Educația non-materialistă a copilului intr-o lume materialistă: intre principii și realitate

Educatia non-materialista a copilului intr-o lume materialista: intre principii si realitate

Educația non-materialistă a copilului intr-o lume materialistă: intre principii și realitate

Cum ne putem invăța copilul să nu fie materialist intr-o lume in care publicitatea sau presa de scandal ... ii poate invata pe copii ca lucrurile materiale ii pot ajuta sa faca fata sentimentelor unei vieti cu satisfactii puține ?

A-i invata pe copii despre ce este adevarata fericire este une dintre misiunile cele mai importante si provocatoare din viata de parinte. Fara sa vrei iti poti transforma copilul intr-un adult materialist, iar de vina este viata incarcata a parintilot si stresul de zi cu zi. Asadar, ce putem face daca dorim sa ii invatam pe copiii nostri o viata care sa nu se bazeze pe lucrurile materiale?

- despre cresterea copiilor non-materialisti intr-o lume materialista, veti citi:
Atenuarea impactului negativ al publicitatii
In ce maniera prioritizarea acumularii de avere si a posesiilor materiale afecteaza copiii
Rolul publicitatii in materialism
Asadar, ce putem face daca dorim sa ii invatam pe copiii nostri o viata care sa nu se bazeze pe lucrurile materiale?

Atenuarea impactului negativ al publicitătii

Intre anotimpuri si pentru ca eram in cautarea hainelor de vara ... am avut timp sa mai fac ordine intre jucarii si haine. Si chiar m-a suprins in ultimele saptamani o febra a ordinii.

Si pe masura ce lucram la eliminarea dezordinii din casa mea, la umplerea pana la refuz a cosului de gunoi si a sacilor de haine pe care ii voi trimite unei asociatii care trimite hainute copiilor foarte saraci din Romania, am realizat ca am adunat mult prea multe lucuri si haine... Prea multe obiecte, haine, nimicuri ... deci am realizat semnificatia pe care societatea noastra o atribuie obiectelor materiale si cum acest lucru influenteaza fericirea. Asadar, urmand un alt weekend de sortare a mormanelor de ‘nimicuri’, am inceput sa studiez literatura de specialitate destinata materialismului si satisfactiilor vietii.

In ce maniera prioritizarea acumularii de avere si a posesiilor materiale afecteaza copiii

In calitate de mama educata, am fost in mod special interesata sa aflu in ce maniera prioritizarea acumularii de avere si a posesiilor materiale afecteaza copiii.

Un studiu aparut in revista olandeza Personality and Social Psychology Bulletin a tratat relatia de cauzalitate intre materialism si placerile vietii la copiii olandezi cu varste cuprinse intre 8 si 11 ani. Materialismul a fost descris drept o preocupare in ceea ce priveste bunurile materiale si convingerea conform careia un anumit produs ofera fericire si succes.

Autorii studiului au descoperit ca experimentarea unei vieti cu satisfactii putine conduce la un materialism mai mare la copiii care privesc frecvent la televizor. Aceasta descoperire a fost atribuita publicitatii de la televizor, care adeseori echivaleaza fericirea cu posesia bunurilor materiale. In mod special, autorii studiului au observat ca publicitatea de la televizor ii poate invata pe copiii nefericiti ca lucrurile materiale ii pot ajuta sa faca fata sentimentelor unei vieti cu satisfactii putine.

educatie copil

Rolul publicitatii in materialism

De asemenea, rolul publicitatii in dezvoltarea materilsmului la copii a fost prezentat intr-o lucrare a lui Jean Twenge si Tim Kasser ce a fost publicata in ziarul american Pediatrics. Pentru a cerceta impactul generational al materialismului, psihologii  au folosit un esantion de peste 355.000 de elevi de clasa a 12-a ( cu varste de 17 si 18 ani) din trei generatii. Autorii au raportat ca expunerea la cote ridicate ale publicitatii (determinate fiind de cheltuielile publicitatii nationale) pe durata adolescentei a fost asociata in clasa a 12-a cu prioritizarea tintelor materiale.

Incepand cu varsta de 8 ani copiii pot fi deosebit de sensibili la publicitatile de la televizor, iar  aceasta este varsta la care copiii devin constienti de semnificatia lucrurilor si le privesc drept parte a identitatii, fericirii si statutului lor social.

Un nivel crescut al materialismului pe durata copilariei poate chiar sa scada satisfactiile vietii de la varsta adulta. Intr-adevar, studiile realizate cu adulti au asociat materialismul ridicat cu satisfactii putine ale vietii, fericire, vitalitate, cooperare sociala si comportament sustinut de mediul inconjurator, precum si cu cresterea depresiei, a anxietatii, a rasismului si a comportamentui antisocial (Twenge si Kasser, 2013).

Asadar, ce putem face daca dorim sa ii invatam pe copiii nostri o viata care sa nu se bazeze pe lucrurile materiale?

Sugestiile oferite de psihologi includ limitarea expunerii copiilor la publicitate, minimizarea acordata posesiilor materiale, educarea copiiilor cu privire la tehnicile folosite de publicitate si educarea copiilor cu privire la alte surse ale fericirii, precum prieteniile si jocurile.

La fel ca toti parintii, vreau ca ai mei copii sa fie fericiti si multumiti de viata. Presupun ca imi voi incuraja intotdeauna copiii sa depuna eforturi pentru a-si asigura securitatea financiara; am scris anterior despre potentialul educativ al televizorului.

Cu toate accestea, sper sa imi orientez copiii in directia opusa adoptarii valorilor materialiste, urmand sfaturile pentru o viata non-materialista. Pana la urma, mai putine lucruri de cumparat, curatat si aranjat inseamna mai mult timp liber pentru mama. Suna bine pentru mine! 

Publicitatea ii face pe copii sa devina materialisti

Copiii sunt foarte sensibili la reclama si publicitate. Pe bebelusi, chiar si pe cei foarte mici, ii atrag spoturile publicitare si asta de obicei ii amuza pe adulti. Pasiunea pentru publicitate a copiilor nu este insa doar o consecinta a imaginilor dinamice, a culorilor sau a personajelor mai mult sau mai putin haioase din spoturi.

Copiii care se considera nefericiti nu sunt neaparat cei care vad mai multa publicitate, ci mai degraba cei care sunt mai sensibili la efectele acesteia. Dr. Opree precizeaza insa ca acest materialism al copiilor nu  ...  citeste mai departe 

 

Oare nu crestem o generatie de copii materialisti?

Ce mesaj dam copilului nostru? Ai bani ai parte sau ai carte ai parte? Haideti sa ne gandim la faptul ca noi, parintii avem responsabilitatea de a ne pregati copiii pentru societatea in care vor trai. Si ca daca noi crestem acum o generatie de copii materialisti, chiar ei vor suferi de golurile de caracter ale acelei civilizatii. .. citeste mai departe 

6 sfaturi de parenting care merita citite:

Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Nu cumpara copilului tau o masina, daca il iubesti
Doar un copil? Iritantele conceptii cu care se confrunta parintii cu un singur copil
Cum sa-ti ruinezi copilul pe viata: 10 sfaturi
Ce fac adolescentii online: riscuri si pericole de care trebuie sa stie parintii
Copilul-rege (printisor): afla daca ai si tu unul acasa

  Va recomandam sa cititi:  Mai multe despre psihologia copilului aici >

Cabinetul Psi - Psihologie

Forum specializat de psihologie.  Intrebari si raspunsuri la intrebarile ce ne framanta

autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2022
referinte: Personality and Social Psychology Bulletin, Olanda, Pediatrics, Journal of Psychology New York

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII