Părinții și școala: cât de mult te implici în educația copilului tău? 📚👨‍👩‍👧‍👦

Parintii si scoala: cat de mult te implici in educatia copilului tau?

Părinții și școala: cât de mult te implici în educația copilului tău? 📚👨‍👩‍👧‍👦

Parintii sunt primele modele de viata, primele exemple dupa care copiii se ghideaza, iar scoala consolideaza acest “mentorat” (in care rolul principal il are parintele). Valorile morale, conduita in societate, opiniile, modul de a gandi despre sine si viata, toate se construiesc in familie. Asadar, sa nu uitam de “cei 7 ani de acasa”, ani care fac referire la mediul in care se pun bazele caracterului copilului.

Implicarea părinților în educația copilului este crucială pentru dezvoltarea acestuia. Cercetările arată că, atunci când părinții sunt implicați în educația copiilor lor, aceștia tind să obțină performanțe școlare mai bune, să aibă o atitudine pozitivă față de școală și să participe la activități extracurriculare. De asemenea, implicarea părinților poate contribui la dezvoltarea unor abilități sociale mai bune și la scăderea incidenței comportamentelor negative.

Parintele si scoala. Cat de mult te implici in educatia copilului tau?, veti citi:
Educatia de acasa: Exemplul are o forta creatoare
Timpul + Atentia = Bucuria din lucrurile simple
Rezolvarea temelor in locul copiilor este gresita
Cum trebuie sa procedezi pentru a-ti ajuta copilul sa isi formeze obisnuinta de a-si face temele?
Un bun parinte este un bun antrenor pentru viata
Consecventa da rezultate
 

Implicarea părinților în educația copilului este crucială pentru dezvoltarea acestuia

Cercetările arată că, atunci când părinții sunt implicați în educația copiilor lor, aceștia tind să obțină performanțe școlare mai bune, să aibă o atitudine pozitivă față de școală și să participe la activități extracurriculare. De asemenea, implicarea părinților poate contribui la dezvoltarea unor abilități sociale mai bune și la scăderea incidenței comportamentelor negative.

Totuși, este important ca implicarea să fie echilibrată. Părinții trebuie să ofere suport și îndrumare, fără a deveni invazivi sau a prelua controlul complet asupra procesului educațional al copilului. Aceasta înseamnă a fi prezent și a oferi ajutor când este necesar, încurajând în același timp independența și autonomia copilului. Balansul ideal variază în funcție de vârsta copilului, nevoile individuale și contextul familial.

Părinții ar trebui să fie parteneri ai școlii în procesul educațional, colaborând cu profesorii și participând la activități școlare când este posibil. Acest parteneriat ar trebui să fie centrat pe interesul superior al copilului, cu scopul de a-l susține pe acesta să își atingă potențialul maxim.

Educatia de acasa: Exemplul are o forta creatoare

Parintii sunt primele modele de viata, primele exemple dupa care copiii se ghideaza, iar scoala consolideaza acest “mentorat” (in care rolul principal il are parintele).

Valorile morale, conduita in societate, opiniile, modul de a gandi despre sine si viata, toate se construiesc in familie. Asadar, sa nu uitam de “cei 7 ani de acasa”, ani care fac referire la mediul in care se pun bazele caracterului copilului.

Puterea exemplului functioneaza intotdeauna: daca un parinte doreste sa cultive la copil responsabilitatea, trebuie sa ofere acest model de responsabilitate. Chiar si abilitatea copilului de a-si gestiona emotiile se invata in familie deoarece un copil observa, imita si memoreaza reactiile emotionale ale parintilor in diverse situatii de viata.

Timpul + Atentia = Bucuria din lucrurile simple

Dorinta secreta a unui copil nu este de a obtine vreo jucarie sofisticata, ci de a petrece timp de calitate impreuna cu parintii sai si a-si construi o “banca de amintiri” si “povesti din copilarie”.

Copiii pretuiesc parintii care isi fac timp pentru ei chiar daca acestia sunt consumati de oboseala. Vorbim de un timp dedicat unor lucruri extrem de simple ca, de exemplu: mers la plimbare impreuna, gatit impreuna sau, pur si simplu, statul pe spate si uitatul la stele.
Ideal ar fi ca parintii sa se antreneze in profesia de “parinte” clipa de clipa, constienti de faptul ca un copil pozitiv va fi modelat astfel doar de catre un parinte pozitiv.

Rezolvarea temelor in locul copiilor este gresita

O responsabilitate a parintilor este sa isi incurajeze copiii sa se achite de indatoririle scolare. Aceasta presupune ghidarea copiilor in efectuarea temelor pentru acasa (si nu rezolvarea temelor in locul lor). Rezolvarea temelor in locul copiilor este gresita si le sugereaza celor mici ca parintii nu au destula incredere in capacitatea lor de a realiza temele. Mai mult, in cazul adolescentilor, implicarea parintilor in rezolvarea temelor le poate limita simtul de raspundere.

Cum trebuie sa procedezi pentru a-ti ajuta copilul sa isi formeze obisnuinta de a-si face temele?

1. Creeaza-i un loc special pentru efectuarea temelor;
2. Stabileste un interval de timp in care copilul sa poata ramane in liniste si concentrat;
3. Incurajeaza-l sa se apuce de teme cat mai devreme posibil;
4. Nu ceda tentatiei amanarii acestei responsabilitati;
5. Ajuta-ti copilul sa inteleaga ca invatatura este un lucru valoros si merita toata atentia.

Disciplina formeaza la copil o trasatura numita constiinciozitate. Invatandu-l si disciplinandu-l permanent, copilul ajunge sa isi insuseasca multe deprinderi de lucru si organizare. Reusita depinde de consecventa de care dai dovada ca parinte in formarea acestor obisnuinte.

Un bun parinte este un bun antrenor pentru viata

Un bun” parinte ia o decizie inca de la inceput in privinta felului in care isi va creste copiii si principiile dupa care se va ghida in educatia lor. Un astfel de parinte stie cat de important este sa fie intr-o relatie de parteneriat cu scoala: este preocupat sa insufle copilului interes si curiozitate pentru cunoastere (parte importanta a motivatiei pentru invatatura), seriozitate, este preocupat sa formeze la copilul sau o serie de abilitati sociale (de baza pentru evolutia emotionala a acestuia si pentru dezvoltarea stimei de sine) si sa-i imprime  o atitudine pozitiva fata de scoala.

Cercetarile arata ca urmarirea activitatilor copiilor este o modalitate importanta de a reduce sansele ca ei sa se implice sau sa ajunga in situatii riscante (abuz de tutun, alcool, droguri, internet, TV, jocuri electronice etc). Aici este iarasi un punct in care scoala si familia fac front comun.

Consecventa da rezultate

Copiii se dezvolta frumos atunci cand parintii dau dovada de fermitate si consecventa in stabilirea regulilor si limitelor (chiar daca aceasta presupune “cenzurarea programului TV al copilului) sau cand ei insisi ii invata pe copii curajul, compasiunea, cum sa faca fata unui esec sau cum sa reziste presiunii anturajului.

Scoala vine in intampinarea parintelui pentru a-l sustine in cel mai important si nobil rol al vietii sale: acela de mentor de incredere, de persoana esentiala in modelarea si desavarsirea ca om a propriului copil.

In fata tuturor tentatiilor, dificultatilor, incercarilor la care ii va supune viata pe viitorii adulti, va sta intotdeauna intelepciunea depozitata de catre parinti si de catre scoala in profunzimea lumii lor interioare.

Te asteptam pe forumul de Parenting, unde discutam cam totul despre educatia copiilor nostri.

Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate © 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII