Hepatita B la copil: simptome, transmitere, prevenire si tratament

Hepatita B la copil: simptome, transmitere, prevenire si tratament

Hepatita B la copil: simptome, transmitere, prevenire si tratament

Hepatita B (numita si hepatita serica) este cauzata de virusul hepatitei B (HBV - hepatitis B virus). HBV poate provoca un spectru larg de simptome, variind de la stare generala de rau la imbolnavirea cronica a ficatului, ce poate duce la cancer hepatic.

⇒ Iata ce trebuie sa stii despre Hepatita B la copil: simptome, transmitere, prevenire si tratament

- veti citi:
Ce este Hepatita?
Hepatita B
Cum se transmite virusul hepatitei B
Cum se diagnosticheaza hepatita B?
Tratamentul hepatitei B
Prevenirea hepatitei
Cand trebuie sa mergeti la medic
Hepatita virala in Romania

Ce este Hepatita?

Cuvantul hepatita inseamna o inflamare a ficatului, fara trimitere la o anumita cauza. Este posibil ca bolnavul de hepatita sa aiba:

 - una sau mai multe boli, printre care infectia virala sau bacteriana a ficatului

 - o leziune a ficatului cauzata de o toxina (otrava)

 - functia hepatica afectata de intreruperea fluxului normal de sange catre ficat

- o criza provocata de o boala autoimuna

- traume abdominale in trecut in zona ficatului (loviri, accidente etc.)

Hepatita este cel mai frecvent cauzata de unul dintre urmatorii trei virusi:

• Virusul hepatitei A (cititi Hepatita A )

Virusul hepatitei B

Virusul hepatitei C

Hepatita B

Hepatita B (numita si hepatita serica) este cauzata de virusul hepatitei B (HBV - hepatitis B virus). HBV poate provoca un spectru larg de simptome, variind de la stare generala de rau la imbolnavirea cronica a ficatului, ce poate duce la cancer hepatic.

Cum se raspandeste virusul hepatitei B:

fluide corporale infectate, precum sangele, saliva, sperma, secretia vaginala, lacrimile si urina

transfuzii cu sange contaminat (foarte rare in tarile avansate ca S.U.A., insa relativ frecvente in Romania, mai ales inainte de 1990)

refolosirea acelor si a seringilor contaminate pentru injectarea drogurilor (in Romania refolosirea acelor si a seringilor se practica in sistemul medical inainte de 1990)

activitate sexuala cu o persoana infectata cu HBV

La naştere, de la mamă la copil. Cu toate acestea, NU este obligatorie cezariana, iar alimentaţia la sân a nou-născutului este posibilă, daca se administreaza copilului la nastere in primele 12 ore Imuno-globuline anti VHB (HBIG), pe care mamele din Romania trebuie sa le cumpere din farmacii, precum si vaccin antiVHB (se face gratuit de catre maternitati).

Cum se diagnosticheaza hepatita B?

Primul și cel mai important pas în diagnosticarea bolii este testarea antigenului HBs. Este ideal și recomandabil, ca pe lângă analizele uzuale, să cereți medicului de familie și testarea antigenului HBs. Daca acesta este pozitiv, trebuie facute investigații suplimentare care să ateste dacă infecția cu virus B este recentă (acută) sau veche (cronică), în vederea urmării unui potential tratament. Valori crescute ale transaminazei ALT (TGP) pot da indicii despre activitatea inflamatorie (gradul de afectarea de la nivel hepatic), ca urmare a agresiunii virusului.

Hepatita este contagioasa?

Hepatita A, hepatita B si hepatita C sunt toate contagioase.
Virusul hepatitei B se gaseste practic in toate fluidele corpului, desi rutele sale principale de infectie sunt contactul sexual, transfuziile cu sange contaminat si acele folosite in comun pentru injectiile cu droguri.  

 

 

 Contactul la domiciliu cu adulti care au hepatita B va poate expune riscului de a contracta hepatita. Dar spalarea frecventa a mainilor si respectarea regulilor de igiena poate reduce riscul. (Toti copiii din Statele Unite sunt vaccinati la nastere impotriva hepatitei B, iar folosirea vaccinului impotriva hepatitei B piate reduce dramatic incidenta infectiei.) Cititi Hepatita A

In Romania, vaccinul impotriva hepatitei B face parte din schema vaccinurilor gratuite si obligatorii. Cereti sfatul medicului in legatura cu acest vaccin. Chiar si adultii pot fi vaccinati daca sunt expusi riscului de imbolnavire.

Prevenirea hepatitei

In general, iata ce ar trebui sa faceti pentru a preveni hepatita virala:

► Respectati regulile de igiena si evitati conditiile de trai aglomerate, nesanatoase.

► Aveti mare grija, mai ales cand beti sau inotati, in cazul in care calatoriti in zone ale lumii in care conditiile sanitare sunt precare, iar calitatea apei este incerta.

► Nu mancati raci ori fructe de mare provenite din ape contaminate cu apa menajera.

► Amintiti-le celor din familie sa se spele cu atentie pe maini dupa folosirea toaletei si inainte de masa.

► Folositi solutii de curatat antiseptice pentru curatarea veceului, a chiuvetei, a olitei copilului, sau a ploscai folosite de cineva din familie care are hepatita.

Intrucat acele de seringa si seringile contaminate sunt o sursa majora de infectare cu hepatita, este o idee buna sa sustineti programele de informare si educare in privinta drogurilor din comunitatea si din scolile la care merg copiii dumneavoastra. Acasa, discutati frecvent si deschis cu copilul despre pericolele folosirii drogurilor. Este important si sa incurajati abstinenta sau sexul protejat daca sunteti parinti de adolescenti, pentru a elimina riscul infectarii cu hepatita prin contact sexual.

Cat dureaza hepatita

In cazul hepatitei virale, perioada de incubatie (timpul scurs de la expunere la infectare) variaza in functie de tipul virusului hepatitic ce provoaca boala:

In cazul hepatitei A, perioada de incubatie este de 2-6 saptamani.(cititi Hepatita A )

In cazul hepatitei B, perioada de incubatie este de 4-20 de saptamani.

In cazul hepatitei C, se estimeaza ca perioada de incubatie este de 2-26 de saptamani.

In cazul hepatitei B, intre 85% si 90% dintre pacienti isi revin complet in 6 luni, fara a face complicatii pe termen lung.

Tratamentul hepatitei B

Hepatita B poate fi tratata uneori cu medicamente. Exista patru medicamente folosite la tratarea adultilor care au hepatita B, dar folosirea lor in cazul copiilor nu a fost inca cercetata suficient. Cereti parerea medicului in legatura cu medicamentele disponibile.

Copiii care au forme usoare de hepatita pot fi tratati acasa. In afara de folosirea toaletei si a baii, ei trebuie sa stea in pat pana cand dispar febra si icterul, iar pofta de mancare le revine la normal. In cazul in care copilul are apetit redus ar trebui sa ii dati mese reduse cantitativ si mai dese si lichide bogate caloric. De asemenea, ar trebui sa ii dati alimente sanatoase, bogate in proteine si carbohidrati si apa cat mai multa.

Cand trebuie sa mergeti la medic 

Sunati imediat medicul de familie in cazul in care copilul:

Are simptome de hepatita

Merge la o scoala sau o gradinita in care cineva s-a imbolnavit de hepatita

A fost in contact cu un prieten sau o ruda care are hepatita

Daca aveti un membru al familiei care lucreaza ca voluntar la o statie de salvare, spital sau centru de ingrijire, asigurati-va ca stie si respecta procedurile de siguranta pentru prevenirea contactului cu sange sau fluide corporale. Ar trebui si ca acea persoana si copiii din casa sa fie vaccinati impotriva virusului hepatitei B. Sunati imediat medicul copilului in cazul in care credeti ca este posibil ca micutul sa fi fost in contact cu un bolnav de hepatita.

In cazul in care copilul dumneavoastra are hepatita, sunati medicul daca observati ca care oricare dintre urmatoarele simptome, ce pot fi semne ale inrautatirii starii ficatului:

Stare de confuzie sau de moleseala extrema

Eruptie pe piele

Mancarimi

De asemenea, urmariti orice schimbare a poftei de mancare si a functiilor digestive; sunati medicul in cazul in care copilului ii scade pofta de mancare, are stare de greata, vomita, are diaree sau i se intensifica icterul.

Hepatita virala in Romania

Hepatita virală în România, ca și în multe alte țări, reprezintă o problemă de sănătate publică importantă, cu impact semnificativ asupra sănătății populației. Cele mai frecvente tipuri de hepatită virală întâlnite în România sunt hepatita A, B, și C, fiecare având caracteristici și căi de transmitere specifice.
Hepatita A - este cel mai des întâlnită în contextul igienei precare și al consumului de apă sau alimente contaminate. Incidența hepatitei A a avut fluctuații de-a lungul timpului, cu focare episodice, dar campanii de vaccinare și îmbunătățirea condițiilor sanitare au contribuit la scăderea numărului de cazuri.

❗Hepatita B - este o problemă majoră de sănătate publică în România, țara având una dintre cele mai mari prevalențe ale infecției cronice cu virusul hepatitic B (HBV) din Uniunea Europeană. Transmiterea poate să se facă de la mamă la copil, prin contact direct cu sângele sau alte fluide corporale infectate, precum și prin utilizarea instrumentarului medical nesterilizat sau prin practici nesigure de injectare. Vaccinarea împotriva hepatitei B este inclusă în programul național de imunizare, începând cu nașterea, și a contribuit la scăderea ratei de infecție.

❗Hepatita C - are, de asemenea, o prevalență semnificativă, fiind transmisă în principal prin expunerea la sânge infectat, cum ar fi transfuziile de sânge și produsele sanguine necontrolate corespunzător în trecut, utilizarea repetată sau necorespunzătoare a echipamentului medical și practicile de injectare nesigure. În ultimii ani, accesul la terapii noi, mai eficiente, pentru hepatita C a îmbunătățit perspectivele de tratament pentru pacienți.

Autoritățile de sănătate publică din România continuă să lucreze la îmbunătățirea strategiilor de prevenire, diagnostic și tratament pentru toate formele de hepatită virală, inclusiv prin programe de screening și vaccinare, educație pentru sănătate și îmbunătățirea accesului la tratamente antivirale moderne.

➡️ Despre alte boli, cititi pe larg sectiunea noastra: BOLILE COPILULUI

 

Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Desprecopii.

autor: Desprecopii.com, articol reviziut de Dr. A. Petreanu, medic primar de boli infectioase, 
Toate drepturile rezervate (c) 2022

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Hepatita

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Margareta Mobila
    Margareta Mobilatrimis la 18/7/2012

    Buna ziua!Vand Interferon in cutii sigilate cumparate pt tratament dar de care nu a mai fost nevoie:1. Interferon PegIntron alfa 2b 100 mcg/0.5 ml produs de Schering. Am doua cutii sigilate.Produsul se prezinta sub forma de pulbere+solvent pentru solutie injectabila, mai exact 1 flacon cu pulbere x 100 mcg+1 fiola solvent x 0.7 ml.Au fost cumparate din farmacie pt. 800 ron cutia si se afla in garantie pana in august 2013.Pret: 500 ron/cutie sigilataDaca se doreste cumpararea celor 2 cutii odata, pretul va fi de 850 ron.2. Interferon Nplate 250 mcg produs de Amgen Europe. Produsul se prezinta sub forma de pulbere+solvent pentru solutie injectabila, mai exact 1 flacon cu pulbere x 250 mcg pentru solutie injectabila. Substanta activa: romiplostim.Se afla in garantie pana in noiembrie 2012.Pret: 950 ron/cutie sigilataDaca le luati pe amandoua odata, puteti cumpara cu 1600 ron cele 2 cutii sigilate (in loc de 1900 ron).Multumesc.Contact la mobilavintage@gmail.com

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII