Cum iți faci copilul să te asculte: sfaturi care funcționează

Cum iti faci copilul sa te asculte: sfaturi care functioneaza

Cum iți faci copilul să te asculte: sfaturi care funcționează

Cum iti faci copilul sa te asculte? Este o intrebare aproape retorica, probabil, pentru majoritatea parintilor, indiferent de varsta pe care o are copilul lor. Mai devreme sau mai tarziu, mai intens sau doar sporadic, cred ca fiecare parinte traieste aceasta frustrare nascuta din faptul ca propriul copil ii da uneori impresia ca nici macar nu il asculta atunci cand ii vorbeste sau ca, intr-o varianta mai complicata, ceea ce ii spune se transforma in mintea lui, si ulterior in actiunile sale propriu-zise, in contrariul celor spuse.

Iata cateva sugestii care s-ar putea sa iti fie utile daca simti ca nu esti ascultat de copilul tau.

Nu incepe sa vorbesti pana cand nu esti sigur ca ai atentia lui!
Nu te repeta!
Foloseste cuvinte putine!
Pune-te in locul lui!
Fii cooperant!
Pastreaza-ti calmul!
Stabileste rutina!
Asculta, ca sa fii ascultat!
Gaseste echilibrul intre „ordine” si „negocieri”!

Parintii isi doresc sa fie ascultati de copii, iar copiii de parinti. Cine stie sa asculte mai bine?

Este o intrebare aproape retorica, probabil, pentru majoritatea parintilor, indiferent de varsta pe care o are copilul lor. Mai devreme sau mai tarziu, mai intens sau doar sporadic, cred ca fiecare parinte traieste aceasta frustrare nascuta din faptul ca propriul copil ii da uneori impresia ca nici macar nu il asculta atunci cand ii vorbeste sau ca, intr-o varianta mai complicata, ceea ce ii spune se transforma in mintea lui, si ulterior in actiunile sale propriu-zise, in contrariul celor spuse. Fiecare isi doreste o ascultare empatica.

Parintii isi doresc sa fie ascultati de copii, iar copiii de parinti. Cine stie sa asculte mai bine? Greu de spus... Un lucru este insa aproape sigur – daca de cele mai multe ori copiii isi doresc doar sa fie ascultati, pur si simplu, de obicei parintii considera ca ascultarea ar trebui sa implice si punerea in aplicare a celor spuse de ei. Si de aici dezacordul. Ce-ar fi insa daca pentru o vreme ne-am concentra strict asupra faptului de a asculta si de a fi ascultati, fara a avea pretentia ca informatiile vehiculate trebuie neaparat s- i puse in practica?

Iata cateva sugestii care s-ar putea sa iti fie utile daca simti ca nu esti ascultat de copilul tau.

Nu incepe sa vorbesti pana cand nu esti sigur ca ai atentia lui!

Atentia copilului nu se castiga dand ordine, tipand sau sperand ca autoritatea ta de parinte il va face sa fie atent. Apropie-te tu de el, coboara la nivelul lui daca este nevoie si da dovada de respect daca trebuie sa il intrerupi dintr-o activitate pentru a discuta cu el. Priveste-l in ochi atunci cand ii vorbesti si asteapta pana cand face si el acelasi lucru. Si, mai ales, fii pregatit sa oferi, la randul tau, ceea ce ii ceri – atentie.

Nu te repeta!

Daca l-ai intrebat o data daca poate sa fie atent ca sa discutati, nu repeta la nesfarsit intrebarea. Revino la nivelul anterior, fa tot ceea ce trebuie sa faci pentru a fi la acelasi nivel atunci cand incepeti discutia. A incerca sa capeti cu respect atentia copilului nu inseamna nici ca esti prea permisiv, nici ca il manipulezi, ci pur si simplu inseamna ca vrei sa porti o conversatie constructiva.

Foloseste cuvinte putine!

Adesea ne pierdem in discursuri lungi, care, de cele mai multe ori, capata o nuanta moralizatoare, care nu este deloc pe placul copiilor. Chiar si atunci cand vrei sa exprimi o nemultumire, invata sa o faci in cuvinte putine, astfel incat mesajul sa fie simplu si clar.

Pune-te in locul lui!

Daca lui ii este greu sa se puna in locul tau si nu este cazul sa ii ceri sa faca vreodata asta cat timp este copil, tu, ca adult, ai datoria de a te pune si in ipostaza copilului pentru a-l intelege mai bine. Gandeste-te cum ar fi daca tie ti-ar impune cineva sa fii atent si sa iti lasi deoparte preocuparile pentru a-l asculta, mai ales atunci cand discursul vine ca o consecinta a unor conflicte anterioare.

Fii cooperant!

Nimanui nu ii place sa comunice atunci cand i se dau ordine sau se fac presiuni moralizatoare asupra lui. Pastreaza un ton calm, cooperant si ofera-i copilului posibilitatea de a alege, atunci cand este posibil. Iar atunci cand nu exista optiuni si copilul ar trebui sa asculte si sa puna imediat in practica ceea ce ii spui, incearca sa nu dai ordine. In loc de „Mergem acasa, e tarziu.”, atunci cand trebuie sa plecati din parc i-ai putea spune „Stiu ca ai vrea sa te mai joci, dar e tarziu si am stabilit ca ajungem acasa in timp util ca sa pregatim masa. Haide sa mergem.”

Pastreaza-ti calmul!

Atunci cand informatiile pe care le transmitem sunt insotite de emotii puternice, copiii au tendinta de a asculta mai putin, focalizandu-se pe emotii. Atunci cand, dimineata, sunteti pe fuga, in loc sa faci reprosuri si sa tze infurii ca nu este gata la timp, mai bine ajuta-l, depasiti momentul si purtati o discutie ulterioara despre asta. Altfel, nici nu vei reusi sa transmiti ceva concret, decat nervi, sa fii ascultat sau sa plecati la timp din casa.

Stabileste rutina!

Chiar daca rutina are un sens monoton in genere, atunci cand vine vorba de educarea copiilor si de comunicarea cu ei, are un rol important. Pentru ca ii da copilului sentimentul de continuitate, de stabilitate. Cu cat veti stabili impreuna mai multe astfel de rutine, cu atat va fi nevoie sa aveti mereu discutii despre cum isi indeplineste sau nu fiecare sarcinile. Va puteti amuza impreuna, facand fotografii cu diverse lucruri care trebuie facute, in timp ce copilul face aceste lucruri ce intra in rutina. Fa un poster haios cu colajul fotografiilor si cu un mesaj incurajator, pe care sa il pui in camera sa. Acesta il va stimula sa respecte ceea ce are de facut si il va relaxa in privinta stresului impus de orice responsabilitate.

Asculta, ca sa fii ascultat!

Daca nu stii sa iti asculti tu in primul rand copilul, atunci nu poti avea pretentia ca el sa te asculte. Invata sa asculti si sa fii un model in privinta asta. Nu iti va lua decat cateva minute. Are nevoie sa fii acolo, langa el, cand iti povesteste ce s-a intamplat la gradi sau la scoala, cand iti spune ce isi doreste sau ce simte.

Gaseste echilibrul intre „ordine” si „negocieri”!

Exista, fara indoiala, lucruri pe care copilul trebuie sa le respecte fara negociere, reguli pe care parintele le impune pentru simplul fapt ca el este adult si ia deciziile in mod responsabil. Ascultarea nu se va produce insa daca orice informatie transmisa copilului este un ordin sau suna ca un ordin. Asa ca trebuie sa gasesti un echilibru intre ceea ce copilul trebuie sa asculte si sa puna in practica fara a negocia si ceea ce poate fi dicutat, ajustat, negociat. Nimanui nu ii place sa primeasca in permanenta ordine si sa i se tina morala, asa ca, daca vrei sa fii un parinte ascultat, invata sa inclini balanta in favoarea unei comunicari empatice, relaxate si constructive, dandu-i in permanenta copilului sansa de a intelege in primul rand ceea ce vrei ca el sa asculte.

Va recomandam sa mai cititi:

De ce este important sa ne invatam copiii toleranta

De ce este important sa ne invatam copiii toleranta

Cred ca am devenit prima oara constienta de cuvintele acestea pe la 13 ani, undeva dupa Revolutie. Acum as spune ca le-am auzit foarte tarziu. Si trebuie sa marturisesc ca dupa aproape 20 de ani, nu…

Cum raspund parintii pentru faptele copiilor - iata care sunt prevederile legilor in Romania

Cum raspund parintii pentru faptele copiilor - iata care sunt prevederile legilor in Romania

Parintii raspund pentru faptele copiilor lor?  În general, părinții nu sunt direct responsabili pentru acțiunile sau faptele copiilor lor în sensul juridic al…

Mame echilibrate sau despre toleranța și indulgența - o listă cu 10 indulgențe necesare

Mame echilibrate sau despre toleranța și indulgența - o listă cu 10 indulgențe necesare

Toate mamele au momente - sau chiar zile întregi - când simt că nu mai pot spăla încă o mână lipicioasă, ridică o grămadă de lucruri de…

Despre psihologia copilului, merita sa mai cititi:

Ce trebuie sa stie mamele despre baieti?
Comunicarea cu adolescentii - 5 sfaturi pentru a o imbunatati
Agresivitatea copilului
Modurile de inteligenta ale copiilor si modul lor specific de invatare
Copii avantajati la scoala si in viata
Copiii si internetul...
Auto-indentificarea: Cine sunt eu?
Cand copilul nu are încredere în el...

Mai multe despre psihologia copilului aici >

Despre PARENTING - CITITI PE LARG AICI

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Prof.dr. Anamaria Ghiban, Senior Editor Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2023
Anamaria scrie si pe blogul ei AICI

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. vera
    veratrimis la 25/2/2015

    buna ziua!am si eu o intrebare. Am un baietel de 4 ani,e foarte energic si incapatinat. Nu pot sa-l stapinesc,nu ma aculta deloc.Cum sa-l fac sa ma asculte si la gradinita face acelasi lucru,nu e atent la educatoare si la ce i se spune.Face ce vrea el si cind vrea el,chiar daca e pus sa faca alt ceva.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII