Riscurile maternitatii dupa 35 de ani
-
In tarile dezvoltate dar si in Romania- in ultimul deceniu, femeile aleg tot mai des sa aduca un copil pe lume dupa varsta de 35 de ani. Cariera, asigurarea unui confort sau pur si simplu alte prioritati, sunt elemente decizive care influenteaza varsta la care ele vor deveni mame. Desigur, a aduce un copil pe lume este o alegere foarte importanta a fiecarei femei/familii. Este insa - sau nu riscant? Desprecopii.com trece in revista riscurile reale ale maternitatii de dupa 35 de ani.
- despre sarcina dupa 35 de ani, veti citi:
Care sunt riscurile de a avea un copil dupa varsa de 35 de ani?
Riscul Sindromului Down
Riscul pierderii sarcinii
Riscul infertilitatii
Sarcina la diverse varste
La ce varsta fac romancele copii?
Care sunt sursele de informatii credibile?
Care sunt riscurile de a avea un copil dupa varsa de 35 de ani?
In general, riscurile de a avea un copil dupa varsta de 35 de ani, au fost pina acum, in publicatii depasite - descrise in general, in termeni exagerati.
De fapt, o serie de studii recente, facute de clinici cu renume in USA si vestul Europei, demonstreaza ca pentru o femeie sanatoasa aceste riscuri sint minime. Ceea ce este factorul cel mai important este sanatatea mamei inainte de a deveni insarcinata. Aceasta este o veste foarte buna pentru ca este un lucru care se poate cel putin tinut sub control.
Si totusi, orice femeie peste 35 care doreste sa devina mama trebuie sa se supuna unor teste medicale. Doctorul poate face o analiza a istoriei medicale a familiei ale ambilor viitori potentiali parinti si poate eventual identifica pericole care pot afecta sanatatea mamei sau a copilului dorit.
Cu alte cuvinte, femeile dupa 35 de ani sint, in timpul sarcinii, mai des supuse riscului de a dezvolta diabet de sarcina, hipertensiune arteriala sau probleme ale placentei (cind placenta se afla situata foarte jos in uter, acoperind partial sau complet cervixul).
Aceste cazuri necesita monitorizare atenta si pot necesita o dieta speciala din partea mamei, putind eventual avea consecinte serioase pentru sarcina.
Cititi: Gravidele cu risc crescut de travaliu prematur si Diabetul de sarcina
Riscul Sindromului Down
O alta problema este aceea ca riscul de a avea un copil cu un defect genetic creste odata cu virsta mamei. De exemplu, riscul sindromului Down creste astfel:
- un copil din 885 afectat - mame de 30 de ani
- un copil din 365 afectat -mame cu virsta de 35 de ani
- un copil din 109 afectat - mame cu varsta de 40 de ani
- un copil din 32 afectat - mame cu varsta de 45 de ani.
Daca sinteti aproape de 40 de ani, va trebui sa luati serios in considerare testarea genetica deoarece riscul defectelor genetice la un eventual copil sint destul de ridicate. Cititi: Verdict: Sindrom Down
Riscul pierderii sarcinii
Deoarece anormalitatile cromozomiale sunt cele mai comune cauze care conduc la pierderea sarcinii, riscul pierderii sarcinii creste de asemeni odata cu varsta. In continuare, majoritatea studiilor dovedesc un grad mai ridicat de nasteri prin cesariana la femeile peste 35 de ani, desi cauzele clare nu sint cunoscute. Cititi: Complicatii ale sarcinii
Riscul infertilitatii
Cel mai mare obstacol pentru femeile peste 35 de ani il constituie insa fertilitatea.
O femeie ajunge la apogeul feritilatii intre varsta de 20 si 24 de ani. La femeile cu varsta cuprinsa intre 35 si 39, fertilitatea este un sfert din capacitatea maxima. La femeile cu varsta intre 40 si 45, sansa de a deveni insarcinata este cu 95% mai mica decit a unei femei de 20-25 de ani.
Chiar si cu tratamente speciale ca fertilizarea in vitro, femeile au mai multe probleme de procreere odata cu inaintarea in varsta.
Sarcina la diverse varste
Concluzie
Odata ce ati luat in considerare aceste probleme, va puteti concentra in continuare pe citeva lucruri care usureaza sarcina la orice varsta: ingrijirea prenatala, o alimentatie corespunzatoare, o pregatire emotionala si financiara pentru copilul pe care il veti ingriji in urmatorii 18 ani si chiar dupa aceasta varsta.
In practica intilnesc deseori paciente care au amanat sarcina peste varsta de 35 de ani. Odata ce au ramas insarcinate, majoritatea sint surprinse sa afle ca - datorita starii generale bune de sanatate - nu sint supuse unui risc mai mare de a avea complicatii serioase decit femeile mai tinere si, marea majoritate aduc pe lume copii perfect sanatosi.
La ce varsta fac romancele copii?
În România, ca în toată lumea, de fapt, femeile amână tot mai mult momentul în care să aibă primul copil. Dacă în anii '60, româncele nășteau deja la 20 de ani, acum vârsta medie se apropie de 30 de ani.
40% dintre femeile din România care au până în 30 de ani nu au încă un copil. La oraş, vârsta medie la care femeile fac acest pas a crescut cu 10 ani faţă de cea a părinţilor lor.
În anii '60, cele mai multe dintre femei năşteau primul copil în jurul vârstei de 20 de ani. Acum, însă, ultimele statistici arată că femeile amână acest moment până la 30 de ani sau chiar mai mult.
Cele care au născut după 30 de ani spun că au avut alte priorități.La nivel european, vârsta medie la care femeile nasc primul copil este de 30 de ani. Mai mult, în Canada, una din cinci feme ajunge la vârsta de 40 de ani fără să aiba copii.
Care sunt sursele de informatii credibile?
Dorinta de a ramane insarcinata este adesea stresanta si va poate consuma extraordinar de tare. Cunoasterea inseamna putere. Cu cat stiti mai multe, cu atat veti avea mai putine emotii si veti putea sa infrunta?i mai bine emotiile puternice pe care le puteti simti pe parcursul perioadei in care veti astepta cu infrigurare sa deveniti mamica. Este important sa stiti ca pe acest drum nu sunteti singura. Aveti alaturi suportul online al celei mai mari comunitati de limba romana: Desprecopii.com. Pentru suport concret, incurajare si prietenie, va asteptam pe cel mai citit forum online al femeilor aspirante la meseria de mamica: Asteptand un ingeras in viata noastra !
Despre planificarea unui copil merita citit si:
COMUNITATE,GRUPURI DE SUPORT:
Asteptand o comoara in viata noastra !
Teritoriul 'aspirantelor'! Preconceptie, in/fertilitate, FIV, sperante si experiente. Chiar daca se lasa asteptat - noi nu ne pierdem speranta!
autor: Desprecopii.com , Referinte British Medical Journal si WebMD
Articol aprobat de Colegiul Medicilor Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate (c) 2015
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
15 comentarii din totalul de 27:
Mie mi s-a parut important sa vorbesc cu alte mame despre experientele lor si sa citesc cat mai mult despre experientele altora si sa ma duc apoi sa vorbesc cu un doctor despre eventualele probleme. Daca simtiti ca va nemultumeste ceva, cautati un alt doctor. Daca va doriti un copil si nu reusiti, faceti teste de fertilitate. Daca aveti sarcini pierdute, faceti teste de trombofilie. Daca va este frica de boli si riscuri, faceti-va amandoi parintii teste sa vedeti daca genetic pot aparea anumite probleme si ce riscuri pot aparea. Daca traiti cu frica de riscuri... ganditi-va ca aduceti un copil intr-o lume nesigura, caruia o sa-i transmiteti toate fricile dvs. Viata este un risc continuu, daca vreti copiii inainte de toate acestea va rog sa-l iubiti inainte de a-l concepe, sa-l concepeti cu bucurie, indiferent ce vesti nelinistitoare o sa auziti, sa-l atingeti cu iubire, si daca doctorul va spune ca riscati dvs ceva din cauza varstei, riscati viata dvs pentru prunc, si daca Dumnezeu va randui sa aveti un copil, il veti avea.
am 41 ani am doi copii baieti mai vreau un copil dar am probleme cu fierea exista vrun risc la nastere
Am 35 de ani si o fetita, foarte sanatoasa si frumoasa :), de 7 ani.Am divortat acum 4 ani, si impreuna cu prietenul, viitor sot, ne dorim un copil. Problema mea (a noastra) e umatoarea: eu 35 ani, el 40 ani, ce riscuri in privinta copilului exista?
Am 42 de ani si doi copii, de 16, respectiv 12 ani. M-am recasatorit si-mi doresc un copil cu actualul sot, insa de un an de cand suntem impreuna, nu am reusit sa raman insarcinata.Precizez ca am un ciclu normal, desi cam de 6+ luni, acesta vine cu cateva zile(4-5) mai devreme in fiecare luna. Ce ma sfatuiti sa fac?
Am 38 de ani si 32 saptamani de sarcina. Am facut triplu test si mi-a iesit risc crescut pt sindromul down.Am facut amniocenteza si e ok.
am 44 ani nu am copii dar imi doresc. momentan urmez tratament cu tamoxifen .cancer la san. vreau sa-l intrerup ptr. a face implantare de ovule .sa raman insarcinata. ce ma sfatuiti? astept raspuns.
riscurile maternitatii dupa 35 de ani sunt aceleasi ca la orice varsta. Doar probabilitatea de aparitie a unor malformatii genetice este mai mare. Dar nici o femeie nu este scutita de riscuri indiferent de varsta pe care o are, indiferent daca au fost sau nu antecedente de acest fel in familie (asta o stiu de la un medic de genetica materno-fetala). Medicii fac o greseala capitala cand recomanda anumite teste numai dupa 35 de ani. Ar trebui ca dupa 35 sa fie obligatorii toate testele, inclusiv amniocenteza, iar inainte de 35 medicul ar trebui macar sa imformeze viitoarea mamica ce riscuri sunt si ce analize poate sa faca daca ea vrea (pe banii mamei daca de la stat nu sunt bani). Eu am 33 de ani, am nascut acum 5 luni cu un medic celebru(?) si acum ma simt ca si cum m-ar fi lovit trenul. Nu poti sa te simti altfel dupa ce timp de 7 luni medicul iti spune ca totul e normal, si la nastere auzi in sala
Am 37 ani si am avut o sarcina de 12 saptamani oprita din evolutie anul acesta in luna iulie, iar anul trecut alta oprita la 9 saptamani si 5 zile. In afara de analizele obisnuite, au urmat investigarea anticorpilor antifosfolipidici si unele rezultate nu au iesit bune. Mi s-a recomandat Aspenter. In afara de acestea, mai pot sa-mi fac si alte investigatii?
Am 37 de ani si sunt insarcinata in saptamana 24. Am facut absolut toate analizele inclusiv triplu test de sarcina dar din pacate sunt nelamurita asupra rezultatului pe care l-am primit din partea celor care mi-au facut aceasta analiza, adica mai pe scurt nu am primit nici o interpretare pe intelesul meu (nu sunt de meserie medic ci doar inginer), dar totusi cifrele de pe rezultat nu-mi spun nimic. Daca puteti sa ma ajutati astept un semn din partea dvs cu mii de multumiri anticipate. Rezultatele sunt explicitate astfel: # estriol neconjugat: 0,8 ng/mL (chemiluminiscenta 2) # HCG total (HCG +beta) 22035 mUI/mL (electrochemiluminescenta) # AFP (alfa-feto-proteina) 35,28 ng/mL # Anticorpi Citomegalovirus IgG: pozitiv (chemiluminescenta 2) Anticorpi citomegalovirus IgM: negativ (ELISA) # Anticorpi Rubeola - IgG: 138 UI/mL # Anticorpi Rubeola - IgM: negativ
M-am casatorit a doua oara ( cu primul sot am un baietel de 6 ani ), si doresc sa am un copil cu actualul meu sot.Problema este ca am 35 de ani si sincer mi-e frica sa fac acest pas pentru ca am avut o nastere naturala foarte grea ( copilul a fost foarte sanatos si perfect la nastere ), eu avand probleme foarte mari in special din cauza tensiunii.As vrea sa ma ajute cineva legat de aceasta teama de a aduce copii pe lume la aceasta varsta.
Am 35 de ani, sunt mamica unui baietel de 6 ani si acum sunt insarcinata in saptamana a 25-a. In urma analizelor de sange si a testului de glucoza a rezultat un diabet gestational de care sunt foarte ingrijorata. As vrea sa stiu ce inseamna asta pentru copil, daca il afecteaza in vreun fel si ce inseamna pentru mine, voi ramane cu acest diabet si dupa ce voi naste? va multumesc.
raspuns pt. TUDOR......mai cere parerea a inca doi doctori in domeniu,nu e de joaca cu diagnosticul dat de doctor.....poti si singur sa te documentezi despre cele doua sindroame amintite,pe www.google.com,dai numele si apoi programul cauta.......nu e placut deloc daca are asa ceva fetitata,dar orice ar fi ramai alaturi de sotie si fiica,asa cum va fi ea..... daca iti mai spune macar un doctor diagnosticul....spune-i sotiei ca se va supara ffff tare ca i-ai ascuns ceva asa de grav....trebuie sa treceti amandoi prin momentul asta de cumpana.nu dispera.cauta,gaseste raspunsuri,fa-i teste si ia rezultatul ca atare......nu ai de ales.......SUCCES.......
Sunt un tatic ingrijorat, sotia mea a nascut in urma cu 2 saptamani prin cezariana inainte de termen (34 de saptamani) o fetita care a avut la nastere doar 1.750 kg dar superba, foarte bine dezvoltata si mancacioasa. De o saptamana am adus-o acasa, mananca, pana acum nu a facut nici colici, a inceput sa ia in greutate considerabil si e o frumoasa. Pana aici totul bine si frumos. Problema mea este ca a treia zi dupa nastere medicul pediatru care s-a ocupat de ea mi-a spus in biroul sau ca fetita mea s-ar putea sa aiba "niste probleme" in sensul ca aspectul copilului ("scoate limbuta, forma mai patratoasa a palmelor, pozitia mai joasa a urechilor, cavitatea bucala mai adanca) i-ar fi semnalat posibilitatea existentei unui retard mintal, "ceva intre sindromul Down si Turner" sugerandu-mi sa fac un test denumit "cariotip" la unul din spitalele din Bucuresti. Am inghetat, mi-a venit sa lesin cand am auzit ce-mi spunea si nu-mi venea sa cred, mai ales ca eu am 28 de ani iar sotia 26, nici eu si nici sotia nu am avut astfel de antecedente in familie si, dupa aspectul copilului meu, nu mi se pare absolut nimic anormal la fetita mea. Va rog din suflet sa-mi spuneti daca ati auzit sau poate chiar ati trecut prin asa ceva, sunt acestea intr-adevar simptome ale unei afectiuni de acest gen??? nu pot fi un om normal decat daca neg pur si simplu acest lucru, nu ii pot spune acest lucru sotiei mele, cel putin nu acum, cand experienta nasterii este inca proaspata iar starea ei emotionala nu este una tocmai pregatita pentru astfel de suspiciuni macabre despre copilul nostru... Multumesc anticipat si scuze pentru stilul poate dezordonat in care am prezentat situatia mea insa, credeti-ma, sunt de-a dreptul disperat de cand medicul respectiv mi-a spus aceste lucruri despre copilul meu.
Am 42 de ani si imi doresc 9 ne dorim) inca un copil ( mai avem doi copii, de 15 respectiv 16 ani, perfect sanatosi). As dori sa stiu la ce riscuri ne-am putea expune, atat eu cat si copilul.Cum pot preveni eventualele consecinte negative? Va multumesc.
Am 42 de ani si imi doresc ( ne dorim) inca un copil ( mai avem doi copii, de 15 respectiv 16 ani, perfect sanatosi). As dori sa stiu la ce riscuri ne-am putea expune, atat eu cat si copilul.Cum pot preveni eventualele consecinte negative? Va multumesc.
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII