Triplul test în sarcină: ce riscuri poate detecta și când se face

Triplul test in sarcina: ce riscuri poate detecta si cand se face

Triplul test în sarcină: ce riscuri poate detecta și când se face

Triplul Test este un test de screening - numit si Testul Kettering sau Testul Bart.  Este un test care consta in prelevarea de sange gravidei pentru a verifica nivelul de alpha-fetoproteina (AFP), human chorionic gonadotropina (hCG), (1) si estriol. Triplul test se efectueaza de obicei intre saptamanile 15 si 18 de sarcina si depisteaza defectele de tub neural (spina bifida) si anomaliile cromozomiale (trisomia 18 si 21 – sindromul Down).

Investigatia se numeste Triplu Test deoarece ca determina trei parametri biochimici din sangele gravidei. Daca valorile sunt mai mici sau mai mari decat cele normale, viitoarea mamica trebuie sa efectueze investigatii suplimentare. 

- veti citi:
Anumite riscuri ale sarcinii cresc dupa varsta de 35 de ani
Ce este Triplul Test?
Cand se face Triplul test?
De ce se face Triplul Test?
Posibile malformatii in sarcina
Este Triplul Test suficient?
Cit de sigur este Triplul Test?
Factori de risc la Triplul Test
Dublul Test in sarcina
Alte teste importante in timpul sarcinii
Suport si grupuri de burtici

Ce este Triplul Test?

Triplul Test este un test de screening - numit si Testul Kettering sau Testul Bart.  Este un test care consta in prelevarea de sange gravidei pentru a verifica nivelul de alpha-fetoproteina (AFP), human chorionic gonadotropina (hCG), (1) si estriol din sangele gravidei.

Triplu test sarcina

Triplul test se efectueaza de obicei intre saptamanile 15 si 18 de sarcina si depisteaza defectele de tub neural (spina bifida) si anomaliile cromozomiale (trisomia 18 si 21 – sindromul Down). Investigatia se numeste Triplu Test pentru ca determina trei parametri biochimici din sangele gravidei. Daca valorile sunt mai mici sau mai mari decat cele normale, viitoarea mamica trebuie sa efectueze investigatii suplimentare pentru confirmarea suspiciunii de anomalie.

AFP: Fatul produce proteina AFP
hCG: Acest hormon este produs de placenta.
Estriol: Atat placenta cat si fatul produc estrogen - numit estriol.

Un nivel ridicat de AFP poate indica spina bifida sau anencefalie la fat.
Un nivel scazut de AFP sau un nivel anormal de hCG sau Estriol indica Trisomia 21 (Sindrom Down), Trisomia 18 (Sindromul Edwards) sau alte anomalii cromozomiale.
Testul poate identifica daca sarcina este multipla sau cat de avansata este sarcina.

Cand se face Triplul test?

triplu test

Desi se face intre saptamanile 15 si 20 de sarcina, rezultatele obtinute intre saptamana 16 si 18 se par a fi cele mai acurate.

Anumite riscuri ale sarcinii cresc dupa varsta de 35 de ani

Pentru viitoarele mamici nu exista spaima mai mare decat aceea ca viitorul copil ar putea avea probleme de sanatate. Cu atat mai ingrijorate sunt femeile care pastreaza o sarcina dupa 35 de ani, varsta la care organismul femeii este mai predispus la boli ce pot afecta mama si copilul. Femeile care chiar au avut in familie persoane cu malformatii congenitale sunt cele mai motivate sa fie ingrijorate. Pentru toate aceste mamici, dar si pentru cele care vor sa aiba siguranta ca bebelusul este sanatos, exista o analiza care da informatii despre posibilele malformatii ale fatului in primele 18 saptamani de sarcina.

Riscul pentru trisomiile fetale (13, 18, 21) creşte odată cu vârsta mamei. Riscul iniţial pentru o anomalie fetală se referă la prevalenţa la naştere a defectului respectiv, specifică unei anumite vârste materne; riscul este calculat pe baza unei formule ce ia în considerare prevalenţele specifice vârstei în diferite populaţii. Pentru defectele de tub neural nu se raportează riscul iniţial, legat de vârsta maternă.

De ce se face Triplul Test?

In eventualitatea depistarii unor probleme grave se poate recurge la un avort terapeutic, daca viitorii parinti doresc. Desi investigatia este recomandata in mod deosebit anumitor categorii de gravide, ea este recomandata tuturor gravidelor.

Investigatia este nedureroasa pentru mama sau copil, informatiile pe care le ofera despre sanatatea fatului sunt foarte pretioase, iar costul nu este mare.

Posibile malformatii in sarcina

Investigatia se numeste triplu test deoarece determina trei parametri biochimici din sangele gravidei. Daca valorile sunt mai mici sau mai mari decat cele normale, viitoarea mamica trebuie sa efectueze investigatii suplimentare pentru confirmarea suspiciunii de anomalie.

Un rezultat pozitiv la acest test nu inseamna ca fatul are o anomalie, ci ca are un risc crescut de malformatie. Pentru confirmarea diagnosticului de trisomie 18 si sindrom Down, gravida trebuie sa efectueze ulterior amniocenteza (studiul cromozomilor fatului), iar pentru tulburarile de tub neural sunt necesare ecografii suplimentare.

Este Triplul Test suficient?

Nu toate anomaliile fetale pot fi depistate cu ajutorul triplului test. Majoritatea functiilor care nu sunt legate de sistemul nervos nu pot fi descoperite cu aceasta investigatie, pentru ca ele apar dupa saptamana a 20-a de sarcina. Nu pot fi depistate disfunctiile renale, malformatiile membrelor si patologiile de crestere.

Cat de sigur este Triplul Test?

Siguranta testului este de cel mult 80%. Pentru ca triplul test poate da rezultate fals negative, gravidele care au peste 35 de ani sau care au persoane in familie cu malformatii trebuie sa efectueze investigatii suplimentare, indiferent de rezultatul acestui prim test.

In cazul unei gravide de 40 de ani al carei test a iesit negativ, se vor efectua in continuare, pentru siguranta, amniocenteza, ecografii in fiecare luna de sarcina si doua ecografii 3D. Chiar si asa, ramane in continuare un risc de 5%-7% ca o anomalie sa nu fie depistata la timp.

Rezultatele testului

Testul pentru depistarea anomaliilor fatului se poate face in multe spitale si clinici private din Romania si costa intre 131 si 184 RON (2021). Unele laboratoare calculeaza si factorul de risc al gravidei, cu ajutorul unui soft ce realizeaza un grafic, tinand seama nu doar de cei trei parametri, ci si de varsta gravidei, de antecedente (rude cu malformatii, diabet, fumat etc.) si de datele ecografiei efectuate intre saptamanile 12-14 de sarcina.

Dublul Test in sarcina

Dublul Test (sau Screening prenatal de trimestru I), este un test screening de acuratete mare care permite depistarea riscului crescut pentru anomalii cromozomiale si genetice.Se numeste “Dublu Test” tocmai din cauza ca presupune doua investigaţii in aceeasi zi (sau la o distanta de maxim 24h unul fata de celalalt), si anume: o ecografie morfologica fetala si o analiza de sange citeste totul despre acest test aici.

Alte teste importante in timpul sarcinii

Testul de depistare al Streptococului B in sarcina
Testul pentru diagnosticul incompatibilitatii Rh in sarcina
Testul de toleranta la glucoza si diabetul gestational (diabetul de sarcina)
Cordocenteza, testul prin recoltare de sange fetal din cordonul ombilical
Testul TORCH de depistare a infectiilor in sarcina
Testul alfafetoproteinic – AFP
Testul fetal non stres (NST)
Testul de vilus corionic

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii. 

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2024)

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

 Geanta Bebelusului, cadou pentru burtici citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

 

autor: Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda,  - Toate drepturile rezervate (c) 2023
referinte: https://americanpregnancy.org

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 12 comentarii

  1. Daniela
    Danielatrimis la 24/5/2016

    Buna sunt insarcinata in sap 15.pe 16 si am fost trimisa sa repet triplu testul la cluj imogen.imi puteti dpune daca e gratis sau cat costa.multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  2. raluca
    ralucatrimis la 23/1/2013

    sint la a 4 sarcina si am mai facut triplu testul de 2 ori.Acum urmeaza sa il fac si pe al 3 test si va sfatuiesc ca este foarte bine sa il faceti.Nu aveti nimic de pierduteste pentr-u sanatatea bebelusului

    Raspunde la acest comentariu
  3. georgiana
    georgianatrimis la 6/8/2012

    buna,am 25 de ani..am 12 saptamani ..mi-am facut eco aseara si dr mi-a zis ca maine sa vin sa imi fac dublul test .eu nu as vrea sa il fac ,am zis ca e mai bine sa fac triplul test. cu toate ca ma sint f bine..si in familie nu am pe nimeni care are probleme ...este necesar sa imi fac aceste teste?...daca ar fi ceva grav care ar putea avea bebele cred ca pot vedea la 3D, nu?pana acum 2 ani nu auzeam pe nimeni de aceste teste..acum de ce se insista cu ele????vreau un raspuns cat mai clar...va multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  4. Raluca
    Ralucatrimis la 16/11/2011

    Si mie mi-a iesit pozitiv triplu testul, defapt valoarea aceea era ff mica 1:180 nu la 1300 cum era normal si am repetat analiza si la fel mi-a iesit.Inima mea imi spunea ca nu este adevarat si n-am facut amniocenteza si uite ca am un baiat de aproape 2 ani perfect sanatos.Nu va mai luati dupa atatea analize, din tot sufletul va spun...noi ne mai dorim un copil si acuma, avand experienta, sunt linistita si nu o sa mai iau in vedere atatea

    Raspunde la acest comentariu
  5. trimis la 23/8/2010

    vreau sa trag un semnal de alarma pentru toate viitoarele mamici.NU MERGETI LA PISCINA IN TIMPUL SARCINI chiar daca medici spun ca nu se poate intampla nimic.eu mi-am pierdut min unea de fetita la 21 saptamani din cauza unei infecti urinare,o bacterie luata din piscina.fetita nu e neaparat sa se intample la toate dar am vrut sa va avertizez.

    Raspunde la acest comentariu
  6. valmar
    valmartrimis la 27/4/2010

    Eu sunt in saptamana 18 de sarcina, mai pot sa/mi fac 3D. Cand e bine sa/l fac? Da/ti mai multe infortmatii va rog!!!!

    Raspunde la acest comentariu
  7. anca maria
    anca mariatrimis la 6/9/2009

    triplu test este total inutil, s indica gradul de animalizare in care am ajuns.strambam din nas cand auzim de nazisti, dar le punem in practica metodele.daca vedem ca nu avem un copil „perfect” il aruncam la gunoi, doar cum am putea sa ne chinuim si noi si el.e cea mai mare miselie sa faci avort, iar femeile care fac asta nu sunt mame si in zadar incerca sa isi gasesca scuze cum ar fi malformatiile fatului. mamelor, ganditi-va, daca pe copilul vostru de 2 ani l-ar calca o masina si ar ramane paralizat sau cu un alt handicap, l-ati omora?nu cred.atunci pe cel din burta voastra de ce il omorati?si cine v-a dat dreputl sa faceti asta? orice bebe e un dar de la Dumnezeu. sa incetam sa mai facem pe Dumnezeu ca vedeti ca iese urat si ne transormam in monstrii.

    Raspunde la acest comentariu
  8. iulia
    iuliatrimis la 10/3/2009

    Am 36 de ani,am facut un triplu test si mi-a iesit pozitiv.Sunt la a treia sarcina.Oare ar trebu sa imi fac probleme?

    Raspunde la acest comentariu
  9. ihotu72
    ihotu72trimis la 15/1/2009

    eu am facut triplul test si mi-a iesit pozitiv.L-am repetat si a iesit la fel asa ca am recurs la amniocenteza.Copilul meu nu a avut sindromul Down si s-a nascut pe 5 nov 2008.

    Raspunde la acest comentariu
  10. Alina
    Alinatrimis la 20/1/2007

    Ce este triplul test? Un instrument de investigare sau un alt test ce induce viitoarei mame un surplus de stres? Literatura de specialitate spune de una, de alta, dar intrebarea mea este: acest program cu ajutorul caruia se furnizeaza rezultatul pentru sindromul Down a fost actualizat de curand cu ultimii coeficienti statistici sau foloseste date de la 1948 toamna? Ce incredere pot avea intr-un program al carui algoritm nu-l cunosc si ce incredere pot avea intr-un aparat de masura a carui precizie, etalonare nu le cunosc? Da, sunt de acord, triplul test este util sa fie facut. Dar nu cred rezultatul lui are drept de

    Raspunde la acest comentariu
  11. adita
    aditatrimis la 17/1/2007

    buna fetelor, triplul test consta un vederea marformatiilor la copil asta se verifica si se ia din sange.asta tre sa-l fac si eu saptamana viitoare si abia astept sa vad despre ce este vorba.cat despre medicamente mie mi-au facut serclaj si au si antibiotice pe gura si ovule, nospa,utrogestan si mia-u zic ca nu e nimic.multa bafta

    Raspunde la acest comentariu
  12. georgeta simoiu
    georgeta simoiutrimis la 13/12/2006

    Se pare ca este destul de util acest triplu test dar unde se poate efectua pt ca sunt destule clinici care nu au aflat de el... ciudat nu? sunt medici care nici nu stiu sa le interpreteze...si care nu recomanda nici analizele uzuale... ce sa mai zic de prenatale?Poate scrieti mai multe articole despre primul trimestru de sarcina ,despre medicamentele si cosmeticele care se pot utiliza in timpul sarcinii. de exemplu: femeia insarcinata poate sa-si vopseasca parul?

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII