Testul alfafetoproteinic in sarcina: ce poate detecta si cand se face - sfatul medicului

Testul alfafetoproteinic in sarcina: ce poate detecta si cand se face - sfatul medicului

Testul alfafetoproteinic in sarcina: ce poate detecta si cand se face - sfatul medicului

Testul alfa-fetoproteinic (AFP) este un test de sânge efectuat femeilor însărcinate în al doilea trimestru de sarcină, de obicei între săptămânile 15 și 18. Acest test este parte a screeningului prenatal și are rolul de a detecta posibile anomalii fetale.

Când o femeie este însărcinată, alfa-fetoproteina (AFP) este produsă de ficatul și tractul digestiv al fătului și ajunge în sângele mamei. Nivelul acestei proteine poate fi măsurat printr-o simplă mostră de sânge prelevată din brațul mamei. Rezultatele testului pot indica riscul unor defecte de tub neural, cum ar fi spina bifida, sau anomalii cromozomiale, precum sindromul Down. Totuși, este important de menționat că testul AFP este un test de screening, nu de diagnostic. În cazul unor rezultate anormale, se recomandă investigații suplimentare, cum ar fi ecografia detaliată sau amniocenteza.

Testul AFP este o parte importantă a îngrijirii prenatale și poate oferi informații valoroase despre sănătatea fătului. Dacă medicul vă recomandă acest test, discutați despre implicațiile rezultatelor și despre pașii următori în cazul unor valori anormale.

- veti citi:
Ce este testul AFP?
Cat costa testul in Romania
Ce inseamna rezultatul testului AFP
Testul AFP a evoluat catre Triplul Test
Teste de sarcina care se fac in trimestrul 2: ghid complet

Ce este testul AFP?

Testul alfafetoproteinic (AFP) în sarcină este un test de sânge care măsoară nivelul unei proteine numite alfafetoproteină în sângele mamei. Această proteină este produsă de ficatul și tractul digestiv al fătului și ajunge în lichidul amniotic și în sângele mamei.

Testul alfa-fetoproteinic (AFP) este un test de sange care li se face femeilor insarcinate in al doilea trimestru de sarcina, de obicei intre saptamanile 15 si 18. Atunci cand o femeie este insarcinata, alfa-fetoproteina este produsa de catre fetus si intra in sangele mamei. Alfa-fetoproteina poate fi detectata intr-o mostra de sange prelevat din brat. In prezent, nivelul de proteina AFP se verifica in cadrul Tripului Test.

Scopul principal al acestui test este de a evalua riscul unor anomalii fetale, cum ar fi:

Defecte ale tubului neural: Nivelurile ridicate de AFP pot indica prezența unor defecte de tub neural, cum ar fi spina bifida sau anencefalia.

Anomalii cromozomiale: Nivelurile scăzute de AFP pot sugera riscul de sindrom Down (trisomia 21) sau alte anomalii cromozomiale.

Probleme cu sarcina: Testul poate ajuta și la identificarea unor probleme cum ar fi sarcina multiplă (gemeni sau tripleți) sau greutatea fătului mai mică decât cea normală pentru vârsta gestațională.

Este important de menționat că testul AFP nu este un test de diagnostic, ci un test de screening. Dacă rezultatele testului sunt anormale, medicul poate recomanda investigații suplimentare, cum ar fi o ecografie detaliată sau o amniocenteză, pentru a clarifica cauza nivelurilor anormale de AFP.

Testul AFP se face de obicei in cadrul testului triplu de sarcina.

Cat costa testul in Romania

Costul testului alfafetoproteinic (AFP) în România poate varia în funcție de clinica sau laboratorul în care este efectuat. În general, prețul acestui test se situează între 100 și 300 de lei. Este important de menționat că prețurile pot diferi în funcție de regiune, de echipamentele utilizate și de politica fiecărui laborator.

Ce inseamna rezultatul testului AFP

Daca rezultatul testului AFP este negativ insamna de bebelusul este sanatos. Un test AFP cu rezult pozitiv poate sugera ca bebelusul are un defect din nastere - ca spina bifida. In acest caz, nivelul AFP este de 2.5 ori mai mare decat in cazul unui rezultat normal.

Totusi, nivelurile ridicate de AFP pot indica si ca mama are o sarcina mai avansata decat credea si ca data estimata a nasterii trebuie recalculata.

Un nivel ridicat de AFP poate insemna si ca mama este insarcinata cu gemeni. Un nivel scazut de AFP poate fi indicatia unor defecte genetice, cum ar fi un risc mai mare Sindrom Down (trisomia 21) sau trisomia 18, o anomalie cromozomiala mai grava, insa mai rara.

Testul AFP a evoluat catre Triplul Test

Cele mai multe teste AFP includ acum si testele a cel putin trei markeri  - si astfel a luat nastere Triplul Test. Triplul test sau testul celor trei markeri, sau testul cu markeri multipli, masoara nivelurile de AFP, hCG si estriol. Testul cvadruplu masoara aceiasi factori ca si Triplul test, precum si cel numit Inhibin.

In California SUA, de exemplu, triplul test, avand rezultate pozitive in circa 5,6 la suta din cazuri, are o rata de detectare a sindromului Down de 66 la suta. Rata detectiei pentru trisomia 18 este de 60 de procente si pentru defectele de tub neural deschis si de perete abdominal, intre 80 si 97 de procente.

Ce inseamna un test AFP pozitiv sau anormal?

Daca o pacienta are un test AFP pozitiv sau anormal, atunci ii este recomandat sa solicite o programare la un specialist in consiliere genetica, un profesionist cu studii in domeniu si cu experienta in genetica si in consiliere genetica.

Atunci cand geneticienii consulta o pacienta care a avut un test de screening pozitiv pentru una dintre aceste boli, ei explica diferenta dintre un test de screening si un test de diagnosticare. Un test de screening pozitiv nu inseamna ca exista o problema, inseamna numai ca sunt necesare mai multe teste. De obicei, circa 5 procente din femeile care fac testul AFP au un rezultat pozitiv, insa 90 la suta dintre ele vor avea bebelusi normali. 

Cand o pacienta merge la consiliere genetica, este realizat un istoric al familiei ei pentru a determina daca mai sunt necesare teste suplimentare. Consilierul genetic discuta si posibilitatea de a face o ecografie de nivelul II, care foloseste undele sonore pentru a face o exeminare detaliata a fetusului, si o amniocenteza, care este un test al lichidului ce inconjoara fetusul in uter.
Consilierea genetica este utila pentru paciente, fiindca ele pot sa inteleaga ce alte posibilitati de investigatii exista, riscurile pe care le presupun si ce alte posibilitati mai au.

Rezultate fals pozitive

Angela, ale carei ecografie si amniocenteza au aratat rezultate normale, a spus ca ii pare rau numai ca medicul nu i-a dat mai din timp mai multe informatii despre testul AFP si de posibilitatea de a nu-l face. Insa am incercat sa lasam in urma experienta neplacuta si sa ne concentram asupra nasterii fetitei noastre cea sanatoasa.

Uneori, testul AFP se poate insela. Aceasta situatie se numeste test fals pozitiv. Una dintre reclamatiile principale fata de testul AFP este ceea ce este perceput ca fiind o rata ridicata a testelor fals pozitive. Insa medicii insista ca rata testelor fals pozitive nu este inacceptabil de mare pentru un astfel de test. Fara o astfel de rata, testul ar detecta mult prea putini fetusi cu sindromul Down, trisomia 18, defecte de tub neural sau de perete abdominal.

Daca ecografia sau amniocenteza sunt normale, exista explicatii pentru rezultatul anormal al testului AFP.
Un nivel inexplicabil de ridicat al serului matern AFP poate indica potentiale complicatii ale sarcinii, ca hipertensiunea mamei, nastere prematura sau crestere fetala intarziata.

Cazul Silviei s-a dovedit a fi tot fals pozitiv. Ea a nascut prin cezariana un bebelus sanatos. Dupa ce a trecut prin mai multe luni de stres si griji permanente, Silvia crede ca a meritat toate eforturile si necazurile. Dar ar mai face testul AFP inca o data? Da, as mai face testul. Numai ca sa stiu daca exista posibilitatea de a avea probleme.

Unii consilieri genetici cred ca acest test trebuie sa fie accesibil pentru toate mamele, iar ele ar trebui sa poata alege daca il fac sau nu. Ei recomanda testul AFP mai ales femeilor care doresc sa stie daca exista riscul ca bebelusul sa aiba sindromul Down, trisomia 18 sau spina bifida inainte de nastere. Pentru femeile care prefera sa nu faca astfel de teste daca nu este absolut necesar, testul AFP nu este foarte util.

Teste de sarcina care se fac in trimestrul 2: ghid complet

Al doilea trimestru de sarcina are o serie de teste de rutina si unele suplimentare - Iata testele de sarcina care sunt indicate a fi efectuate in al doilea trimestru de sarcina. Dna medic ginecolog Daniela ter Horst va prezenta testele prenatale de rutina si testele prenatale suplimentare care se fac in primele al doilea trimestru de sarcina.

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII