Cum spui DA unui copil si celuilalt NU: 5 tactici importante

Cum spui DA unui copil si celuilalt NU -  5 tactici importante

Cum spui DA unui copil si celuilalt NU: 5 tactici importante

Cand ai copii de varste diferite, exista lucruri care unuia ii sunt permise,iar celuilalt nu. Dar, cum faci acest lucru sa para corect? Iata cateva sfaturi.

Cum spui "Da" unui copil si celuilalt "Nu":
"Dar el are voie sa ramana pana mai tarziu! Eu de ce nu pot?"
Fa un compromise
Tu ce strategie folosesti?
Diferenta mare de varsta intre frati - sfaturi pentru parinti

Cand ai copii de varste diferite, exista lucruri care unuia ii sunt permise, iar celuilalt nu. Dar, cum faci acest lucru sa para corect? Iata cateva sfaturi.

"Dar el are voie sa ramana pana mai tarziu! Eu de ce nu pot?" 

Iti suna familiar? Unui copil mai mic, i se poate parea nedrept atunci cand fratele mai mare sau sora, are voie sa faca mai multe lucruri decat el. Este important sa il ajuti sa inteleaga, ca intr-o zi, acel "nu" se va transforma intr-un "da" si pentru el - dar nu acum! Iata cateva sugestii pentru a va ajuta sa faceti acest mesaj inteles.

Explica-i mezinului ca, odata ce va avea varsta fratelui sau (surorii sale) i se va permite sa faca aceleasi lucruri. Nu uita sa precizezi: copiii mai mari pot face mai multe lucruri deoarece au avut mai mult timp sa invete abilitatile necesare. Este dificil pentru cei mici sa inteleaga conceptul de timp, astfel, este mai usor sa utilizezi termeni care inseamna ceva pentru ei, cum ar fi "dupa doua zile de nastere".

Demonstreaza-i prin motive practice, de ce nu pot face ceva, de exemplu, nu poate merge cu bicicleta mai mare, deoarece picioarele sale nu vor ajunge la pedale. Acest lucru il va ajuta sa astepte cu nerabdare momentul in care va fi destul de mare - la fel ca fratele / sora sa.

Spune-i ca ii intelegi frustrarea, apoi precizeaza-i ca si tu ai fost la fel de mic si nu ai avut voie sa faci aceleasi lucrui ca si el. Reasigura-l ca nu este singurul care trece prin aceasta experienta. Si nu numai ca intr-o zi va fi la fel de mare ca si fratele / sora sa - ci va fi, probabil, la fel de mare ca tine!

Fa un compromis

Ai putea incerca, de asemenea, sa te gandesti la un compromis. Ai putea sugera o plimbare cu bicicleta mare in timp ce tu o conduci, sau sa stea la un film impreuna cu familia pana mai tarziu in weekend. Din nou, acest lucru il va ajuta sa-si imagineze momentul in care acel "nu" ar putea deveni un "da". Ii poti explica de asemenea, ca exista si unele lucruri pe care fratele lor mai mare sau sora nu le mai face, cum ar fi jocul sau preferat cu masinutele / papusile.

Deci, cum raspunzi la intrebarea "Dar mama, nu e corect!"? Ne-ar placea sa stim ce strategie ai folosit!

Diferenta mare de varsta intre frati - sfaturi pentru parinti

Fii flexibil

Unul dintre aspectele cele mai dificile in a avea copii cu un decalaj mare de varsta este gestionarea nevoilor individuale, interesele si activitatile fiecaruia. Copilul tau inca are nevoie de un pui de somn la amiaza, de exemplu, in timp ce copilul mai mare trebuie sa mearga la antrenamentul pentru fotbal. Accepta faptul ca pot exista momente cand mezinul va trebui sa adoarma si in masina uneori. In același timp, nu ezita sa ceri ajutorul partenerului, unei rude apropiate sau unui prieten.

Planifica o varietate de activitati

Planificarea vacantelor de familie, alegerea unui film, sau chiar o excursie intr-un weekend pot deveni mai dificile atunci cand exista o diferenta de varsta intre copii. Adolescentul tau, probabil, nu va avea acelasi entuziasm pentru a vizita Legoland. Alege alt tip de activitati si vacante, cum ar fi o destinatie pe plaja sau o excursie la un muzeu de stiinta. Astfel, cel mic va putea sa faca si sa vada aceleasi lucruri ca si fratele / sora sa mai mare. Pastreaza-ti o atitudine flexibila si fi pregatit sa te adaptezi.

Invata intelegerea si rabdarea

Un decalaj mare de varsta ofera oportunitati minunate pentru copiii mai mari, ajutandu-i sa invete mai multe despre dezvoltarea copilului. Ajuta-l sa inteleaga ca un frate mai mic este inca in curs de dezvoltare cognitiva, limbaj si abilitati socio-emotionale. Ofera-i sfaturi pentru manipularea comportamentelor provocatoare. In acelasi timp, nu te astepta sa devina un al treilea parinte! Asculta cu empatie atunci cand copilul isi exprima frustrarea cu privire la un frate mai mic. Un copil mai in varsta are nevoie de intimitate si nu ar trebui sa fie de asteptat sa imparta lucrurile cu ei tot timpul, dar invata-l cum sa ii explice fratelui mai mic de ce nu poate face aceleasi lucruri ca si el... inca.

Planuieste timp cu fiecare copil in parte

In familiile cu decalaje mari de varsta, cea mai mare parte a timpului si atentiei unui parinte, de multe ori ii apartie copilului mai mic. Pur si simplu pentru ca nevoile sale sunt atat de evidente. Dar, nu uita ca si cei mari sunt inca copii. Programeaza-ti timp cu fiecare copil in parte, cel putin o ora. Luati impreuna pranzul, mergeti la teatru, sau la un meci de fotbal.

Pastreaza o abordare pozitiva si proactiva

Fie ca dieferenta dintre copii este de 2 sau de 10 ani, pentru parinti este o aventura constanta, cu momente de placere si frustrare. Trebuie sa ai o abordare pozitiva si proactiva. Fii gata sa te adaptezi si incearca sa planuiesti pe cat posibil activitati interesante pentru ambii copii.

Cateva activitati posibile sunt: plimbari in natura, parcuri de distractii, gradini zoologice si ferme, seri cu filme, plimbari pe plaja / lacuri, pescuit, vizitarea unui muzeu, evenimente sportive, sau pur si simplu activitati / joaca in curte.

Merita citit, la obiect si despre:

7 sfaturi de solutionare a conflictelor intre frati
Ajuta-ti copilul mai mare sa isi accepte fratiorul nou-nascut!
Trucuri organizatorice pentru familiile numeroase
Copiii cresc prea repede: Este tehnologia de vina sau chiar noi?
Parentingul permisiv: perceptii si greseli de educatie care afecteaza universul emotional al copilului
> mai
multe despre parenting aici. 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII