Igiena nazală a bebelușului: cum scăpam de nasul infundat? - sfatul medicului
Igiena nazală, atât la copii cât și la adulți, constituie unul dintre aspectele extrem de importante ale menținerii sănătății aparatului respirator și a organismului în general. În cazul bebelușilor (sub 3 luni) se recomandă folosirea serului fiziologic simplu (0,9%) sub forma de picături.
În primele sale zile de viață, bebelușul se adaptează la mediul exterior, acest lucru incluzând și curățarea aparatului respirator de secrețiile intrauterine și de resturile de lichid amniotic. Acest proces firesc face ca bebelușul să strănute destul de des și să aibă secreții nazale în această etapă, fapt ce nu ar trebui să te îngrijoreze. De altfel, din cauza că aparatul lor respirator este foarte firav, căile respiratorii fiind foarte înguste, bebelușii strănută adesea în primele luni de viață și respiră uneori zgomotos, fără ca acestea să fie neapărat simptome ale unei afecțiuni respiratorii. Igiena nazală a bebelușului trebuie făcută zilnic, însă nu exagerat.
Este foarte important ca secrețiile nazale să nu stagneze în nas, deoarece în ele se poate dezvolta flora bacteriană care conduce la îmbolnăvire sau la menținerea bolii, dacă aceasta s-a instalat deja. O igienă precară a nasului, mai ales în perioadele în care copilul este răcit, poate conduce la complicații precum otita sau sinuzita, care sunt mai dificil de tratat decât o simplă răceală.
- despre igiena nazala a bebelusului, veti citi:
Nasul infundat – cand, de ce, cum il desfundam?
Cum efectuam igiena nazala a bebelusului?
Spray nazal sau ser fiziologic?
Igiena nasucului bebelusului este importanta
Igiena nazala, atat la copii cat si la adulti, constituie unul dintre aspectele extrem de importante ale mentinerii sanatatii aparatului respirator si a organismului in general. Inca de la nastere, igiena nazala ar trebui inclusa in preocuparile zilnice ale parintilor, intrucat efectuarea ei in mod corect sau, dimpotriva, neglijarea ei, contribuie la ritmul imbolnavirilor copilului despre care se stie ca, mai ales in sezonul rece, sunt foarte frecvente.
IGIENA NAZALĂ atât la copii cât și la adulți, constituie unul dintre aspectele extrem de importante ale menținerii sănătății aparatului respirator și a organismului în general. 💪
👶 În cazul bebelușilor (sub 3 luni), se recomandă folosirea serului fiziologic simplu (0,9%) sub formă de picături.
⚠️ În primele sale zile de viață, bebelușul se adaptează la mediul exterior, acest lucru incluzând și curățarea aparatului respirator de secrețiile intrauterine și de resturile de lichid amniotic. Acest proces firesc face ca bebelușul să strănute destul de des și să aibă secreții nazale în această etapă, fapt ce nu ar trebui să te îngrijoreze. De altfel, din cauza că aparatul lor respirator este foarte firav, căile respiratorii fiind foarte înguste, bebelușii strănută adesea în primele luni de viață și respiră uneori zgomotos, fără ca acestea să fie neapărat simptome ale unei afecțiuni respiratorii.
✨ Igiena nazală a bebelușului trebuie făcută zilnic, însă nu exagerat. ✨
O igiena nazala corecta tine departe racelile si ii asigura copilului o respiratie sanatoasa, fapt ce se va reflecta in starea sa generala de sanatate.
Nasul infundat – cand, de ce, cum il desfundam?
Nasul infundat este perceput, de regula, ca un simptom al racelii, iar in unele cazuri el este asociat cu o afectiune a sinusurilor. Este bine de stiut insa ca nu intotdeauna acest lucru este valabil. In principiu, nasul infundat este legat de racelile frecvente pe care copilul le are, un prescolar putand raci si de 10 ori pe an. Nasul infundat la copii si mai ales la copiii mici poate fi si semnul unei predispozitii catre alergii, insa nu are intotdeauna cauze ce tin de o afectiune legata de sanatate.
Partea buna este ca doar o parte dintre copiii carora li se infunda nasul atunci cand racesc fac si complicatii legate de sinusuri sau de urechi, care presupun un tratament adecvat cu antibiotice. De obicei, aceste complicatii sunt prezente atunci cand dupa sapte zile de raceala comuna, copilul inca face febra si are nasul infundat, in ciuda unei igiene si a unui tratament adecvate, simptomele fiind asociate si cu moleseala, dureri de cap, lipsa poftei de mancare. Este bine de stiut insa ca sinuzita apare la copii abia dupa varsta de 7 ani, deoarece pana la aceasta varsta practic sinusurile frontale nici nu sunt formate.
Nasul infundat este uneori ne-legat de niciuna dintre cauzele ce tin de afectiuni ale aparatului respirator.
Exista studii care au scos la iveala ca una dintre cauzele mai putin cunoscute ale nasului infundat constant la copii ar putea fi consumul mare de lapte si de produse lactate, mai ales seara sau in a doua parte a zilei. Nedigerate corespunzator, acestea raman in stomac pe timpul noptii si pot antrena un reflux stomacal, facand ca resturile sa fie antrenate spre caile respiratorii, ceea ce poate conduce la infundarea nasului pe timpul noptii. De aceea obiceiul la care bebelusii renunta foarte greu uneori, acela de a bea lapte seara, poate constitui una dintre cauzele nasului infundat care nu isi gaseste explicatia clinica in alte afectiuni ale aparatului respirator.
Desfundarea nasului trebuie facuta in mod constant, printr-o igiena nazala adecvata care sa permita o respiratie corespunzatoare, intrucat respiratia are repercusiuni asupra functionarii intregului organism.
Cum efectuam igiena nazala a bebelusului?
In primele sale zile de viata, bebelusul se adapteaza la mediul exterior, acest lucru incluzand si curatarea aparatului respirator de secretiile intrauterine si de resturile de lichid amniotic. Acest proces firesc face ca bebelusul sa stranute destul de des si sa aiba secretii nazale in aceasta etapa, fapt ce nu ar trebui sa te ingrijoreze. De altfel, din cauza ca aparatul lor respirator este foarte firav, caile respiratorii fiind foarte inguste, bebelusii stranuta adesea in primele luni de viata si respira uneori zgomotos, fara ca acestea sa fie neaparat simptome ale unei afectiuni respiratorii. Igiena nazala a bebelusului trebuie facuta zilnic, insa nu exagerat.
Curatarea nasucului se face de obicei dupa baita, pentru ca secretiile se inmoaie, insa daca este cazul ea se poate efectua si in timpul zilei, dar nu mai mult de doua - trei ori pe zi, pentru a nu irita mucoasa nazala. Pentru o igiena corecta, foloseste ser fiziologic, solutii pulverizatoare cu apa de mare, betisoare igienice sterile si o pompita speciala din silicon (aspiratoarele de tip „batista bebelusului” sunt recomandate ceva mai tarziu si pot fi folosite pana spre varsta de doi ani, cand copilul invata sa sufle singur nasul).
Atunci cand nasul bebelusului este infundat din cauza unei raceli si secretiile devin vascoase, este necesar sa le fluidifici cu ajutorul picaturilor de ser fiziologic sau de solutii special create in acest scop si care trebuie folosite din abundenta in aceasta perioada. Pulverizatoarele cu apa de mare sau cu solutii saline, combinate cu alte substante benefice pentru igiena nazala trebuie folosite conform indicatiilor si la recomandarea medicului pediatru.
Este foarte important ca secretiile nazale sa nu stagneze in nas, deoarece in ele se poate dezvolta flora bacteriana care conduce la imbolnavire sau la mentinerea bolii, daca aceasta s-a instalat deja. O igiena precara a nasului, mai ales in perioadele in care copilul este racit, poate conduce la complicatii precum otita sau sinuzita, care sunt mai dificil de tratat decat o simpla raceala.
Spray nazal sau ser fiziologic?
Pentru o igiena nazala corecta, specialistii recomanda curatarea foselor nazale cu ajutorul serului fiziologic sau al solutiilor pe baza de ser fiziologic sau „apa de mare”, unele dintre acestea avand in compozitie si substante adiacente care contribuie la decongestionarea cailor respiratorii si la protejarea acestora de diferite infectii.
Igiena nazala a copiilor
Atunci cand copilul creste, igiena nazala ar trebui sa fie mai simplu de efectuat. Dupa va
rsta de doi ani, copiii ivata in general sa isi sufle singuri nasul si de aceea igiena acestuia este mai usor de efectuat. Folosirea aspiratoarelor nazale ar trebui rarita dupa aceasta varsta. Copilul trebuie obisnuit cu ideea ca igiena nazala se face zilnic, la fel ca si spalatul pe dinti, spre exemplu. Nasul este locul unde se aduna cei mai multi germeni care genereaza boli respiratorii, asa incat pastrarea sa mereu curata este absolut necesara pentru mentinerea sanatatii intregului organism.
O igiena corecta se face dimineata si seara, atat prin spalarea zonei exterioare, cat si prin curatarea interiorului narilor, cu ajutorul unui spray nazal special conceput in acest scop.
Dupa pulverizare, nasul trebuie suflat bine, astfel incat sa fie eleminiate toate secretiile ce reprezinta un potential pericol pentru sanatate. De asemenea, trebuie mentinuta o igiena corecta a mainilor, dupa ce acestea intra in contact cu germenii din nas. Atunci cand copilul stranuta trebuie educat sa duca mana la nas pentru a nu raspandi in jur microbi, dar, in acelasi timp, trebuie educat sa se si spele pe maini ulterior, pentru a evita patrunderea microbilor in propriul organism. De asemenea, o igiena nazala zilnica trebuie insotita de un consum adecvat de lichide, pentru a mentine o hidratare suficienta a mucoasei nazale.
Despre nasucuri infundate - mai cititi
12 intrebari si raspunsuri despre folosirea unui nebulizator pentru copii
Congestia nazala a copilului se invinge cu un plasture Respiran
Copilul tau are nasul infundat seara? Ce e de facut ...
autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024
referinte medicale: Academia Americana de Pediatrie
articol aprobat de Medic pediatru Dr. Stefana Zamfir - in exclusivitate pentru Desprecopii
referinte stiintifice: American Academy of Allergy, Asthma and Immunology
Livestrong.com
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 2 comentarii
Eu sunt în Spania de unde pot sa cumpăr plasture Respiran?
Buna am o fetita de o lună si are năsucul infundat prima dată a fost însoțit de secretii dar acum il are doar infundat din ce cauza ?
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII