Diversificarea bebelusului: de ce apa e importanta

Diversificarea bebelusului: de ce apa e importanta

Diversificarea bebelusului: de ce apa e importanta

  • Cand bebelusul implineste frumoasa varsta de 6 luni - incepe marea aventura a diversificarii. Odata ce bebelusul incepe sa bea apa, in jurul varstei de 6 luni, este important sa ne asiguram ca apa pe care o dam bebelusului nu contine bacterii, nitrati, ciuperci sau alte microorganisme care ii pot afecta sanatatea. Iata ce trebuie sa stii despre apa pe care o dai bebelusului tau.

     

     

Cand poate bea bebelusul apa?
Diversificarea si apa pe care o dam bebelusului
De ce este nesanatos sa dam apa bebelusului mai mic de 6 luni
Este OK sa diluam lapte formula cu apa?
Ce facem daca bebelusul devine deshidratat?
Ce fel de apa dam bebelusului ?
Apa de la fantana se poate da bebelusului?
Ce sunt nitratii si care este rolul lor?
Cum poate afecta consumul de nitrati sanatatea?
Cei mai vulnerabili la nitrati sunt bebelusii
Despre apa pe care o dam bebelusului: intrebari si raspunsuri pentru sanatate

Cand poate bea bebelusul apa?

In general, bebelusul nu ar trebui sa bea apa pana in jurul varstei de 6 luni cand incepe diversificarea alimentatiei. Pana atunci, un bebelus se hidrateaza foarte bine prin intermediul laptelui de la mamica lui sau de la laptele formula. Chiar si pe canicula.

Diversificarea si apa pe care o dam bebelusului

Odata ce bebelusul ajunge la frumoasa varsta de 6 luni - incepe marea aventura a diversificarii alimentatiei si cu aceasta ocazie, bebelusul incepe si aventura apei. Bebelusul poate de acum in colo sa sa bea si cate un pic de apa, atunci cand are sete. Insa, nu trebuie desigur sa ii oferim prea multa apa pentru ca s-ar putea sa aiba dureri de burtica sau s-ar putea sa ii umple stomacelul si sa nu mai aiba pofte de mancare.

Dupa ce a implinit 1 anisor, cand bebelusul mananca hrana solida si bea si lapte integral, bebelusul poate bea cata apa pofteste.

De ce este nesanatos sa dam apa bebelusului mai mic de 6 luni

Oferind apa unui bebelus mai mic de 6 luni, putem interfera cu capacitatea corpului sau de a absorbi nutrientii din laptele mamei sau din laptele formula. In plus ii da o senzatie de 'burtica plina' ceea ce ii reduce pofta de mancare. 

Este OK sa diluam lapte formula cu apa?

Nu incercati sa diluati laptele pe care il dati bebelusului cu apa - si pregatiti formula de lapte exact dupa indicatiile de pe cutie. Nu folositi mai multa apa decat este nevoie. Adaugand prea multa apa, bebelusul risca o intoxicare cu apa  - ceea ce va insemna ca bebelusul va lua mai putini nutrienti decat are nevoie.

Ce facem daca bebelusul devine deshidratat?

In unele cazuri - daca bebelusul are gastroenterita - de exemplu, doctorul va poate recomanda sa ii dati o bautura cu electroliti (ca Pedualyte sau Infalyte) pentru a preveni deshidratarea.

Ce fel de apa dam bebelusului

Prima intrebare pe care si-o pune o mamica este: apa de la robinet este sigura pentru bebelus?

Raspunsul este simplu: Da, daca esti absolut sigura ca nu contine bacterii, nitrati, ciuperci sau alte microorganisme care ii pot afecta sanatatea.

Cand vine vorba de alimentatia unui bebelus, parintii trebuie sa analizeze calitatea si cantitatea de minerale din apa folosita, fie ea de la robinet sau imbuteliata.

In general, datorita sistemului de purificare, apa este curatata de bacterii si virusi. Utilizarea sistemelor de ultra-filtrare, de asemenea, garanteaza ca apa nu are paraziti. Daca in zona in care locuiti, apa este potrivita pentru consumul uman, aceasta poate fi folosita direct de la robinet, fiarta. In acest caz insa, OMS recomanda fierberea timp de un minut (adaugarea de mai mult de un minut pentru fiecare 1000 de metri deasupra nivelului marii).

Nu este necesar sa se fiarba timp de zece minute deoarece s-a observat o crestere a concentratiei de sodiu si de calciu (ce poate provoca un exces de solutii la rinichi), precum si de nitrati (aceasta poate provoca methemoglobinemie - Methemoglobina este un compus similar hemoglobinei  incapabil sa asigure transportul oxigenului in sange - simptom: cianoza pielii, anxietate, confuzie, dificultati de respiratie, oboseala, ameteala, pierderea cunostintei). (vezi mai jos informatii despre cum poti verifica calitatea apei de la robinet)

Apa de la fantana se poate da bebelusului?

In nici un caz nu dati bebelusului sau copilasului mai maricel apa de la fantana. Oricat de adanca ar fi fantana, aceasta poate fi contaminata cu bacterii si multi alti microbi. Pentru a fi sigura pentru alimentatia unui copil - sau om matur - ar trebui ca apa din fantana sa fie in mod regulat (cel putin o data pe saptamana) analizata de un laborator specializat. Apa de la fantana poate contine cantitati mari de nitrati ce produc o intoxicatie a bebelusului.
Apa plata - Cum alegem apa pentru bebelusi/copii?

- apa trebuie sa fie pura din punct de vedere microbiologic
- apa trebuie sa aiba un continut de minerale mai mic de 500 mg/l, un continut de nitrati cat mai mic si sa fie saraca in sodiu
- sa aiba un PH optim consumului permanent, ph-ul neutru 7 sau usor alcalin

Ce sunt nitratii si care este rolul lor?

Nitratii si nitritii sunt componenti naturali ai solului si fac parte din ciclul azotului. Ei apar odata cu mineralizarea substantelor organice azotoase provenite de la plante si animale.

O parte din nitrati sunt absorbiti de radacinile plantelor si au rol de materie prima pentru sinteza proteinelor si  a altor compusi cu azot. Surplusul ramas contamineaza panza freatica, regasindu-se in rauri, lacuri sau in apele subterane. Asadar, nitratii fac parte in mod tacit din viata noastra, fara sa ne dam seama. Este acest fapt ceva ce ar trebui sa ne ingrijoreze?

In mod natural, intre nitratii din sol, apa si plante se stabileste un echilibru. Insa activitatea omului rupe acest echilibru, prin utilizarea intensiva in agricultura a ingrasamintelor organice naturale - si mai ales a celor azotoase sintetice. Ingrasamintele imbogatesc solul, insa aduc cu ele si nitrati, iar acestia se acumuleaza in plantele cultivate, pana la niveluri daunatoare pentru consumatori care ii ingereaza sub diverse cantitati atat in legume, fructe, cat si in apa.

AQUA Carpatica este o apa pura din punct de vedere microbiologic, cu un continut extrem de mic de nitrati. In plus, deoarece cantitatea de sodiu este mai mica de 20 mg/l (0.8 mg/l), AQUA Carpatica este ideala pentru un regim sarac in sodiu.

Cum poate afecta consumul de nitrati sanatatea?

Odata ingerati, nitratii se transforma in nitriti – substante mult mai toxice decat nitratii, in urma contactului cu microflora bacteriana a stomacului.
Efectele ingerarii unei cantitati de nitrati peste limita admisa pot fi: hipertensiune, disfunctii ale sistemului circulator si ale glandelor tiroide, cefalee, urticarii, intoxicatie, cianoza severa, chiar cancer.

Cei mai vulnerabili la nitrati sunt bebelusii

Cei mai vulnerabili in fata nitratilor sunt sugarii, care pot prezenta din aceasta cauza o serie de afectiuni, de la probleme gastrice – precum diareea infectioasa, pana la intoleranta la anumite proteine, intoxicatia cu metale grele si altele.

Efectul cel mai periculos pe are il are contaminarea cu nitrati la bebelusi este afectiunea numita methemoglobinemie, cunoscuta si drept “blue baby syndrome” (“sindromul albastru al nou-nascutului”). Aceasta se manifesta intai prin probleme respiratorii din cauza circulatiei inadecvate a oxigenului prin sange, ducand rapid la asfixiere, ulterior, la moartea bebelusului. Se datoreaza transformarii nitratilor in organismul sugarilor in nitriti si ei la randul lor fixeaza hemoblobina impiedicand trnsportul oxigenului.

In ceea ce priveste adultii, unii pot fi mai sensibili la efectele nitratilor decat altii. O secretie gastrica acida insuficienta mareste sensibilitatea la efectele nitratilor. O mare varietate de afectiuni medicale, printre care se numara alergiile alimentare, astmul, hepatita si litiaza coledociana - se pot asocia cu o secretie gastrica acida insuficienta.

Tot nitratii ingerati pot fi responsabili si pentru boli cardiovasculare, dificultati de respiratie, afectiuni ale sistemului digestiv, iritatii, intoxicatii grave, chiar cancer.

Despre apa pe care o dam bebelusului: intrebari si raspunsuri pentru sanatate

Nutrientul cel mai important al vietii este apa. Pentru sugari si copii mici, nevoia de apa este critica, deoarece au nevoie de mai multe lichide in raport cu dimensiunea corpului lor decat adultii. De asemenea, rinichii copiilor nu si-au dezvoltat capacitatea de a se adapta rapid la extremele din organism, iar mecanismul lor de sete nu intervine decat atunci cand sunt deja usor deshidratati.

Asigurati-va ca micutul dvs. consuma apa suficienta in timpul verii, cand temperaturile sunt mai ridicate si pierderea de lichid mai mare citeste pe larg alte informatii aici.

Despre apa merita citit si:

Boli de la robinet
Copiii, bauturile naturale si dintii sanatosi
Ce apa dam bebelusului? Intrebari si raspunsuri pentru sanatatea bebelusului
Simptome ale deshidratarii - Bei suficienta apa?
Ne ajutam tenul band mai multa apa?
De ce nu putem trai fara apa?

autor Desprecopii.com - toate drepturile rezervate © 2016

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII