Ce văd bebelușii înainte de naștere? Iată de când și ce anume vede bebe în burtica mamei

Ce vad bebelusii inainte de nastere? Iata de cand si ce anume vede bebe in burtica mamei.

Ce văd bebelușii înainte de naștere? Iată de când și ce anume vede bebe în burtica mamei

Dacă iți imaginai că in burtica mamei un făt nu vede...ei bine, află că în afară de a crește și multă zbenguială, bebe mai și vede...

Cercetările publicate în revista Current Biology au arătat că din al treilea trimestru de sarcina, bebelușii au capacități vizuale mult mai avansate decât se credea anterior. Și pot alege la ce vor să se uite...

- vei citi:
Din al treilea trimestru, bebelușii au capacități vizuale mult mai avansate
Încercări neinvazive de evaluare a capacităților vizuale
Se știu puține despre cât de mult pot vedea fetușii
Bebelușii deschid ochii în burtica mamei și pot vedea lumina din exterior

Din al treilea trimestru, bebelușii au capacități vizuale mult mai avansate

Cercetătorii de la Universitatea Lancaster din Marea Britanie au fost dornici să extindă înțelegerea capacităților de vedere fetală.

Am reușit să explorăm până acum utilizarea tuturor simțurilor fetale, cu excepția vederii”, a explicat cercetătorul principal și profesor de psihologie Vincent Reid. „Există multe lucruri pe care le știm despre nou-născuți și despre vederea lor, dar aproape nimic de vederea fătului chiar înainte de a se naște. Nou-născutul este foarte bun la procesarea fețelor și preferă să privească fețele oamenilor în defavoarea altor forme/obiecte, așa că era logic să explorăm dezvoltarea acestei preferințe înainte de naștere."

Cercetările publicate în revista Current Biology au arătat că bebelușii aflati in al treilea trimestru de sarcina - au capacități vizuale mult mai avansate decât se credea anterior. Și pot alege la ce vor să se uite.

Au fost examinați în total 39 de fetuși (ar fi existat mai mulți, dar unii dintre ei erau într-un somn profund, ratând astfel  participarea la studiul de cercetare). Bebelușii au variat în perioada de gestație de la 231 la 252 de zile și au fost toate nașteri unice.

CIteste si Al treilea trimestru de sarcină - trimestrul in care bebe și mami cresc vertiginos

Încercări neinvazive de evaluare a capacităților vizuale

Evident, din moment ce participanții fetali erau în curs de dezvoltare în pântecele mamelor, cercetătorii au recurs la încercări neinvazive de evaluare a capacităților vizuale. Pentru a face acest lucru, oamenii de știință s-au folosit de o lumină ce a trecut prin țesutul matern. „Lumina consta din trei puncte”, a explicat Reid. „Când acestea sunt aranjate pentru a reprezenta două pentru ochi și una pentru gură, nou-născuții preferau să le privească în defavoarea altor obiecte. Așa că noi nu le-am arătat fetușilor o „față”, ci o imagine care să fie „asemănătoare feței”.„

Cercetătorii au folosit ultrasunete 4D pentru a măsura dacă și cât de mult s-au întors fetușii ca răspuns la stimuli. Le-au arătat, de asemenea, același model cu trei puncte, dar inversat (deci nu seamănă cu o față în structură). După cum se dovedește, punctele care nu au aspectul feței nu erau prea atrăgătoare..

Deși subtilă, atracția față de configurația asemănătoare feței a trei puncte face o mare diferență în ceea ce înțelegem despre dezvoltarea vederii. „Înseamnă că avem această preferință chiar înainte de a ne naște”, a spus Reid.

O altă constatare majoră a acestei cercetări este că se deplasează în sus pe linia cronologică vizuală a omului. „Știm acum că fătul se angajează activ cu informații vizuale în mediul prenatal”, a spus Reid. "Mișcarea capului a fost o mișcare deliberată pentru a urmări stimulii pe care noi i-am prezentat. Acest lucru înseamnă că putem privi acum multe alte aspecte ale vederii fetale."

► Citeste si Cand se deschid ochii fatului in burtica mamei?

Se știu puține despre cât de mult pot vedea fetușii

„Nimeni nu a mai cercetat asta înainte”, a spus Reid. „Un sugar în vârstă de o săptămână are o vedere focală foarte slabă. Totul este încețoșat. Acest lucru va fi valabil și pentru un făt cu câteva săptămâni înainte de naștere. Știm că sugarii prematuri pot vedea forme, lumini și detalii. Dar asta are loc după ce s-au născut și s-ar putea ca mediul prenatal să fie diferit. Trebuie să aflăm."

Reid a spus că grupul său urmează să investigheze dacă fetușii ar putea face discriminări între cantități sau numere, ceea ce a observat că este posibil la nou-născuți. "Dacă și fătul poate face asta, acest lucru ne spune multe despre capacitățile cognitive fetale", a spus el. „Suntem, de asemenea, dornici să analizăm modul în care fătul vede mișcarea. Bebelușii preferă să privească mișcarea animată sau biologică. Dacă fătul are această preferință, acest lucru ar sugera că experiențele pe care le-au avut angajându-se cu propriul corp ar fi putut naște aceste preferințe. "

► Citeste si Esti insarcinata? Iata cum te poti conecta deja cu bebelusul tau drag

Bebelușii deschid ochii în burtica mamei și pot vedea lumina din exterior

Deși ochii unui bebeluș pot „vedea” lumina începând cu săptămâna 16 de sarcină, ochii lor nu sunt complet formați până la aproximativ săptămâna 20 de sarcină. Ochii se deschid pentru prima dată între săptămânile 26 și 28.

Vederea lor este destul de neclară, dar pot vedea (și pot răspunde cu o mișcare) surse luminoase de lumină precum soarele sau o lanternă îndreptată spre burtica mamei. Mai departe>>

Sarcina pe saptamani - ghid complet

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

 

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Acesta este cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate. 

► Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI

► Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI 

Calculatoare de sarcina

Calculator Sarcina. Calculatorul care iti spune data nasterii
Ce culoare vor avea ochii bebelusului: calculator
Calculatorul nutritional pentru sarcina si alaptare
Cum se calculeaza varsta sarcinii
Calculul datei nasterii
Calculator: Cate kilograme in plus vei lua in sarcina
alculatorul sexului bebelusului 

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Decembrie 2023)

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

Autor Desprecopii.com
referinte: Current Biology https://www.sciencedirect.com/journal/current-biology
2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII