Adolescenții: cum ii ajutăm să fie mai siguri pe ei și cum le crestem respectul pentru ei insisi

Adolescentii: cum ii ajutam sa fie mai siguri pe ei si cum le crestem respectul pentru ei insisi

Adolescenții: cum ii ajutăm să fie mai siguri pe ei și cum le crestem respectul pentru ei insisi

Adolescenții au deseori probleme de sub-estimare. E o problemă tipică a vârstei care îi face să fie nesiguri pe ei și să aibă probleme cu stima de sine. În plus, se simt ciudat când primesc laude.

Adeseori, fără a se gândi la aceasta, părinții întăresc zilnic stima de sine a tinerilor lor, fie prin complimentarea unei sarcini bine făcute, prin sărutul de la revedere (presupunând că încă mai permit acest gest de afecțiune din partea părinților) sau prin disciplinarea lor în urma încălcării regulilor. Însă, fiecare dintre noi avem zile în care, din greșeală, afectăm ego-ul copilului sau pur și simplu ratăm posibilitățile de a le deschide uși ce le arată cum să se simtă bine cu ei înșiși. Iată câteva modalități ușoare care te vor ajuta să le insufli respectul de sine copilului tău.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Fii generos cu laudele
Critica atunci cand este necesar, dar in mod constructive
Solicita opiniile adolescentului tau
Incurajeaza tinerii sa-si cultive talentele si interesele
Copiii doresc sa se simta apreciati nu numai de catre familiile lor, ci si de catre comunitati mai mari

Fii generos cu laudele

Psihologii sunt de parere ca noi, parintii nu spunem copiilor nostri suficient de des ceea ce au facut bine.

Felicita-ti copilul nu numai pentru reusite, ci si pentru efortul depus, chiar si in acele dati cand nu reuseste sa obtina rezultatele dorite. In plus, pentru increderea in ei - e important sa incurajam copilul sa se simta mandru de ei insisi. Mandria ar trebui sa straluceasca din interior, nu numai ca raspuns la aprobarile externe.

Adolescentii se subestimeaza

Este posibil ca adolescentii sa aiba des probleme de sub-estimare. E o problema tipica a varstei care ii face sa fie nesiguri pe ei si sa aiba prpbleme cu stima de sine, In plus, se simt ciudat cand primesc laude.

Daca acest lucru i se intampla si adolescentului tau, foloseste laudele in mod cumpatat. Nu folosi laudele in mod excesiv, astfel incat sa para nesincere. Baietii si fetele au un radar intern care ii anunta atunci cand Mama si Tata incearca sa ii faca sa se simta bine. Laudele nesincere au efectul opus celui dorit.

Critica atunci cand este necesar, dar in mod constructiv

Critica dar ...

 Dar niciodata intr-un mod dureros sau umilitor.
 In loc de a spune: “Cum a fost posibil sa dai un raspuns atat de gresit la testul de la chimie?”
 Spune: “Aproape ai aflat rapsunsul. Cu putina munca in plus, sunt sigur ca te vei descurca mai bine data viitoare.”

Solicita opiniile adolescentului tau

Adolescentii nu duc lipsa de opinii. Include-ti adolescentul in deciziile zilnice familiale si aplica cateva din sugestiile sale. Ce parere are el despre noua canapea pe care ai vrea sa o pui in camera de zi? Adolescentii nu iubesc nimic mai mult decat iubesc sa fie tratati ca niste adulti si, de obicei, sunt flatati de fiecare data cand ii inviti in lumea adulta.

Incurajeaza tinerii sa-si cultive talentele si interesele

Oricine are nevoie sa exceleze la ceva. Lasa-ti copilul sa-si urmeze pasiunea, oricare ar fi ea. Chiar si interesele pe care tu le consideri frivole pot oferi oportunitati pentru success si o piata sigura de desfacere ce accepta nou-veniti. Sportul, in general este popular atat pentru realizarea in randul fetelor, cat si in randul baietilor. Dar ce se intampla daca talentul fiului tau este cantatul la chitara in cvartetul său “Marshmallow Bulldozer”, care zguduie peretii subsolului tau in fiecare sambata?

Sprijina-i hobby-ul, cu conditia ca trupa, sau orice alta pasiune, sa nu interfereze cu alte responsabilitati, precum scoala. “Parintii nu ar trebui sa spuna doar NU copiilor”, spune Dr. Robert Blum, de la Universitatea Hospitals din Minneapolis. “Ei, de asemnea, trebuie sa spuna DA, pentru a-i ajuta sa gaseasca moduri pozitive de construire a stimei de sine si de explorare a propriei indentitati.”

Participarea la dansurile scolare ar putea reprezenta biletul de imbarcare al unui baiat catre “a fi in trend”, activitate ce ar putea sa-i permita evitarea actiunilor riscante pentru a castiga aprobarea prietenilor. De asemenea, el poate alege cateva aptitudini valoroase ( nefiind necesar ca performantele muzicale sa se numere printre ele) cum ar fi cum sa lucrezi ca parte a unei echipe, cum sa prezinti persuasiv idei creative in fata unui comitet si asa mai departe.

Entuziasmul unui adolescent pentru o anumita ocupatie poate fi de scurta durata

Doar fii constient de faptul ca fata de pasiunile baietilor si ale fetelor, entuziasmul unui adolescent pentru o anumita ocupatie poate fi de scurta durata. Pana cand copilul nu demonstreaza un angajament serios, ati putea dori sa nu ii cumparati chiar acum cel mai performant echipament sau cursuri, fie ca vorbim de hochei de viteza pe gheata, un tutorial scump pentru calcule avansate sau o scumpa bicicleta de curse. Unii adolescenti isi gasesc implinirea in canalizarea idealismului lor in munca de voluntariat. Un studiu realizat de Departamentul de Educarie al SUA a descoperit ca din opt mii de elevi din clasele VI-XII, aproximativ jumatate au efectuat activitati de voluntariat pe parcursul anului scolar. 9 din 10 elevi participa la activitatile organizate in serviciul comunitatii de catre scoli. In unele cazuri, participarea la aceste activitati a fost incorporata in curriculum si, prin urmare, obligatorie. Dar au fost aproape la fel de multi voluntari adolescenti ca in scolile in care activitatile in serviciul comunitatii au fost optionale.

Copiii doresc sa se simta apreciati nu numai de catre familiile lor, ci si de catre comunitati mai mari

Un mod prin care ei se simt valorosi este reprezentat de posedarea rolurilor sociale care sunt semnificative si utile” afirma Dr. Blum. “Atunci cand copiii presteaza munca in folosul comunitatii, primesc feedback pozitiv care ii face sa se simta bine in legatura cu ei insisi.”

Diane Sacks, medic pediatru din Ontario, Canada a vazut cu proprii ochi acest lucru. Ea isi indeamna in mod regulat tinerii pacienti sa se inscrie in organizatiile care doresc adolescenti voluntari. “ Totul a inceput atunci cand un centru pentru persoane cu handicap a facut un apel in care anunta ca se cauta copii care sa ajute la ridicarea si transportul pacientilor,” a spus ea. “Doi baieti dintre pacientii mei mi-au spus ca ei au nevoie sa faca munca in folosul comunitatii pentru a castiga credite la scoala. I-am indreptat catre voluntariat, care s-a dovedit a fi o experienta minunata pentru ei. Multor adolescenti cu stima de sine scazuta le este greu sa isi gaseasca un job, insa ei pot inflori daca sunt indrumati catre un centru de voluntariat, unde asteptarile sunt mai putin exigente iar recunostinta este exprimata in mod direct.”

Unui adult, idealismul adolescentilor i se poate parea ridicol de naiv, precum in “Acolo nu ar trebui sa fie niciun razboi!” Din propria experienta, probabil ca tu realizezi ca lumea si relatiile umane sunt mult mai complexe decat ti-ai imaginat tu vreodata pe vremea cand erai adolescent. Probabil ca acum poti vedea nuante de gri acolo unde candva vedeai doar alb si negru. Sau poate ca anii au avut efectul opus: ascutirea contrastului. Indiferent de ce parte a politicii te afli, gandeste-te: oare nu ideea unui adolescent va reusi sa ofere un refresh lumii care se afla la o varsta din ce in ce mai cinica? Sa nu ii stam in cale. 

Primele intalniri ale adolescentului: de la ce varsta le permitem si de ce

A venit vremea primelor intalniri pentru adolescentul tau? Desigur ca iti aduci aminte de primele tale intalniri din perioada adolescentei. Ei bine,  obiceiurile de intalnire s-au schimbat de atunci cand erai tu adolescent.

Cea mai izbitoare diferenta este varsta frageda la care copii incep acum sa se intalneasca: in medie, treisprezece ani si jumatate pentru fete si cincisprezece si jumatate pentru baieti.

Iata mai multe ganduri despre primele intalniri ale adolescentului: de la ce varsta le permitem si de ce. 

5 lucruri important de stiut  - pentru parintii de adolescenti

Copilul in Media Sociala: 12 sfaturi pentru parinti pentru a nu pierde controlul
Ce fac adolescentii online: riscuri si pericole de care trebuie sa stie parintii
Temele pentru acasa - schema secreta a parintilor (de stiut neaparat)
Totul despre pilula contraceptiva: minighid pentru adolescenti si parinti
8 Moduri de a relationa cu copilul adolescent

Pentru a intalni alti parinti de adolescenti, participati la sectiunea speciala a forumului Desprecopii.com: Adolescentii


autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2023
Referinte: The Journal of Psychology

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII