Matematica și copilul: intre cheia succesului in viață, meditații și legătura cu muzica
Matematica este esențială pentru a invăța copilul să gândeasca logic și rational Multi pedagogi considera ca este una din cheile sucesului in dezvoltarea intelectuala si in cariera profesionala. Matematica, si mai modern Statistica, sunt considerate cele mai importante subiecte pe care copiii le studiaza la scoala.
Vă invităm la o discuție intre părinți. Matematica și copilul: intre cheia succesului in viață, meditații și legătura cu muzica.
Matematica si copilul
Nu esti bun la matematica... esti un prost?
De ce gresesc parintii care au o atitudine negativa despre matematica?
Sfat: incurajeaza-ti copilul sa invete matematica
Mai tineti minte ceva matematica pentru a va ajuta copilul?
Nu toti copiii sunt de 10 la matematica
Cum pot parintii stimula performantele scolare ale copilului: 7 sfaturi
Investiti in inteligenta copilului cu lectii de pian
Despre scoala merita citit si:
Matematica si copilul
Baiatul meu este inclinat catre stiintele sociale, muzica si mai putin catre stiintele exacte. Totusi este bun si la matematica, pe care o invata cu placere. Matematica face asadar parte din educatia sa de baza. Dar ce legatura este intre performanta la matematica a copilul si succesul sau in viata? - se intreaba un tatic de la Desprecopii
Baiatul meu este inclinat catre stiintele sociale, muzica si mai putin catre stiintele exacte. Totusi este bun si la matematica, pe care o invata cu placere. Matematica face asadar parte din educatia sa de baza. Dar ce legatura este intre performanta la matematica a copilul si succesul sau in viata?
Nu esti bun la matematica... esti un prost?
Evoluția percepției asupra matematicii în educație este una interesantă și poate oferi perspective importante asupra dezvoltării copiilor. În anii '80-'90, matematica a fost adesea pusă în centrul atenției, iar succesul la această materie era adesea considerat un indicator al inteligenței unui copil. Însă, cu trecerea timpului, s-a înțeles că educația nu trebuie să se limiteze la o singură disciplină și că fiecare copil are propriile sale aptitudini și interese.
După anul 2000, a apărut o tendință de a se acorda o mai mare importanță dezvoltării abilităților individuale ale copiilor. S-a înțeles că forțarea unui copil să se concentreze exclusiv pe matematică sau pe oricare altă materie poate să nu fie benefică pentru dezvoltarea sa globală. Astfel, s-a încurajat ideea de a descoperi și dezvolta talentele unice ale fiecărui copil, indiferent de materie.
Cu toate acestea, în prezent, matematica revine în prim-plan, dar cu o abordare mai echilibrată. Este considerată o materie esențială pentru dezvoltarea intelectuală și pregătirea pentru cariera profesională. Aceasta se datorează faptului că matematica oferă abilități de gândire critică, rezolvare de probleme, și dezvoltă capacitatea de a lucra cu date și statistici - abilități extrem de valoroase în lumea modernă. Astfel, promovarea matematicii în educație nu înseamnă ignorarea altor materii, ci oferirea unei perspective mai echilibrate și adaptate nevoilor fiecărui copil.
De ce gresesc parintii care au o atitudine negativa despre matematica?
De multe ori am auzit parinti sau bunici spunand: "Nu mai chinui copilul cu matematica", "Nu toti trebuie sa stie matematica", "Nici eu nu am fost buna la matematica", "Inca am cosmaruri ca am examen la matematica si nu stiu", "Matematica a fost punctul meu slab".
Din pacate insa, aceasta abordare negativa, sau a pune matematica intr-o lumina negativa, nu ajuta si nu motiveaza copilul. Multi parinti o fac ca sa nu clacheze copilul care se chinuie cu matematica, sa-i ofere un confort psihic, dar atitudinea este gresita! Nu o spun eu, o spun specialistii in educatie si psihologia copilului.
Sfat: incurajeaza-ti copilul sa invete matematica
Avantajele de a studia matematica sunt foarte multe si nu o sa le insir aici. Matematica (si mai recent Statistica) sunt si vor sta la baza evolutiei noastre ca civilizatie umana. Pana si in Muzica exista matematica.
Incurajati asadar copilul sa descopere matematica, sa ii placa, si sa-si dezvolte si modul de gandire matematic. Il puteti stimula inca de mic cu probleme de logica care mai apoi introduc si mici calcule. Felicitati copilul cand la scoala are un rezultat bun la matematica. Vorbiti despre matematica intr-un mod cat mai pozitiv.
Eu sunt absolventa de real si inca mai cred ca in viata matematica este de baza. Nu putem stii acum ce va face copilul peste 5/10/15/20ani si daca a ramas in urma la mate este foarte greu sa recupereze.
Chiar si muzica este o forma de matematica, nu asa se spune?
Eu cred ca matematica ii invata sa gandeasca, sa-si exerseze creierul. Chiar daca nu vor face matematica prea multa in viata, vor avea de castigat din abilitatile obtinute in urma exersarii matematicii - spune o mamica de la Desprecopii.
Mai tineti minte ceva matematica pentru a va ajuta copilul?
Nu va grabiti sa angajati un meditator la matematica in cazul in care copilul nu se descurca. Incercati ca voi, parintii, sa redescoperiti matematica, sa o reinvatati impreuna cu el. Copilul o sa aprecieze foarte mult acel timp - de calitate - pe care il veti petrece cu el rezolvand probleme de matematica, ajutandu-l sa-si faca tema la matematica. Cereti ajutorul profesorului de la scoala daca apar probleme de a intelege o parte din materie.
Majoritatea meditatorilor abordeaza matematica ca si ceva tehnic fara a adauga nota de "excitement" fara a motiva copilul sa inceapa sa o iubeasca. Copilul merge la meditator pentru ca a aparut o "problema" deci deja intr-un mindset negativ.
Nu toti copiii sunt de 10 la matematica
Dar atentie: nu incercati sa cadeti in extrema cealalta fortand nota 10 la matematica cu orice pret. nu toti copiii sunt de 10 la matematica. Mai bine un 7 luat cu placerea de a invata decat un 9 cu un copil terorizat sa invete. Citeste De ce baietii sunt mai buni la matematica.
Matematica este frumoasa si trebuie descoperita! Voi ce parere aveti? Idei, pro si contra sunt bine venite. Voi stimulati copiii sa invete matematica? Folositi meditator la matematica sau va straduiti voi, parintii?
Va asteptam parerea la topicul de discutie: Matematica, bat-o vina sau cheia succesului
Cum pot parintii stimula performantele scolare ale copilului: 7 sfaturi
Doar un mic procentaj din totalul parintilor se implica intensiv in educatia copilului, dar trebuie sa recunoastem ca in ultimii ani, aceasta cifra este in crestere. Generatiile de parinti moderni isi pun tot mai serios problema educatiei, de aceea a aparut si curentul de home-schooling.
Aceasta forma de educatie, Home Schooling - educatia in care scoala se face acasa iar parintii sunt profesori - este in special asociata cu acei parinti care au idei si conceptii foarte conturate si puternice - fie despre politica, fie despre religie, fie despre economie si afaceri - considerand implicit ca invatamantul din scolile traditionale nu pot induce acele valori educatia copiilor lor citeste mai departe cum pot parintii stimula performatele scoalare ale copilului.
Investiti in inteligenta copilului cu lectii de pian
Thomas Elbert si o echipa de psihologi de la Universitatea din Konstanz, Germania, au prezentat o lucrare de cercetare in revista "Science", 1995, sustinanind ca -cortexul responsabil pentru miscarea mainii stangi folosita de instrumentisti este mai mare decat de obicei.
Ei au remarcat ca valoarea poate fi corelata cu varsta la care persoana a inceput sa interpreteze la instrumentul respectiv, iar acest rezultat a sugerat un fenomen similar pentru alte parti ale corpului."Cortexul somato-primar la oameni", scriu ei, "depinde de utilizarea si modificarile conforme cu nevoile actuale si experientele individului." Aceasta idee a fost intarita, in 1998, de catre un studiu efectuat in Munster, Germania, la Institutul de Audiologie Experimentala.
O echipa condusa de C. Pantev a sustinut atunci ca regiunea cortexului responsabila cu analizarea s-a dovedit a fi cu 25% mai mare la muzicieni, si din nou, aceasta dimensiune a crescut corelata cu varsta la care muzicianul a inceput sa interpreteze citeste mai departe dintre legatura intre muzica si inteligenta copilului.
► Citeste si 6 Tehnici prin care ii putem face pe copii sa iubeasca matematica
Despre scoala si probleme copiilor merita citit si:
44 de sfaturi pentru sanatatea scolarilor
Cum se descopera talentul unui copil
Cum ne motivam copilul pentru scoala?
Cititul – o pasiune pe care si tu i-o poti insufla copilului tau
Modurile de inteligenta ale copiilor si modul lor specific de invatare
autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2023
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII