5 obiceiuri bune in bucatarie

5 obiceiuri bune in bucatarie

5 obiceiuri bune in bucatarie

Tot auzi din toate părțile: „Ești ceea ce mănânci” și nu încape îndoială – alimentația are o importanță esențială pentru o bună funcționare a organismului. La fel de importante sunt și regulile privind prepararea mesei şi obiceiurile alimentare pe care le păstrăm peste ani. Este bine să le formăm obiceiuri alimentare sănătoase alor noștri, mai ales copiilor, pentru care părinții sunt modele. Vă vom prezenta câteva obiceiuri, care ar trebui introduse încă de astăzi în bucătărie.

5 obiceiuri bune in bucatarie:
1. Alege metodele potrivite de preparare a alimentelor
2. Mănâncă regulat
3. Nu uita de cele 5 porții zilnice de legume și fructe
4. Creează o atmosferă plăcută și nu te grăbi în timpul mesei
5. Aplică o dietă diversificată

 
1. Alege metodele potrivite de preparare a alimentelor

Sunt încă destul de puține persoanele care gătesc la abur sau prăjesc fără grăsime, față de cele care aleg metodele tradiționale de preparare a alimentelor. Fierberea la abur reprezintă cea mai bună metodă de preparare termică a alimentelor. În acest fel, se reduce la minim pierderea de vitamine și compuși minerali valoroși. În plus, legumele preparate la abur au un gust deosebit și își păstrează culoarea frumoasă. Pe lângă trecerea la alimentele fierte la abur, merită să limităm consumul de sare și să folosim în locul ei plante aromate și condimente care, pe lângă aroma minunată pe care o oferă mâncării noastre, ne fac să ne simțim bine.

2. Mănâncă regulat

Unul din principiile care stau la baza unei alimentații corecte este acela al meselor regulate – patru sau cinci mese zilnic, care garantează că organismul va primi toți compușii nutritivi necesari. Este important să se mănânce micul dejun, care ar trebui să furnizeze 20-25% din energia de care are nevoie organismul, zilnic. Fiecare masă trebuie să includă legume, sub diverse forme, care vor oferi organismului vitaminele, dar și micro și macroelementele necesare. Una din formele în care pot fi consumate fructele și legumele o reprezintă sucurile de legume sau de legume și fructe, dar și mousse-urile de fructe, care sunt o completare excelentă a unei mese sau, în cazul unei crize extraordinare de timp, pot reprezenta una din gustările zilnice.

3. Nu uita de cele 5 porții zilnice de legume și fructe

O alimentație corectă, bogată în fructe și legume sub diverse forme, de exemplu, suc sau mousse, ajută la menținerea sănătății. Specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății (WHO) recomandă să se consume zilnic cel puțin 400 g de fructe și legume, împărţite în 5 porții, în proporție de 3/4 legume și 1/4 fructe. Fructele și legumele sunt elemente ce compun o alimentație echilibrată indiferent de vârstă. WHO confirmă că un pahar de suc de fructe sau de legume și fructe (200 ml) poate să reprezinte foarte bine una din porțiile de fructe sau legume din cursul zilei. Vitaminele pe care acestea le conțin ajută la menținerea sănătății organismului și a bunei-dispoziții.

4. Creează o atmosferă plăcută și nu te grăbi în timpul mesei

O masă luată împreună cu familia sau cu prietenii este mai gustoasă. Mănâncă la masă sau pe blatul din bucătărie, departe de televizor, calculator și fără ziar în față – mâncând în timp ce citim sau privim la televizor, vom consuma mai multă mâncare. Ar trebui să mâncăm încet, cu mușcături mici – la urma urmei, mâncarea este o plăcere, merită să ne delectăm cu ea! Dacă ai un program foarte încărcat, poți înlocui una din cele 5 porții de legume sau fructe din timpul zilei cu o porție de suc sau mousse, fără zahăr adăugat.

5. Aplică o dietă diversificată

Cea mai bună sursă de substanțe nutritive o reprezintă o dietă diversificată și echilibrată. Consumul acelorași alimente va face ca, în primul rând, să nu-i oferim organismului vitaminele necesare și, în al doilea rând, să cădem în monotonie. În plus, copiilor nu le plac mesele plictisitoare. Adăugând la fiecare masă legume sub diverse forme: crude, piure, fierte la abur sau sub formă de suc de legume sau de legume și fructe, putem fi siguri că îi vor atrage și le vor mânca.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️