Vrei să naști în apă? Iata unde se poate naște in apă în Romania și care sunt condițiile și contraindicațiile

Vrei sa nasti in apa? Iata unde se poate naste in apa in Romania si care sunt conditiile si contraindicatiile

Vrei să naști în apă? Iata unde se poate naște in apă în Romania și care sunt condițiile și contraindicațiile

În odiseea fascinantă a sarcinii, multe femei își doresc o experiență de naștere cât mai naturală și mai blândă, o modalitate de a aduce pe lume bebelușul într-un mediu care să le ofere confort și control. Din această dorință profundă se naște adesea interesul pentru nașterea în apă, o opțiune tot mai explorată de viitoarele mămici.

Vrei sa nasti in apa? Iata unde se poate naste in apa in Romania si care sunt conditiile - dar si care sunt contraindicatiile pentru un astfel de tip de nastere.

Unde se poate naște în apă în România?

Imaginați-vă un mediu cald și liniștit, unde apa vă învăluie corpul, atenuând durerile contracțiilor și permițând o libertate de mișcare pe care nașterea tradițională nu o oferă întotdeauna. Pentru multe gravide, ideea de a naște în apă nu este doar o tendință modernă, ci o căutare a unei experiențe autentice, conectate la ritmurile naturale ale corpului și ale nașterii.

Câteva dintre unitățile medicale din Romania care oferă sau au oferit opțiunea nașterii în apă (sau cel puțin a travaliului în apă) includ:

🔺Maternitatea Spitalului Premiere (Regina Maria) din Timișoara: Aici a avut loc o premieră în România în ceea ce privește nașterea în apă într-un spital. Ei promovează conceptul de "naștere blândă".

🔺 Maternitatea Polisano Sibiu (parte a rețelei MedLife): Această maternitate a înregistrat și nașteri în apă, având facilități dedicate pentru acest tip de naștere.

🔺 Gyn Med, Craiova: Această clinică menționează pachete pentru naștere naturală în apă.

🔺 Armonia Hospital, Constanta:** Această unitate medicală oferă pachete de naștere care includ și opțiunea nașterii în apă.

🔺 Euclid Hospital & Medical Center, Oradea: Ei menționează o sală specială pentru nașteri alternative cu bazin pentru travaliu în apă.

Este important de reținut că, deși unele maternități oferă facilități pentru travaliul în apă, nu toate permit și expulzia (nașterea propriu-zisă a bebelușului) sub apă. De asemenea, **disponibilitatea poate varia** și este esențial să discuți în detaliu cu medicul obstetrician și cu maternitatea aleasă despre protocoalele lor specifice, criteriile de eligibilitate și eventualele contraindicații pentru nașterea în apă (de exemplu, sarcină multiplă, prezentare pelviană, anumite complicații medicale sau prematuritate).

Nașterea în apă necesită supraveghere medicală atentă și o echipă de profesioniști cu experiență pentru a asigura siguranța atât a mamei, cât și a bebelușului.

🔸 Citeste Cum se desfasoara nasterea in apa - in caz ca te gandesti la aceasta optiune e bine sa stii 

Ce conditii sunt necesare pentru nasterea in apa?

Sarcină la termen, cu evoluție normală (fără complicații):  De obicei, nașterea în apă este recomandată pentru sarcini cu risc scăzut, între 37 și 42 de săptămâni.

 Bebelușul în prezentație cefalică (cu capul în jos):  Aceasta este poziția optimă și cea mai sigură pentru nașterea vaginală.

 Lipsa complicațiilor medicale materne:  Mama nu ar trebui să aibă afecțiuni cronice grave (ex: boli cardiace, renale, diabet gestațional necontrolat, preeclampsie, tulburări de coagulare) sau infecții active care ar putea fi transmise prin apă (ex: herpes genital activ, HIV, hepatită B/C).

  Membrane intacte sau rupte de curând:  Deși unele maternități pot permite imersia în apă la scurt timp după ruperea spontană a membranelor (apa limpede), este esențial să nu existe semne de infecție și să nu treacă un timp prea lung de la rupere.

  Monitorizare fetală normală: Bătăile inimii bebelușului trebuie să fie normale și stabile pe tot parcursul travaliului. Unele maternități folosesc monitorizare fetală intermitentă sau chiar monitorizare externă impermeabilă pentru a permite imersia.

Travaliu natural, progresiv: Travaliul nu trebuie să fie indus artificial sau să necesite accelerare medicamentoasă, deoarece aceste intervenții pot crește riscurile.

 Dorința și pregătirea mamei: Femeia însărcinată trebuie să fie bine informată despre proces, să își dorească acest tip de naștere și, de preferat, să fi participat la cursuri de pregătire pentru naștere.

 Temperatură controlată a apei:  Apa din bazin trebuie menținută la o temperatură adecvată (aproximativ 37°C), similară cu temperatura corpului mamei, pentru a evita supraîncălzirea sau răcirea bebelușului.

 Supraveghere medicală specializată:  Este obligatorie prezența unei echipe medicale experimentate în nașterea în apă (medic obstetrician, moașă, neonatolog) și a facilităților necesare pentru intervenție rapidă în caz de urgență.

Contraindicații absolute pentru nașterea în apă:

⚠️ Naștere prematură: Bebelșul născut înainte de termen are nevoie de o atenție specială imediat după naștere și un mediu strict controlat termic și igienic, dificil de asigurat în apă.

⚠️ Sarcina multiplă (gemeni, tripleți etc.): Riscurile sunt mult prea mari.

⚠️ Prezentație pelviană sau alte malpoziții fetale: Nașterea vaginală în aceste cazuri este deja considerată cu risc crescut și necesită monitorizare atentă într-un mediu uscat.

⚠️ Făt mare (macrosomie): Poate crește riscul de distocie de umăr.

⚠️ Sângerări vaginale excesive: Indică potențiale complicații.

⚠️ Febra maternă sau suspiciune de infecție maternă: Crește riscul de transmitere a infecției la bebeluș.

⚠️ Meconiu prezent în lichidul amniotic: Indică suferință fetală și necesită adesea intervenție rapidă și aspirație a căilor respiratorii ale nou-născutului.

⚠️ Necesitatea monitorizării fetale continue: Dacă bebelușul necesită o monitorizare constantă, ieșirea din apă este adesea necesară.

⚠️ Anestezie epidurală sau alte medicamente pentru ameliorarea durerii care afectează mobilitatea: Acestea nu sunt compatibile cu libertatea de mișcare și imersia în apă.

⚠️ Antecedente de naștere prin cezariană în unele cazuri: Deși nu este o contraindicație absolută în toate ghidurile, multe maternități o consideră un risc crescut pentru nașterea în apă.

Este foarte important să discuți deschis cu medicul obstetrician care îți urmărește sarcina și cu reprezentanții maternității unde dorești să naști în apă. Ei sunt singurii care pot evalua individual situația ta medicală și pot decide dacă nașterea în apă este o opțiune sigură și potrivită pentru tine și bebelușul tău.

► CIteste in continuare Nasterea in apa in Romania - in ce maternitati se practica si cat costa

Despre nasterea in apa in Romania, citeste si

Nasterea in apa: pro si contra

Nasterea la o maternitate privata in Romania: Costuri si Servicii

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

15 comentarii din totalul de 77:

  1. Doinita
    Doinitatrimis la 3/4/2024

    Am nascut în 2004 un baieţel perfect sanatos la maternitatea din Rupea jud. Braşov, cu domnul doctor Baiulescu. Recomand cu încredere şi cred ca a mai avansat tehnologia în cei 20 de ani. Un medic deosebit şi tot personalul medical la fel!

    Raspunde la acest comentariu
  2. Eva
    Evatrimis la 13/11/2012

    Eu am nascut in 2010 cu Dr Baiulescu in apa si a fost o experienta extraordinara. Practic nu am amintiri neplacute de la nastere, desi copilul a fost marisor, 3,800. Nu am scos nici un sunet in timpul nasterii, apa atenueaza foarte mult durerea si stresul. Am nascut la Clinica Eva din Brasov (acum este preluata de Medlife) iar doctorul mai face nasteri in apa si la Regina Maria din Brasov.

    Raspunde la acest comentariu
  3. irina
    irinatrimis la 10/1/2012

    as fi vrut sa stiu si numele clinicii care se ocupa cu nasterile in apa.eventual o adresa de unde sa scrie concret cum si ce.

    Raspunde la acest comentariu
  4. Paula
    Paulatrimis la 16/12/2011

    Am nascut la Rupea sub apa,asistata de dr.Baiulescu,acum 2ani.Sunt foarte fericita,a fost foarte usor,am un copil sanatos,care raceste mult mai greu decat unul nascut normal,comparativ cu copilul cel mare care e nascut normal,si se imbolnaveste mult mai des.Cred ca am sa-i multumesc toata viata d-lui dr,pt ca am nascut atat de usor,in apa.Va doresc tuturor o nastere usoara,precum am avut eu.

    Raspunde la acest comentariu
  5. sav bianca
    sav biancatrimis la 16/12/2011

    nu cunosc prea multe informatii dar am o prietena care a nascut in apa si spune ca a fost ok. eu sunt interesata de acesta modalitate de a naste mai ales ca am si problene de vedere.

    Raspunde la acest comentariu
  6. Iuliana
    Iulianatrimis la 23/11/2011

    Maternitatea Botoşani este singurul spital din Moldova unde se pot face naşterile subacvatice. Taxa pentru o astfel de naştere este de 500 de euro întrucât aceste servicii nu sunt decontate de Casa de Sănătate. Tariful este mai mic decât cel practicat în Capitală (2000-3000 Euro) - mai multe pe http://www.pernegravide.ro/cms/index.php/nasterea-in-apa.html

    Raspunde la acest comentariu
  7. Mihaela Moga
    Mihaela Mogatrimis la 28/2/2011

    Buna ziua!Imi puteti trimite adresa si un numar de telefon la care poate fi contactat dr. Baiulescu.Va multumesc,Mihaela

    Raspunde la acest comentariu
  8. irina
    irinatrimis la 22/2/2011

    Mi-as fi dorit tare mult sa nasc sub apa dar din cauza inaltimii mele o sa nasc prin cezariana.

    Raspunde la acest comentariu
  9. muresan cristina
    muresan cristinatrimis la 8/10/2009

    sa le dea domnul santate la toti copii

    Raspunde la acest comentariu
  10. dan diaconescu
    dan diaconescutrimis la 6/4/2008

    buna ziua sint dan diaconescu in direct si se poate naste sub apa noi am filmat la maternitatea din ferentari o nastere pe perioada inundatiilor a fost senzational nici nu stiti ce pierdeti

    Raspunde la acest comentariu
  11. georgeta
    georgetatrimis la 14/2/2008

    Nasterile sub apa se practica din anul 1998 februarie.Stiu pentruca in ziua cand m-amexternat eu sa efectuat prima nastere sub apa in orasul Victoria jud.Brasov, iar in ceea ce priveste doctorul care asista la nasterea sub apa puteti avea toata increderea pentru ca este un doctor deosebit si un profesionist.

    Raspunde la acest comentariu
  12. Magda
    Magdatrimis la 15/1/2008

    Buna!Chiar se poate naste in apa la clinica Eva din Brasov.Eu intentionez sa nasc acolo in aprilie anul asta, joi 17 ian am prima programare acolo, la Dr.Baiuescu, singurul dr de acolo care se ocupa de nastere in apa. Va tin la curent.pt intrebari imi puteti scrie pe msg yahoo

    Raspunde la acest comentariu
  13. Irina
    Irinatrimis la 2/7/2007

    Cu mare bucurie va anunt ca SE POATE NASTE IN APA si in Romania, in conditii cat se poate de bune si la un pret rezonabil! La Brasov, la clinica Eva.

    Raspunde la acest comentariu
  14. maria vlad
    maria vladtrimis la 24/8/2006

    Sunt insarcinata in 20 de saptamani si ma gandeam si eu la o eventuala nastere sub apa, asa ca am inceput sa ma documentez pe internet. Am accesat un site unde un medic iti insira cateva motive pentru care n-ar trebui sa nasti sub apa.Cred si eu pana la urma ca e ceva nenatural si ca exista o serie de riscuri pt o astfel de nastere.Iata si adresa site-ului: http://coco.essortment.com/underwaterbirth_rbfe.htm (comentariile sunt in limba engleza)

    Raspunde la acest comentariu
  15. Mari
    Maritrimis la 29/1/2006

    Gasesc foarte interesante aceste articole si m-ar interesa sa aflu amanunte recente in legatura cu nasterea sub apa (unde se mai face asa ceva in tara si un numar de telefon de contact).Multumiri anticipate, Mari

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII