Alaptare sau hranirea bebelusului cu lapte formula? De ce nu e OK sa judeci alegerea mamei

Alaptare sau hranirea bebelusului cu lapte formula? De ce nu e OK sa judeci alegerea mamei

Alaptare sau hranirea bebelusului cu lapte formula? De ce nu e OK sa judeci alegerea mamei

Alăptarea bebelușului, impreună cu episoadele de pompare a laptelui - poate fi cu adevărat o sursa de implinire si fericire pentru multe mămici, insă poate fi, la fel de mult - o sursă de probleme și durere pentru alte mămici.  Fie că alegi alăptarea pana la 3 ani, pana la 4 luni, pana la 12 luni sau îi oferi lapte formula bebelușului din săptămana 3-a, asigură-te că ii oferi dragoste și atenție câtă dorește. Poți avea contact piele-piele si dacă il hrănesti cu biberonul, poti avea intimitate si iubire si făra alăptare. In fond, există beneficii emotionale pentru ambele tipuri de hrănire a bebelușului.

Iată de ce nu e OK sa judeci alegerea mamei și ce contează cel mai mult.

 veti citi:
Alăptarea versus hrănirea cu lapte formula
Alăptarea nu e pentru toate femeile la fel
Unele mămici sunt fanatice in a susține alăptarea
Laptele matern are multe beneficii insă asta nu inseamnă ca este un elixir magic
Hrăneste-ți bebelusul in modul care te face pe tine cât mai relaxată 

Alăptarea versus hrănirea cu lapte formula

Indata ce o femeie devine insarcinata si incepe sa citeasca primele informatii despre alăptarea bebelusului, dă peste o multitudine de site-uri si bloguri care sustin alăptarea.

Până si pe echilibratul Desprecopii - vei gasi articole ce sustin făra drept de apel alăptarea, deseori ignorând sau chiar minimalizand problemele imense pe care le poate avea o tânară mămica cu alăptarea  bebelusului, in definitv, ignorând propria sa alegere. Iar pe forumul de alăptare de la Desprecopii - sunt numai amazoane pro alăptare...e mai greu sa te declari echidistant cănd se dezbate problema alăptarii.

OK - este de netăgăduit că laptele matern este cea mai sănătoasa alegere pentru hrănirea unui bebelus - și asta iti va spune și bunica... atâtea generatii și-au hranit copilasii cu lapte matern și uite ce sănătosi am crescut cu totii...
(Cand insă bunica a vazut câte ustensile mi-am pregatit pentru alăptare - de la pompa, la sfarcuri de silicon, la sutien special, la perna de alaptare... s-a mirat că există așa ceva si m-a intrebat daca chiar am nevoie de toate astea...)

Alăptarea nu e pentru toate femeile la fel

Alăptarea bebelusului, impreună cu episoadele de pompare a laptelui - poate fi cu adevarat o sursa de fericire (sau implinire)  pentru multe mamici, insă poate fi, la fel de mult - o sursă de probleme și durere pentru alte mămici.

Când o proaspătă mămica a pus pe forumul de alăptare o postare/intrebare despre faptul că nu are lapte in săni, au sărit zece alte mămici informand-o prompt că asa ceva nu se poate si că nu isi dă silinta (adica e lenesa...). O alta mămica chiar a intrebat-o dacă a adoptat copilul...Reactia ei a fost de tristete ... evident că nu a mai scris nimic la acel topic cu amazoane pentru care alăptarea e cea mai mare plăcere a vietii...

Unele mămici sunt fanatice in a susține alăptarea

Si acum sa va intreb - ati observat vreodată cât de pasionate sunt mămicile care susțin alăptarea?

Modul lor de a sustine alăptarea seamăna cu un fel de prozelitism și pot face din orice mamă care nu iși alăpteaza bebelusul să se simtă un eșec, o eroare a naturii. Pe de altă parte, sunt și alte mămici care vin cu cele mai surprinzătoare teorii din neantul gandirii - care se propaga atat de usor in media socială. (oare ce prostiile se propagă cu o viteza mai mare?)

De pildă sunt mămici care sustin aberant că cea mai bună alăptare este cu suplimentare de lapte formula, pentru ca numai așa, bebe ia in greutate. Serios???
Alta spunea că mămicle care alăpteaza sunt supermame... iar cele care nu alăpteaza o fac pentru ca să nu le cadă sanii....Seriosss?

Laptele matern are multe beneficii insă asta nu inseamnă ca este un elixir magic

In dialogul despre beneficiile alăptarii, e nevoie de mai multa moderare. Este adevat ca laptele matern are multe beneficii insa asta nu inseamnă ca este un elixir magic pentru absolut toate bolile sau problemele bebelusului. In plus, formulele de lapte pentru bebelusi sunt tot mai performante.

Sunt multe mamici care reusesc să isi alăpteze bebelusul pana la 4-5 luni, si apoi trec la lapte formula. Nu e nimic rău in asta. Exista insa presiunea mamelor care isi alăpteaza copilul pana la 2 si chiar 3 ani ... desi nu pot explica care sunt beneficiile in afară de faptul ca "bebe nu vrea sa fie intărcat" si au o atitudine de superioritate in fata mămicilor pentru care alăptarea a fost o aventură mai putin placută.

Hrăneste-ți bebelusul in modul care te face pe tine cât mai relaxată

Probabil ca cel mai important adevar sta in sfatul unui batran medic pediatru danez - care mi-a spus odata (vazandu-ma stresata si ca am facut mastita si bebe nu vrea sa suga) hrăneste-ti bebelusul in modul care te face pe tine cat mai relaxată.

Fie ca alegi alăptarea pana la 3 ani, pana la 4 luni, pana la 12 luni sau ii oferi lapte formula bebelusului din saptamana 3-a, asigură-te ca ii oferi dragoste si atentie câtă doreste. Poti avea contact piele-piele si dacă il hranesti cu biberonul, poti avea intimitate si iubire si făra alăptare. In fond, există beneficii emotionale pentru ambele tipuri de hrănire a bebelușului. CIteste aici detalii De ce are nevoie bebelusul de contact direct piele-pielea mamei

Tine minte ...

Dacă o mamă vrea să isi alăpteze copilul pentru multa vreme - o face pentru ca ea simte că așa e cel mai bine pentru ea și bebelusul său.
Dacă o mamă pompează lapte de san și il amestecă cu lapte formula - simte că asa e mai bine pentru ea și bebele său.
Iar dacă o mamă găsește alăptarea dureroasă și problematică și alege să iși hrăneadca bebelusul cu lapte formula - o face tot pentru ca simte ca asa e cel mai bine pentru bebe și ea.

Sa nu uitam că un bebelus are nevoie de o mamă liniștită și făra durere. Meseria de mamă nu se incheie la capitolul alăptarii - ci abia începe...SUCCES!

PS:Iti multumesc Desprecopii pentru că mi-ai dat toate informatiile de care am avut nevoie pentru cresterea bebelusilor si pentru ca accepti si părerea mea.

Informatii complete despre alimentatia bebelusului

Alaptarea bebelusului - ghid complet

Hranirea bebelusului cu lapte formula - ghid complet

autor: Ruxandra V. - o mamica de origine romana din Danemarca  - membră pe forumul Desprecopii.
toate drepturile rezervate 2020

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII