Trucuri organizatorice pentru familiile numeroase

Trucuri organizatorice pentru familiile numeroase

Trucuri organizatorice pentru familiile numeroase

  • Se spune ca aparitia unui copil in viata unei familii schimba radical ritmul de viata al acesteia, organizarea timpului si a vietii cotidiene in genere. Si acest lucru nu este valabil doar la aparitia primului copil, schimbarile producandu-se cu fiecare aparitie a unui nou membru in familie. Iar atunci cand un cuplu isi doreste mai multi copii (mai mult de patru copii, spre exemplu), ar trebui sa aiba in vedere ca dincolo de farmecul indiscutabil, o familie numeroasa presupune un adevarat efort de organizare. Desigur, unele lucruri vin de la sine, altele se invata din mers, insa experienta parintilor cu multi copii arata ca atunci cand stii sa organizezi activitatile cotidiene in mod eficient, bucuria este cu atat mai mare si stresul mai mic.

Trucuri organizatorice pentru familiile numeroase:
Ce spun parintii...
Organizarea spatiului – intrarea in casa, locul cheie
Anticiparea activitatilor
Codurile de culori
Planificati cu atentie cumparaturile
”To do list” pentru fiecare membru al familiei
O agenda pe termen lung
Timp pentru mami si pentru tati

Ce spun parintii...

 

Nu e atat de important cati copii ai, cat diferenta de varsta dintre ei. E mai usor de organizat si manageriat o familie unde copiii au 3 ani + intre ei si mult mai greu unde sunt de varste apropiate. Mai conteaza si cat ajutor ai de la familie, prieteni, gradinita / scoala etc. Cred ca intr-o familie in care sunt adolescenti, acestia pot pune o masina de rufe, baga un aspirator, facut niste paste intr-o seara sau tinut un copil in brate in timp ce parintii fac cele de mai sus. Un copil de 10 ani poate sorta rufele spalate si sa le puna la loc... dar unde sunt copii de la 2 la 5 ani, de exemplu, alta e dinamica.Oricum ar fi, e greu, e obositor, e cu fire de par alb si e cu multa iubire, pupici, imbratisari si copii care ti se baga noaptea-n pat.” (Alexia27)

 

Daca esti un om organizat din fire te descurci si cu putini copii si cu multi, daca nu, poti sa ai doar unul, doi si sa traiesti intr-un haos. Eu nu sunt prea organizata de fel, dar ma straduiesc sa ma tin de o rutina. Daca treburile nu-s facute la timpul lor se aglomereaza si e mai greu de recuperat. Noi incercam sa nu ne imprastiem prea mult, nu mergem la multe activitati extrascolare (una,doua de copil mi se par suficiente), cand mergem incercam sa ii grupam cumva cat mai convenabil.Ne-am mutat la curte, sa aiba copiii unde sa alerge toata ziua, nu mai stau sa-i plimb zilnic in parc. Nu merg la serviciu, lucrez de acasa, printre picaturi, asa ca sunt tot timpul pe langa copii. Nu se cresc unii pe altii, dar contribuie si ei la ce e de facut in casa, mi se pare firesc sa fie asa, chiar si pentru familiile cu un singur copil. Cei mari mai arunca o privire la cei mici, cei mici se joaca bucurosi cand ii vad pe cei mari in preajma. E foarte frumos. Se iubesc, se joaca impreuna, invata unii de la altii, se mai si cearta (nu intervin decat daca pare serios, in rest ii las sa se impace singuri). Citesc bloguri ale mamicilor cu multi copii si incerc sa aplic sfaturi de la ele. De exemplu, incerc sa ma trezesc prima dimineata, sa ma pregatesc in liniste pentru micul dejun si plecarea la scoala, incerc sa las de seara pregatite cat mai multe detalii care sa ma ajute dimineata sa pornim relaxati. Mai incerc sa cuplez diverse actiuni. De exemplu impachetez hainele cu un copil prin preajma si in timpul asta mai discutam despre ce il framanta, citesc cand alaptez, in timp ce eu bucataresc un copil se joaca / invata sa citeasca cu literele magnetice de pe frigider, in timp ce copiii canta la pian bebe sta cuminte pe langa ei, un copil exerseaza cititul cu o poveste si cei mici stau si asculta... Incerc sa castig cat mai mult timp folosind tehnologia (masini de spalat rufe, vase, masina de paine, cumparaturi online), sau reducand la minimum diverse activitati, cum ar fi calcatul. Poate nu ne organizam extraordinar de bine, dar ne straduim si suntem fericiti in formula asta si ma dor generalizarile celor care cred ca in toate familiile cu multi copii e o debandada totala, copiii sunt neingrijiti, needucati, pusi sa-i creasca pe ceilalti si eventual parintii sunt niste betivani inculti care au facut copiii pentru alocatii (nu neg ca sunt si multe familii de genul asta).” (Adita)

 

Organizarea si comunicarea sunt aspecte foarte importante. Eu am in calendarul telefonului toate activitatile lor, spectacolele, concertele, aniversarile, etc. Ideal e sa le sincronizez si cu cele de la serviciu, dar inca nu am facut-o. Cum primesc un mail sau se confirma ora la o activitate o trec in calendar. Cu temele insa avem ceva bataie de cap. Daca un copil are de citit si altul de facut exercitii sau de scris compunere, nu merge sa le faca in acelasi timp. Noi avem living deschis si se fac temele la masa in timp ce noi gatim in bucatarie. Dar daca nu se poate in acelasi timp e musai sa alternam cumva. De exemplu, cat citeste un copil ii gasesc celuilalt alceva de facut in afara temelor. cum ar fi sa pregateasca hainele pentru a doua zi in functie de cum e vremea. Si dupa aceea ma ocup de celalalt cu temele. La fel si cu instrumentele. Nu pot fi atenta la doi cum exerseaza. Mai nasol e cand sunt singura cu ele zile la rand. Atunci le pregatesc de seara si castronelele pe masa, eventual si cerealele, fructele uscate, pungutele cu chia/susan daca au ales asa. Adica discutam de seara ce mananca la mic dejun si ce iau la pachet. Spal fructele si legumele de seara.” (Otiliav)

Organizarea spatiului - intrarea in casa, locul cheie

Locul in care traieste o familie numeroasa necesita cateva amenajari practice, care sa usureze activitatile cotidiene. Iar unul dintre locurile asupra caruia ar trebui sa ne concentram atentia este, se pare, chiar intrarea in casa. Pentru a nu se crea haos, cuierul si pantofarul de la intrare ar trebui gandite astfel incat la plecare toata lumea sa isi gaseasca imediat obiectele proprii. De asemenea, un truc interesant este acela de a amplasa undeva la intrarea in casa un program al activitatilor familiei. In acest mod, parintii, dar si copiii pot arunca de fiecare data cand ies din casa un ochi pe program, astfel incat sa nu uite vreo activitate importanta.

Anticiparea activitatilor

Neprevazutul si deciziile de ultim moment sunt principalii factori de stres atunci cand o familie este numeroasa, pentru ca un eveniment neprevazut poate da peste cap activitatile tuturor membrilor ei. Iar atunci cand acestea sunt multe si variate, schimbarile de program neprevazute pot deveni o adevarata sursa de nervi. Chiar daca este practic imposibil sa prevezi totul, anticiparea situatiilor spontane este o buna modalitate de a elimina stresul, din acest punct de vedere. Pregatirea de seara a unor lucruri banale cum ar fi hainele fiecarui copil sau vesela pentru micul dejun, ne pot scuti de alergatura de dimineata. Un alt exemplu este pregatirea unui plan B atunci cand vine vorba de recreere. Daca v-ati propus sa mergeti cu totii in parc, nu uitati sa aveti in vedere si o modificare de program cauzata de schimbarea vremii, de exemplu. Ori daca unii copii merg undeva, in timp ce unul dintre frati are un curs sau o petrecere, nu scapati din vedere posibilitatea ca evenimentul respectiv sa fie anulat in ultimul moment, asa ca ganditi-va din timp cum vetii face ca sa ii impacati pe toti.

Codurile de culori

Culorile reprezinta un instrument util pe care multe familii numeroase il folosesc pentru a evita certurile intre cei mici si confuziile. Stabiliti impreuna un cod cromatic pentru a sti a cui este cutare jucarie sau pur si simplu pentru a nu incurca sertarele sau periutele de dinti. Lipiti etichete minuscule de culoarea respectiva pe fiecare obiect care ar putea genera dispute. Va veti scuti astfel de multe certuri inutile.

Planificati cu atentie cumparaturile

Cumparaturile saptamanale si mesele in familie sunt printre cele mai greu de gestionat activitati atunci cand o familie este numeroasa. A merge cu toti copiii la cumparaturi nu este cea mai fericita idee in acest caz. Puteti opta pentru a face cumparaturile in timp ce fiecare dintre copii este la activitatile sale (scoala, gradinita, etc.) sau, pentru a nu-i priva de mersul la cumparaturi care este o activitate destul de importanta in educarea lor, ii puteti lua pe rand. Daca avetii posibilitatea, cumparaturile online pot fi si ele o solutie. In orice caz, lista de cumparaturi nu trebuie sa lipseasca in familiile numeroase. De asemenea, cand vine vorba de mesele in familie, gandirea in avans pe o saptamana a meniurilor (cel putin pentru mesele principale) va poate scuti de stres inutil. Evident ca nu trebuie sa fie totul progrmat suta la suta, nimeni nu este o masina automata. Din cand in cand, o deviere spontana de la program poate fi un factor dinamic in viata cotidiana a familiei.

”To do list” pentru fiecare membru al familiei

Pusul si stransul mesei, cumparaturile, curatenia etc. Tot ce tine de activitatile din casa poate fi impartit si pus pe o lista in care fiecare membru al familiei sa isi gaseasca locul. Este un mod bun de organizare a timpului, dar este si o modalitate de a-i responsabiliza pe copii in legatura cu activitatile zilnice. Activitatile atribuite fiecarui copil trebuie sa fie alese in acord cu varsta si, de asemenea, nu ar trebui sa fie prea solicitante. Parintii nu trebuie sa uite ca pentru fiecare activitate indeplinita cu succes copiii trebuie apreciati, astfel incat sa nu perceapa sarcinile ca pe o corvoada. Nu este indicat sa se faca diferente in ceea ce priveste cantitatea de sarcini pe care o are de indeplinit fiecare copil, chiar daca unii sunt mai mari, iar altii mai mici ca varsta. In fond, sunt cu totii copii.

O agenda pe termen lung

Fie ca tineti socoteala intr-o agenda propriu-zisa, fie ca folositi laptopul sau memoria telefonului, planificarea pe termen lung a evenimentelor este o activitate extrem de utila intr-o familie numeroasa. Sedinte cu parintii, competitii, vacante, programari la dentit etc., toate acestea trebuie retinute intr-o agenda pe termen lung astfel incat sa evitati suprapunerea de activitati care necesita o programare cu mai mult timp inainte.

Timp pentru mami si pentru tati

Chiar daca adesea pare imposibil de realizat, oricat de numeroasa ar fi familia si oricat de multe lucruri trebuie facute impreuna cu copiii, timpul pentru sine este extrem de important. Oricat de scurte ar fi aceste momente de regasire, ele sunt cheia regenerarii energiei pentru a face fata provocarilor ce vor urma. De aceea, chiar si atunci cand totul se desfasoara in viteza si este complicat, opriti-va pentru o clipa din goana cotidiana, respirati adanc si acordati-va cateva momente pentru placerile proprii.

Despre ascultare si copii: de ce trebuie sa spunem de 10 ori ca sa fim intelesi?

A inceput scoala si odata cu ea au inceput si multe lucruri pe care eu una le-as mai fi vrut parca amanate o vreme, cum ar fi trezitul copiilor de dimineata, dupa program fix si cu rutina de rigoare. Va suna cunoscut?

Daca da, atunci probabil ca v-ati pus, la fel ca si mine, cel putin o data intrebarea din titlu – de ce trebuie sa le spunem copiilor de 10 ori un lucru ca sa il inteleaga o data?

Niciun copil nu va intelege de ce este neaparat sa isi faca patul dimineata, la fel cum e putin probabil sa inteleaga de ce trebuie sa isi intrerupa joaca pentru a executa un lucru pe care ii spune parintele ca trebuie sa il faca de urgenta. Asa ca obisnuieste-te cu ideea ca prioritatile tale nu sunt neaparat si ale copilului tau si incearca sa intelegi care sunt ale sale, apoi explica-i faptul ca ii vei perturba programul si ca va trebui sa accepte acest lucru. Este important ca el sa inteleaga faptul ca tu intelegi ca altele ii sunt prioritatile, chiar daca i le vei impune pe ale tale.

Citeste in continuare: Despre ascultare si copii: de ce trebuie sa spunem de 10 ori ca sa fim intelesi?

Despre PARENTING - CITITI PE LARG AICI.

Lecturi suplimentare

Marea Britanie: părinţilor prea permisivi li se ia copilul
Parintii permisivi din Suedia au dat nastere unei generatii de monstri?
Ce se intampla cu copiii lasati sa faca tot ce vor - de la prabusirea disciplinei in scoli pana la suicid

Mai multe despre psihologia copilului aici > 

 Forum dedicat psihologiei copilului

 Cabinetul PSI: Arta cunoasterii umane. Intrebari si raspunsuri date de profesionisti si cunoscatori.

Te asteptam pe forumul de Parenting, unde discutam cam totul despre educatia copiilor nostri

autor: Anamaria Ghiban, Redactor Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2016
Anamaria scrie si pe blogul ei AICI

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII