Antibiotice la bebeluși: Iată cum pot afecta greutatea și sănătatea lor

Antibiotice la Bebeluși: iata cum pot afecta greutatea si sanatatea lor

Antibiotice la bebeluși: Iată cum pot afecta greutatea și sănătatea lor

Bebelusii sub sase luni care au fost tratati cu antibiotice prezinta un risc crescut sa sufere de obezitate odata cu inaintarea in varsta.

Studiile efectuate de oamenii de știință americani de la Facultatea de Medicină din cadrul Universității din New York, SUA, au relevat că bebelușii cu vârsta sub șase luni, care au fost tratați cu antibiotice, prezintă un risc crescut de a dezvolta obezitate pe măsură ce înaintează în vârstă. Această concluzie este importantă și indică necesitatea de a evalua cu atenție utilizarea antibioticelor în cazul sugarii și a copiilor mici, luând în considerare potențialele riscuri pentru sănătatea lor pe termen lung.

Bebelusii tratati cu antibiotice risca sa sufere de obezitate

Deși medicina modernă este foarte strictă în ceea ce privește administrarea antibioticelor, România rămâne o țară în care pediatrii prescriu antibiotice prea des pentru bebeluși și copii.

Prescrierea frecventă a antibioticelor copiilor, inclusiv bebelușilor, în România - dar si in alte tari - are mai multe cauze.

Unele dintre motivele posibile includ:

🔸 Infecțiile respiratorii frecvente:

Copiii mici, în special cei care merg la creșă sau grădiniță, pot fi expuși la numeroase infecții respiratorii, cum ar fi răceala și infecțiile de gât. Aceste infecții sunt, în principal, de natură virală, dar părinții pot cere antibiotice pentru a accelera recuperarea copilului.

🔸 Presiunea părinților:

Părinții pot avea așteptări ridicate sau pot cere antibiotice pentru copiii lor pentru a se simți mai siguri cu privire la tratamentul acestora. Uneori, părinții pot cere antibiotice ca o cerință sau presiune către medic.

🔸Diagnosticul greșit:

În unele cazuri, medicii pot face un diagnostic greșit sau pot prescrie antibiotice fără să efectueze testele necesare pentru a identifica agentul cauzal al infecției. Acest lucru se poate întâmpla din cauza lipsei de timp sau a resurselor insuficiente.

🔸 Rezistența la antibiotice:

Utilizarea excesivă și nejustificată a antibioticelor poate contribui la dezvoltarea rezistenței la antibiotice. Acest fenomen face ca antibioticele să devină mai puțin eficiente în tratarea infecțiilor.

🔸 Lipsa informațiilor corecte:

Părinții și chiar medicii pot să nu fie întotdeauna bine informați cu privire la faptul că antibioticele nu sunt eficiente împotriva infecțiilor virale și că utilizarea lor excesivă poate avea consecințe negative asupra sănătății.

Bebelusii si efectul antibioticelor

Bebelusii sub sase luni care au fost tratati cu antibiotice prezinta un risc crescut sa sufere de obezitate odata cu inaintarea in varsta. Aceasta este concluzia la care au ajuns oamenii de stiinta americani de la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii din New York, SUA.

„Se crede de obicei că obezitatea este un fapt datorat în mare parte unui regim alimentar nesănătos şi a unui stil de viaţă sedentar, dat tot mai multe studii demonstrează că lucrurile sunt mai complicate”, spune Leonardo Trasande, co-autor al studiului.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au analizat utilizarea antibioticelor la 11.532 copii născuţi la Avon (Marea Britanie), în 1991 şi 1992. Ei au descoperit că bebeluşii cărora li se administraseră antibiotice în primele cinci luni de viaţă cântăreau mai mult decât ceilalţi copii. Diferenţa de greutate era mică între 10 şi 20 de luni, dar a crescut apoi şi, la trei ani şi două luni, la copiii care luaseră antibiotice când erau bebeluşi şansele să fie supraponderali erau mai mari cu 22%. În schimb, copiii care luaseră antibiotice după vârsta de cinci luni nu prezentau diferenţe semnificative de greutate faţă de ceilalţi.

bebelusi antibiotice

Bacteriiile din intestin sunt foarte importante pentru sanatate

Microbii prezenţi în intestine ar putea juca un rol important în felul în care abordăm caloriile. Expunerea la antibiotice, mai ales la o vârstă foarte fragedă, ar putea distruge anumite bacterii care influenţează felul în care asimilăm hrana în corp - şi care, altfel, ne-ar face să rămânem slabi”, a punctat Trasande.

Datele obţinute au mai arătat că micuţii care fuseseră trataţi cu antibiotice după vârsta de cinci luni nu prezentau diferenţe semnificative de greutate faţă de ceilalţi.

Crescătorii de animale ştiu de multă vreme că antibioticele sunt bune să facă vaci mai mari, care pot fi vândute apoi în câştig. 'Chiar dacă trebuie să mai facem cercetări pentru a ne confirma descoperirile, acest studiu, desfăşurat cu multă seriozitate, sugerează faptul că antibioticele influenţează luarea în greutate, îndeosebi la copii”, menţionează Jan Blustein, cercetătoare la universitatea mai sus menţionată.

Pentru a reduce prescrierea inadecvată a antibioticelor la copii, este esențial să existe educație și conștientizare în rândul părinților, medicilor și personalului medical. De asemenea, este important ca medicii să efectueze o evaluare corectă a stării de sănătate a copiilor și să prescrie antibiotice numai atunci când sunt absolut necesare pentru a trata infecții bacteriene reale. De asemenea, este necesară promovarea practicilor corecte de igienă și prevenire a bolilor pentru a reduce răspândirea infecțiilor și, implicit, a necesității de a utiliza antibiotice.

Despre abuzul de antibiotice, citeste si

Antibioticele administrate copiilor cresc riscul aparitiei bolilor digestive la maturitate

Antibioticele pot duce la cresterea rezistentei bacteriene iar unele boli banale pot deveni netratabile

Abuzul de antibiotice  

Despre sanatatea bebelusului si urmatoarele:

Piercingul la bebeluși - între estetică, obiceiuri și raționamente variate

Piercingul la bebeluși - între estetică, obiceiuri și raționamente variate

Departe de a fi o necesitate absoluta, chiar si daca privim problema din punct de vedere strict estetic, piercingul pentru bebelusi este o alegere pe care foarte multi parinti de fetite o fac, din…

Vine bebelusul - renuntam la animalul de companie?

Vine bebelusul - renuntam la animalul de companie?

Vine bebelusul - renuntam la animalul de companie? Este o intrebare grea, la care raspunsul il pot da doar cei care stiu ce inseamna sa te atasezi de un animal de companie.Odata intrat in familie, un…

De ce trebuie să ne vaccinam copiii: 15 argumente

De ce trebuie să ne vaccinam copiii: 15 argumente

Exista parinti din Romania hotarasc sa nu isi vaccineze copilul dupa ce citesc diverse surse obscure de informatie de pe net.Iata sfatul specialistului de la Desprecopii: Ma lovesc in ultimul timp de…

Forumuri de mamici :


PARINTII INTREABA, PARINTII VA RASPUND

CLUBUL SCUTECELOR:
Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

autor: Desprecopii - Toate drepturile rezervate © 2024
Articol revizuit si aprobat de: dr. Maria Bodea,  medic pediatru  in exclusivitate pentru Desprecopii.com

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII