Eritemul infecțios sau boala obrajilor pălmuiti (boala a cincea) - simptome, cauze, tratament si prevenire - sfatul medicului pediatru

Eritemul infectios sau boala obrajilor palmuiti (boala a cincea) - simptome, cauze, tratament si prevenire - sfatul medicului pediatru

Eritemul infecțios sau boala obrajilor pălmuiti (boala a cincea) - simptome, cauze, tratament si prevenire - sfatul medicului pediatru

Eritemul infecțios sau boala obrajilor palmuiți sau boala a cincea a copilăriei, este una dintre cele mai comune infecții care apar în copilărie. Eritemul infecțios poate avea mai multe denumiri, în funcție de cauza subiacentă a afecțiunii. Dacă este cauzat de virusul parvovirus B19, poate fi numit eritem infecțios parvoviral sau boala a cincea parvovirală. Dacă este cauzat de virusul rubeolic, poate fi numit eritem infecțios rubeolic sau boala a cincea rubeolică. Dacă este cauzat de virusul varicelo-zosterian, poate fi numit eritem infecțios varicelo-zosterian sau boala a cincea varicelo-zosteriană. Eritemul infecțios poate fi, de asemenea, numit roseola infantum, dacă afectează copiii sub vârsta de 2 ani.

Boala poate fi identificată prin erupția specifică, însă gravitatea bolii este redusă la majoritatea pacienților. De obicei, copilului îi apare pe față o erupție care arată de parcă ar fi fost palmuit pe ambii obraji, ceea ce explică denumirea obișnuită „boala obrajilor palmuiți”.

Eritemul infectios este o afectiune relativ comuna la copii, care se manifesta prin aparitia unei eruptii rosii pe piele, febra si, uneori, disconfort. Este cauzata de o infectie virala si, de obicei, dispare de la sine dupa cateva zile. Tratamentul poate include medicamente pentru a reduce febra si a ameliora disconfortul, precum si ingrijirea pielii pentru a preveni infectarea. Daca apar simptome severe sau daca eruptia nu dispare dupa o saptamana, este important sa se consulte un medic.

• Iata totul despre eritemul infectios: simptome, cauze, tratament si prevenire - sfatul medicului pediatru

- despre Boala a Cincea, veti citit:

Ce este Boala a Cincea (Eritem Infectios sau boala obrajilor palmuiti) ?

Eritemul infectios este una dintre cele mai comune infectii care apar in copilarie. Poate fi identificata prin eruptia specifica, insa gravitatea bolii este redusa la marea majoritate a pacientilor. De obicei, copilului ii apare pe fata o eruptie care arata de parca ar fi fost palmuit pe ambii obraji, ceea ce explica deumirea obisnuita „boala obrajilor palmuiti”.

Eritemul infectios este cauzat de o infectie virala, care poate fi provocata de diferiti virusi. Unul dintre cei mai frecventi virusi care cauzeaza eritem infectios este virusul parvovirus B19. Acest virus se raspandeste prin contactul direct cu nasul sau gatul unei persoane infectate sau prin inhalarea picaturilor de saliva care se elibereaza atunci cand o persoana vorbeste, tuseste sau stranuta.

In plus, eritemul infectios poate fi cauzat de alte virusuri, cum ar fi virusul rubeolic sau virusul varicelo-zosterian. Acestea sunt, de asemenea, raspandite prin contactul direct cu nasul sau gatul unei persoane infectate sau prin inhalarea picaturilor de saliva.

Care sunt cauzele eritemului infectios?

Eritemul infectios poate avea mai multe denumiri, in functie de cauza subiacenta a afectiunii. Daca este cauzat de virusul parvovirus B19, poate fi numit eritem infectios parvoviral sau boala a cincea parvoviral. Daca este cauzat de virusul rubeolic, poate fi numit eritem infectios rubeolic sau boala a cincea rubeolica. Daca este cauzat de virusul varicelo-zosterian, poate fi numit eritem infectios varicelo-zosterian sau boala a cincea varicelo-zosteriana.

Eritemul infectios poate fi, de asemenea, numit roseola infantum, daca afecteaza copiii sub varsta de 2 ani. Acest termen se refera la eruptia rosie care apare pe piele in timpul bolii.

Eritemul infectios este o afectiune relativ comuna la copii, care se manifesta prin aparitia unei eruptii rosii pe piele, febra si, uneori, disconfort. Este cauzata de o infectie virala si, de obicei, dispare de la sine dupa cateva zile. Tratamentul poate include medicamente pentru a reduce febra si a ameliora disconfortul, precum si ingrijirea pielii pentru a preveni infectarea. Daca apar simptome severe sau daca eruptia nu dispare dupa o saptamana, este important sa se consulte un medic.

Celelalte cinci boli sunt pojarul, scarlatina, rubeola, roseola si un tip de scarlatina care nu mai este recunoscut). In afara numelui de „boala a cincea” si a numelui de „boala obrajilor palmuiti”, mai este numita si infectia cu parvovirusul B19.

Cine se imbolnaveste de eritem infectios?

Boala a cincea se poate raspandi in scoli sau in orice loc in care adultii sau copiii sunt expusi secretiilor respiratorii ale altor persoane (rezultate din tuse sau stranut), sau intra in contact cu sangele ori produsele din sange ale altor persoane.

Poate fi transmisa si de la mama infectata la fetus. Desi este mai frecventa la copiii avand intre 5 si 15 ani, poate aparea la orice varsta. Circa 90 la suta dintre toti oamenii ajung pana la urma sa faca infectia, dar foarte putini se imbolnavesc grav.

Cum poate fi recunoscut eritemul infectios ?

Copilul dumneavoastra probabil are a cincea boala daca are simptome usoare de raceala, urmate la 7-10 zile de inrosirea pronuntata a obrajilor.

Simptomele initiale sunt in general foarte usoare si constau in principal din oboseala, pofta scazuta de mancare, dureri de cap, dureri in gat, nas infundat si – la circa o o treime din copii – febra usoara.

eritem infectios boala a cincea

Eruptia de pe fata dureaza de obicei una-trei zile; in acelasi timp, sau dupa eruptia faciala, o eruptie fina dantelata apare pe aproape tot restul corpului (mai ales pe membrele superioare si pe trunchi).

Eruptia poate reaparea in functie de variati stimuli, precum efortul fizic, stresul sau expunerea la soare, dar dispare de obicei complet in circa trei saptamani.

Simptomele inrudite – ca durerile, starea de slabiciune, umflarea si rigiditatea – apar uneori la copiii mici infectati cu parvovirus, dar sunt mult mai frecvente la adolescenti si adulti.

De obicei, parvovirusul afecteaza mainile, incheieturile mainilor, genunchii si inchieieturile genunchilor, desi pot fi afectate si alte incheieturi. Simptomele localizate la nivelul incheieturilor dispar de obicei in doua-patru saptamani dar pot dura mai mult. Sechelele permanente ale incheieturilor in urma bolii sunt foarte neobisnuite.

Rolul medicului in cazul eritemului infectios

Rolul principal al medicului in boala a cincea este de a evalua riscul la care sunt expuse femeile insarcinate sau alti bolnavi care au si alte boli (precum anemia celulelor secera) din cauza acestei infectii si de a trata complicatiile in cazul in care aceste persoane se se imbolnavesc din cauza infectiei.

Cum se pune diagnosticul eritemului infectios

In cele mai multe cazuri, diagnosticul este pus pe baza eruptiei caracteristice. In afara cazului in care exista riscul transmiterii virusului la o persoana care deja sufera de o alta boala, nu este necesara efectuarea unor teste de laborator.

In cazul in care este importanta confirmarea diagnosticarii infectiei cu parvovirusul B19, este posibila efectuarea unor teste de sange cu anticorpi sau a unor teste de sange pentru a pune in evidenta virusul insusi in variate specimene, cum ar fi mostrele de sange. Desi virusul a fost cultivat in mediu de laborator, culturile virale nu sunt disponibile pentru diagnosticare.

Tratamentul pentru eritem infectios

Cei mai multi copii cu boala a cincea nu au nevoie de un tratament anume, deoarece simptomele lor sunt usoare. Adultii care au dureri de incheieturi pot fi ajutati cu analgezice precum acetaminofenul (care se gaseste de exemplu in Tylenol) sau ibuprofenul (care se gaseste de exemplu in Nurofen).

Exista vaccin pentru eritemul infectios?

Exista mai multe tipuri de vaccinuri care pot proteja impotriva virusurilor care cauzeaza eritemul infectios. Vaccinul impotriva rubeolei poate proteja impotriva eritemului infectios cauzat de virusul rubeolic, iar vaccinul impotriva varicelozei poate proteja impotriva eritemului infectios cauzat de virusul varicelo-zosterian. De asemenea, exista vaccinuri care protejeaza impotriva mai multor tipuri de virusuri care pot cauza eritem infectios, cum ar fi vaccinul combinat impotriva rubeolei, oreionului si rujeolei (MMR).

Desi nu exista un vaccin specific pentru virusul parvovirus B19, persoanele care au fost vaccinate impotriva rubeolei sau impotriva varicelei sunt de obicei protejate impotriva eritemului infectios cauzat de acest virus.

Este important sa se discute cu medicul despre optiunile de vaccinare disponibile pentru a proteja impotriva eritemului infectios si a altor boli infectioase. Vaccinarea poate ajuta la prevenirea raspandirii virusurilor care cauzeaza eritemul infectios si poate ajuta la protejarea persoanelor care sunt mai vulnerabile la complicatiile acestei afectiuni, cum ar fi femeile insarcinate sau persoanele cu sisteme imunitare slabe.

Eritemul infectios si femeile insarcinate

Femeile insarcinate care se infecteaza cu virusul trebuie sa fie monitorizate ecografic indeaproape pentru a stabili daca fetusul este afectat.

Adultii care au anemia celulelor secera sau alte probleme care ii expun la anemie grava in urma infectiei cu parvovirus pot necesita transfuzii sau alte tratamente, ca administrarea intravenoasa de imunoglobulina.

Gripa sau raceala la copil - ghidul simptomelor

Ar putea fi o raceala insa ar putea fi si inceputul unei gripe. Cand copilul are durere in gat, tuse si febra ridicata e timpul sa ne alarmam? Se poate sa fi luat gripa sau ce se intampla? Sau e doar o banala raceala? Care sunt diferentele de simptome dar si de tratament intre gripa si raceala?

Iata ghidul simptomelor care va ajuta sa intelegeti daca e gripa sau raceala.

 

 La Medicul va Raspunde veti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor Desprecopii.com  

Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Desprecopii.

 autor: Desprecopii.com, articol reviziut de Dr. A. Petreanu, medic primar de boli infectioase,
Toate drepturile rezervate (c) 2023

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 3 comentarii

  1. Copos Paula
    Copos Paulatrimis la 22/3/2013

    Buna ziua, se poate face baie copilului pe perioada bolii? Multumesc!

    Raspunde la acest comentariu
  2. vasi
    vasitrimis la 2/7/2009

    esti ofata super desteapta succes

    Raspunde la acest comentariu
  3. simona poncu
    simona poncutrimis la 8/4/2009

    articolul ajuta foarte mult cuiva care nu stie despre aceste afectiuni si cum pot fi ele tratate.multe din lucrurile care le-am invatat despre copii sunt din experienta altor parinti si ajuta mult petru a incepe tratarea pana a ajunge la cabinetul medicului.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII