Ceaiurile și sarcina - ceaiuri sigure și ceaiuri riscante

Ceaiurile si sarcina - ceaiuri sigure si ceaiuri riscante

Ceaiurile și sarcina - ceaiuri sigure și ceaiuri riscante

Sunt toate ceaiurile inofensive in timpul sarcinii? Sau ar trebui sa fim atente?

Multi specialisti in medicina alternativa sustin ca folosirea anumitor ceaiuri in timpul sarcinii este o cale grozava de a sustine starea optima de sanatate in timpul sarcinii. Ceaiurile de plante pot oferi adesea o sursa suplimentara de nutrienti, precum calciu, magneziu si fier.

Totusi, din cauza lipsei cercetarilor referitoare la cele mai multe astfel de ceaiuri, specialistii recomanda prudenta in consumarea lor. Iata mai multe despre consumarea de ceai in timpul sarcinii, de la Desprecopii.com:

- despre ceaiuri si bautul lor in timpul sarcinii, veti citi:
Ce ceaiuri pot afecta sarcina?
Diferentele dintre ceaiuri: ceaiurile non-herbale si herbale
Care ceaiuri pot fi baute in siguranta in timpul sarcinii?
Ceaiurile herbale etichetate „ceai de sarcina” sunt sigure?
Plantele folosite in ceaiuri
Sfatul de la Desprecopii
Alimente care trebuie evitate in timpul sarcinii

Ce ceaiuri pot afecta sarcina?

Pentru ca sarcina este o perioada in care e important si ce mancam dar si ce bem - pentru ca unele substante pot afecta fatul din burtica, iata si intrebarea fireasca: Ce ceaiuri pot afecta sarcina?

Pentru a intelege care ceaiuri de plante pot fi consumate in siguranta in timpul sarcinii, sa aruncam mai intai o privire la diferitele tipuri de ceaiuri si la modul cum sunt facute.

Diferentele dintre ceaiuri: ceaiurile non-herbale si herbale

Exista doua tipuri de ceaiuri, non-herbale si herbale. Ceiaurile non-herbale pot fi impartite si ele in 3 categorii: negru, verde si oolong (o combinatie intre ceai verde si negru).

Ceaiurile non-herbale

Ceaiul negru este tipul cel mai intalnit de ceai non-herbal, cu varietati ca English breakfast, Earl Grey si Orange Pekoe.

Ceaiul verde are un gust mai delicat decat ceaiul negru; ceaiul oolong are o combinatie de ceai verde si negru.

Ceaiurile non-herbale contin cantitati variate de cafeina si antioxidanti.
Ele sunt preparate din frunzele plantelor de ceai.

Cu cat a fot mai lung timpul de oxidare (fermentarea) frunzei, cu atat este mai ridicat nivelul cofeinei.

Timpul de infuzare, precum si dimensiunea si tipul frunzelor de ceai pot influenta de asemenea cantitatea de cafeina din ceai.

Versiunea decofeinizata a ceaiurilor non-herbale tot mai contine o cantitate mica de cofeina.

Ceaiurile herbale

Sunt preparate din radacinile, fructele, florile, semintele sau frunzele unei mari varietati de plante – dar nu din frunzele plantelor.

Adevaratele ceaiuri herbale nu contin cafeina ( aici nu sunt incluse alte tipuri de bauturi numite „ceai” care nu sunt de fapt ceai, cum este ceaiul de mate.)

Aceste ceaiuri pot fi folosite de asemenea ca remedii „medicinale” (cu proprietati de medicamente). 

  

Care ceaiuri pot fi baute in siguranta in timpul sarcinii?

Ceaiurile non-herbale
Desi se presupune ca ceaiurile non-herbale sunt benefice datorita antioxidantilor pe care ii contin, contin si cafeina, pe care femeile insarcinate sunt sfatuite sa o reduca sau sa o evite total in timpul sarcinii. O ceasca medie de ceai non-herbal contine 40-50 miligrame de cafeina. Ceaiurile non-herbale decafeinizate contin o cantitate mica de cafeina, totusi cantitatea este totusi de aproximativ 0,4 miligrame.

Cafeina traverseaza intr-adevar placenta si ajunge la bebelusul aflat in dezvoltare, iar bebelusul nu poate metaboliza cafeina ca un adult. Din acest motiv, exista o controversa intensa legata de cantitatea de cafeina care este sigura sau daca este mai bine sa evitati total cafeina. Insa cu cat consumati mai putina cafeina, cu atat este mai bine pentru sarcina. Discutati cu medicul despre cantitatea care este sigura pentru dumneavoastra. Asta va va ajuta apoi sa luati decizia privind consumarea ceiaurilor non-herbale (verde sau negru).

 Cititi: Consumul de cafea/alcool

Ceaiurile herbale
Ceaiurile herbale sunt in mod natural lipsite de cafeina, deci cafeina nu este o problema atunci cand consumati acest tip de ceaiuri. Preocuparea legata de consumarea ceaiurilor herbale in timpul sarcinii este lipsa informatiilor legate de cele mai multe astfel de plante si despre efectele lor asupra fetusului aflat in dezvoltare. Opiniile privind siguranta ceaiurilor herbale sunt impartite, fie la femeile insarcinate fie la femeile care nu sunt insarcinate.

Cele mai multe marci comerciale de ceaiuri herbale sunt considerate sigure pentru oricine, daca sunt consumate in cantitati moderate. Companiile care produc ceaiuri herbale sustin ca nu folosesc plante care sunt considerate periculoase si aleg sa foloseasca plantele recomandate de specialisti.

Ceaiurile herbale care sunt considerate nesigure sunt cele care nu sunt produse pe scara comerciala, cele preparate cu cantitati excesive de plante (cantitati mai mari decat cele din alimentele sau bauturile obisnuite), sau cele preparate din plante despre care se stie ca sunt toxice. La fel ca si in alte privinte, este cel mai bine sa discutati mai intai cu medicul despre ceaiurile pe care ati vrea sa le beti.

Ceaiurile herbale etichetate „ceai de sarcina” sunt sigure?

Exista niste ceaiuri etichetate „ceai de sarcina” sau plante in ceaiuri ca zmeura rosie, care sunt considerate benefice sarcinii. Multi specialisti care lucreaza cu plantele medicinale cred ca un consum regulat al acestor ceaiuri poate ajuta la prevenirea complicatiilor sarcinii ca preeclampsia, travaliul prematur, travaliul prelungit si hemoragia postpartum.

Studiile medicale au aratat ca frunzele de zmeura rosie pot fi consumate in siguranta in timpul sarcinii si pot reduce lungimea travaliului si numarul de interventii folosite, ca ruperea artificiala a membranelor, nasterea asistata si nasterea prin cezariana. Frunza de zmeura rosie pare sa previna nasterea prematura sau dupa termen.

Plantele folosite in ceaiuri

Iata in continuare cateva ingrediente frecvente ce pot fi intalnite in ceaiurile herbale. Observati ca unele dintre ele nu sunt considerate extrem de sigure. Gradul de siguranta provine din evaluarea Natural Medicines Database. Studiile mai extinse si discutiile cu medicul va vor ajuta sa luati decizia potrivita asupra pantelor pe care le puteti folosi in ceaiuri.

Frunze de zmeura rosie (considerat sigur) –
Bogata in fier, aceasta planta ajuta la tonifierea uterului, creste productia de lapte, reduce greturile si usureaza durerile travaliului. Multe dintre „ceaiurile de sarcina” contin de obicei frunze de zmeura rosie pentru a ajuta la sustinerea sanatatii uterului in timpul sarcinii.

- Exista insa o serie controverse legate de faptul ca ar trebui sa nu fie folosita in timpul sarcinii sau numai in trimestrele doi si trei, incat multi medici raman prudenti si recomanda folosirea ei numai dupa primul trimestru.

Frunze de izma (nesigur) – Ajuta la alinarea simptomelor ca greata si flatulatia.

Aroma de lamaie (cel mai probabil, sigura) – Are un efect calmant si ajuta la reducerea iritabilitatii, a insomniei si a anxietatii.

Radacina de ghimbir (posibil, sigura) –Ajuta la reducerea greturilor si vomei.

Papadia (insuficiente informatii relevante) – Bogata in vitamina A, calciu si fier, radacina si frunzele de papadie pot reduce edemele usoare si hranesc ficatul.

Musetelul (insuficiente informatii relevante) – Bogat in calciu si magneziu, combate insomnia si inflamarea incheieturilor.

Urzica (urzica intepatoare) - (foarte probabil nesigura – vedeti nota) Bogata in vitaminele A, C, K, calciu, potasiu si fier. Folosita in multe „ceaiuri de sarcina” deoarece este un minunat tonic general al sarcinii. (*Nota asupra sigurantei urzicilor: Natural Medicines Database acorda ratingul „foarte probabil nesigura”, desi este folosita in nenumarate ceaiuri de sarcina si este recomandata de cei mai multi medici si homeopati. Acest lucru poate avea legatura cu partea plantei care este folosita, radacina sau frunzele si cantitatea folosita. Conform altor surse, folosirea urzicilor este recomandata in timpul sarcinii datorita beneficiilor sale pentru sanatate.2)

Macesele (insuficiente informatii relevante) – Foarte buna sursa de vitamina C si ajuta la stimularea sistemului imunitar.

Lucerna - trifoi (posibil nesigura) – Are vitaminele A, D, E si K; deosebit de buna in ultima perioada a sarcinii pentru a stimula vitamina K, ce ajuta la prevenirea hemoragiei postpartum.

Cozi de macris (posibil nesigure) – Folosite la tratarea anemiei la femeile insarcinate datorita nivelului sau ridicat de fier. Contine si vitaminele A si C si calciu. *(Poate fi folosita si ca laxative – discutati cu medicul despre folosirea macrisului in timpul sarcinii).

 Cititi: Plante interzise & nerecomandate in timpul sarcinii

Sfatul de la Desprecopii:

- Preparati-va propriul ceai de plante adaugand portocale, mere, ananas, lamai, lamai verzi, pere, scortisoara, sau frunze de menta in apa fierbinte sau in ceaiul decofeinizat. *(NU preparati ceai acasa cu plantele din gradina decat daca stiti exact ce sunt si daca este sigura consumarea lor in timpul sarcinii.)

Discutati cu medicul despre ceaiurile pe care aveti voie si este bine sa le beti in timpul sarcinii.

Citeste si Adevarul despre folosirea remediilor din plante in timpul sarcinii si alaptarii

Sunt gravida, pot manca ...?

Sunt gravida: pot manca iaurt in fiecare zi?
Sunt gravida: pot manca ciuperci?
Sunt gravida, pot manca ciocolata?
Sunt gravida, pot bea ceai?
Sunt gravida: pot manca maioneza?
Sunt gravida: pot manca alimente picante?
Sunt gravida: pot manca sushi?
Sunt gravida: pot manca somon si ton?

cititi totul despre ALIMENTATIA IN SARCINA AICI.

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Acesta este cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI

Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI  

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2020)

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Desprecopii.com

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 6 comentarii

  1. claudia
    claudiatrimis la 2/3/2014

    se poate folosi glicosat(ceai pentru diabetici) in timpul sarcinii?

    Raspunde la acest comentariu
  2. Apopei Daniela
    Apopei Danielatrimis la 16/11/2012

    Buna ziua! va rog frumos sa ami spuneti daca ceaiul de cozi de cirese este bun in timpul sarcini?

    Raspunde la acest comentariu
  3. simona
    simonatrimis la 26/7/2012

    buna asi vrea sa va intreb ceaiul de afie e bun sa beau in sarcina pt ca am glicemiea la limita maxima!!!va rog frumos vreau sa stiu!!va ultumesc

    Raspunde la acest comentariu
  4. lavi
    lavitrimis la 21/2/2012

    Poate imi dati si mie un sfat de ce ma tot persista o durere intre coaste,sus in dreapta inde este ficatul?sunt in 10 sapt.de sarcina si de vreo sapt.ma tot supara aceasta durere intre coaste si tind sa cred ca cred ca este ficatul.....as bea ceaiuri daca as stii ce fel de ceai pot bea si sa nu-mi afecteze bebelusul....

    Raspunde la acest comentariu
    • Simo
      Simotrimis la 8/12/2020

      Ceaiul din frunza de zmeura rosie este bun(indicat in timpul sarcinii).Iti poti face ceaiuri si acasa,din mere,ananas,scortisoara,lamaie,portocala..nu contin cofeina si sunt cele mai sigure.

  5. Lois
    Loistrimis la 8/12/2011

    Buna! Ceaiul de tei si ceaiul de menta putem folosi?

    Raspunde la acest comentariu
  6. cristina_edi
    cristina_editrimis la 13/2/2009

    chiar nu stiam de ceaiul de frunza de zmeura rosie.interesant...articole super destepte.felicitari dragilor!!!! dak as fi stiut d el cand eram insarcinata...

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII