Bruxismul (Scrasnitul din dinti): cauze si remedii

Bruxismul (Scrasnitul din dinti): cauze si remedii

Bruxismul (Scrasnitul din dinti): cauze si remedii

Si adultii si copiii scrasnesc uneori din dinti si ii inclesteaza in diverse ocazii. Scrasnirea dintilor, numita in termini medicali bruxism, nu este daunatoare - daca are loc ocazional, insa atunci cand o persoana o executa in mod regulat, dintii pot suferi leziuni si apar si alte complicatii orale. Iata cauzele bruxismului la adulti si la copil precum si ce putem face.

- despre bruxism (sau scrasnitul din dinti) veti citi in acest articol:
De ce oamenii isi scrasnesc dintii?
Cum aflu daca scrasnesc din dinti?
De ce scrasnirea dintilor este daunatoare?
Ce pot face pentru a ma opri din scrasnirea dintilor?
Copiii scrasnesc din dinti?

Majoritatea oamenilor scrasnesc si isi inclesteaza dintii din cand in cand. Scrasnirea dintilor, numita in termini medicali bruxism, daca are loc ocazional nu este daunatoare, insa atunci cand o persoana o executa in mod regulat, dintii pot suferi leziuni si apar si alte complicatii orale.

De ce oamenii isi scrasnesc dintii?

Desi scrasnirea dintilor poate fi cauzata de stres si anxietate, ea apare de cele mai multe ori in timpul somnului, cauza cea mai probabila fiind muscaturile anormale si dintii strambi. De asemenea, o alta cauza a bruxismului o reprezinta tulburarile de somn, precum apneea de somn.


sursa foto: pyroenergen.com

Cum aflu daca scrasnesc din dinti?

Majoritatea oamenilor nu stiu ca scrasnesc dintii, deoarece aceasta actiune are loc in timpul somnului. Totusi, simptomele bruxismului nu mint niciodata; daca te trezesti cu ingrozitoare dureri de cap si maxilar inseamna ca in somn scrasnesti dintii. In popor, se spune ca atunci cand scrasnesti dintii, persoana iubita aude scrasnirea.

Mergi la medicul dentist daca ti se pare ca si tu suferi de bruxism. Dentistul va examina cavitatea bucala pentru a cauta semne de bruxism, precum sensibilitatea excesiva a falcilor si uzura excesiva a dintilor.

De ce scrasnirea dintilor este daunatoare?

In unele cazuri, scrasnirea dintilor cronica poate rezulta in fracturarea sau caderea dintilor.Odata cu intamplarea acestor lucruri, este foarte posibil sa ai nevoie de coroane, canale radiculare, implanturi, proteze partiale sau chiar totale.

Daunele provocate de scrasnirea dintilor nu se rezuma numai la caderea dintilor, ci afecteaza si maxilarul,  provoca sau agraveaza tulburari ale mandibulei si chiar pot schimba infatisarea fetei tale.

Ce pot face pentru a ma opri din scrasnirea dintilor?

Dentistul tau te poate dota cu o gutiera ce te va pazi de scrasnitul dintilor in timpul somnului.

In cazul in care stresul este cauza scrasnirii tale din dinti, intreaba medicul ce iti recomanda pentru a reduce stresul din viata ta. Mergi la cursuri de  management al stresului, incepe un program de exercitii fizice, mergi la un kinetoterapeut, sau obtine o reteta cu medicamente de relaxare a muschilor;acestea sunt cateva dintre optiunile pe care ti le va oferi medicul.

Daca bruxismul este cauzat de un somn nelinistit, atunci tratarea va reduce si chiar va elimina scrasnirea.

Printre alte metode ce ajuta la stoparea bruxismului se includ:

Evita sau stopeaza consumul de alimente si bauturi ce contin cofeina, precum cola, ciocolata, cafea.
Evita alcoolul. Bruxismul tinde sa se intensifice dupa consumul de alcool.
Nu roade creioane, pixuri sau altceva ce nu intra in sfera alimentelor. Nu consuma guma de mestecat deoarece aceasta accentueaza dorinta muschilor masticatori de a mesteca, ceea ce te predispune la bruxism.
Antreneaza-te singur  sa nu scrasnesti din dinti. Daca pe parcursul zilei observi ca scrasnesti din dinti, pozitioneaza-ti varful limbii intre dinti. Aceasta practica iti antreneaza muschii maxilarului sa se relaxeze.
Relaxeaza-ti muschii maxilarului prin tinerea unui prosop caldut langa obraz, in partea din fata a lobului urechii.

Copiii scrasnesc din dinti?

Bruxismul la copii

Problema bruxismului nu se limiteaza doar la adulti. Intre 15% si 33% dintre copii sufera de scrasnirea dintilor. Copii care au aceasta problema, tind sa scrasneasca dintii in doua momente cheie: cand le ies dintii de lapte si cand le cresc dintii permanenti.

Majoritatea copiilor pierd obiceiul de a scrasni dintii atunci cand aceste doua etape s-au incheiat in intregime.

De cele mai multe ori, copiii scrasnesc dintii atunci cand dorm. Nimeni nu stie exact care este motivul pentru  care copiii sufera de bruxism, insa medicii considera ca se datoreaza unei alinieri nepotrivite a dintilor sau contactului neregulat dintre partea de sus si cea de jos a dintilor, unor boli sau altor conditii medicale ( cum ar fi deficitul de substante nutritive, oxiuroza, alergii, tulburari endocrine) si psihologice printre care se includ stresul si starile de anxietate.

La bebelusi, rareori scrasnirea dintilor conduce la probleme grave. Totusi bruxismul poate cauza dureri in zona falcilor, dureri de cap si tulburari ale mandibulei. Consulta parerea unui specialist daca dentitia copilului tau te ingrijoreaza   sau daca acesta se plange de sensibilitate sau durere a dintilor.

Sfaturi pentru a-ti ajuta copilul sa se opreasca din scrasnit:

Reduceti stresul copilului, in mod special inainte de culcare.
Faceti-i masaj si ajutati-l sa faca exercitii de stretching pentru a-si relaxa muschii.
Asigura-te ca in dieta copilului tau este inclusa multa apa. Deshidratarea poate conduce cla bruxism.
Roaga dentistul sa iti monitorizeze atent copilul, in cazul in care acesta sufera de bruxism.

De obicei, prescolarii nu au nevoie de interventii dentare.  Pe de alta parte, este posibil ca cei mai mari sa aiba nevoie de coroane sau alte metode dentare  pentru a preveni bruxismul. 

Despre stomatologie, mai citit si:

Paradontoza: cum se previne si cum se trateaza

Paradontoza: cum se previne si cum se trateaza

Paradontoza este una dintre problemele dentare cele mai frecvente, care netratata - duce la caderea dintilor, pur si simplu. Iata cum puteti preveni si trata paradontoza - cu care nu e de glumit daca…

De ce nu merg romanii la dentist?

De ce nu merg romanii la dentist?

La prima vedere este o intrebare care pare cel putin bizara, intr-un secol in care civilizatia evolueaza intr-un ritm ametitor si in care preocuparea omului pentru propria sanatate este una dintre…

Tati, tu te-ai spalat pe dinti?

Tati, tu te-ai spalat pe dinti?

Igiena orala este unul dintre primele lucruri pe care copiii nostri le invata sau ar trebui sa le invete in educatia celor 7 ani de acasa. Dupa folosirea toaletei, spalatul pe maini, formule de…

 

  Forumuri specializate

Cabinet stomatologic pentru copii
Intrebari si raspunsuri despre problemele de stomatologie ale copiilor. Medici stomatologi raspund intrebarilor parintilor.


autor: redactor Alina Ciobanu - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2015
referinte: WebMD.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII