil imi e mila .

    Raspunde la acest comentariu
  14. Lalciu Margareta
    Lalciu Margaretatrimis la 26/4/2010

    Buna,Am si eu un baietel de 2 ani si are hipospadoas balanic a fost operat o data la varsta de 10 luni , dar mi-au zis ca mai trebuie o operatie pe la 2 ani jumate si nu stiuce sa fac recomanda-ti pe cineva , eu am fost la Budimex la dr.Mona TTANCIOVEANU.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII