Durerile de cap la copil - care sunt cauzele posibile si ce facem

Durerile de cap la copil - care sunt cauzele posibile si ce facem

Durerile de cap la copil - care sunt cauzele posibile si ce facem

Da, copiii au, și ei, dureri de cap. Nu doar din acelea metaforice, cauzate de problemele specifice vârstei și activității școlare, ci dureri fizice, concrete, cu care mulți dintre adulți se confruntă. 🧒🤕

de ce au copiii dureri de cap, veti citi:
Diverse boli
Hidratare insuficientă
Lovituri la cap
Probleme de vedere
Probleme emoționale
Predispoziții genetice
Diferite alimente
Regimul de viață
Probleme grave

Da, si copiii au dureri de cap

Da, copiii au, si ei, dureri de cap. Nu doar din acelea metaforice, cauzate de problemele specifice varstei si activitatii scolare, ci dureri fizice, concrete, cu care multi dintre adulti se confrunta. Vârsta copilăriei nu este scutită de aceste neplăceri care îi pot afecta rău pe cei mici și-i pun pe jar pe părinți. Care sunt, așadar, principalele cauze ale durerilor de cap la copii?

Durerea de cap este un simptom comun multor boli

Durerea de cap este un simptom comun multor boli de care cei mici pot suferi. Printre cele mai comune afecțiuni care determină dureri de cap sunt afecțiunile banale cum ar fi guturaiul, virozele, răcelile ușoare, infecții ale urechilor și ale sinusurilor. Durerea de cap apare de multe ori odată cu febra, care este reacția de apărare a organismului împotriva virușilor și bacteriilor. Aceasta trece de obicei odată cu celelalte simptome care însoțesc boala. Afecțiuni mai grave, cum ar fi meningita și encefalita, pot și ele debuta prin dureri de cap, dar alături de alte simptome specifice pe care un medic le poate diagnostica (de exemplu, rigiditatea gâtului).

Hidratare insuficientă

Lipsa unei cantități de apă adecvată poate determina reacția organismului sub forma durerilor de cap. Un copil care se plânge de dureri de cap la sfârșitul zilei poate fi un copil insuficient hidratat. În anotimpul cald, când necesarul de apă este crescut datorită pierderilor prin transpirație, părinții trebuie să aibă grijă ca cel mic să primească suficiente lichide în decursul zilei. ”Lichide” înseamnă în principal apă, de preferință plată, dar și supe, legume, fructe sau sucuri naturale de fructe. Nevoia de hidratare trebuie respectată nu doar vara, când e foarte cald. Copilul școlar prins în angrenajul activităților specifice poate, pur și simplu, uita să bea suficientă apă. Ore de curs, pauze în care aleargă și transpiră, ore de educație fizică – programul școlarului poate fi prea aglomerat pentru a-și aduce aminte să bea apă. Asigurați-vă că are mereu la îndemână o sticluță cu apă și formați-i obiceiul de a se hidrata constant pe parcursul zilei.

Lovituri la cap

Se pot întâmpla oricărui copil, din neatenție. Copiii aleargă, se cațără, se joacă. E imposibil să previi toate micile accidente. Eventualele lovituri în zona capului pot determina dureri, cu toate că majoritatea loviturilor nu prezintă un pericol semnificativ. Dacă lovitura este puternică iar durerea acuzată de copil nu doar că nu se atenuează, ci se amplifică, este absolut necesar consultul unui medic.

Probleme de vedere

Dacă durerea de cap apare constant, pe perioade îndelungate, este posibil ca motivul să fie o tulburare de vedere. În cazul în care copilul nu vede bine la tablă sau are dificultăți în citirea textelor din manual, este posibil să apară sâcâitoarele dureri de cap. În acest caz, consultul la medicul oftalmolog este obligatoriu.

Probleme emoționale

Stresul și anxietatea nu mai sunt demult afecțiuni rezervate adulților. Putem observa cel mai bine efectele stresului la elevi la scurt timp după începerea activităților școlare, în perioada de adaptare de după o vacanță relaxantă. Programul strict, cerințele școlare pot determina o reacție sub forma durerilor de cap. Pe lângă profesori, părinții joacă un rol deosebit de important în gestionarea acestei situații. Nu împovărați copilul cu un program draconic în care, pe lângă programul școlar și temele obligatorii, copilul are două-trei activități suplimentare în fiecare zi. În pofida intențiilor lăudabile pe care le-ați putea avea, de a avea un copil înzestrat cu o gamă largă de abilități și cunoștințe, copilul are nevoie, în egală măsură, de timp liber, de joacă, de activități distractive specifice vârstei. Stresul și anxietatea care provoacă dureri de cap la copil mai pot fi cauzate, în afara programului supraaglomerat, de probleme cu profesorii, conflicte cu colegii, probleme de acceptare în grup. Încercați să depistați dacă există un factor de acest tip care determină durerile de cap și căutați o modalitate de dezamorsare a situațiilor conflictuale cărora cel mic nu poate să le facă față de unul singur.

Predispoziții genetice

Este demonstrat faptul că migrenele, durerile de cap au o componentă genetică. Dacă mama / tatăl copilului suferă de migrene, există mari șanse ca și micuțul să moștenească această predispoziție. Multe dureri de cap ale copiilor trec după un somn odihnitor, într-o cameră întunecată, eventual cu o compresă rece pe frunte.

Diferite alimente

Atunci când cel mic se plânge constant de dureri de cap și nu ați identificat o cauză posibilă, n-ar strica să revedeți meniul zilnic al copilului. Multe produse alimentare, multe dintre ele preferate de către copii, au în compoziția lor aditivi care pot declanșa dureri de cap. Este vorba în special de alimentele care conțin nitrați, dar și cele care au un conținut crescut de substanțe cu efect energizant: cofeină, ciocolată, cacao.

Regimul de viață

Somnul insuficient este una dintre principalele cauze care determină durerile de cap la copii. Respectați cu strictețe ora de culcare – primele ore ale serii sunt cele care aduc somn odihnitor de care cel mic are atâta nevoie. Faceți în așa fel încât excepțiile – mai ales în weekend – să nu devină reguli. Un copil în creștere, care are o activitate școlară și extrașcolară intensă, în plin proces de dezvoltare fizică și achiziții intelectuale are nevoie de perioade adecvate de repaos. Atenție la timpul excesiv petrecut în fața aparatelor electronice – televizor, tabletă, telefoane mobile. Poate determina oboseală și dureri de cap.

Probleme grave

Sunt coșmarul oricărui părinte, dar trebuie reținut faptul că durerile de cap cauzate de factori extrem de gravi, cum ar fi tumori craniene sau hemoragii craniene sunt foarte rare în comparație cu celelalte cauze menționate. Totuși, în aceste rare cazuri, există și alte simptoame asociate durerii de cap, cum ar fi probleme vizuale, amețeli, lipsa coordonării mișcărilor. În cazul în care medicul de familie suspectează motive mai grave ale durerilor de cap fără cauze aparente, va propune efectuarea de teste specifice pentru eliminarea acestor posibilități.

► Citeste sfatul medicului aici Despre durerile de cap la copii | Ce trebuie să stie parintii

Sigur că orice părinte responsabil trebuie să trateze cu seriozitate acuzele de dureri de cap invocate de către copii, în primul rând pentru că orice durere fizică a lor este mai rea decât orice durere fizică a noastră, dar și pentru că vrem să eliminăm orice gând rău legat de cauzele producerii durerilor. Dincolo de ceea ce nu putem controla, orice părinte ar trebui să se asigure că ceea ce ține de el este îndeplinit: un stil de viață echilibrat, cu dietă și program de odihnă corect și sănătos din punct de vedere emotional.

Va recomandam sa mai cititi si:

Cum avem grija de sanatatea vederii copiilor

Cum avem grija de sanatatea vederii copiilor

Copiii percep si inteleg lumea prin toate simturile lor. Aceasta este o premisa pe care orice parinte ar trebui sa o aiba in vedere atunci cand se gandeste, preventiv, la sanatatea propriilor copii si…

Pofta de mâncare a copilului este un capriciu sau un semnal de alarmă? Care sunt cauzele lipsei de apetit la copil și cum trebuie procedat - sfatul medicului.

Pofta de mâncare a copilului este un capriciu sau un semnal de alarmă? Care sunt cauzele lipsei de apetit la copil și cum trebuie procedat - sfatul medicului.

Ingrijorarea cauzata de variatiile bruste ale poftei de mancare a copiilor este o problema cu care se confrunta adesea majoritatea parintilor, in diferite etape de crestere ale copiilor lor.Putem…

Somnambulismul la copil

Somnambulismul la copil

Tulburarile de somn la copii reprezinta un fenomen destul de de frecvent, iar somnambulismul este una dintre manifestarile comune ale acestor tulburari ce apar mai ales la varstele mici.

Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Medicala Desprecopii.

autor: redactor Desprecopii.com NANA- Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII