Inteligența emoțională și sociala la copii – cum le dezvoltăm? 7 sfaturi PRACTICE

Inteligenta emotionala si sociala la copii – cum le dezvoltam? 7 sfaturi PRACTICE

Inteligența emoțională și sociala la copii – cum le dezvoltăm? 7 sfaturi PRACTICE

Inteligenta emoțională este definită ca abilitatea de a percepe în mod corect propriile emoții, de a le înțelege și de a le gestiona corect pentru a sprijini procesul unei dezvoltări intelectuale și emoționale armonioase, în timp ce inteligența socială ar putea fi definită drept capacitatea de a înțelege și de a acționa inteligent în cadrul relațiilor interumane. 🧠💕

Dar cum anume putem noi, părinții - să ajutăm la creșterea inteligenței emoționale a copiilor noștri? Iată 7 sfaturi. 🌟

Cum dobandesc copiii inteligenta emotionala si inteligenta sociala?
Vorbeste despre sentimente!
Intreaba despre sentimente, nevoi, dorinte si alegeri!
Asculta, fii rabdator si repeta ca sa fii sigur ca ai inteles!
Adopta practica solutiilor win – win!
Invata-l sa isi exprime propriile nevoi!
Modeleaza-i comportamentul social proactiv!

Ce este de fapt intelingenta emotionala?

Inteligenta emotionala este definita ca abilitatea de a percepe in mod corect propriile emotii, de a le intelege si de a le gestiona corect pentru a sprijini procesul unei dezevoltari intelectuale si emotionale armonioase, in timp ce intelgienta sociala ar putea fi definita drept capacitatea de a intelege si de a actiona inteligent in cadrul relatiilor interumane. Ambele sintagme sunt din ce in ce mai prezente in lumea in care traim, o lume in care emotiile si relatiile interumane par sa fie din ce in ce mai subordonate tehnologiei si influentei pe care aceasta o exercita asupra vietilor noastre.

Cum dobandesc copiii inteligenta emotionala si inteligenta sociala?

Raspunsul, oricare ar fi el, implica in mod sigur cuvantul „practica”. Parintii trebuie sa le explice, sa le fie modele, sa repete mereu anumite lucruri care sa ii stimuleze. Uneori poate parea epuizant si fara sfarsit, insa efortul merita pe deplin, pentru ca doar astfel copiii nostri vor reusi sa faca fata provocarilor emotionale si sociale care li se dezvaluie la tot pasul.

Copiii pot dobândi inteligență emoțională și inteligență socială prin mai multe modalități, iar părinții și adulții din viața lor pot juca un rol crucial în dezvoltarea acestor abilități. Iată câteva metode prin care copiii pot dezvolta inteligența emoțională și socială:

🔹Modelarea comportamentului: Părinții și adulții din jur pot fi modele pentru copii. Dacă adulții arată empatie, exprimă și gestionează în mod sănătos propriile emoții și au relații sociale pozitive, copiii vor învăța prin observație și imitare.

🔹Comunicarea deschisă: Încurajați copiii să vorbească despre emoțiile lor și să exprime ce simt. Ascultați cu atenție și validați sentimentele lor, arătând înțelegere și sprijin.

🔹Dezvoltarea empatiei: Încurajați-i pe copii să vadă situațiile din perspectiva altora și să înțeleagă cum se simt ceilalți. Cărțile, povestirile și jocurile de rol pot fi instrumente utile pentru a dezvolta empatia.

🔹Gestionarea emoțiilor: Învățați copiii să identifice și să numească emoțiile pe care le simt și să găsească modalități să le gestioneze în mod sănătos. Puteți încuraja tehnici de calmare, cum ar fi respirația profundă sau să le sugerați să-și exprime emoțiile prin desen sau scriere.

🔹Rezolvarea problemelor sociale: Ajutați copiii să învețe cum să rezolve conflictele și să-și negocieze nevoile cu ceilalți. Încurajați abilitățile de comunicare asertivă și ajutați-i să găsească soluții pașnice în situațiile conflictuale.

🔹Experiența în grupuri sociale: Implicați copiii în activități sociale și în grupuri de joacă, unde pot interacționa cu alți copii și pot învăța să lucreze în echipă și să coopereze.

🔹Încurajarea diversității: Ajutați copiii să înțeleagă și să aprecieze diversitatea culturală și să respecte diferențele dintre oameni. Învățarea despre diferite culturi și tradiții poate îmbogăți perspectiva lor asupra lumii.

🔹Promovarea încrederii în sine: Încurajați și susțineți copiii să aibă încredere în abilitățile lor și să-și dezvolte o imagine de sine pozitivă. Încrederea în sine poate sprijini interacțiunile sociale și dezvoltarea relațiilor sănătoase.

Este important să înțelegem că dezvoltarea inteligenței emoționale și sociale este un proces continuu și că fiecare copil poate progresa în ritmul său. Prin susținere, răbdare și exemple pozitive, adulții pot juca un rol important în ajutarea copiilor să-și dezvolte aceste abilități esențiale pentru o viață echilibrată și fericită.

1. Vorbeste despre sentimente! 🧡

Studiile arata ca atunci cand parintii mediteaza impreuna cu copiii la ceea ce simte fiecare membru al familiei, acestia devin mai sensibili si mai generosi, precum si mai dispusi sa inteleaga punctul de vedere al altcuiva. Este un lucru valabil inclusiv pentru copiii foarte mici. Spre exemplu, cand mama explica unui copil mai mare de ce plange fratele sau bebelus, acesta dezvolta o empatie mai mare pentru bebelus si este mai putin gelos. De retinut este ca in aceste conversatii intrebarile sunt intotdeauna mai potrivite de cat afirmatiile. Altfel spus, in loc de „Fratiorul tau plange pentru ca...” un succes mai mare va avea o formulare de genul „Ma intreb de ce plange fratiorul tau? De ce crezi ca are nevoie?”

2. Intreaba despre sentimente, nevoi, dorinte si alegeri!

De fiecare data cand copilul tau face o alegere gresita poti transforma acest lucru intr-o ocazie de a invata dintr-o experienta. Pastreaza o atmosfera calma in discutie, pentru ca nimeni nu poate invata cand simte tensiune. Exista o serie de intrebari ce pot fi adaptate diverselor contexte si prin care iti poti ajuta copilul sa mediteze la alegerile pe care le-a facut si in ce fel se reflecta aceste alegeri asupra lui. Exemplele de astfel de situatii variaza de la una in care copilul ii fura jucaria unui prieten la cea in care adolescentul consuma alcool impreuna cu prietenii la o anumita petrecere. Intrebarile pot fi adaptate in functie de context:

Cum te-ai simtit?
Ce ti-ai dorit de fapt?
Ce ai facut ca sa obtii?
A functionat?
Ai obtinut ceea ce ti-ai dorit?
Cealalta persoana a obtinut ceea ce si-a dorit?
Cum crezi ca s-a simtit?
Ai face la fel data viitoare sau ai incerca ceva diferit?
Ce crezi ca ai putea incerca?
Ce s-ar intampla atunci?

3. Asculta, fii rabdator si repeta ca sa fii sigur ca ai inteles!

Ramai calm si nu fi aspru si mai ales nu judeca. Pastreaza-ti simtul umorului, chiar si atunci cand copilul iti da raspunsuri nepotrivite de tipul „Data viitoare o sa-l pocnesc!” incercand sa il aduci la raspunsurile bune. Incearca sa nu evaluezi, ci sa formezi. Important este ca el sa reflecteze si sa invete ceva din experientele traite si este cunoscut faptul ca lucrurile bune se invata adesea din experiente negative.

4. Adopta practica solutiilor win – win!

Exista oportunitati zilnice in fiecare familie pentru a vedea care sunt nevoile fiecarui membru si pentru a gasi solutii care functioneaza pentru fiecare. Spre exemplu atunci cand copilul isi doreste sa mearga la piscina, iar tu vrei sa mergeti in parc sau atunci cand copilul isi doreste sa manance ceva anume la pranz si tu te-ai gandit la altceva etc. De fiecare data se pot gasi solutii de compromis, din care copilul poate invata cum sa lase de la el pastrandu-si totusi personalitatea integra si dorinta de a face un anumit lucru.

5. Invata-l sa isi exprime propriile nevoi!

Este foarte important ca de fiecare data copilul sa isi exprime propria nevoie in loc sa judece sau sa atace pe altcineva. Enunturile care contin cuvantul „eu”, de tipul „eu simt”, „eu cred”, „eu vreau” sunt absolut necesare pentru dezvoltarea inteligentei emotionale. Copilul invata sa le foloseasca mai bine daca are exemple concrete, practice, asa incat incearca sa le folosesti tu insuti. In loc sa ii spui „Pune-ti pantofii ca intarziem!” incearca sa ii spui „Sunt ingrijorat pentru ca vreau sa ajungem la timp si vad ca nu esti gata... Te rog, pune-ti pantofii!” Este mai lung si uneori mai dificil de rostit, pentru simplul fapt ca noi insine trebuie sa lucram la gestionarea propriei inteligente emotionale, insa este extrem de util pentru copil sa aiba exemple de buna practica in ceea ce priveste exprimarea propriilor sentimente si verbalizarea propriilor nevoi.

6. Modeleaza-i comportamentul social proactiv!

Felul in care relationeaza adultii intr-o familie isi pune amprenta asupra copiilor, fiind un exemplu de comportament social pentru ei. Foloseste acest lucru in avantajul tau, repetandu-ti ca din acest lucru copilul are doar de invatat. Ofera-i modele de comportament, comunicand impecabil cu partenerul de viata, cerandu-ti scuze fata de el cand este cazul, punand limite etc. Fa totul cu zambetul pe buze si cu cat mai multe imbratisari. Copiii nu au nevoie sa vada tipete, certuri, gesturi violente pentru ca acestea isi pun amprenta asupra inteligentei lor emotionale.

Desigur, atunci cand vine vorba de educarea inteligentei emotionale si sociale, lucrurile nu trebuie facute ostentativ, ci cat mai natural posibil, chiar daca repetarea lor poate deveni obositoare la un moment dat. Repeta-ti insa in mod constant in minte ca trebuie sa iti inveti copilul sa isi cunoasca nevoile si sa le respecte pe ale celor din jurul sau pentru ca doar asa va ajunge sa fie un om complet, de care lumea are nevoie. Vei vedea ca merita efortul!

7. Faceti impreuna CAIETUL EMOTIILOR

emotii copil

 

 

Despre inteligenta emotionala, merita sa cititi si:

3 Sfaturi pentru cultivarea inteligentei emotionale a copilului
Inteligenta emotionala, inteligenta emotiilor

Mai cititi si urmatoarele:

Timiditatea: cum să ii ajutăm pe copiii timizi?

Timiditatea: cum să ii ajutăm pe copiii timizi?

Copilul timid are nevoie de ajutorul parintilor pentru a depasi o bariera psihicaLa un numar mic de copii - unul din sapte - bataiile inimii raman repezi pentru mai mult timp, iar copilul arata semne…

Depresiile copilariei: cauze și simptome- sfatul psihologului

Depresiile copilariei: cauze și simptome- sfatul psihologului

Pot fi copiii deprimați? Poate avea un copil depresie? Cand ne gandim la un copil deprimat, ne inchipuim adesea un copil nefericit, care e mereu trist. Cu toate acestea, s-ar putea ca nu…

10 complimente de care are nevoie copilul tău pentru a fi mai sigur pe el

10 complimente de care are nevoie copilul tău pentru a fi mai sigur pe el

Complimentele pe care le adresăm copiilor au o importanță majoră în construirea stimei de sine și în dezvoltarea armonioasă a caracterului acestora, aflat…


Comunitate si grupuri de suport

Cabinetul Psi - Psihologie
Forum specializat de psihologie. Intrebari si raspunsuri la intrebarile ce ne framanta.

 In floarea copilariei (4-12 ani)
Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com  -
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2023
referinte: 
theconversation.com, psychologytoday.com

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII