Antibioticele pot duce la cresterea rezistentei bacteriene iar unele boli banale pot deveni netratabile

Antibioticele pot duce la cresterea rezistentei bacteriene iar unele boli banale pot deveni netratabile

Antibioticele pot duce la cresterea rezistentei bacteriene iar unele boli banale pot deveni netratabile

Utilizarea repetată și greșită a antibioticelor poate duce la creșterea rezistenței bacteriene. Rezistența la antibiotice poate face ca o infectie banala sa devina foarte greu de tratat sau chiar imposibil.

Bacteriile rezistente sunt bacterii care nu mai sunt ucise de antibiotice utilizate frecvent pentru tratarea infecției bacteriene. Aceste bacterii rezistente pot fi răspândite și la alți copii sau chiar adulți.

- vei citi:
Ce este rezistența la antibiotice?
Boli banale pot deveni netratabile din cauza rezistentei la antibiotice
Trebuie să mă îngrijorez cu privire la rezistența la antibiotice?
Cum pot preveni rezistența la antibiotice?

Ce este rezistența la antibiotice?

Rezistența la antibiotice este capacitatea bacteriilor sau a altor microbi de a rezista la efectele unui antibiotic. Rezistența la antibiotice apare atunci când bacteriile se schimbă într-un fel care reduce sau elimină eficacitatea medicamentelor, substanțelor chimice sau a altor agenți meniți să vindece sau să prevină infecțiile. Bacteriile supraviețuiesc și continuă să se înmulțească provocând mai mult rău.

Trebuie să mă îngrijorez cu privire la rezistența la antibiotice?

Rezistența la antibiotice este una dintre cele mai presante probleme de sănătate publică din lume. Aproape fiecare tip de bacterie a devenit mai puternic și mai puțin sensibil la tratamentul cu antibiotice atunci când este cu adevărat necesar. Aceste bacterii rezistente la antibiotice se pot răspândi rapid membrilor familiei și colegilor - amenințând comunitatea cu o nouă tulpină de boli infecțioase care este mai greu de vindecat și mai scump de tratat.

Boli banale pot deveni netratabile din cauza rezistentei la antibiotice

Rezistența la antibiotice poate face ca o infectie banala sa devina foarte greu de tratat sau c hiar imposibil. Bacteriile pot dezvolta rezistență la medicamente specifice. O concepție greșită comună este că organismul unei persoane devine rezistent la anumite medicamente. Cu toate acestea, microbii, nu oamenii, devin rezistenți la medicamente.

Dacă un microb este rezistent la multe medicamente, tratarea infecțiilor pe care le provoacă poate deveni dificilă sau chiar imposibilă. Cineva cu o infecție care este rezistentă la un anumit medicament poate transmite această infecție rezistentă unei alte persoane. În acest fel, o boală greu de tratat poate fi răspândită de la o persoană la alta. În unele cazuri, boala poate duce la un handicap grav sau chiar la deces.

Citeste Copilul meu are secretiile nazale (muci) colorate. Are nevoie de antibiotice? Iata ce spune medicul.

Cum pot preveni rezistența la antibiotice?

Este important să înțelegem că, deși sunt medicamente foarte utile, antibioticele concepute pentru infecțiile bacteriene nu sunt utile pentru infecții virale, cum ar fi răceala, tusea sau gripa. Câteva sfaturi utile de reținut sunt:

Discută cu medicul pediatru despre rezistența la antibiotice:

- Întreabă dacă este probabil ca un antibiotic să fie benefic pentru boala copilului.
- Întreabă ce altceva poți face pentru a ameliora simptomele copilului.

Nu oferi copilului un antibiotic pentru o infecție virală, precum răceala sau gripa.

Nu păstra o parte din antibioticul rămas pentru următoarea dată când copilul se va îmbolnăvi.

Oferă copilului un antibiotic exact așa cum spune medicul. Nu sări peste doze. Termină complet tratamentul, chiar dacă copilul se simte mai bine. Dacă tratamentul se oprește prea curând, unele bacterii pot supraviețui și re-infecta.

Nu presa medicul să prescrie copilului un antibiotic.

Este important ca al tau copil să folosească antibioticul care este cel mai specific pentru infecția ce o are, mai degrabă decât un antibiotic care ar trata o gamă mai largă de infecții.

Dacă copilul dezvoltă o infecție rezistentă la antibiotice, poate fi necesar un tip special de antibiotic. Uneori, aceste medicamente trebuie administrate intravenos, în spital.

Despre antibiotice la copii, mai poti citi

Antibioticele si bebelusii: ce trebuie stiut

Copilul meu are secretiile nazale (muci) colorate. Are nevoie de antibiotice? Iata ce spune medicul.

Tratarea bebelusului cu antibiotice si riscul de obezitate

Antibioticele la copii si bolile digestive

De ce medicii nu prescriu antibiotic unui copil racit? Iata ce trebuie sa stii

In cat timp isi fac antibioticele efectul?

Antibioticele trateaza infectiile urechii? Nu in orice situatie.

 Abuzul de antibiotice: ce trebuie sa stii

Majoritatea parintilor care consulta medicul pediatru pentru ca micutul are dureri in gat - primesc o reteta pentru un antibiotic.

Insa numai in aproximativ unul din zece cazuri recomandarea medicului este corecta. Cercetatorii americani au publicat de curand un studiu in Journal of the American Medical Association, in care sugereaza ca antibioticele sunt prescrise in mod exagerat ...Iata ce trebuie sa stii despre abuzul de antibiotice.

autor: Desprecopii - Toate drepturile rezervate (c) 2022
Articol revizuit si aprobat de: dr. Maria Bodea,  medic pediatru  in exclusivitate pentru Desprecopii.com

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII