Aveti copil, dar si masina? Atunci fiti foarte atenti!

Aveti copil, dar si masina? Atunci fiti foarte atenti!

Aveti copil, dar si masina? Atunci fiti foarte atenti!

  • Noua amenda din Codul Rutier care ii poate lasa pe parinti fara 400 de lei. Ce trebuie sa faca daca isi iau copiii in masina? Aveti copil, dar si masina? Atunci fiti foarte atenti. Centura de siguranta nu este suficienta pentru protectia celor mici, atrag atentia politistii.
     

     

Ai copil si masina?

Codul Rutier a fost modificat si spune ca minorii care au pana la 1 metru si 35 de centimetri inaltime pot fi transportati cu automobilul numai daca sunt asezati in scaune sau pe niste perne speciale. Astfel, Romania se aliniaza legislatiei europene.

Veti plati 400 de lei amenda daca veti transporta copilul cu masina fara sa respectati masurile de siguranta impuse de lege. Politistii au incercat sa le explice parintilor care sunt regulile.

Altii incearca sa respecte legea, cu costuri minime. "Deocamdata noi folosim doar centura care exista deja. Aceste masini sunt prevazute si cu acea posibilitate de a bloca usile", spune un parinte.

Nu usile blocate va salveaza copilul in cazul unui impact, ci un scaun adaptat pentru micut, cu centuri de siguranta in trei puncte.

Iata ce se petrece in habitaclu atunci cand are loc impactul: copilul este aruncat si izbit de peretii masinii, forta unui parinte, care l-ar strange in brate, nu are efect, iar copilul ar fi aruncat ca un proiectil.

Asa ca legea romaneasca a fost adaptata la cea europeana, pentru ca sa oblige parintii sa-si protejeze copiii. Noul regulament spune ca minorii care au pana 135 de cm inaltime, sa fie pusi intr-un scaun special, fie pe o perna inaltatoare fixata pe bancheta din spate si neaparat cu centura pusa.

La peste 135 de centimetri inaltime, copiii pot sta pe bancheta din spate prinsi doar cu centura masinii. Pot ajunge pe scaunul din dreapta fata numai dupa ce au peste 150 de centimetri.

In ceea ce priveste bebelusii, ei pot sta si in spate, si fata, in scoica speciala pentru ei. In fata, insa, numai dupa ce airbagul a fost dezactivat.

Un scaun special pentru copii de peste 3 ani costa intre 200 si 950 de lei, iar o perna inaltatoare ajunge pana la 150 de lei. Specialistii in domeniu spun ca este un pret mic pentru siguranta si sanatatea copilului dumneavoastra.

Care este locul cel mai sigur pentru scaunul de masina al bebelusului?

Cand vine vremea calatoriilor cu masina, este foarte important sa ne asiguram ca bebelusul este in siguranta.

Este clar (chiar si in Romania) ca orice bebelus trebuie sa posede un scaun de bebelus. Dar care este locul cel mai sigur pentru a plasa scaunul bebelusului?

Citeste mai departe sfaturile de siguranta ale specialistilor.

 

Cum alegem si cum instalam un scaun de masina pentru bebelusi

Plimbarea bebelusului cu masina este o noua rutina ce urmeaza dupa nastere.

De aceea trebuie sa va pregatiti din timp pentru acest moment, prin achizitionarea unui scaun potrivit pentru masina. De altfel, in unele tari, la iesirea din spital, parintii sunt obligati sa prezinte dovada ca au in masina un scaun pentru bebelusi.

Iata sfaturi despre cum alegem un scau de masina pentru bebelus:

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII