Poliomielita și vaccinarea antipolio în Romania - tot ce trebuie să știi despre această boală foarte gravă

Poliomielita si vaccinarea antipolio in Romania - tot ce trebuie sa stii despre aceasta boala foarte grava

Poliomielita și vaccinarea antipolio în Romania - tot ce trebuie să știi despre această boală foarte gravă

Poliomielita - denumita si paralizie infantilă - este o boala infecto-contagioasa  ce afecteaza sistemul nervos central si poate cauza paralizii, afectand mai ales copiii sub varsta de 5 ani. Poliovirusul este un virus cunoscut mai ales prin faptul ca distruge sistemul nervos, cauzind paralizie. Frecventa manifestãrilor severe este de 1 caz de paralizie la 200 de infectii cu virus. Poliomielita este o boală gravă iar vaccinarea copilului tău este esențială pentru a-l proteja.

Poliomelita este o boala epidemica si contagioasa, iar singura metoda de prevenire recomandata fiind vaccinarea antipoliomielitica. Prin vaccinarea împotriva poliomielitei, îi oferi copilului tău un scut de protecție împotriva acestui virus periculos. Vaccinul ajută la prevenirea răspândirii poliovirusului și reduce riscul de îmbolnăvire și complicații grave.

Ce este poliomelita
Ce cauzeaza poliomelita
Cum se transmite infecţia cu virusul poliomielitei
Simptomele poliomielitei
Uneori, poliomelita nu aprezinta simptome
Poliomielita în România
Vaccinarea antipolio în România
Campania Antipolio in Romania
Despre alte boli contagiase
Cu poliomielita nu ne putem juca: de ce trebuie sa iti vaccinezi copilul
Despre febra la copil
Forum medical si forum de suport al parintilor

Ce este poliomelita 

Poliomielita, cunoscută și sub denumirea de paralizie infantilă, este o boală infecto-contagioasă care afectează sistemul nervos central și poate cauza paralizii, în special la copiii cu vârsta sub 5 ani. Poliovirusul este responsabil de această boală și are capacitatea de a distruge sistemul nervos, provocând paralizie. Manifestările severe ale poliomielitei apar în aproximativ 1 caz de paralizie la 200 de persoane infectate cu virusul. Această boală este epidemica și contagioasă, iar vaccinarea antipoliomielitică reprezintă singura metodă de prevenire recomandată.

Ce cauzeaza poliomelita

Poliomielita este cauzată de infectarea cu poliovirus, care se transmite prin contactul direct cu persoane infectate sau prin consumul de apă sau alimente contaminate cu fecalele unei persoane infectate. Virusul pătrunde în organism prin tractul gastrointestinal și ajunge la sistemul nervos central, unde poate provoca inflamație și leziuni la nivelul măduvei spinării și al creierului.

Aceste leziuni pot duce la paralizie și alte complicații asociate cu poliomielita. Este important să menționăm că majoritatea persoanelor infectate cu poliovirus nu dezvoltă simptome sau prezintă doar simptome ușoare, dar pot totuși răspândi virusul și contribui la transmiterea bolii altor persoane. Exista trei tipuri de poliovirusuri.

Cum se transmite infecţia cu virusul poliomielitei

Infecția cu virusul poliomielitei se transmite în principal prin contactul direct cu secrețiile nazale și oro-faringiene ale unei persoane infectate. Virusul se poate răspândi prin picături respiratorii emise în timpul tusei sau strănutului unei persoane infectate. De asemenea, infecția poate fi transmisă prin contactul cu fecalele unei persoane infectate, în special prin consumul de apă sau alimente contaminate. Transmiterea poliovirusului poate avea loc și prin contactul direct cu materiale contaminate, cum ar fi obiecte sau suprafețe infectate. Este important să se mențină igiena personală, să se evite contactul cu persoanele infectate și să se adopte măsuri de igienă adecvate pentru a preveni transmiterea virusului poliomielitic.

Perioada de incubaţie este de 7 -14 zile.

Simptomele poliomielitei 

Majoritatea persoanelor (90-95%) nu au deloc simptome.
 Poliomielita prezintă o evoluţie uşoară şi scurtă a bolii şi are urmatoarele simptome:
 - febra (peste 39,50C)
- o stare generală proastă
- lipsa poftei de mîncare
 - constipatie
- vomă
- dureri abdominale
- dureri în gît

Uneori, poliomelita nu aprezinta simptome

In unele cazuri, persoana infectata nu prezinta intotdeauna simptome. In unele cazuri simptomele sunt pseudo-gripale: febra, angina (durere de gat), tulburari digestive, dureri de cap, dureri abdominale. Uneori pacientul acuza redoare de ceafa sau dureri la nivelul membrelor inferioare. Cea mai grava forma a bolii este paralizia poliomielitica. Durerile musculare sunt foarte intense, paralizia instalandu-se in decursul primei saptamani. Paralizia poate afecta unul sau ambele membre inferioare sau superioare, cat si musculatura toracelui. Vindecarea este mai mult sau mai putin completa, in functie de caz.

Aproximativ 1% dintre copii sunt afectati de paralizie. Dintre acestia peste 1% sunt afectati pe viata post-poliomielita. Daca sunt afectati muschii respiratori, in absenta respiratiei artificiale, poate surveni decesul. Nu exista tratament, dar intr-o oarecare masura se pot ameliora simptomele. Bolnavul poate avea uneori nevoie de respiratie artificiala.

Poliomielita în România

In Romania, au evoluat mai multe episoade epidemice, în anii 1927, 1955, 1980–1982 (221 de cazuri, determinate de virusuri polio sălbatice tip 2 şi 3) şi în perioada 11 noiembrie 1990 – 25 aprilie 1992 (13 cazuri, determinate de virusul polio sălbatic tip 1, care a implicat în special copii romi nevaccinaţi, mulţi dintre ei infectaţi cu virusul imunodeficienţei umane HIV).    Ultimul caz de poliomielită din România (aprilie 1992) a fost tot un copil de etnie romă, din judeţul Giurgiu, care nu fusese niciodată vaccinat.

În 2002, a fost elaborat şi adoptat „Planul naţional de acţiune pentru menţinerea statutului fără poliomielită din momentul certi­ficării regionale până la certificarea globală“ (nr. DB 5.278/22.08.2002), care apoi a fost actualizat periodic. Obiectivul principal al acestui plan este de a reduce riscul de răspândire, în urma unui eventual import, a poliovirusurilor sălbatice şi a poliovirusurilor derivate din virusurile vaccinale (VDPV – vaccine derived polioviruses) circulante în ţările endemice şi în cele recent reinfectate.

Principalele măsuri care trebuie aplicate pentru a atinge acest obiectiv sunt: continuarea vaccinării antipolio de rutină şi realizarea unei acoperiri vaccinale cu patru doze de VPI de cel puţin 95%; menţinerea unui sistem de supraveghere eficient pentru detectarea tuturor cazurilor de paralizie acută flască (PAF) şi instituirea măsurilor de control la apariţia unui caz suspect clinic de poliomielită sau a izolării unui virus polio sălbatic de la o persoană fără manifestări clinice.
Pe plan european, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a sărbătorit, la 21 iunie 2012, la Copenhaga, zece ani de când Regiunea OMS Europa (53 de ţări) a fost certificată „liberă de poliomielită“.

poliomelita copii

Vaccinarea antipolio în România

În România, de-a lungul timpului, au fost disponibile şi utilizate cele două tipuri de vaccinuri şi anume: vaccinul polio inactivat (VPI) de tip Salk – primul vaccin polio, înregistrat pentru prima dată în anul 1955, în SUA; vaccinul polio oral (VPO) de tip Sabin, auto­rizat în 1961 ca vaccin monovalent şi în 1963 ca vaccin polio trivalent. În perioada 1957–1961, s-a utilizat vaccin polio inactivat (Salk), iar din 1961 s-a introdus vaccinul polio oral (Sabin), astfel: 1961–1962 s-a utilizat un vaccin polio oral rusesc; 1963–1990 vaccin polio oral produs la Institutul Cantacuzino; 1990–2008 – vaccin polio oral de import.

În perioada 1957–1961, s-a utilizat vaccin polio inactivat (Salk), iar din 1961 s-a introdus vaccinul polio oral (Sabin), astfel: 1961–1962 s-a utilizat un vaccin polio oral rusesc; 1963–1990 vaccin polio oral produs la Institutul Cantacuzino; 1990–2008 – vaccin polio oral de import.
Din 2014, doza a cincea de vaccin polio se va administra la vârsta de 6 ani (în locul dozei de la 9 ani), sub formă de vaccin combinat dT–VPI.

În perioada 1961–1995, vaccinarea antipolio s-a realizat în campanii, organizate primăvara şi toamna. Din noiembrie 1995, odată cu instalarea în toată ţara şi la toate nivelurile (naţional, judeţean, local – medic de familie) a „lanţului de frig“, s-a trecut la vaccinarea în ritm continuu, la împlinirea vârstei recomandate.

În 1996, au fost organizate „zile naţionale de vaccinare“, când toţi copii sub 5 ani au primit câte două doze de vaccin polio oral, indiferent de antecedentele vaccinale. Acoperirea vaccinală a fost în jur de 96%.

➡️ Citeste Calendarul de vaccinare a copiilor in 2023 - schema nationala de vaccinare a copiilor in 2023

Campania Antipolio in Romania

Primovaccinarea se face la vârsta de 2, 4, 6 luni, urmată de rapelul 1 la vârsta de 12 luni şi rapelul 2 la vârsta de 9 ani (clasa a 3-a).

Pentru programul naţional de imunizări se foloseşte VPO (vaccin polio oral, cu virusuri polio vii atenuate), preparatul VPOT. Trei doze vaccinale de VPO oferă o protecţie de 95-100% împotriva celor 3 tipuri de virus polio. Deoarece vaccinarea se face pe cale orală, nu se administrează copiilor cu tulburări digestive importante (diaree), decât după remisiunea acestora.

 Riscuri asociate cu vaccinul polio oral cu virusuri vii atenuate

 Riscul de paralizie poliomielitică postvaccinală după administrarea de VPO este estimat la 1 / 2,5 milioane doze vaccinale (circa 8 cazuri / an în SUA şi aprox. 15 cazuri / an în România). În afară de poliomielita paralitică postvaccinală, VPO poate fi responsabil şi de apariţia sdr. Guillain–Barré. La persoanele cu imunodeficienţe (de ex. SIDA), virusul din VPO poate provoca infecţii invazive şi deces.

 VPO prezintă risc de contaminare a mediului cu poliovirusuri, datorită excreţiei în mediu şi circulaţiei de poliovirus derivat din vaccin. S-au raportat cazuri de poliomielită cu poliovirus derivat din vaccin la subiecţii neimunizaţi. Din acest motiv copiii vaccinaţi recent cu VPO trebuie izolaţi în saloane separate, în cazul internării în spital.

Tendinţe actuale în vaccinarea antipolio

În ţările dezvoltate vaccinarea pe cale orală cu VPO ce conţine virusuri vii atenuate a fost înlocuită cu vaccinarea pe cale injectabilă cu VPI ce conţine virusuri polio inactivate, cu imunogenitate similară şi efecte secundare minime. În cazul VPI, administrate injectabil, este evitat pasajul digestiv al virusurilor din vaccin şi excretarea lor în mediu prin fecale. Se micşorează astfel riscul de contaminare a mediului cu poliovirusuri provenite din vaccin, limitând transmiterea poliovirusurilor sălbatice parţial inactivate (derivate din VPO) la persoanele susceptibile.

Pe plan mondial există tendinţa înlocuirii vaccinului VPO cu VPI, în schemele naţionale de vaccinare din ţările dezvoltate. În România, VPI se foloseşte în programul naţional de imunizare numai pentru copiii instituţionalizaţi (din maternităţi, spitale şi leagăne de copii). Pentru copiii crescuţi în familie există posibilitatea de a opta pentru variante de vaccinuri cu componentă VPI. Aceste vaccinuri se pot procura, contra cost, din farmacii. Se administrează conform calendarului naţional de vaccinări, după aceeaşi schemă de vaccinare ca şi VPO.

Cu poliomielita nu ne putem juca: de ce trebuie sa iti vaccinezi copilul

Poliomielita este o boală gravă iar vaccinarea copilului tău este esențială pentru a-l proteja. Prin vaccinarea împotriva poliomielitei, îi oferi copilului tău un scut de protecție împotriva acestui virus periculos. Vaccinul ajută la prevenirea răspândirii poliovirusului și reduce riscul de îmbolnăvire și complicații grave.

Este important să înțelegem că poliomielita poate cauza paralizie permanentă și chiar deces în unele cazuri. Deși această boală este rară în prezent datorită succesului campaniilor de vaccinare, virusul poliovirusului încă există în unele regiuni și poate reapărea în cazul unor scăderi în acoperirea vaccinală.

Vaccinarea copilului tău nu doar îl protejează pe el, ci contribuie și la protecția întregii comunități. Prin crearea unei imunități colective, putem reduce șansele de răspândire a bolii și proteja și pe cei mai vulnerabili, cum ar fi bebelușii prea mici pentru a fi vaccinați sau persoanele cu sistemul imunitar slăbit.

Nu te juca cu sănătatea copilului tău și nu ignora importanța vaccinării împotriva poliomielitei. Consultă medicul pediatru și asigură-te că urmezi programul de vaccinare recomandat pentru a asigura copilului tău o viață sănătoasă și fericită. ➡️ Citeste Calendarul de vaccinare a copiilor in 2023 - schema nationala de vaccinare a copiilor in 2023

Fiecare parinte responsabil trebuie sa stie ca aceasta boala este extrem de serioasa iar iar singura metoda de prevenire recomandata fiind vaccinarea antipoliomielitica.  Iata de ce trebuie sa iti vaccinezi copilul impotriva poliomielitei si tot ce trebuie sa stii despre aceasta boala citeste in continuare aceste informatii aici.

poliomelita copii

Copii care au fost afectati de poliomelita, in Africa. 

Despre alte boli contagiase, mai cititi

Gripa cu virusul AH1N1 (porcina): sfaturi pentru parinti
Tusea convulsiva
Meningita copilului si povestea unei mamici
Scarlatina
Varicela sau varsatul de vant
Pneumonia la copil

Despre vaccinare si vaccinurile copilariei, cititi: Vaccinurile copilariei: raspunsuri directe la intrebari dificile

 Cititi neaparat si: 10 intrebari si raspunsuri despre bolile copilariei 

Despre febra la copil, cititi

Febra la bebeluși: cauze și ce e de făcut - sfatul medicului pediatru cu video

Febra la bebeluși: cauze și ce e de făcut - sfatul medicului pediatru cu video

La bebeluși, febra este un motiv de mare panică pentru parinti. Febra este de fapt primul semnal ca bebe se lupta cu o infectie, așadar, febra nu este o boală ci simptomul unei…

Bebelușul e bolnăvior: 10 motive ca să suni de urgență medicul pediatru

Bebelușul e bolnăvior: 10 motive ca să suni de urgență medicul pediatru

Când bebelușul se imbolnăvește, orice pãrinte trãieste cele mai cumplite spaime și neputinte. Tocmai pentru că este vorba despre un bebeluș,…

8 medicamente INTERZISE bebelușului

8 medicamente INTERZISE bebelușului

Febra bebelușului sau stările de vomă ne alertează peste măsură. Indicațiile soacrei, vecinei sau a unei prietene despre ce medicamente se administrează…

 

Comunitatea parintilor informati: forum medical

Clinica Virtuala DC - Consultanta medicala online. 

autor: Desprecopii.com, Toate drepturile rezervate © 2024
Bibliografie:

- Cronologia eradicării poliomielitei în România - revista Viata Medicala
WebMd, American Journal of Pediatrics

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII