Boala Lyme: O bomba cu ceas

Boala Lyme: O bomba cu ceas

Boala Lyme: O bomba cu ceas

Boala Lyme este una dintre bolile cu cea mai rapida crestere din Europa si America de Nordn, amenintarea prezentata de aceasta a devenit din ce in ce mai evidenta in ultimii ani.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Ce este Borrelia burgdorferi?
Cum se transmite bacteria?
Ce le poate face Borrelia oamenilor
Cum reducem riscul infectiei si ce tratamente exista?
Abordarea amenintarii

Boala Lyme este una dintre bolile cu cea mai rapida crestere din lumea Occidentala

Boala Lyme este una dintre bolile cu cea mai rapida crestere din lumea Occidentala, amenintarea prezentata de aceasta a devenit din ce in ce mai evidenta in ultimii ani. Estimarile sugereaza ca mai mult de 300.000 de persoane sunt diagnosticate anual cu aceasta boala in Statele Unite si peste 65.000 de cazuri anual sunt diagnosticate in Europa. Cu toate acestea, numarul de persoane afectate este, probabil, subestimat din cauza frecventei scazute a rapoartelor si a limitarii actuale de teste de diagnostic.

Pe orice lista de clasificare a bolilor transmise de tantari, capuse si purici din lumea Occidentala, Borrelia burgdorferi ar trebui sa se claseze in partea de sus a listei. Aceste bacterii provoaca boala Lyme, care a fost recunoscuta pentru prima data in SUA, la inceputul anilor 1970, printre pacientii din Lyme, Connecticut. Totusi, cel mai vechi caz cunoscut a fost Tirolez Iceman, un individ mumificat in varsta de 5300 de ani, descoperit in Alpii italieni.

Ce este Borrelia burgdorferi?

Borrelia burgdorferi este un spirochete (bacterie in forma de tirbuson) format din peste 20 de subspecii, dintre care cinci pot provoca boli la om. Borrelia se poate dezvolta in interiorul capusei, unde migreaza de la intestin la glandele salivare. In acest fel, bacteriile pot penetra pielea umana atunci cand o capusa se serveste din sangele uman, iar prin sange ajunge la mai multe tesuturi. Pentru a supravietui si a stabili infectia, Borrelia se transforma in multe moduri pentru a deveni invizibila pentru sistemul imunitar al gazdei.

Cum se transmite bacteria?

Principalul vector de trasmitere a bacteriilor in Europa este prin intermediul capusei Ixodes ricinus, iar alte specii Ixodes actioneaza ca vectori in SUA si in Asia. Oamenii pot deveni infectati dupa ce au fost muscati de o capusa infectata. Totusi, capusele Ixodes pot transmite si alte bacteriii patogene si virusi, fapt pentru care, printre marele numar potential de infectii care au fost contractate ca urmare a muscaturii de capusa, poate fi greu de diagnosticat boala Lyme, inseamnand ca adeseori este netratata.

Insa nu doar in privinta capuselor trebuie sa ne facem griji. S-a descoperit ca si paduchii, puricii si tantarii contin Borrelia. Ingrijorator este faptul ca bacteriile Borrelia pot fi, de asemenea, transmise de la o persoana la alta prin saliva, transplanturi de organe, transfuzii de sange, contact sexual sau prin laptele matern. A fost sugerat si faptul ca boala Lyme poate fi transmisa unui fat prin placenta, desi acest lucru nu a fost inca dovedit.

Ce le poate face Borrelia oamenilor

Unele persoane dezvolta o arie mare de roseata - numita ochiul taurului, ce arata ca niste eruptii cutanate, numit Erythma migrans, plasat in locul muscaturii, cu o existenta intre 3 si 30 de zile dupa infectare. Pe masura ce infectia se raspandeste, Borrelia poate afecta si alte locuri ale pielii, sistemul nervos, articulatiile sau inima. Infectia creierului este rara, insa cu potential de grave complicatii, aparand la 15% din pacientii cu boala Lyme netratata, care ajung sa fie foarte bolnavi.

Din cauza acestei game largi de simptome non-specifice, pacientii, de multe ori, nu primesc un diagnostic clar sau optiuni de tratament. Cand boala Lyme este suspectata, testele de laborator pentru detectarea anticorpilor impotriva bacteriilor Borrelia burgdorferi pot ajuta la confirmarea diagnosticului, desi acestea sunt departe de a fi perfecte. Unii pacienti, intre 10-20% pot dezvolta o afectiune debilitanta cronica, numita sindromul post-tratament al bolii lyme, cu simptome care includ artrita, oboseala, dureri musculare si minore deficiente cognitive, precum dureri de cap si tulburari de somn.

Cum reducem riscul infectiei si ce tratamente exista?

Din nefericire, in prezent, nu exista vaccin impotriva bolii Lyme. Cu toate acestea, exista masuri care pot reduce riscul infectiei, inclusiv evitarea zonelor infestate cu capuse, luarea unor masuri de protectie personala pentru a reduce riscul muscaturilor de capuse si utilizarea unor tratamente antimicrobiene in urma muscaturii de capusa.

Tratamentul in timp util pentru boala Lyme este crucial pentru a preveni boala si simptomele de lunga durata. Primele etape ale bolii Lyme pot fi tratate eficient cu antibiotice, insa pacientii cu varianta cronica a bolii ar putea necesita luni sau chiar ani de tratament inainte de rezolvarea problemei. Din pacate, unii medici inca vad antibioticile ca unica solutie pentru aceasta boala, insa pacientii infectati cronic necesita ingrijire multidisciplinara, abordand simultan toate infectiile, incluzand sprijin imunitar si managementul altor complicatii de sanatate.

Abordarea amenintarii

Efectele bolii pe atat de multe sisteme ale corpului si impactul debilitant asupra vietii pacientului afectat au declansat o criza care are implicatii profunde pentru sanatate. Atunci cand oamenii sunt diagnosticati cu Lyme, fac trecerea catre o viata cu un nivel ridicat al incertitudinii, in special din cauza lipsei de informatii adecvate si credibile.

Este clar ca boala Lyme se raspandeste rapid, avand in vedere cresterea cazurilor clinice din intreaga lume si numarul de persoane care continua sa sufere dupa tratamentul antimicrobian.De exemplu, in Statele Unite numarul anual raportat cu cazuri Lyme s-a majorat de aproximativ 25 de ori de cand a inceput supravegherea nationala din 1982.

Multe aspecte ale mecanismelor bolii, cum ar fi starea cronica, raman controversate sau inca in evolutie, din cauza lipsei de dovezi solide bazate pe date. Nu exista nici macar o terminologie coerenta care defineste “boala cronica Lyme”. Mai sunt, de asemenea, necesare masuri pentru a rezolva paralizanta incertitudine din jurul infectiei. Avem nevoie de mai multa cercetare pentru a ajuta la dezvoltarea testelor de diagnosticare demne de incredere, la identificarea sub-populatiei de pacienti care sunt cei mai susceptibili de a beneficia de tratamentul cu antibiotic si, in cele din urma, pentru a ne asigura ca boala Lyme nu devine o pandemie reala.

Diagnosticarea bolii Lyme in Romania

Boala Lyme, provocata de capuse, este monitorizata in Romania din 2010, cand au fost diagnosticate 312 cazuri, in timp ce, la nivel european, au fost tratati de aceeasi afectiune aproximativ 85.000 de oameni. În România, abia din 2010 s-au extins posibilităţile de diagnosticare. În acel an, au fost diagnosticate 312 cazuri, dar asta nu înseamnă că nu au fost 380 sau 500 de cazuri. 

Cum iti feresti familia de boala Lyme cand esti la gratar

Mirosul carnii, o bere sau un vin rece alaturi si niste prieteni pot face din orice iesire la iarba verde un prilej de bucurie. Ei bine, in acest timp, liberi in mijlocul naturii, parintii se aseaza pe iarba, copiii se joaca prin tufisuri, si totul pare perfect. Este adevarat insa natura vine la pachet cu toate creaturile sale, inclusiv cu capusele setoase de sange care isi fac viata in acel loc. Asadar, de cate ori v-ati gandit ca - La Gratar in natura - este sansa perfecta pentru a fi muscat dvs sau copilul dvs de o capusa? Ok - acum luati atentie la sfaturile noastre.

Despre boala Lyme cititi:

Boala Lyme (Borelioza)
Infectiile transmise de animalele de companie (de casa)
Boli pe care le pot lua copiii de la cainii maidanezi
Despre boala Lyme si cum ne protejam de muscatura de capusa

Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Desprecopii.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII