Ce tulbura noptile copilului mic? Motive si NELINIȘTI

Ce tulbura noptile copilului mic? Motive si nelinisti

Ce tulbura noptile copilului mic? Motive si NELINIȘTI

Expresia "a dormi ca un prunc" se numără printre cele mai cinice mituri pe care le-am auzit vreodată. Poţi, eventual, să dormi ca o pisică încolăcită lîngă sobă. Sau ca un adolescent după o noapte în club. Asta da, aş putea să înţeleg. Dar ca un prunc?! Oricine-ar fi inventat fraza asta mai mult ca sigur că nu e părinte.

Da, bebelusul se trezeste des in timpul noptii. Dar ce tulbura noptile bebelusului? Iata mai departe motivele ...

"A dormi ca un prunc" se numără printre cele mai cinice mituri
Unul câte unul...sosesc dintisorii
Rutina nu există
Motivele pentru care copilul poate să nu doarmă neîntrerupt în timpul nopţii
Totul este absolut normal!
Despre somnul bebelusului

"A dormi ca un prunc" se numără printre cele mai cinice mituri

Expresia "a dormi ca un prunc" se numără printre cele mai cinice mituri pe care le-am auzit vreodată. Poţi, eventual, să dormi ca o pisică încolăcită lîngă sobă. Sau ca un adolescent după o noapte în club. Asta da, aş putea să înţeleg. Dar ca un prunc?! Oricine-ar fi inventat fraza asta mai mult ca sigur că nu e părinte.

Pruncul cu pricina se naşte fără un sistem care să-l avertizeze că există noapte şi zi. Că una e pentru somn, iar alta e pentru stare de veghe. Şi-atunci puiul face şi el ce făcea şi în burta mamei: se trezeşte când nu-i somn şi se culcă atunci când îi este. De exemplu, doarme dus atunci când vin toţi prietenii familiei în vizită, iar mama n-are cum să demonstreze că într-adevăr, cel mic îi moşteneşte culoarea ochilor. Şi se trezeşte de îndată ce se închide uşa după musafiri, iar mama pică de epuizare.

Se trezeşte noaptea de "n" ori, mirat că lumea vorbeşte în şoaptă şi că oamenii ăştia doi de-şi zic "mama" şi "tata", cu nişte inexplicabile dungi negre sub ochi, nu vor să mai facă măcănitul ăla caraghios care de obicei mă face să râd, şi nici nu mă îmbracă să mă scoată la plimbare. Ia să plâng eu niţel.

Unul câte unul...sosesc dintisorii

Tocmai când începe piciul să priceapă cum devine cazul cu ziua şi noaptea iar dungile negre dădeau semne de atenuare, sosesc dinţişorii. Unul câte unul. Metodic. Crud şi lent. E o durere de care, din fericire, niciun adult nu-şi mai aduce aminte, deşi am trecut cu toţii prin asta. Dar, din nefericire, e o durere pe care părinţii ar prefera să o simtă acum, ei, în locul odorului. Şi revin nopţile nedormite, cu plânsete deznădăjnuite (şi copilul, şi mama), cu ţinut în braţe până la epuizare, cu inele de dentiţie absolut inutile, pentru că bebeluşul preferă să roadă tăblia patului, cu unguente aplicate pe gingii mai mult ca placebo, să ştie părinţii că fac tot ce pot. Nopţi lungi, de nesomn, urmate de dimineţi în care mergi la serviciu într-o stare de semi-somnambulism. Când nimeni nu te poate înţelege în afară de Mihai, colegul de la resurse umane, al cărui fiu e din acelaşi leat cu fiu-tău. Cu el ai deja un cod secret; nu vă salutaţi cu "bună ziua", ci cu: "Incisivul superior?" "Canin dreapta sus!"

Apar dintii bebelusului! de citit: Apar dintii bebelusului

Primii dinti ai bebelusului incep sa se formeze foarte devreme, chiar din timpul sarcinii. Deci ingrijirea dintilor copilului incepe mult inainte de nastere, cand este foarte important ca alimentatia mamei sa fie corecta si sa contina toate elementele necesare pentru ea si viitorul copil. Desi dureaza cateva luni pana apar “dintii de lapte”, ei cresc constant inca de la nastere. Parintii pot urmari pozitia lor marcata de mici umflaturi la nivelul gingiilor. Varsta la care apare citeste pe larg Apar dintii bebelusului

Rutina nu există

După episodul "dinţi", începe să nu te mai surprindă nimic. Te-ai resemnat că o bună bucată din viaţă nu vei dormi nopţile. Ai încetat să îţi imaginezi și să încerci să impui rutina. Rutina nu există. Există un copil cu o personalitate unică, pe care îl adori dealtfel, şi pe care-l doare-n cot că, după cum afirmă cu certitudine cărțile de specialitate, la vârsta de un an copiii pot dormi 12 ore fără întrerupere. Iaca, el poate, dar nu vrea. Sau ar vrea, dar nu poate. Rezultatul e acelaşi: va mai dura încă mult până să ai o noapte de somn neîntrerupt.

Motivele pentru care copilul poate să nu doarmă neîntrerupt în timpul nopţii sunt numeroase:

- Dacă este alăptat (şi bine-ar fi să fie cât mai mulţi în această primă etapă a vieţii lor) digestia are loc mult mai repede decât în cazul bebeluşilor hrăniţi artificial. În plus, stomăcelul lor este micuţ: cât ai vrea să-i ţină de foame un supt? Opt ore? Mai aşteaptă. Ţine-l lângă tine în pat, dacă nu eşti împotriva dormitului împreună. La un moment dat, datorită experienţei (sau extenuării) îl vei alăpta fiind pe jumătate adormită.

- Un alt motiv pentru care nimeni din casă nu doarme sunt durerile de burtică. Începând de la colicii nou-născutului, când nimic nu funcționează decât temporar: ceai anti-colici, ținut copilul pe burta tatei, îndreptat uscătorul de păr spre burtică sau, alternative, scutecelul cald aplicat în același loc. Și continuând până hăt, dincolo de bebelușenie, când diverse mâncăruri își fac de cap în stomacul micuțului, chinuindu-i nopțile.

- Uraaa, am scăpat de scutece, acum ești copil mare! Da, copil mare care se trezește noaptea de ”n” ori pentru a merge la toaletă. Mami, trezește-te, aprinde-i lumina, ajută-l să se așeze pe oliță, îmbracă-l, du-l la pătuț, stai lângă el până adoarme. Alternativ, dacă nevoia precede trezitul din somn, schimbă lenjeria de pat și pijamalele cu unele curate. Da, la ora 1 noaptea. Și la 4. Și uneori, rar, și la 6.

- Febra. Un coșmar al oricărui părinte, față de care reacționăm, în funcție de nivel de stres sau cunoștințe, disproporționat (cum ar fi fuga la urgențe când febra este cu câteva liniuțe peste limita normală), corect (administrarea de antitermice din patru în patru ore, scăderea temperaturii corporale prea mari prin dezbrăcarea copilului și efectuarea de băi călduțe) sau de-a dreptul periculos (darea de antibiotic după ureche, înfofolirea cu șapte pături ”să transpire”). Cert e că febra este unul dintre motivele cele mai de temut – dar și printre cele mai comune – pentru care copilul mic face nopți albe. Iar părinții lui de asemenea.


  La bebelusi, febra este un motiv de mare panica pentru parinti. Iata cum iti poti da seama daca bebelusul tau are febra, care sunt cauzele febrei, cum se poate reduce febra la bebelus si tot ce trebuie sa stii despre febra la bebelusul tau.

Febra la bebelus

- Uneori, copilul se trezește brusc din somn în țipete disperate. Bineînțeles, motivele sunt dintre cele mai diverse. Dacă excluzi orice motiv de ordin medical, dureri de dinți, de burtică, de urechi, de gât, imposibilitatea de a respira datorită obstrucției căilor respiratorii în timpul virozelor și inclusiv urgențe imediate, cum ar fi cele chirurgicale, există posibilitatea să fie un episod de pavor nocturn, frecvent la copiii între 3 și 8 ani. Copilul se trezește brusc, într-o stare de teroare extremă, strigă disperat, nu poate fi trezit din somn imediat, nu acceptă liniștirea în brațele mamei, transpiră și nu se poate calma. Oricât ar părea de înfricoșător episodul pentru părinți, de multe ori rezolvarea constă în ajustarea programului său de peste zi (programul prea aglomerat și obositor pot provoca episoadele) și eliminarea situațiilor potențial tensionate din familie sau la care este expus copilul.

Totul este absolut normal!

Toate situațiile acestea care-l țin treaz pe cel mic sunt normale. Un copil mic nu doarme noaptea așa ca-n reclamele de la televizor; el se agită, icnește, tușește uneori, scâncește, urlă, plânge, gângurește. Și dacă nu face nimic din toate acestea, te trezești tu alarmată: De ce nu se aude copilul? N-o fi pățit ceva? Iar toate acestea sunt absolut firești.

Este, într-adevăr, frustrant să auzi că ”alți copii” dorm și al tău, nu. Cînd fiul meu era mic și mă trezea de douăzeci de ori pe noapte, după care încetam să mai număr, o prietenă cu un copil de vârstă asemănătoare povestea că îl pune frumos în pătuț, îi pune în același pătuț o jucărie și îl lasă să adoarmă singur. Dimineața, ea se trezește, își bea cafeaua liniștită, își face manichiura după care se gândește ”hai să văd eu ce mai face copilul”. Copilul se joacă frumos în pătuț cu jucăria și îi râde angelic. Vă rog.... prefer să cred că poveștile astea sunt din gama ”copilul meu de un an știe să recite Luceafărul”.

Oricât ar fi de grea privarea de somn, tu, ca părinte, trebuie să reții că același lucru îl ține treaz și pe el. Pe comoara ta. Și că veți trece împreună peste toate etapele de nesomn și veți ajunge, odată, la dulcele moment când ghemotocul de acum se va transforma într-un adolescent somnoros și tu vei avea, în sfârșit, parte de nopți de somn neîntrerupt și lenevit în pat până la ora 10. Asta dacă nu vei fi avea, la acea dată, bufeuri de menopauză care-ți vor umple nopțile de noi și interesante provocări.

Despre somnul bebelusului mai cititi:

Unde doarme bebelușul - subiect de dezbatere continuă pentru mămicile de bebeluți. Iată pro și contra.

Unde doarme bebelușul - subiect de dezbatere continuă pentru mămicile de bebeluți. Iată pro și contra.

Despre locul de somn al bebelușului și alegerea între a-l lăsa să doarmă în pat cu părinții sau doar cu mama este un subiect de dezbatere care a generat…

Cât doarme bebelușul: DIAGRAMA somnului bebelușului în ore de zi și de noapte

Cât doarme bebelușul: DIAGRAMA somnului bebelușului în ore de zi și de noapte

Cât de mult doarme un bebeluș? Câte ore doarme ziua și câte ore ar trebui să doarmă noaptea? → Iată diagrama somnului unui bebeluș de la…

Invață-ți bebelușul să doarmă noaptea in numai 7 zile: DIAGRAMA lecției somnului de noapte

Invață-ți bebelușul să doarmă noaptea in numai 7 zile: DIAGRAMA lecției somnului de noapte

Mămico, ți-ai dori ca bebelușul tău sa doarmă noaptea? Ce întrebare ....Obiceiurile nesănătoase de somn ale bebelușului sunt importante atât pentru…

Va recomandam sa mai cititi:

Importanța părinților in educația copilului: cei 3 ani ESENȚIALI - 9 sfaturi pentru a crește un copil inteligent

Importanța părinților in educația copilului: cei 3 ani ESENȚIALI - 9 sfaturi pentru a crește un copil inteligent

Cercetări recente asupra dezvoltarii creierului uman au demonstrat că parintii sunt intr-adevăr primii (si cei care formează baza educatională) profesori ai copiilor lor.…

Bebelușul învață vorbirea în dialog - de la sunete la propoziții: Introducere în Metoda Hanen

Bebelușul învață vorbirea în dialog - de la sunete la propoziții: Introducere în Metoda Hanen

Orice părinte își dorește ca într-o zi copilul nostru să vorbească clar și natural. Dar, învățatul vorbirii nu se limitează la a…

Parerile copiilor despre mame...

Parerile copiilor despre mame...

Copiii sunt spontani de aceea trebuie intrebati ce parere au despre mama... pentru ca in spatele parerilor lor sta multa sinceritate si adevar...Iata cateva raspunsuri date de copii din clasa a doua…

 Comunitatea parintilor, grupuri de suport si informatii utile:

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online

Autor: Nana01
redactor invitat la Desprecopii
Nana scrie si pe blogul ei aici.

Toate drepturile rezervate ©  Desprecopii.com 2020

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII