Oboseala, agitatie, emotie: cum ne ajutam copilul in timpul examenelor

Oboseala, agitatie, emotie: cum ne ajutam copilul in timpul examenelor

Oboseala, agitatie, emotie: cum ne ajutam copilul in timpul examenelor

In timpul examenelor, copiii nostri sunt marcati de oboseala, agitatie si foarte multe emotii. Presiunea e tot mai grea, cerintele sunt tot mai ridicate. SI cum sa ne ajutam copilul sa treaca prin perioada examelor? Putem sa ii marim capacitatea de concentrare? Iata sfaturile si recomandarile psihologilor de la Desprecopii.

- despre oboseala, agitatie, emotie si cum ne ajutam copilul in timpul examenelor, veti citi:
Perioadele de stres si emotie din timpul examenelor sunt grele pentru un copil
Cel mai mare pericol la care sunt supusi copiii nostri este stresul
Ajuta-l sa isi planifice timpul de invatare si nu uita ca are nevoie si de relaxare
Invata-l sa isi gestioneze singur stresul!
Ajuta-l cu un supliment foarte util: BIOCEBRAL
Invata-l sa nu cada prada ecranelor!
Creaza o oaza de liniste si rasfat in casa
Stresul la adolescenti

Perioadele de stres si emotie din timpul examenelor sunt grele pentru un copil

Parca mai ieri, noi parintii de azi - eram elevii stresati si extenuati de examene. De aceea, azi, putem intelege prin ce trec si copiii nostri. Materie multa, matematica complexa, ore lungi de studiu, concurenta mare, exercitii imposibile. Mult stres.

Copiii nostri sunt la randul lor marcati de oboseala, agitatie si foarte multe emotii in timpul examenelor. Presiunea e tot mai grea, cerintelele sunt tot mai ridicate. SI cum sa ne ajutam copilul sa treaca prin perioada examelor? Putem sa ii marim capacitatea de concentrare?

Cel mai mare pericol la care sunt supusi copiii nostri este stresul

Tendinta ultimilor ani arata ca cel mai mare pericol la care sunt supusi copiii in lumea contemporana nu e reprezentat nici de violenta, nici de droguri, nici de molestare, ci de stres. Modul in care traim ne face extrem de vulnerabili, iar copiii resimt acest lucru primii. Un studiu al Asociatiei Americane de Psihlogie a scos la iveala faptul ca adolescentii din zilele noastre sunt la fel de stresati ca si adultii si ca, in mod surprinzator, copiii mai mici sunt adesea mult mai stresati decat credem noi, adultii. Viata stresanta pe care o ducem noi, adultii, combinata cu nivelul “hiper” care guverneaza in toate domeniile, se reflecta in egala masura in comportamentul copiilor. Si daca pentru adulti stresul este insuportabil, pentru copii el este si mai nociv, pentru ca ei nu sunt inca suficient de dezvoltati emotional si intelectual.

Comparativ cu adultii, copiii se lupta cu un stres mult mai intens. Daca noi, adultii, avem puterea uneori de a spune NU si de a decide sa renuntam la stres, pentru ei este mult mai greu. Ei se confrunta cu stresuri pe care nu nu mai avem cum sa le intelegem – stresul temelor, stresul anturajului, stresul tehnologiei etc. Si fara sa vrem , contribuim adesea la stresul copiilor nostri, prin insusi ritmul accelerat al vietii noastre. Cati dintre parinti sunt oare dispusi, spre exemplu, sa se mute la tara doar de dragul naturii si al aerului curat si al lipsei de stres cotidian pe care le-ar putea oferi copiilor? Greu de raspuns… Cati dintre noi nu ne stresam copiii cu prea mult lucru suplimentar, cu activitati asa-zis recreative care nu fac decat sa devina la un moment dat inca un motiv de stres in orar? Multe intrebari cu raspunsuri mai mult sau mai putin dificile.

Iata sfaturile psihologilor de la Desprecopii

Ajuta-l sa isi planifice timpul de invatare si nu uita ca are nevoie si de relaxare

Fiecare copil are nevoie de timp pentru a crea, pentru a se odihni, pentru a visa si pentru  nu face nimic. La fel cum fiecare copil are nevoie de un timp al lui pentru a se plictisi, pur si simplu. Asa ca nu incerca sa ocupi fiecare secunda din viata copilului tau pentru ca nu vei face decat sa generezi stres inutil. Copiii trebuie sa invete, printre altele, ca este de datoria lor sa isi planifice timpul, astfel incat sa poata face toate activitatile pe care trebuie sa le faca, de la teme, la joaca. Fie ca vrea sa iasa cu prietenii la film, fie ca are nevoie de o partida (limitata la o ora) de jocuri pe computer, respecta-i nevoia de pauza si relaxare.

Invata-l sa isi gestioneze singur stresul!

Copiii trebuie sa fie educati de mici in vederea reducerii stresului. Activitatea fizica este una dintre cele mai bune metode de a reduce stresul provocat de hormonii care circula in organism. Respiratia corecta, povestile motivationale, muzica pot fi, la randul lor, metode eficiente de indepartare a stresului pe care copiii le pot folosi de mici. in plus a igrija si la propria ta atitudine. Daca tu insuti esti in permanenta afectat de stres si te plangi de cat de ocupat esti, ce asteptari ai de la propriul copil? Stresul nu este inevitabil. Este o alegere voluntara in cele din urma, pentru ca nu ne obliga nimeni sa avem o atitudine sau alta fata de propria viata.

Asa ca nu intreba copilul de 100 de ori cum merge, cat de greu este subiectul sau cate intrebari bune a reusit sa bifeze.

Ajuta-l cu un supliment foarte util: BIOCEBRAL

Biocebral este un complex de vitamine si minerale gandit special pentru nevoile copilului in timpul perioadelor de examene si stres.

Biocebral ajuta la:

Cresterea capacitatii de atentie si concentrare a copilului
Reducerea agitatiei si emotivitatii copilului
Reducerea oboselii si extenuarii copilului


Citeste mai multe informatii despre compozitie si dozare a Biocebralului aici.  

Invata-l sa nu cada prada ecranelor!

Explica-i ca timpul petrecut pe retele sociale este - in perioada examenlor - un timp pierdut. In plus, ii poate creste nivelul de stres.

La fel si televizoarele de altfel. Ceea ce invata copiii de la televizor este, in mare parte, ca pentru a fi fericiti trebuie sa aiba bani, sa arate bine si sa fie faimosi. Acest lucru genereaza stres, mai ales atunci cand intra in conflict cu credintele si valorile pe care incercam noi, parintii, sa le propunem.

Creaza o oaza de liniste si rasfat in casa

Este benefic sa creati o oaza de liniste in casa. Daca copilul vrea sa comunice, o va face singur daca sfera in casa este linistita. Cum creezi o atmosfera linistita in casa? Prin a fi acasa in timpul examenelor, sau a incerca pe cat posibil. Nu trebuie insa sa va neglijati indatoririle personale. Luati din cand o pauza de ceai, sau o gustare, si incercari sa discutati si despre problemele zilei. Daca tot e intr-o perioada de stres si examene, incercati sa il rasfatati. Gatiti o mancare buna, faceti patul, ocupati-va de spalarea hainelor, pe scurt, incercati sa-l rasfatati putin, fara a iesi in evidenta insa. Creati-i un loc de studiu umbros si linisit si amenajati un loc de studiu, curat si fara poluare fonica. Si - de ce nu? Ofera-i o mica rasplata la sfarsitul zilei. Unii copii gasesc reconfortant sa fie "rasplatiti" dupa o zi grea. Cumpara un cadou mic, un bilet la ultimul film sau tracteaza-ti copilul cu o prajitura.

Atentie, in caz ca mai era nevoie sa o spunem: Nu organiza petreceri acasa in timpul examenelor.
Nu este cazul sa organizezi petreceri in acesta perioada, si evita sa-ti inviti prietenii la cina. Mai ales las-o mai moale cu gratarele tarzii.

Ce spun alti parintii

 Citeste si participa la topicul special: Stresul copiilor in timpul examenelor scolare: cum ii sustinem

Stresul la adolescenti

Fiul tau adolescent se comporta si mai ciudat decat ar fi explicabil pentru varsta sa? Fiica ta adolescenta s-a incuiat in camera ei si refuza sa vorbeasca cu tine, fara niciun motiv aparent? Explicatia poate sa treaca dincolo de dezechilibrele si excesele normale ale provocarilor vietii de adolescent: copilul tau poate da semne de stres.

Incidența stresului în cazul adolescenților nu depășește cazul vârstei adulte...

...până la urmă, indiferent de vârstă, putem fi supuși unor presiuni dificile atât în viața profesională cât și în cea personală. Așadar adolescenții nu sunt scutiți, din păcate, de acest flagel al lumii contemporane. Ceea ce particularizează stresul la adolescenți sunt formele sale specifice de manifestare. Dacă adulții reușesc, de cele mai multe ori, să gestioneze situațiile stresante și mai ales reacția lor la acestea datorită experienței de viață, a maturității, la adolescenți, acest lucru nu se întâmplă. Adolescenții nu și-au rodat încă mecanismele de adaptare la lumea adultă, nu stăpânesc tehnicile de gestionare a stresului așa cum o poate face un adult.

În plus, vârsta lor este prin excelență una a revoltei, a teribilismului și a fluctuațiilor, dublate de o adevărată furtună hormonală care determină un comportament de multe ori irațional pentru ceilalți și de neînțeles nici măcar pentru ei înșiși, de multe ori. Confruntarea cu factorul stres suprapusă acestei perioade definitorii pentru formarea lor este una problematică. Rolul părinților, la fel ca și în multe alte cazuri legate de problemele adolescenților, este să reușească să le ofere acestora sprijinul de care au nevoie, cu diplomație și înțelegere citeste pe larg despre stresul la adolescenti aici.

Pentru a intalni alti parinti de adolescenti, participati la sectiunea speciala a forumului Desprecopii.com: Adolescentii  

autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2017

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII