6 Obiceiuri sanatoase pentru o familie sanatoasa

6 Obiceiuri sanatoase pentru o familie sanatoasa

6 Obiceiuri sanatoase pentru o familie sanatoasa

  • Fiecare dinte noi isi doreste sanatate, pentru sine si pentru cei dragi. Si chiar daca multi factori care ne fecteaza sanatatea sunt greu de controlat, o importanta majora pentru felul in care organsimul unui o se dezvolta o are stilul de viata din familie. Pentru copii, in mod special, acesta este un aspect vital, ce influenteaza pe termen lung felul in care organismul lor va raspunde la diversi stimuli ce afecteaza sanatatea.

    Iata 6 obiceiuri sanatoase pentru o familie sanatoasa.

Obiceiuri sanatoase pentru o familie sanatoasa:
Luati mesele in familie!
Inchideti electronicele!
Folositi pedometrele pentru toata familia!
Mancati snack-uri sanatoase!
Faceti-va timp pentru somn!
Respecta constant regulile familiei!

Alegeri sanatoase pentru sanatatea familiei

Copiii nu au nevoie de diete stricte, nici de planuri de nutritie sofisticate sau de exercitii fizice extreme pentru a-si mentine greutatea normala si sanatatea in general. Gesturile mici si detaliile din activitatea lor zilnica sunt adeea cele care fac diferenta. Chiar si atunci cand un copil are cateva kilograe in plus fata de greutatea normala, ele pot fi usor indepartate facand alegeri sanatoase nu doar in privinta dietei, ci a stilului de viata in general; alegeri pe care, desigur, trebuie sa le respecte intreaga familie.

Iata niste alegeri pentru sanatatea familiei:

1. Luati mesele in familie!

Pe langa faptul ca masa in familie este un obicei foarte sanatos pentru dezvoltarea relatiilor familiale, studiile arata ca familiile care iau masa impreuna au o dieta mai sanatoasa si risc mai scazut de obezitate. Motivul este simplu. Atunci cand gatesti acasa este mai usor sa controlezi meniul, astfel incat toata lumea sa manance sanatos. In plus, atunci cand se mananca la masa, cantitatea de mancare consumata de fiecare membru al familiei este mai usor de controlat decat atunci cand fiecare mananca haotic. De asemenea, masa in familie este un mod de a-i face p copii sa consume si alimente sanatoase care initial nu le plac. Daca vor vedea constant ca ceilalti membri ai familiei mananca un anumit tip de mancare, copilul va incerca in cele din urma sa se adapteze si el. Copilului tau nu ii place broccoli? Continua sa il introduci in meniu in mod repetat si vei vedea ca se pot produce minuni.

2. Inchideti electronicele!

Atunci cand copiii petrec prea mult timp uitandu-se la televizor, jucand jocuri pe computer sau butonand un smartphone isi iau din timpul lor de jocuri active si sanatoase ori din timpul de odihna. Academia Americana de Pediatrie recomanda ca un copil sub 2 ani sa nu aiba deloc contact cu tehnologia, iar cei peste doi ani, indiferent de varsta, sa nu petreaca mai mult de doua ore pe zi in fata unui display, fie el de laptop, tableta ori smartphone. Pentru a-i desprinde pe copii de ecrane, nu te focaliza pe ceea ce nu pot sa faca, ci pe ceea ce ar putea sa faca. Nu pune interdictii, ci ofera alternative! Iesiti in parc, faceti activitati in familie, gatiti impreuna, faceti curatenie in casa etc. Iar cea mai buna metoda de a-ti face copilul sa nu mai stea cu nasul in smartphone este sa ii dai exemplul personal. Stabiliti o zi in familie fara electronice, spre exemplu. Probabil ca vei intampina rezistenta la aceasta propunere bizara, mai ales pentru adolescenti, si este si mai probabil ca tie insuti iti va fi greu sa te tii de ea. Dar odata ce vei reusi sa o pui in practica vei vedea si rezultatele uimitoare.

3. Folositi pedometrele pentru toata familia!

Pentru copii, miscarea nu este o problema si probabil ca nu vei intampina dificultati in a-i face sa participe la tot felul de activitati care implica miscarea. Transforma miscarea in familie intr-un joc amuzant, cumparand cate un pedometru pentru fiecare membru al familiei si inventand o competitie cu premii. Vei simti tu insuti motivatia de a face mai multa miscare punand in practica acest joc. Si nu fi surprins daca vei pierde constant. In timp ce un adult reuseste sa faca aproximativ 10000 de pasi pe zi, un copil cu varsta intre 6 - 12 ani va reusi sa faca intre 12000 si 15000 de pasi. Poate parea mult, insa copiii au in mod natural tendinta de a se misca mai mult decat adultii. Secretul este sa faceti in asa fel incat competitia sa para o joaca. Incepeti cu un target mic, apoi mariti standardul zilnic de pasi. Iar pentru asta nu trebuie sa marsaluiti in jurul blocului. Un fotbal sau un volei in familie e mult mai relaxant.

4. Mancati snack-uri sanatoase!

Daca frigiderul din casa este plin cu bunatati care in acelasi timp sunt si gustoase si sanatoase, copiii nu vor simti nevoia sa consume junk food sau cel putin nu o vor simti atat de des. Secretul este ca atunci cand faci aprovizionarea sa cumperi doar ceea ce vrei sa consume copilul tau. Sari peste chipsuri, acadele si suc si cumpara in schimb biscuiti din cereale integrale, fructe, lapte, branzeturi. Un milkshake cu fructe in loc de un suc este intotdeauna o optiune mai buna, la fel cum un biscuit sarat cu o felie de branza este mai sanatos decat o portie de chipsuri. Pregateste portii de fructe in frigider numai bune sa fie consumate imediat si pune-ti imaginatia la contributie pentru a oferi variante de snack-uri sanatoase intregii familii.

5. Faceti-va timp pentru somn!

Copiii obositi sunt morocanosi si usor iritabili si din aceasta cauza le este mai greu sa faca alegeri sanatoase peste zi, cum ar fi sa faca miscare in loc sa stea cu nasul in tableta ori sa bea apa in loc de suc. Asa ca, desi pare dificil, stabiliti niste reguli clare legate de somn. Pentru adolescenti ele vor fi cu siguranta mult mai dificil de aplicat decat pentru copiii mici, insa cu putina perseverenta nimic nu este imposibil. Trebuie sa intelegi ca dorinta adolescentilor de a sta tarziu noaptea nu este nefireasca, ci are legatura cu schimbarile hormonale care se petrec la pubertate. Si daca in vacanta culcatul tarziu poate fi compensat prin somnul prelungit de dimineata, in timpul anului scolar lucrurile se schimba. Trezitul devreme nu se asorteaza cu ora de culcare tarzie si riscul de oboseala este completat negativ de alte riscuri, cum ar fi luarea in greutat, depresia, surmenajul si alte probleme de sanatate. Asa ca fa din somn o prioritate a familiei. Pune la punct o rutina inainte de culcare si ai grija ca toata lumea sa o respecte. Cu o ora inainte de somn lasati deoparte electronicele si faceti o activitate relaxanta, cum ar fi sa povestiti ceva din timpul zilei sau sa jucati un joc usor sau sa va pregatiti lista de activitati pentru a doua zi. Nu e tocmai simplu, dar odata pusa in practica regula functioneaza. Conditia obligatorie pentru ca ea sa functioneze este insa ca adultii sa ofere un exemplu pozitiv si sa respecte ei insisi regulile legate de somn.

6 Respecta constant regulile familiei!

Cel mai important mod prin care poti imprima familiei tale un stil de viata sanatos este sa fii constant in respectarea regulilor pe care le stabiliti impreuna. Si ele nu trebuie sa fie multe si complicate. E de ajuns daca respecti lucrurile legate de mancare, somn si miscare pentru a vedea o imbunatatire semnificativa a tonusului intregii familii. Daca tu insuti, ca parinte, respecti regulile si esti constant, copiilor le va fi mai usor sa le accepte, urmandu-ti exemplul. Daca, in schimb, vor vedea ca eziti vor gasi mereu argumente ca sa nu le respecte ei insisi si toata stradania va fi in zadar. Perseverenta este cu siguranta cheia reusitei. Stim, suna frumos si poate artificial, dar nu este. Sunt reguli simple, pe care fiecare familie le poate adapta in functie de nevoile proprii si care pot asigura pe termen lung un stil de viata sanatos pentru toti membrii familiei si mai ales pentru copii.

Despre ascultare si copii: de ce trebuie sa spunem de 10 ori ca sa fim intelesi?

A inceput scoala si odata cu ea au inceput si multe lucruri pe care eu una le-as mai fi vrut parca amanate o vreme, cum ar fi trezitul copiilor de dimineata, dupa program fix si cu rutina de rigoare. Va suna cunoscut?

Daca da, atunci probabil ca v-ati pus, la fel ca si mine, cel putin o data intrebarea din titlu – de ce trebuie sa le spunem copiilor de 10 ori un lucru ca sa il inteleaga o data?

Niciun copil nu va intelege de ce este neaparat sa isi faca patul dimineata, la fel cum e putin probabil sa inteleaga de ce trebuie sa isi intrerupa joaca pentru a executa un lucru pe care ii spune parintele ca trebuie sa il faca de urgenta. Asa ca obisnuieste-te cu ideea ca prioritatile tale nu sunt neaparat si ale copilului tau si incearca sa intelegi care sunt ale sale, apoi explica-i faptul ca ii vei perturba programul si ca va trebui sa accepte acest lucru. Este important ca el sa inteleaga faptul ca tu intelegi ca altele ii sunt prioritatile, chiar daca i le vei impune pe ale tale.

Citeste in continuare: Despre ascultare si copii: de ce trebuie sa spunem de 10 ori ca sa fim intelesi?

Despre PARENTING - CITITI PE LARG AICI.

Lecturi suplimentare

Marea Britanie: părinţilor prea permisivi li se ia copilul
Parintii permisivi din Suedia au dat nastere unei generatii de monstri?
Ce se intampla cu copiii lasati sa faca tot ce vor - de la prabusirea disciplinei in scoli pana la suicid

Mai multe despre psihologia copilului aici > 

 Forum dedicat psihologiei copilului

 Cabinetul PSI: Arta cunoasterii umane. Intrebari si raspunsuri date de profesionisti si cunoscatori.

Te asteptam pe forumul de Parenting, unde discutam cam totul despre educatia copiilor nostri

autor: Anamaria Ghiban, Redactor Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2016
Anamaria scrie si pe blogul ei AICI

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII